‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies www.gordion.nl Afscheidsymposium.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

Verantwoord volgen.. De woorden van een leider bepalen met hun regels het karakter, de sfeer en de mentaliteit van de groep Soms gaat dat fout, doordat.
De illusies die we ons mogen permitteren VERA 20|6|2006: “ICT- en e-governmentbeleid in de komende legislatuur” Tom Dehaene  Vlaams parlementariër  OCMW-voorzitter.
Jezus vol liefde, U wilt ons leiden. Wij prijzen U als onze Heer
TagCloud Alle wervingsmiddelen onder 1 dak.
Koninklijke Bibliotheek – Nationale bibliotheek van Nederland.
Communicatie & Presentatie
Digitale Toegankelijkheid Trends, ideeën, (on)mogelijkheden Peter Horsman.
Hulp in de aanpak bij CyberPesten.
Toekomstmuziek. De Apple mini iPod heeft 40 GB aan geheugen. Dat is evenveel als 800 cd’s. Je kunt er MP3en.
tekstbegrip Probleem; hoeveelheid vragen bij tekst.
Een nieuwe tijd begint (ongeveer van ).
Denk aan het buddy-systeem: twee hebben meer plezier dan één...
Het verleden en de toekomst van muziek.
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
C-DSD: Curating the Dutch Song Database (Nederlandse Liederenbank) C-DSD Martine de Bruin.
De gebruiker centraal De gebruiker centraal bij document management binnen de Overheid Michiel Hazen Management consultant Ordina.
Taxonomie Cultureel Erfgoed
Brusselse Welzijns- en Gezondheidsraad, Pro Medicis Brussel en ZORGNET Zorgzoeker Alle Nederlandskundige zorgverleners op één plek.
ACG: Wat is leren &Wat is leren &ontwikkelen? Waartoe dienen digitale media? Waartoe dienen digitale media? Hoe gaan we om met regels? Hoe gaan we om met.
Culturele stromingen Culturele ontwikkeling is een proces van opeenvolging en afzetten tegen. Literatuur is het product van een cultuur: het geeft (indirect.
Digitale duurzaamheid en bewaarstrategieen
Wetenschappelijke revolutie; De verlichting
Eric Sieverts Sector Innovatie & Ontwikkeling Universiteitsbibliotheek Utrecht Instituut voor Media- & Informatie Management Hogeschool van Amsterdam Moderne.
Gewoon mooi om naar te luisteren...
Kunstgeschiedenis werkgroep, week 7, blok 3.
Marielle Brouwer Groep 2 PDV, eindopdracht ICT, Marielle Brouwer Groep 2 PDV
ICT voor de klas Hoofdstuk 1: ICT in de wereld om je heen.
Sociale media en integriteit Tim Vanheers / integriteitsdag 10 april 2014.
Oriëntatie │_______│________ | _______________
Erfgoedinstellingen zoals musea, archiefinstellingen, heemkundige kringen, kerkfabrieken enz. zetten de deuren open en organiseren tal van activiteiten.
Wat gaan we leren in groep 5
Middeleeuwen.
Engelen Engelen komen in veel verhalen van godsdiensten voor als een wezen dat uit de hemel afkomstig is. Engelen worden o.a. genoemd in de Tenach, de.
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
CinekidStudio: zelf doen geeft inzicht!. Introductie Games (serious games / cots games) Virtuele werelden Playful digital tools Onderzoek naar het gebruik.
Ik had een droom verleden nacht,
Digitale duurzaamheid: (ook) een kwestie van organiseren Inge Angevaare, coördinator Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid DEN conferentie - 10 december.
1 Social Media in de klas Film gebruik social media onderwijs 18 januari 2011.
Het UNESCO Charter en de Guidelines for the Preservation of the Digital Heritage na 8 jaar 4 november 2011, Naar een toekomstvaste AV-collectie NL.
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Achttiende en negentiende eeuw
Interactieve (Marketing) communicatie COLLEGE 07 SHEET 1 Interactieve (Marketing) Communicatie.
Het gymnasium. De moeite waard?. Drie vragen: Drie vragen: Is uw kind geschikt voor het gymnasium?
Digitalisering en flexwerken bij de gemeente Emmen
Amateurkunst nu en in de toekomst 28 mei 2011 Kunstfactor Sectorinstituut amateurkunst Missie Visie Kerntaken Hoofdlijnen beleid 28 mei 2011.
Een jaar verder Vernieuwing examenprogramma CKV
Paragraaf 6.3 Nederland in de 21e eeuw.
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een juk over zijn schouders hingen. Eén van de twee kruiken vertoonde een barst. En.
 Leiden van een organisatie  ontwikkelingen sturen en beïnvloeden  beheersen van processen.
ARCHIEVENPROJEKT CENTER FOR RESEARCH ON DUTCH JEWRY SPI OKTOBER 2012.
Aanvaarding en tolerantie
Woordraadstrategieën
GETUIGENISSEN ‘MANTELZORGVRIENDELIJKE MANAGERS’. Getuigenis 1 Uit de organisatiescan die we onze medewerkers begin 2014 lieten invullen, bleek dat er.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Jongeren en de digitale wereld. Halt Halt levert een bijdrage aan het voorkomen en bestrijden van jeugdcriminaliteit door middel van: De Halt-straf. Voorlichtingen.
Cultureel en kunstzinnige vorming
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
DIY MET KUNSTENAARS FOOD DESIGN MET KATJA GRUIJTERS Zie notities voor meer informatie voor de docent.
Fox Irving. Online cultuur: Een introductie in het digitale landschap samengesteld door Ioana Stanescu.
Mondzorg - persoonsgericht
Marketing in het Verzetsmuseum Wat is marketing Marketing in Verzetsmuseum Doel van de marketing Eerdere doelen PR vragen Doel, strategie Marketing.
Cultureel en kunstzinnige vorming
Lokaal erfgoed in kaart brengen, deel 2
Renaissance en Opstand
Een lerende en adaptieve organisatie
Transcript van de presentatie:

‘Recente ontwikkelingen in het digitale domein en de uitdaging voor de erfgoedsector’ Riemer Knoop Gordion Cultureel Advies Afscheidsymposium Dirk Houtgraaf Auditorium Naturalis, Leiden 27 febr. 2009

1.eCultuur: hoe zat ‘t ook alweer? 2.Musea zijn van gisteren 3.A balancing act

eCultuur* op 3 nivo’s Digitaliseren Innoveren Rolverandering * * (Raad voor Cultuur-advies 2003 eCultuur van i naar e): ntegratie ict in processen van culturele expressie, reflectie en informatieverschaffing Dezelfde dingen anders doen Nieuwe dingen doen Jezelf heruitvinden

Dezelfde dingen anders doen Nieuwe dingen doen Jezelf heruitvinden KunstenMediaErfgoed Digitaliseren Innoveren Rolverandering eCultuur in 3 domeinen: Allianties: -Per soort instelling -Per onderwerp -Per plaats -Anders: Oude Kerk oudOude Kerk GoudAGoudA nieuw

Jezelf heruitvinden Nieuwe dingen doen Dezelfde dingen anders doen mond vol tanden: eCultureel beleid met mond vol tanden:   ?? ?? ?? ? KunstenMediaErfgoed Digitaliseren Innoveren Rolverandering

archeologie monumentenzorg archieven musea volkscultuur archeologie monumentenzorg archieven musea volkscultuur archeologie monumentenzorg archieven musea volkscultuur De staat van digitalisering, innovatie en rolverandering in de Nederlandse erfgoedwereld laat nog veel te wensen over

Willem van Haecht, Apelles en Campaspe, Navraag naar aard en betekenis van prachtkunstwerken in het Geheugen van Nederland levert jarenlang stilzwijgen op. Uiteindelijk blijken instellingen, als ze al elektronisch reageren, soms niet te weten dat het hele verhaal al op hun eigen website staat.

- kunstenaarsnamen meest gebruikte zoekterm (46%) - door spellingsfouten blijft 1/3 van de algemene zoekacties zonder resultaat en 1/2 van zoeken op kunstenaar Guggenheim NY collection online (700 werken = 10%) gebruik zoekmachine sep 05-aug 06, n = * * J. Trant, Understanding Searches of an On-line Contemporary Art Museum Catalogue. A Preliminary Study - Fall

2. MUSEA ZIJN VAN GISTEREN

Het San (‘bosjesmannen’)-diorama in het National South African Museum in Kaapstad werd in 2001 na 42 jaar verwijderd. Het ligt nog wel in het depot. Bron en discussie:

John Soane’s House, Lincoln’s Inn Fields (Lnd), ‘Academy of Architecture’ 1806

The Works of Edgar Allan Poe, 5 vols, Londen 1914 (repr. 1848), Jarrold & Sons Gekocht 1971 in Bognor Regis voor £ 1,50

Postzegels worden zelfs in het Museum voor Communicatie niet meer actief verzameld anders dan de officiele Nederlandse waardezegels.

Wat musea hebben zijn soms aangroeisels in de tijd, incrustaties, fouling.

Renaissance: geleerdheid en aanzien Verlichting: ontdek de wereld, classificeer! Modernisme: vooruitgang en nieuwigheid Collecties groeien door de tijd heen – ze worden binnengebracht uit verschillende motieven die later niet altijd meer goed te onderschrijven zijn

Renaissance: geleerdheid en aanzien Verlichting: ontdek de wereld, classificeer! Modernisme: vooruitgang en nieuwigheid

Geheugenloos nu

Renaissance: Rariteiten Verlichting: Taxonomie Numismatografie Fysiognomie Modernisme: Craniometrie Futurologie Volkskunde Biocriminologie Geheugenloos nu

Het nieuwe Zeeuws Museum verhoudt zich elegant tot de traditie waar het zelf uit voortkomt: wonderkamer! Pytr75.blogspot.com

Ook het Zuiderzee Museum doet dat, zij het op een andere manier. Het gaf opdracht aan een design studio in een eigentijds, autonoom kunstwerk te reflecteren op de aard van de collectie: Installatie Farm Studio Job 2008

3. A balancing act

DÁÁR GAAT eCULTUUR OVER! Centrale vraag voor musea: Hoe vind ik een dynamisch evenwicht tussen • het alert reageren op actuele vragen uit de samenleving in de taal en met de media van nu en • het begrijpelijk maken of houden van de mentaliteiten van de ‘vorigen’ waaruit immers onze collecties ontstonden en betekenis hadden?

Centrale vraag voor musea: wicht tussen Hoe vind ik een dynamisch evenwicht tussen agen uit de samenleving in de taal • het alert reageren op actuele vragen uit de samenleving in de taal en met de media van nu en n van de mentaliteiten van de ollecties ontstonden en betekenis • het begrijpelijk maken of houden van de mentaliteiten van de ‘vorigen’ waaruit immers onze collecties ontstonden en betekenis hadden?

MAAR WAAR GAAT HIJ HEEN? De balans is niet het doel maar een eigenschap en voorwaarde. Waar het uiteindelijk om gaat is de stip op de horizon.