De zin en onzin van camerabewaking: de 10 meest genomen valkuilen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
KWALITEITSZORG november 2012
Advertisements

Stilstaan bij parkeren Dat houdt ons in beweging
De elektronische verzamelaanvraag Ruben Fontaine Markt- en Inkomensbeheer – dienst Aangiftes.
‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
Paulus' eerste brief aan Korinthe (20) 23 januari 2013 Bodegraven.
28 juni 2009 Paëllanamiddag 1 Paëllanamiddag 28 juni 2009 Voorbereiding vrijdagavond (Loopt automatisch - 7 seconden)
De Ontvangst van de Koning
NEDERLANDS WOORD BEELD IN & IN Klik met de muis
WAAROM? Onderzoek naar het meest geschikte traject voor de verlenging tot in Sint-Niklaas van het bestaande fietspad naast de Stekense Vaart en de Molenbeek.
1 Resultaten marktonderzoek RPM Zeist, 16 januari 2002 Door: Olga van Veenendaal, medew. Rothkrans Projectmanagement.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
December 2007 Dimarso N.V., opererend onder de commerciële naam TNS Dimarso en hierna TNS Dimarso genoemd, beschikt exclusief over het auteursrecht van.
MMNM 2011 Marketingcommunicatie.
1 COVER: Selecteer het grijze vlak hiernaast met rechtsklik & kies ‘change picture’ voor een ander beeld of verwijder deze slide & kies in de menubalk.
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
 Deel 1: Introductie / presentatie  DVD  Presentatie enquête  Ervaringen gemeente  Pauze  Deel 2 Discussie in kleinere groepen  Discussies in lokalen.
Seminarie: diefstal op werven Departement Security, Emile Peeters.
STAPPENPLAN GRAMMATICUS.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Keuzeondersteunend model voor inbouwpakketten bij herbestemmingsprojecten Eindcolloquium Wiebrand Bunt.
Een Concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest LES 4 1.
INITIATIE DEFINITIESELECTIECONCIPIËREN INBEDDING IN ORGANISATIE ONDERHOUD Opdrachtgever/ Projectleider Eigenaar Architect en zijn team Stakeholders INITIATIEDEFINITIESELECTIECONCIPIËRENINBEDDINGONDERHOUD.
Een optimale benutting van vierkante meters Breda, 6 juni 2007.
Kb.1 Ik leer op een goede manier optellen en aftrekken
Tevredenheids- enquête 2012 P. Grouwels Inleiding Mogelijke antwoorden: Zeer goed: 4 sterren ****: volledig tevreden; Goed: 3 sterren ***:
© BeSite B.V www.besite.nl Feit: In 2007 is 58% van de organisaties goed vindbaar op internet, terwijl in 2006 slechts 32% goed vindbaar.
9 januari 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 11 1 Wordt mijn navolgers, gelijk ook ik Christus navolg. 2.
 Aantal verzonden vragenformulieren: 892 stuks  Aantal vragenformulieren retour: 100 stuks  Respons: 11,21% ENQUÊTE DUURZAME MONUMENTEN.
Nooit meer onnodig groen? Luuk Misdom, IT&T
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
Elke 7 seconden een nieuw getal
Softwarepakket voor het catalogeren en determineren van fruitsoorten
1 introductie 3'46” …………… normaal hart hond 1'41” ……..
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Tevreden over de VDAB? 1.Vóór het meten 2.Het meten en rapporteren 3.Het verbeteren 4.De resultaten 5.Mensen en meten.
Wat levert de tweede pensioenpijler op voor het personeelslid? 1 Enkele simulaties op basis van de weddeschaal B1-B3.
1 WIJZIGINGEN UNIEK VERSLAG. 2 Agenda Verbeteringen Veranderingen formulieren Praktische herinneringen Nieuwe formulieren Sociale en culturele participatie.
In dit vakje zie je hoeveel je moet betalen. Uit de volgende drie vakjes kan je dan kiezen. Er is er telkens maar eentje juist. Ken je het juiste antwoord,
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
1. Gereformeerde Synode dr. J.G. Geelkerken 3.
Pasen & Pinksteren op één dag!
1. 33 GERECHTIGHEID GODS 21 Thans is echter buiten de wet om GERECHTIGHEID GODS openbaar geworden, waarvan de wet en de profeten getuigen, 34.
Seminarie 1: Pythagoreïsche drietallen
Afrika: Topo nakijken en leren.
User management voor ondernemingen en organisaties
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
Ben Bruidegom 1 Sequentiële schakelingen Toestand uitgang bepaald door:  ingangen;  vorige toestand uitgang.
ribwis1 Toegepaste wiskunde – Differentieren Lesweek 7
Hoe gaat dit spel te werk?! Klik op het antwoord dat juist is. Klik op de pijl om door te gaan!
Eerst even wat uitleg. Klik op het juiste antwoord als je het weet.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 5.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 3.
Fractale en Wavelet Beeldcompressie
HOSTA 2010, Vastgoedcongres 29 september september Horwath HTL.
STIMULANS KWALITEITSZORG juni 2014.
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
In opdracht van NOC*NSF
Waar gaat het nou toch om?!
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
DIGITAL ANALYTICS TOOLS. 2 DIGITALE MEDIA - METEN.
Evangeliënkring Sliedrecht
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
Ict in het basisonderwijs Didactiek in Balans 2011 Onderzoeksuitkomsten 6 april 2011.
Transcript van de presentatie:

De zin en onzin van camerabewaking: de 10 meest genomen valkuilen SEMINARIE 26/09/2013 Paul VAN LERBERGHE, Director Engineering, Optimit

Agenda Wie is OPTIMIT Introductie De zin en onzin van cameratoezicht? 10 valkuilen Methodologie van OPTIMIT Conclusie

Wie is optimit? Bedrijfsvoorstelling Optimit Visie, Organisatie en technologie.

Optimit is een leveranciers- en technologie onafhankelijke onderneming gespecialiseerd in totale security oplossingen voor de publieke en de private sector. OVERONS

ONZEDIENSTEN Consulting Engineering Management Uitvoeren van risicoanalyses Opmaak van lastenboeken Security Audits/doorlichting Security Strategy & Planning Begeleiding gunning- en selectie Training Security Concepten, richtlijnen Project management Werfopvolging Rent-a-Brain Security Outsourcing

Onze waarden: Code O Confidentialiteit Objectiviteit Deskundigheid Bedrijfsvoorstelling Optimit Objectiviteit Deskundigheid Empathie Ownership Onze waarden: Code O

De zin en onzin van camerabewaking. Introductie

ABN Amro Antwerpse diamantsector De verdachte kon alle camera’s ontwijken door een pet te dragen... bij de inbraak in de kluis van de ABN Amro bank in de Antwerpse diamantwijk is op de bewakingscamera's het gezicht van de verdachte slecht tot niet herkenbaar te zien. De verdachte kon de camera's vermijden door altijd een pet te dragen. Er werd voor 28 miljoen dollar of 21,3 miljoen euro aan diamanten geroofd.

De Diamantroof van de eeuw. Cameratapes worden meegenomen De Diamantroof van de eeuw. Cameratapes worden meegenomen. Geniaal in zijn eenvoud. Leonardo Notarbartolo The school of Turin

In de meeste gevallen is camerabewaking onzin Intelligente camerafuncties: de hype en de realiteit In de meeste gevallen is camerabewaking onzin

In de praktijk kunnen politiediensten maar (te) zelden de camerabeelden gebruiken na vaststelling van een strafbaar feit of overlast

Zonde, want: Camerabewaking vraagt een (relatief) dure investering Camerabewaking kan wel degelijk zeer ‘zinvol zijn’

Te moeilijke, tijdrovende en/of te riskante doelwitten worden vermeden Begrijpen van de dreiging Voorbeeld: gerichte, voorbereidde diefstallen Focus van de meeste beveiligingsmaatregelen Preventie: de diefstal voorkomen Schade beperken: snelle detectie, alarmering, snelle en juiste reactie VIBAG Voorbereiding (V) Inbraak (I) Buit (B) Aftocht (A) Gebruik (G) Initiële target selectie Initiële verkenning Analyse van de informatie Verfijnde target selectie Oefening of verdere verkenning Uitvoering Vlucht & exploitatie Dat in België de max straf van 5 jaar kan worden verdubbeld, wisten de bendeleden niet. Intrinsieke attractiviteit? Graad van beveiliging? Overdag Nachts Opportuniteit? Pakkans? Consequenties? Te moeilijke, tijdrovende en/of te riskante doelwitten worden vermeden

camerabewaking kan zeer zinvol zijn De zin en onzin van camerabewaking in publieke veiligheid camerabewaking kan zeer zinvol zijn

‘MP3 Moord’ Joe Van Holsbeeck De verdachte wordt opgepakt aan de hand van camerabeelden Op 21 april van 2006 gaf het gerechtelijke onderzoeksteam de videobeelden vrij van de MP3 moord op Joe Van Holsbeeck, in de hoop dat zij op die manier snel de daders zouden kunnen vinden. De beelden werden zelfs gebruikt om de precieze lengte van de daders te kunnen berekenen. En nog preciezere videobeelden kwamen uit een winkelcentrum in de buurt. Door al deze verschillende cameraopnames kon de vluchtroute van de daders worden gereconstrueerd. Een docent herkende tenslotte een van zijn leerlingen op de camerabeelden en nog diezelfde dag legde een van de daders een volledige bekentenis af.

‘Bus incident Guido Demoor’ Naast verslagen van getuigen, zorgen camerabeelden voor een doorbraak... Bij het busincident in Antwerpen met dodelijke afloop voor Guido Demoor in juni 2006 zorgden camerabeelden, naast getuigenissen, voor een doorbraak.

De zin en onzin van camerabewaking. De 10 valkuilen

1. Onduidelijke doelstellingen Valkuil 1 De zin en onzin van camerabewaking 1. Onduidelijke doelstellingen

1. Onduidelijke doelstellingen Valkuil 1 Wat wil u bereiken? Incidenten/overlast voorkomen? Veiligheidsgevoel van de burger verhogen? Incidenten snel detecteren, snel reageren? Camerabeelden als bewijslast kunnen gebruiken? Hulp- en interventiediensten ondersteunen? Verificatie van alarmen? …

2. Onduidelijke Beelddefinitie en -resolutie Valkuil 2 De zin en onzin van camerabewaking 2. Onduidelijke Beelddefinitie en -resolutie

2. Onduidelijke beelddefinitie en -resolutie Valkuil 2 Wat wil u zien? Beelddefinitie? Beeldresolutie? Overzicht? Herkenning? Identificatie?

Wat willen we zien? Beelddefinitie Valkuil 2 Niet interessant Interessant

Het wereldbrede verschil tussen detecteren, herkennen en identificeren Valkuil 2 10% 50% Detecteren Herkennen Identificeren Inspecteren Maak een keuze uit deze resoluties voor zowel ‘realtime’ (live) als opgenomen beelden! Persoon detecteren Persoon herkennen 400% 100% Persoon identificeren Persoon inspecteren

50% = Herkenning

120% = Identificatie

50% = Nummerplaatherkenning

Resolutie (MINIMALE) RESOLUTIE CATEGORIE 5% MONITOR 10% DETECTEER 25% NBN EN 50132-7 RESOLUTIE CATEGORIE 5% MONITOR 10% DETECTEER 25% OBSERVEER 50% HERKEN 100% IDENTIFICEER 400% INSPECTEER 50% Nummerplaatherkenning

4x Digital Zoom 2x Digital Zoom Camera/DVR 1280 x 720 HD sensor

3. Ongeschikte cameralocaties Valkuil 3 De zin en onzin van camerabewaking 3. Ongeschikte cameralocaties

3. Ongeschikte cameralocaties Valkuil 3 Ongeschikte cameralocaties: Blinde vlekken Onvoldoende dekking Te hoge locatie Te lage locatie …

Ongeschikte cameralocaties Valkuil 3

4. Ongeschikte lichtomstandigheden Valkuil 4 De zin en onzin van camerabewaking 4. Ongeschikte lichtomstandigheden

4. Ongeschikte lichtomstandigheden Valkuil 4 Ongeschikte lichtomstandigheden Te weinig Te veel op de foute plaats backlight

Dag/Nacht licht Valkuil 4

5. Onderbroken line of sight Valkuil 5 De zin en onzin van camerabewaking 5. Onderbroken line of sight

5. Onderbroken ‘line of sight’ Valkuil 5 Onderbroken ‘line of sight’ Bomen, struiken… Verandering in de omgeving Accidentele camera repositioning Intentionele camera repositioning IR-absorptie …

Wat ziet deze camera? Valkuil 5

Valkuil 5 Wat ziet deze camera?

Wat ziet u door een camera die geblokkeerd is door een bouwwerf? Valkuil 5

6. Verkeerde keuze van technologie Valkuil 6 De zin en onzin van camerabewaking 6. Verkeerde keuze van technologie

6. Verkeerde keuze van technologie Valkuil 6 Verkeerde keuze van technologie Type camera Lenzen Software Bijhorende materialen …

7. Ongeschikt transmissienetwerk Valkuil 7 De zin en onzin van camerabewaking 7. Ongeschikt transmissienetwerk

7. Ongeschikt transmissienetwerk Valkuil 7 Ongeschikt transmissienetwerk: Te lage beschikbare bandbreedte Verkeerd medium: e.g. coax, fiber Afstand Interferentie Vereiste capaciteit Draadloos, bekabeld, mix? …

8. Slechte installatie en slecht onderhoud Valkuil 8 De zin en onzin van camerabewaking 8. Slechte installatie en slecht onderhoud

8. Slechte installatie en een slecht onderhoud Valkuil 8 Slechte installatie en onderhoud: Slechte configuratie/parametrisatie (bewegingsdetectie, frames per second (FPS)…) Condens Stof Corrosie …

Een slechte installatie en slecht onderhoud geven slechte beelden Valkuil 8

9. Ondoeltreffend gebruik van de camerabeelden Valkuil 9 De zin en onzin van camerabewaking 9. Ondoeltreffend gebruik van de camerabeelden

Ondoeltreffend gebruik Valkuil 9 Ondoeltreffend gebruik van camerabeelden: Ondoeltreffende visualisatie Geen of ontoereikende opleiding operatoren Geen of onvoldoende ‘intelligent’ gebruik Niet of onvoldoende meten van resultaten

Waar u naar kijkt is niet belangrijk. Wat u ziet is belangrijk. Valkuil 9 Waar u naar kijkt is niet belangrijk. Wat u ziet is belangrijk.

Valkuil 9 1 persoon kan slechts 8 monitoren gedurende maximum 20 minuten doelstreffend observeren.

Drie interessante beelden

Hoe het wel kan – Video Image Understanding Optimalisatie van de camerabewaking Bewakingsmonitoren Flux video Overvloed van informatie Beperkte relevantie Vertraagde reactie

Video image understanding ZONE 1 4D: Camerabeeld wordt opgesplitst in verschillende zones Perspectief: een persoon vooraan in beeld is 180cm groot, een persoon achteraan wordt in perspectief grootte berekend De verschillende zones kunnen gelinkt worden aan verschillende uitgangen: bediening van een PTZ camera, inbraakdetectie, toegangscontrole, … De verschillende zones kunnen overbrugd worden door de beheerders van de camerabewaking of vanuit een controlekamer

4D – CONDITIONAL ALARM TRIGGER

10. Geen of onvoldoende integratie Valkuil 10 De zin en onzin van camerabewaking 10. Geen of onvoldoende integratie

10. Geen integratie in een algemeen beveiligingsconcept Valkuil 10 10. Geen integratie in een algemeen beveiligingsconcept Geen integratie in het integrale veiligheidsbeleid Organisatorische maatregelen Bouwkundige maatregelen Elektronische maatregelen

Integratie in een totaalconcept Integratie met toegangscontrole Access denied ALARM Alarm mode registration Access granted OK Standard registration *cctv: camerasystemen in gesloten kring

METHODOLGIE VAN OPTIMIT Valkuil 10 De zin en onzin van camerabewaking METHODOLGIE VAN OPTIMIT

Methodologie van Optimit Security Radar Scan

RADAR OPTIMIT SECURITY SCAN Van risicoanalyse tot audit.

RADAR SCAN CCTV

Valkuil 10 De zin en onzin van camerabewaking BESLUIT

Valkuilen voor onzinnige camerabewaking 1. Onduidelijke doelstellingen 2.Onduidelijke beelddefinitie en -resolutie 3. Ongeschikte cameraposities 4.Ongeschikte licht omstandigheden 5. Geen of onderbroken ‘line of sight’ 6. Foute keuze type van camer,a lenzen... 7. Foute keuze netwerk architectuur 8. Slechte installatie én onderhoud 9. Slecht‘gebruik’ en geen meting van resultaten 10. Geen integratie in groter geheel

Van valkuilen naar een draaiboek voor doeltreffende camerabewaking 1. Zet duidelijke doelstellingen 2.Bepaal wat u wil zien in welk detail 5 Waarborg ‘line of sight’ 4.Voorzie juiste licht- omstandigheden 7. Definiëer juiste netwerk architectuur 3. Definieer juiste cameraposities 6. Bepaal juiste type van camera lenzen... 9. Zorg voor een doeltreffend ‘gebruik’ en meet de resultaten 8. Waarborg goede installatie én onderhoud 10. Integratie

Niet overtuigd? DAN GAAT U ERVAN UIT: Dat camerabewaking al de criminaliteit en overlast zal oplossen; Dat een camera in het kleinste detail alles zal vastleggen; Dat camera’s geplaatst worden op locaties die u het beste uitkomen; Blindelings vertrouwen hebt in de camerabeelden die u tijdens een demo heeft gezien en dat lichtmetingen tijdverlies zijn; Dat bomen en struiken niet meer zullen groeien; Dat U de beste keuze maakt door te kiezen voor een dag/nacht camera 18 x optische zoom met automatische lenssturing, back-light compensation, white balance en line lock synchronisatie;

Niet overtuigd? DAN GAAT U ERVAN UIT: Dat het netwerk voor transport van de camerabeelden maar een detail is; U enkel moet inversteren in de installatie van camera’s, maar niet in het onderhoud; Dat mensen het camerabewakingssysteem eenmaal geïnstalleerd, doeltreffend gaan gebruiken en met metingen u het rendement van uw investering zullen aantonen; Dat camerabeelden een geïsoleerde maatregel moeten zijn die niets te maken hebben met een integraal veiligheidsplan

Visie, organisatie en technologie Visie, organisatie en technologie. Meer weten over ‘zinvolle’ camerabewaking? Paul VAN LERBERGHE Director Engineering E: pvl@optimit.be T: +32 15 28 50 63 W: www.optimit.be