De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Sociale media en integriteit Tim Vanheers / integriteitsdag 10 april 2014.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Sociale media en integriteit Tim Vanheers / integriteitsdag 10 april 2014."— Transcript van de presentatie:

1 Sociale media en integriteit Tim Vanheers / integriteitsdag 10 april 2014

2 De organisatie op sociale media “Wat mag je als organisatie (niet) schrijven, (re)tweeten …? Mag er bijvoorbeeld iets getweet worden (of op Facebook geplaatst) over een reportage die enigszins kritiek levert op het gevoerde beleid, maar mooi weergeeft wat er in de sector leeft?”

3 De werknemer op sociale media “Is regulering/controle wenselijk of net niet?”

4 De werknemer op sociale media “Collega's blijken vaak bevriend met elkaar op Facebook. Al twee gevallen werden mij gemeld van een collega die roddelt over een andere collega op Facebook. In het ene geval was dit enkel zichtbaar voor de vrienden en in het andere geval was het zelfs openbaar te zien. Hoe ga je als leidinggevende hiermee om?”

5 De werknemer op sociale media “Wat doe je als iemand kritiek geeft via sociale media op wat Flanders’ Care doet of wat de regering beslist?”

6 De werknemer vs de privépersoon “Vanuit hun functie werken ze mee aan bepaalde onderwerpen of nemen ze deel aan overleg met externen, als privépersoon hebben ze een (andere of meer) uitgesproken mening over die onderwerpen. In de uitoefening van hun functie moeten ze neutraal blijven, maar als privépersoon mogen ze een uitgesproken mening hebben die ze ook op hun website, blog, fora, e.d. uiten, zolang ze niet in naam van de Vlaamse overheid spreken.”

7 De werknemer vs de privépersoon “Ze vragen zich af wat ze moeten doen als anderen reageren op hun meningen en vragen wat hun beroep is, waar ze werken (om dan zo weer daarop in te spelen), … Hoe gaan ze daar dan best mee om om toch de scheiding werk en privé te kunnen blijven maken?”

8 Sociale media als parallel kanaal “We merken op dat sociale media de plaats innemen van ‘echte’ communicatie op de werkvloer. Met de installatie van open landschapsbureaus is men bang om de ander te storen, is er geen privacy, … Er wordt minder echt gecommuniceerd en we merken op dat mensen met elkaar communiceren via Facebook. Ze hebben chat openstaan en praten zo met elkaar. Af en toe zie je dan een glimlach op hun gezicht en een schalkse blik vanop afstand. Mensen die niet op Facebook zitten, zitten dan in de ‘stilte’ (gewild of ongewild), denken dat ze mensen niet mogen storen want ze lijken zo hard aan het werk, …. Dit wekt wrevel op en is niet goed voor de sfeer. Facebook verbieden is niet wenselijk en te verregaand, maar hoe kan je dit op een redelijke manier ‘oplossen’, hoe kan je mensen toch ‘motiveren’ om ook nog ‘face-to-face, met stemgeluid erbij te communiceren?”

9 Tijdverspilling met sociale media “Gebruik van Facebook tijdens de werkuren: waar eindigt dat? Zelfs de sociale dienst zit op Facebook en Twitter. Waar ligt de grens?”

10 Goede voorbeelden “Hoe zet je sociale media succesvol in in een werkcontext? Wat zijn goede ervaringen van collega’s? Bij wie werkt het goed en waarom?”

11

12

13

14

15

16 http://www.vacature.com/carriere/groeien/facebook-je-baas- houdt-je-de-gaten http://www.vacature.com/carriere/groeien/facebook-je-baas- houdt-je-de-gaten http://www.jobat.be/nl/artikels/sociale-media-op-de-werkvloer- we-hebben-nood-aan-meer-regels/ http://www.jobat.be/nl/artikels/sociale-media-op-de-werkvloer- we-hebben-nood-aan-meer-regels/ https://www.ondernemenmetpersoneel.nl/podium/166-elly- huijs.html/236-hoe-pak-je-social-media-conflicten-aan.html https://www.ondernemenmetpersoneel.nl/podium/166-elly- huijs.html/236-hoe-pak-je-social-media-conflicten-aan.html https://www.nationalevacaturebank.nl/informatie/artikel/persberic hten/292976/bijna-helft-werknemers-afgeleid-door-social-media- op-het-werk.html https://www.nationalevacaturebank.nl/informatie/artikel/persberic hten/292976/bijna-helft-werknemers-afgeleid-door-social-media- op-het-werk.html http://www.reuters.com/article/2009/04/24/us-swiss-facebook- job-idUSTRE53N4JF20090424 http://www.reuters.com/article/2009/04/24/us-swiss-facebook- job-idUSTRE53N4JF20090424 http://www.knack.be/nieuws/technologie/facebook-prive-dat-is- flauwekul-kritiek-op-baas-is-gegronde-reden-voor-ontslag/article- normal-32081.html http://www.knack.be/nieuws/technologie/facebook-prive-dat-is- flauwekul-kritiek-op-baas-is-gegronde-reden-voor-ontslag/article- normal-32081.html www.vlaanderen.be/handreiking


Download ppt "Sociale media en integriteit Tim Vanheers / integriteitsdag 10 april 2014."

Verwante presentaties


Ads door Google