De verdwenen wereld van de Maya's

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Nijl Door Egypte stroomt een hele lange rivier. Die rivier heet "De Nijl". 1 Keer per jaar, in augustus, stroomde deze rivier over. Al het land eromheen.
Advertisements

Blok 2 Grieken en Romeinen
Machu Picchu Machu Picchu is de meest bezochte touristische bezienswaardigheid van Peru. Het ligt 70 km ten noordwesten van Cusco. Machu Picchu is gebouwd.
hoofdstad Mexico-Stad één van de grootste steden ter wereld
Door: Frederik en Matthias
DE MAYA'S Hallo wij zijn KELLY en SELINA!
BULDOZERS VAN IJS EN IJZIGE WINDEN
Thema 1 Noah, Yaimo en Ivar Water.
De tijd der benauwdheid Het Grote Conflict Pag
Het Romeinse Rijk.
De Romeinen Het dagelijkse leven.
Standenmaatschappij De Maya-samenleving was een standenmaatschappij, dat wil zeggen dat er in lagen werd geleefd. De hoogste laag, de belangrijkste mensen,
Suriname Soraya van Lomwel.
Een heilig leven leiden betekent:
Fruit dorpje”Guiayabitos” Onderweg naar de Jungle “ San Blas”stopten we bij een snoepkraam van vers fruit. Er waren veel van deze kraampjes onderweg.Hoe.
Verovering Zuid-Amerika
Machtige heren, halfvrije boeren
De veroveringen van Columbus en Cortes
Samenvatting Azteken Door: Emile Derache.
Omgaan met geschiedenis
Kolonialisme Kolonialisme is eigenlijk een kolonie, dat is een stuk grondgebied buiten het oorspronkelijke grondgebied soms overzee. West Europese landen.
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
Les 5 - Groei van de Steden
Kenmerk 13 De opkomst van handel en ambacht die de basis legde voor het herleven van een agrarisch-urbane samenleving Les 1 - De Hanze.
Maya’s 1In houd . 2.de Maya`s. 3.wat voor steden hadden ze?
Jeruzalem!. Jeruzalem Bezit – vrede Vrede bezitten Werpen (water/woorden) – hersteld (Onder)wijzen – welzijn.
het laatste wereldrijk
Verovering Zuid-Amerika
Paragraaf 2.3 Aan de oevers van de Nijl
Hoofdstuk 2.
Het bestuur van de stadstaat
1.2 Mesopotamie.
1.2 De eerste beschavingen Mesopotamie en Egypte.
1.3 Egypte, het land van de Farao’s
Amerika voor Columbus 2.3.
Geschiedenis 3.1.
Soldaten en landbouwers
Yanomami -Indianen.
Tijdregels drie secondenregel vijf secondenregel:
H3 geschiedenis een zee van tijd Vroeg moderne tijd
Paragraaf 2.3 Amerika vóór Columbus.
Geschiedenis van voetbal
Hoofdstuk 3.
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Paragraaf 1.4 Leven van de landbouw.
Het oude Egypte Door Mayke en Jonas.
1. 1 Want daar de wet slechts een schaduw heeft der toekomstige goederen, niet de gestalte dier dingen zelf,... Hebreeën 10 - NBG 2.
Hoofdstuk V: Rome Les 1: Van dorp tot imperium
Suriname klimaat+geografie
Tijd van steden en staten
3 oktober 2015 Garderen. Openbaring 20 5 De overige doden werden niet weder levend, voordat de duizend jaren voleindigd waren. Dit is de eerste opstanding.
Tijd van Monniken en Ridders
1 In Uw licht zien wij het licht. 2 Saul Koning van Israël Door God gezalfd; de Geest van God ontvangen Ongehoorzaam; de Geest weggenomen.
Wie zijn wij? Graag willen wij ons eerst aan u voorstellen. Wij zijn Brando en Lianne met Samuel, Ruth, Salomé, Yaela en Jaimie van Oosten, Arjan, Marissa.
Les 3 De keizer en andere goden Gemaakt door: Nikki, Chanell, Cas, Tim en Roan.
H1.2 HET ONTSTAAN VAN STEDEN
Het oude Egypte.
Regenten en vorsten 2.3 Europa en de wereld
Open de ogen van je hart Efeze 1:15-23.
Blok 2 Grieken en Romeinen
Cursus 1.4 Tien Tijdvakken Klas 1 BK Lesweek 1
Machu Picchu Machu Picchu is de meest bezochte touristische bezienswaardigheid van Peru. Het ligt 70 km ten noordwesten van Cusco. Machu Picchu is gebouwd.
Wij geloven in de Here God, onze Vader, Die alles gemaakt heeft:
Cursus 2.3 Het Leven van de Eerste Boeren Klas 1 BK Lesweek 4
MAKE LOVE – MAKE WAR Efeze 6:12
Grafheuvels in de provincie Utrecht
Onze geschiedenis.
Hoofdstuk 3: De Grieken Klas 1 KGT Lesweek 6
Ontmoetingen in verre streken
§1.3 Bouwen en graven In deze paragraaf leer je over: Hunebedden
Transcript van de presentatie:

De verdwenen wereld van de Maya's

Ongeveer 3000 jaar geleden Diep in de tropisch regenwoud van Midden-Amerika zijn boeren druk bezig met hun dagelijkse werkzaamheden. Hun dorp bestaat uit hutten met rieten daken.

50 jaar na Christus (+/- 1950 jaar geleden) Een nieuwe en enorme stad overschaduwt het dorp dat er in de buurt staat. De Maya's hebben een reusachtig terrein in het woud vrijgemaakt en moerassen drooggelegd grote steden gebouwen neerzetten.

650 jaar na Christus (+/- 1350 jaar geleden) Er is een koning gestorven. Zijn lichaam wordt begraven in een graf binnen in de piramidetempel. Zijn opvolger laat een nieuw monument bouwen bovenop het oude, dat is bedekt met min of meer vierkant gehakte stenen en steengruis. Heel langzaam bouwen de honderden werklieden enorme terrasvormige piramiden.

Enkele jaren later Het is marktdag in de stad hebben kooplieden hun kraampjes opgesteld. Jagers bieden hun huiden van poema’s en herten en krokodillen aan en vlees van gordeldieren, leguanen en anderen dieren die in het woud leven. Daarnaast worden er ook huisdieren verkocht zoals apen en vogels in kooien.

Tegen 755 na Chr. (ongeveer 1250 jaar geleden) Vergezeld met het huiveringwekkende geluid van trommels en fluiten en bazuinen trekken de krijgers van de stad van de Maya’s ten strijde. Ze willen gevangenen maken om die te gebruiken als slaven. Ze hebben mannen nodig om te offeren aan de goden. In de stad van de tegenstander vinden ze vast genoeg slachtoffers. _ _

Drie weken later Op de top van de piramide bereiden de vorst en de priesters een belangrijke plechtigheid voor. de Maya's is het brengen van menselijke offers een religieuze ceremonie. Zij geloven dat het om een offerande aan de goden voldoen, zullen die zorgen voor de terugkeer van de regen , een goede oogst en overwinning in de strijd.

1090 jaar na Chr. De stad is in verval geraakt. Er is geen vorst meer en ook de priester leiden geen plechtigheid meer op top van de piramidetempels.de mooie tempels, destijds bewoond door de rijke , staan op instorten. schatten zijn verdwenen. De oorlog die jaren heeft gewoed is geëindigd in een achteruitgang van de handel. Veel bewoners hebben de stad verlaten.

Enkelen jaren later Afkeurend gejoel klinkt op als een van de spelers met grof geweld door een tegenstander wordt gevloerd het rituele balspel is in een volle gang! Twee spelers ploegen met beschermde uitrusting gemaakt van leer en hout ,jukken genoemd ,slaan een rubberen bal over een speelveld . De deelnemers mogen hun handen niet gebruiken ze raken de bal met hun heupen en schouders of ellenbogen.

1550 In het begin van de 16de eeuw vallen Spaanse soldaten Zuid-Amerika binnen. Ze veroveren het machtige rijk van de Azteken in het centrum van Mexico. Nadat de Maya's in het noorden van Yucaten heftig weerstand bieden, worden ze onderworpen door de Spanjaarden. Zij beginnen op grote schaal het woud uit kammen een groep Spaanse soldaten dringen de ruïne binnen, waar bomen en struiken bezit hebben genomen van de monumenten de vreemdelingen, zwaar onder de indruk van dit schouwspel, worden ontvangen door de daar levende boeren die vertellen over pracht en paal van de stad in het verleden.