Eric Sulkers, kinderarts Ziekenhuis Walcheren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Plaatje vrienden op een bank
Advertisements

Rebound Salland. In deze PowerPoint… 1. waarom ik naar rebound ging 2. wat ik geleerd heb! 3. hoe ik terug wil naar school 4. wat ik nodig heb van.
Binnen een VPG-setting
De Drama Driehoek.
presentatie NPV 10 oktober 2012
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
Motivatie 3.0: motiverend coachen van ervaren medewerkers
Mijn naam is Willem Wind. Mijn naam is Willem Wind En ik ben hoogbegaafd.
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Communicatief gedrag + / -
Reflecties van de waarheid
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
We horen altijd “de regels" van de vrouwelijke kant. Nu horen we de regels van de mannelijke kant. En alles is regel nummer 1.
Provocatief te werk in een assertiviteitstraining.
Opnieuw Steeds opnieuw ben ik andere aspecten van
Workshop Motivational Interviewing
ALS HET IN HET LEVEN TEGENZIT.
Motiverende gespreksvoering
Medicatietrouw en motivatie bij mensen met schizofrenie
Motivational Interviewing
Woord van Leven Mei 2011.
THEMA: Gods naam is….
“Op een dag...”.
Ben ik de enige? Een op de zes Nederlanders last heeft van somberheid, angst of andere klachten personen krijgen een depressie jaarlijks 1,1 miljoen.
Workshop Motivational Interviewing
Oplossingsgericht coachen voor Studieloopbaanbegeleiding
Motiverende Gespreksvoering
Motiverende Gespreksvoering
Motivational Interviewing ‘Praten in beweging’
Preek thema: Zeker weten?.
Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood
Christus centraal! “Ik had besloten u geen andere kennis te brengen dan die over Jezus Christus – de gekruisigde” Paulus in 1 Korintiërs 2 vers 2.
Welkom op onze thema-avond
Het wezen van ‘contact’
Interpreteren van data
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Met handen en voeten geloven 1
WIJ ZULLEN VOOR ALTIJD VRIENDEN ZIJN ...
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
H3. Communicatie Gesprekstechnieken.
De doelstelling van deze workshop is niet om u iets nieuws te leren.
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
CanDo Coaching.
Gedragsverandering door middel van dansen i.p.v. worstelen
Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
Preek Jakobus 2:
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
? Wat zegt de Bijbel erover?
Workshop verandering 12 juni 2014 Inzicht in proces ontdekken wat werkt theoretisch kader Workshop onbeperkt sportief, 12 juni
Communicatie en dementie
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
Korte motivatieverhogende interventie Voor ‘overwegers’
Groepsdynamica & Interactief communiceren
motiverende gespreksvoering
Hostmanship Wat is het? Waar gaat het om?
Motiverende gespreksvoering Irina Nojoredjo. Wat gaan we doen?  Theorie laatste hoofdstukken  Regisseurs en oefenen  Vrijwilligers voor klassikale.
Welkom op onze ouderochtend
Zelfmanagement Longpunt
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 8 Onderdeel : communicatie.
Motiverende gespreksvoering
| faculteit gedrags- en maatschappijwetenschappen orthopedagogiek Het bereiken van openheid in geslotenheid: Inzichten vanuit onderzoek Werkconferentie.
Motiverende Gespreksvoering Bij ongezonde leefgewoonten Centrale opleidersdagen Doorn 2011.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
Welkom op onze thema-avond
Verbindend communiceren met ouders
Gesprekstechnieken Hoofdstuk 17 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Gesprekstechnieken Les 5.
Transcript van de presentatie:

Motivational Interviewing Een gesprekstechniek voor het induceren van verandering Eric Sulkers, kinderarts Ziekenhuis Walcheren Annemie Boehmer, kinderlongarts Medisch Centrum Rijnmond Zuid

Leerdoelen van deze workshop Kennismaken met MI als motiverende gesprekstechniek aanleren van 1 nieuw instrument

Ambivalentie géén verandering verandering Ik wil wel……. en ik wil niet……. géén verandering verandering voordelen van niet veranderen voordelen van veranderen nadelen van veranderen nadelen van niet veranderen

‘Als ik eerlijk zeg wat ik vind dat er moet gebeuren…’ Dan worden onze gesprekken nog minder aangenaam… Dan wordt de kloof nog groter… W.s. verandert er niets maar gaat het in het geheim…

‘Als ik meepraat en er dus niet tegen in ga…’ Dan gebeurt er helemaal niets…… Dan denkt hij/zij dat ik het goed-keur wat er allemaal gebeurt….. Dan verloochen ik mezelf!

‘De beste manier om iemand te veranderen is om hem te accepteren zoals hij is’ Gevoelens van non-acceptatie roepen zodanige stress-levels op dat veranderingsprocessen worden geblokkeerd (kudde-dier)

Accepteren wij onze cliënt dan niet Accepteren wij onze cliënt dan niet? De ‘righting reflex’ (nl: de ‘reparatiereflex’ ) speelt ons parten

“Mensen raken doorgaans veel beter gemotiveerd door de beweegredenen die zij zèlf hebben ontdekt en uitgesproken, dan door de redenen die anderen opsommen”. Blaise Pascal, 17e eeuws filosoof.

Als de hulpverlener de pro- zijde van verandering in neemt, neemt de patiënt automatisch de contra- zijde. ‘Ja maar, …’ Resultaat: negatieve invloed. ’Terwijl ik mezelf hoor spreken ga ik steeds meer geloven in wat ik zeg’

Denk maar eens aan uw autoverkoper Denk maar eens aan uw autoverkoper ! Of: Waarom hebben artsen-bezoekers zoveel meer gesprekstraining dan artsen?

Een uitgangspunt van MI is dat een ieder geneigd is tot het goede, d.w.z. uiteindelijk zal kiezen voor gezondheid, zelfontplooiing etc.

Filmfragment

Motivational Interviewing Definitie: Motivational Interviewing is een klantgerichte, directieve manier van counseling, die tot doel heeft om mensen zelf hun ambivalentie te laten onderzoeken, teneinde hen verder te helpen in het proces van gedragsverandering.

De onderdelen van MI Spirit: een gelijkwaardige relatie, waarbinnen je stijl rustig, respectvol en onderzoekend is. De client’s motivatie tot gedragsverandering is van belang. Principes: Wees empathisch, ontwikkel discrepantie, ‘beweeg mee’ met weerstand, ga niet in discussie en ondersteun zelf-efficacy. Basistechnieken: Stel open vragen, luister en handel reflectief, ondersteun en vat samen. Strategieën om met weerstand om te gaan. Strategieën om uitspraken rondom verandering te krijgen.

Een voorbeeld van een gesprek wat niet zo lekker loopt…

Filmfragment

Een voorbeeld van een poging tot een gesprek volgens de MI-richtlijnen…

Filmfragment

Meest opvallende verschil is het zelf laten bepalen van de agenda door de patiënt Daarnaast is er in het ‘MI gesprek ’ meer aandacht voor reflecties, samenvattingen en open vragen

Agenda setting, 1 van de tools van MI Dus niet: het rijtje zelf afgaan, maar:

Filmfragment

Agenda setting, 1 van de tools van MI Wees niet bang als de patiënt de onderwerpen kiest waar hij mee kan ‘scoren’ Kleine successen versterken het zelf-vertrouwen (en de band met de behandelaar!) Kant en klare kaarten vaak nuttig

Fysio

Scaling, 1 van de tools van MI Een manier om de patiënt aan het woord te laten:

Filmfragment

Verandering Ben je er klaar voor? 1……2…..3…..4…..5…..6…..7…..8…..9…..10

Ambivalentie Klaar zijn om te veranderen Is eigenlijk het 'gemiddelde' van: Belang Is het eigenlijk wel belangrijk ? Vertrouwen Zal het mij ook lukken?

Hoe belangrijk is veranderen voor je? 1……2…..3…..4…..5…..6…..7…..8…..9…..10

Hoeveel vertrouwen heb je erin dat ‘t je zal lukken? 1……2…..3…..4…..5…..6…..7…..8…..9…..10

vertrouwen belang + _ over-gewicht roken alcohol

‘Verandertaal’ uitlokken Uitlokkende vragen stellen Belangen-lineaal gebruiken Beslissingsbalans onderzoeken Patiënt laten uitweiden Vragen naar extremen Vooruitkijken Doelen en waarden verkennen

Uitweiden Als je veranderings-uitspraken hoort, probeer dan door te vragen . Neem geen genoegen met een kort antwoord, dan is de patiënt er waarschijnlijk nog niet echt aan toe. Hoe vaker de patiënt zijn wens uitspreekt, des te beter beklijft het. Dus niet:

Filmfragment

De patiënt heeft een gewaagd plan bedacht, dus:…. Laat maar vertellen!

Filmfragment

Wordt er dan nooit geconfronteerd bij MI? Ja, maar altijd als constructieve zelf-confrontatie In principe worden dus alleen uitspraken die de patiënt zelf heeft gedaan naast elkaar gezet De ambivalentie wordt genormaliseerd maar moet door de patiënt zelf worden uitgewerkt!

Filmfragment

“We emphasize that MI is a method of communication rather than a set of techniques. It is not a bag of tricks for getting people to do what they don’t want to do. It is not something that one does to people, it is a fundamental way of being with people- a facilitative approach to communication that evokes natural change” Miller & Rollnick, 2002

Bereidheid tot veranderen Het gesprek openen Introduceren Toestemming vragen Weigering erkennen Open vragen stellen Positieve toon Dat wat goed gaat ondersteunen Agenda setting The tool is cool! Spaart tijd Menu van opties Bereidheid tot veranderen Score verduidelijken ‘Wat…als’ vragen; scaling -> verander-praat Ambivalentie exploreren Centraal thema in motiverende gespreksvoering Vervolgstappen ( facultatief) Afsluiten Respect; u kent uzelf het best Wilt u mijn aanbeveling?

De film is gemaakt met medewerking van: Robin Besuyen, AstraZeneca