Feest om de komst van de Heilige Geest Pinksteren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Stichting ROEP 23 februari 2011
Advertisements

Gezegend wie op God vertrouwt
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Cyclamen. Cyclamen Stilstand is achteruitgang! Groei is Leven!
Wie of wat bepaalt jouw identiteit?
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Voorstellen. Voorstellen Partnerrelatie Filmpje Verslaving Bevrijding Getuigenis Voorstellen Inleiding Filmpje Verslaving Partnerrelatie Bevrijding.
Discipelschap.
de genezing te Bethesda
9 Ik heb jullie liefgehad, zoals de Vader mij heeft liefgehad
Wat is het verschil tussen onze God en een totempaal?
Woord van Leven April 2014.
Hoe kun je Geloven? 1.
Genezing: een gevoelig onderwerp met radicale uitersten:
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Stop! Sta eens even stil..
IS ER MEER? ONTDEK HET ZELF!.
I. Zalving. Zalving, wadisdadan? De Nederlandstalige term messias is afgeleid van de stam masjiach משיח, een Hebreeuws woord dat bijna altijd verwijst.
Kracht.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
Zegen & vloek deel II.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
Jaarthema: 2 Corinthiërs 4:18 ‘en wij niet opmerken wat zichtbaar is, maar wat onzichtbaar is, want het zichtbare is voor een korte era, het onzichtbare.
Pasen & Pinksteren op één dag!
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
Marcus Marcus En toen Hij weder uit het gebied van Tyrus vertrokken was En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving.
 Matt 15:21 En weer vertrok Jezus; hij week uit naar het gebied van Tyrus en Sidon. 22 Plotseling klonk de roep van een Kanaänitische vrouw die uit die.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
‘voor de kinderen’.
Pinksteren zondag 12 juni 2011 Handelingen 2 verzen 1 – 7 Ze waren bijeen in een huis, dat zich vulde met het geluid van een hevige wind- vlaag en er verschenen.
Pinksteren zondag 11mei 2008 Hand. 2: 1-24 Het huis vulde zich met een geluid als van een hevige wind en op een ieder van hen waren vuurtongen en iedereen.
Pinksteren zondag 19 mei 2013 Handelingen 2 vers 1- 2 Op het Pinksterfeest waren ze bijeen, er klonk uit de hemel een geluid als van een hevige windvlaag.
Pinksteren zondag 27 mei 2012 Handelingen 2 Er verscheen aan een ieder een soort vlammen, als vuurtongen en allen werden vervuld van de Heilige Geest en.
Om te genezen wie gebroken van hart zijn…
Pinksteren Nu de Heilige Geest in ons blijft.... Pinksteren Johannes 2:10 ‘Iedereen zet zijn gasten eerst de goede wijn voor en als ze dronken zijn de.
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
“De andere kant van de medaille”
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Handelingen 2 : 1-4 Jesaja 61 : 1-7
Opstand tegen Racisme 8 juni PINKSTEREN- Evangelische Baptisten Gemeente Tilburg De Prachtige Revolutie Deel 9.
WAT EEN GOD! JESAJA 63:7-9; 64:3; 65:1,2.
GROEIEN EN VRUCHT DRAGEN.
Verlangens van God.
‘Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijn-bouwer.
31 augustus 2014 Zoetermeer 1. de vorige keer... Handelingen 20  Paulus' derde 'zendingsreis'  is op doorreis naar Jeruzalem  passeert Efeze (waar.
de Heilige Geest van de Hemelse God
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
In Uw licht zien wij het Licht
Eén Heer: Christus Jezus
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Pinksteren zondag 23 mei 2010 Handelingen 2 verzen 1 – 11 Allen werden vervuld van de Heilige Geest en begonnen op luide toon te spreken in vreemde talen,
Exodus 4 13 Exodus 4 13 Maar Mozes zei: ‘U moet het me niet kwalijk nemen, Heer, maar kunt u niet iemand anders sturen?
De doop in de Heilige Geest
Preek over Handelingen 2:1-4 Pinksteren Samenvatting Vreemd geluid, vreemd vuur, vreemde talen. Komt zo de Geest van Jezus Christus? Verrassend!
En aan hen werden tongen als van vuur gezien, die zich verdeelden, en het zat op ieder van hen …..
Les 9 voor 27 februari Veel veldslagen van de Grote Strijd vonden plaats gedurende de geboorte van de Christelijke Kerk. De eerste Christenen moesten.
Zondag 15 mei 2016 Pinksteren Handelingen 1 vers 3 – 5 Jezus zei: Blijf wachten tot de belofte van de Vader, waarover jullie van mij hebben gehoord, in.
Welkom Voorganger: Ds. J.M. Rohaan Ouderling van dienst: Jenny Boersma
De Heilige Geest.
Toen de dag van het Pinksterfeest aanbrak waren ze allen bij elkaar
Blok IV De heilige Geest
Blok I Op zoek In de komende zes lessen ga je op zoek. Op zoek naar geloof en op zoek naar God.
Handelingen 2: 1-13 Het was Pinksterfeest.
Kom Heilige Geest, vernieuw uw kerk, vernieuw mijn leven
Jezus zit met zijn leerlingen te eten
Handelingen 2:1-4 (5-11) 1 En toen de Pinksterdag aanbrak, waren allen tezamen bijeen. 2 En eensklaps kwam er uit de hemel een geluid als van een geweldige.
Transcript van de presentatie:

Feest om de komst van de Heilige Geest Pinksteren

Doel van de les Voor wat betreft het Christelijke Pinksterfeest maak je o.a. kennis met : De achtergronden De pinksterervaring De symboliek De betekenis

Gezegde: in vuur en vlam staan = enthousiast zijn Vuur staat symbool voor verandering.

Pinksteren herinnert aan … Geboortemoment van de kerk Petrus houdt zijn eerste toespraak Velen hebben een zogeheten Pinksterervaring, iets ontvangen van “Boven”, de Heilige Geest.

Miraclemaker De belofte Wat zei Johannes? Wat zei Jesus?

In het scheppingsverhaal staat het volgende: De eerste “Pinkster-ervaring” In het scheppingsverhaal staat het volgende: Toen maakte God, de HEER, de mens. Hij vormde hem uit stof, uit aarde, en blies hem levensadem in de neus. Zo werd de mens een levend wezen. (Genesis 2:7)

Omgekeerde “Pinksterervaring”. Het binnenste van de slang vergiftigd de mens. Het maakt hem ziek. Gezegden: “Hij is giftig” = hij is boos “Zieken” = vervelend doen

Hoe weet je dat er suiker in het water zit? “Pinkstervaring” Hoe weet je dat er suiker in het water zit?

Aslan, blaast met zijn adem bevroren wezens tot leven “Pinkstervaring” Aslan, blaast met zijn adem bevroren wezens tot leven

Een voorbeeld Mark Bowden Maak een goede woordspin Kenmerken van de Pinksterervaring Een voorbeeld Mark Bowden Maak een goede woordspin Omschrijf kort het moment van de Pinksterervaring? Wat herken je van voorgaande?

Kenmerken van de Pinksterervaring De herstelde relatie De aanraking door de Heilige Geest …….Het ervaren van de Heilige Geest …… (Denk aan Mark Bowden)…. Blijdschap …. Rust … vrede. Bron van Inspiratie, voor ‘n goede karaktergroei. Dat wat ooit was geweest, in het begin van de Schepping, is er weer.

Kenmerken van de Pinksterervaring Een sterk gevoel dat er een innige(re) band is ontstaan met God. Men ervaart Gods aanwezigheid “van binnen” en wordt daar vredig en blij van. Het inspireert en voedt het karakter met Liefde

Groeien door Inspiratie Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven. (Uit Johannes 2) Inspiratie

Bronnen van inspiratie Groeien door Bronnen van inspiratie 14

Bronnen van inspiratie Waar kunnen deze bronnen toe aanzetten, (positief en negatief)? Wat herken je van voorgaande? Welke bronnen zijn bij jou van toepassing?

Vlammen (Mozes - brandende braamstruik), Symbolen Vlammen (Mozes - brandende braamstruik), Duif (Noach), Wind

De eerste Pinksterervaringen  Toen de dag van het Pinksterfeest aanbrak waren ze allen bij elkaar. 2 Plotseling klonk er uit de hemel een geluid als van een hevige windvlaag, dat het huis waar ze zich bevonden geheel vulde. 3 Er verschenen aan hen een soort vlammen, die zich als vuurtongen verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten, 4 en allen werden vervuld van de heilige Geest en begonnen op luide toon te spreken in vreemde talen, zoals hun door de Geest werd ingegeven. 5 In Jeruzalem woonden destijds vrome Joden, die afkomstig waren uit ieder volk op aarde. 6 Toen het geluid weerklonk, dromden ze samen en ze raakten geheel in verwarring omdat ieder de apostelen en de andere leerlingen in zijn eigen taal hoorde spreken. 7 Ze waren buiten zichzelf van verbazing en zeiden: ‘Het zijn toch allemaal Galileeërs die daar spreken? 8 Hoe kan het dan dat wij hen allemaal in onze eigen moedertaal horen? 12 Verbijsterd en geheel van hun stuk gebracht vroegen ze aan elkaar: ‘Wat heeft dit toch te betekenen?’ 13 Maar sommigen zeiden spottend: ‘Ze zullen wel dronken zijn.’ (Uit Handelingen 1) Bedenk vijf openvragen bij deze tekst. 2. Beantwoord deze. 3. Welke indruk blijft bij je achter? 4. Huiswerk: zoek de tekst en 2 passende afb.

Extra: Karaktergroei? Hij zei: ‘Wat uit de mens komt, dat maakt hem onrein. Want van binnenuit, uit het hart van de mensen, komen slechte gedachten, ontucht, diefstal, moord, gevloek, hebzucht, kwaadaardigheid, bedrog, losbandigheid, afgunst, laster, hoogmoed, dwaasheid; al deze slechte dingen komen van binnenuit, en die maken de mens onrein. (Uit Marcus 7: 21 e.v.) Waarin zouden mensen willen groeien? Waarom? Jijzelf?