Startvergadering van woensdag 26 november 2003

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoe pak je een ‘tekst’ aan?
Advertisements

De nieuwe ICT-diamant Sociaal-ethische competenties
Plusgroepen in het basisonderwijs.
Filosofie Op HAVO en VWO.
Didactische ICT-bekwaamheid van docenten
ICT-competenties voor het einde van de basisschool
Project FV-agenda : Inleiding (E.H. J.Tilleman, hoofdbegeleider) : Concept en meerwaarde (Katrien Durnez en Fransien Vandermeersch,
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Eindwerk zesde jaar.
ACADEMISCH ERFGOED IN VLAANDEREN Een voorlopige synthese Antwerpen, 4 mei 2012.
Tussen samenspel en strijd. Sport en politiek door de eeuwen heen.
Vierde ervaringsuitwisseling “Competent van kop tot teen!” 8 april 2010 Lieselore Beckers & Isabelle De Wispeleir VIVO vzw ompetent van kop tot teen !
De ontwikkeling van een professionaliseringstraject voor leraren lager onderwijs om onderzoeksgericht onderwijs (inquiry-based education) binnen wereldoriëntatie.
Leerlingen voorbereiden op een digitale samenleving: scholen en internet Els Kuiper (VU) en Monique Volman (VU/HAN)
Moderne secundaire school 21ste eeuw
Het CE wiskunde C Ruud Stolwijk Toetsdeskundige wiskunde bij Cito
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Onderzoeksvaardigheden
Het nieuwe leerplan voor de tweede graad
Vereiste in leerplan VZ zie AD AD 4 en AD 5…
Inzicht Resultaten KNAW rapport. Druk op scholen door maatschappelijke ontwikkelingen. Leraar komt onvoldoende toe aan pedagogische taak. Te weinig ‘time.
Mavo 3 OUDERAVOND 19 september 2013 WELKOM. Programma van de avond Welkom Mevr. Reijmer: coördinator Mevr. Verkerk: conrector Mevr. Stevens:het keuzeproces.
Het ontwikkelen van een basiscursus door: Susan Aasman Martina Roepke.
Rekenkundig begaafd… Ze zijn goed in het leggen van verbanden
Competent van kop tot teen! Studiedag 8 juni 2010 Competenties en VTO beleid Een degustatie van instrumenten Joke Sweygers Patricia Van Dessel VIVO vzw.
ICT-competenties SEPTEMBER 2007
Afstudeerpresentatie Richard Lekkerkerk,13 september 2011
Herinneringseducatie, in een samenwerking van Katho-Reno, DPB, Eekhoutcentrum, Provincie West-Vlaanderen.
2 de en 3 de graad.  De leerlingen kunnen op het einde van de 2 de graad  Doelgericht informatie opzoeken over het verleden en het heden op basis.
Informatieavond Ouders leerlingen groep 8
Herinneringseducatie, in een samenwerking van Katho-Reno, DPB, Eekhoutcentrum, Provincie West-Vlaanderen.
Handvatten voor gebruik audiovisuele bronnen in de onderwijspraktijk Media in de klas Dalida van Dessel Teamleider onderwijsplatformen.
Historische vaardigheden
Esthetica Leerplandoelstellingen: exemplarisch en activerend werken.
Evaluatie Leerlijnen.
Leerlijnen in de geschiedenisles
Netwerknamiddag 7des en Se-n-Se
Inzicht in Leerprocessen
Leerlijnen in de geschiedenisles
Onderzoekend Vermogen
Onderzoek in beweging in de klas en in de lerarenopleiding
Hartelijk welkom Tweede Fase Havo van het Bernardinuscollege Informatieavond 14 oktober 2015.
Kinderen kunnen meer dan je denkt, ze zijn ondernemend, creatief en vooral erg nieuwsgierig. De wereld van techniek is voor hen dan ook een wereld waarin.
Door: Gerard Rozing (CvTE)
Wie ben ik? Jan Zuur 51 jaar Docent-Coach Applicatie ontwikkeling en ICT-B Regisseur examinering In afrondende fase van Master Learning and Innovation.
Mindmappen ook wel bekend als woordspin of woordweb
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Hoe zet je leerlingen aan het werk?
Welkom! iPad in de brugklassen 26 mei De meerwaarde van de iPad in de les
‘De Groote Oorlog’ Herinneringseducatie, in een samenwerking van Katho-Reno, DPB, Eekhoutcentrum, Provincie West-Vlaanderen.
Psychomotorische taxonomie
Vloggen in Utrecht Mark Wassenaar 2017.
Onderwijs Ondersteunend Personeel
Overgang van lagereschoolkind naar adolescent
Praktische opdracht: het bouwen van een website
‘De Groote Oorlog’ Herinneringseducatie, in een samenwerking van Katho-Reno, DPB, Eekhoutcentrum, Provincie West-Vlaanderen.
Computer / Tablet / touch-screen
De juiste route naar het juiste doel
Profiel- en vakkenkeuze
Avila College meer dan onderwijs school voor mavo en onderbouw havo
Taalontwikkelend lesgeven: een didactische methode voor álle docenten!
ICT-competenties voor het einde van de basisschool
Het omgevingsboek van de school (en het inschakelen van experten)
Leerplan Toegepaste informatica 3e graad Boekhouden-informatica tso
Historisch redeneren + taalgericht vakonderwijs (bijeenkomst 3)
ECONOMIE en IT (A stroom)
Van Maerlantlyceum Invoering laptops leerjaar 1 en leerjaar 4
Sint-Jozefsinstituut
Sint-Jozefsinstituut
Gezondheidsvaardigheden
Transcript van de presentatie:

Startvergadering van woensdag 26 november 2003

Marleen Lippens Fransien Vandermeersch Verwelkoming

Vakoverstijgend werken ICT als krachtige leeromgeving Gedeelde sturing Marleen Lippens Fransien Vandermeersch Verwelkoming DOELEN Vakoverstijgend werken ICT als krachtige leeromgeving Gedeelde sturing Interesse voor cultureel erfgoed Cultureel schoolpatrimonium in beeld Schooloverstijgende contacten

geschiedenis Johan Vankeersbilck

geschiedenis Johan Vankeersbilck Historisch inzicht De leerlingen tonen aan dat de huidige samenleving het resultaat is van een evolutie en slechts begrepen kan worden vanuit de historische evolutie.

Historische vaardigheden (1) geschiedenis Johan Vankeersbilck Historische vaardigheden (1) De leerlingen kunnen de samenhang en de interactie van de diverse maatschappelijke domeinen herkennen en met voorbeelden illustreren. De leerlingen kunnen de diverse etappes van de historische methode toepassen: het zelfstandig selecteren, kritisch wegen en ordenen van historische informatie in functie van een probleemstelling, met het oog op analyse, toetsing van een hypothese, het leggen van zinvolle verbanden.

Historische vaardigheden (2) geschiedenis Johan Vankeersbilck Historische vaardigheden (2) De leerlingen tonen in diverse onderzoeksetappes dat ze zowel geleid als zelfstandig probleemoplossend kunnen redeneren. Ze kunnen dat individueel en ook in groep. De leerlingen kunnen deelaspecten van een onderzoek en globale conclusies zowel schriftelijk als mondeling, op een heldere manier weergeven voor het publiek van de eigen klas of andere. Ze kunnen voor hun verslaggeving de moderne communicatiemiddelen gebruiken.

Historische attitudes geschiedenis Johan Vankeersbilck Historische attitudes De leerlingen zijn nauwkeurig bij het verzamelen, ordenen, analyseren en interpreteren van informatie over de historische en actuele werkelijkheid. De leerlingen tonen belangstelling voor de overblijfselen uit het verleden en voor de actuele samenleving.

esthetica Johan Vankeersbilck Leerplan esthetica (1) De nadruk leggen op de esthetische ervaring, vorming en beleving; Kunst toegankelijk en verstaanbaar maken voor de leerling; Direct contact met het kunstwerk; Gebruik van audiovisuele middelen, ICT als didactische hulpmiddelen;

esthetica Johan Vankeersbilck Leerplan esthetica (2) De zelfactiviteit van de leerlingen stimuleren, leren zelfstandig leren en probleemoplossend denken in het leerproces inbouwen; Ontwikkelden van diverse vaardigheden: cognitieve (ontdekken, herkennen, analyseren, vergelijken, etc.), affectieve (bewondering wekken, etc), metacognitieve (controleren van vaardigheden), psychomotorische (houding, creativiteit, etc.);

esthetica Johan Vankeersbilck Leerplan esthetica (3) Toepassen van de aspecten en de componenten van de beeldtaal op het eigen cultureel patrimonium van de school.

aardrijkskunde Jan Callemeyn

Marleen Lippens Fransien Vandermeersch Nederlands

Sfeertekst of gedicht bij kunstwerk Marleen Lippens Fransien Vandermeersch Nederlands Sfeertekst of gedicht bij kunstwerk Interview (de mens achter het werk) Talige ondersteuning bij website Presentatie website voor levend publiek Tekst voor brochure provincie

1 A4 als gidspagina (selectieve) beschrijving van het werk Marleen Lippens Fransien Vandermeersch Brochure 1 A4 als gidspagina (selectieve) beschrijving van het werk Foto, schets, … ter verluchting Link naar schoolwebsite

1 A5 met procesbeschrijving Marleen Lippens Fransien Vandermeersch Brochure 1 A5 met procesbeschrijving Wie Wat Hoe Doelen Meerwaarde

Stijl Beleefdheidsvorm OTT en OVT Weinig passiva Brochure Marleen Lippens Fransien Vandermeersch Brochure Stijl Beleefdheidsvorm OTT en OVT Weinig passiva

informatica Johan Blondeel

Doelstellingen (vaardigheden en probleemoplossend werken) informatica Johan Blondeel Doelstellingen (vaardigheden en probleemoplossend werken) Werken met een html-editor (frontpage-dreamweaver) Opbouwen van een gestructureerde website Afspraken Website prototype beschikbaar op dpb.sip.be/erfgoed Elk object eigen startpagina (centralisatie op dpb-site) Uploadgegevens (mail naar jblondeel@sip.be) Brochure In Word-formaat sturen naar jblondeel@sip.be

Marleen Lippens Fransien Vandermeersch Tot slot