De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 3: De Grieken Klas 1 KGT Lesweek 6

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 3: De Grieken Klas 1 KGT Lesweek 6"— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 3: De Grieken Klas 1 KGT Lesweek 6
Mens en Maatschappij Hoofdstuk 3: De Grieken Klas 1 KGT Lesweek 6 Handboek heb je niet nodig.

2 Planner 3000 v. Chr – 500 Vertraagde Week: De Griekse Samenleving
Lesweek 1, P3: Uitval, Sinterklaasviering Lesweek 2, P3: De Griekse Goden Lesweek 3, P3: Cultuur in Nederland 3.1 en 3.4 Lesweek 4, P3: Romeinse Samenleving 3.2 Lesweek 5, P3: Het Christendom 3.3 / Romeinse Cultuur Lesweek 6, P3: Toets Hoofdstuk 3 / Pompeii Film

3 Deze les: Cursus 3.2 Opgaven: 1 t/m 11 Extra: 12
3000 v. Chr – 500 Cursus 3.2 Opgaven: 1 t/m 11 Extra: 12 Klaar? Werk aan je portfolio Ik kan de Griekse Standen piramide invullen. Ik kan drie belangrijke gebouwen uit de Griekse Polis opnoemen en kan hier iets over vertellen. Ik kan in eigen woorden uitleggen wat democratie is en hoe dit werkt. Je leert de volgende begrippen: Standensamenleving, Akropolis, Polis, burger, democratie en kan deze in eigen woorden uitleggen.

4 De Griekse Samenleving

5 De Grieken 3000 v. Chr – 500 Tijd van de Jagers en Boeren is voorbij.
Vanaf 3000 V. Christus stopt de Prehistorie….. Wat was de Prehistorie ook alweer? De tijd waarin de mensen nog niet konden lezen of schrijven. De Grieken vinden het belangrijk om op te schrijven wat zij denken, vinden, voelen en vooral ook doen! Dat is niet het enige wat verandert…. Ook zij wonen op een plek, net als de boeren…. Maar net iets anders….

6 Grieken, echte handelaren

7 Democratie 3000 v. Chr – 500 Grieken woonden in grote stenen steden, dus niet zoals de boeren in kleine boerendorpjes. Ze leefden daarnaast net zoals de boeren van de landbouw maar ook van vissen, jagen en verzamelen. Bij de Grieken zijn de verschillen in arm en rijk nog veel groter geworden. Sommige mensen leven in grote villa’s en sommige in kleine huisjes. Sommige Grieken zijn daardoor zo rijk geworden dat ze heel veel aanzien krijgen, mensen vinden hun belangrijk. De inwoners van de stad kiezen de beste mensen uit en die mogen van hun de stad gaan besturen. Ze stemmen dus met zijn allen over wie er het beste de leiding kan hebben in de stad. Dit noem je een democratie.

8 De Griekse Stad - Polis De Verzamelplaats

9 Parthenon (Tempel voor de goden) De Akropolis (Vesting)
Pinakothek (Museum) Parthenon (Tempel voor de goden) De Akropolis (Vesting)

10 Grieken, echte kunstenaars

11 Grieken, echte levensgenieters
Het Theater

12 De Griekse Samenleving
3000 v. Chr – 500 De Griekse samenleving kan je opdelen in vier groepen: 1. Vrije volwassen mannen 2. Volwassen mannen van buiten de stad 3. Vrouwen 4. Slaven Was je bijvoorbeeld slaaf dan mocht je heel weinig, als man mocht je heel veel. Een samenleving waarin niet iedereen hetzelfde mag noem je ook wel een standensamenleving.

13 Samengevat: 3000 v. Chr – 500 Democratie = als je mag stemmen op wie jij vindt dat een stad of land mag besturen. Of je mag stemmen op wat er gaat gebeuren in een stad of land. Je mag dus zelf meebeslissen. Belangrijke gebouwen in een Griekse stad zijn: 1. De verzamelplaats, hier is de markt en het is de ontmoetingsplaats van veel mensen. Hier zitten ook de mensen die leiding geven aan de stad. 2. De vesting, hier gingen mensen schuilen als de stad aangevallen werd, je vindt hier ook tempels en museums. 3. Het theater, inwoners van een stad wilden ook plezier maken!

14 Samengevat: 3000 v. Chr – 500 Denk 1 minuut na en vul de piramide hieronder in. De Griekse samenleving kan je indelen in vier groepen: 1. Vrije volwassen mannen 2. Volwassen mannen van buiten de stad 3. Vrouwen 4. Slaven Was je bijvoorbeeld slaaf dan mocht je heel weinig, als man mocht je heel veel. Een samenleving waarin niet iedereen hetzelfde mag noem je ook wel een standensamenleving.


Download ppt "Hoofdstuk 3: De Grieken Klas 1 KGT Lesweek 6"

Verwante presentaties


Ads door Google