De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

hoofdstad Mexico-Stad één van de grootste steden ter wereld

Verwante presentaties


Presentatie over: "hoofdstad Mexico-Stad één van de grootste steden ter wereld"— Transcript van de presentatie:

1 hoofdstad Mexico-Stad één van de grootste steden ter wereld
24 miljoen inwoners 2240 meter één van de grootste steden ter wereld

2 nu 24 miljoen inwoners grootste stad van Latijns-Amerika wereldstad zachte grond tussen bergketens gebouwen verzakken 2400 meter hoogte uitlaatgassen 1519 Tenochtitlan 1521 veroverd door de Spanjaarden en verwoest. verschillende delen gebouwd op eilandjes in een groot meer, verbonden door dammen meer werd drooggelegd de bouw van paleizen, huizen en kerken

3 Monumento de la Independencia,
Palacio de Bellas Artes (paleis van de schone kunsten) Het centrale plein Zócalo met de Catedral Metropolitana Palacio Nacional Monumento de la Independencia, El Angel

4 Geschiedenis van Mexico
Vóór de komst van de Spaanse conquistadors (veroveraars) in 1521. De Olmeken De eerste grote Mexicaanse beschaving Van voor Chr. Beroemd om hun enorme stenen hoofden, waarschijnlijk stelden dit heerser-priesters voor.

5 De Maya-beschaving Deze mensen leefden/leven vooral in zuidelijk Mexico. +/- 500 voor Chr. tot 1450 na Chr. Deskundige astronomen en wiskundigen. Zonnekalender van 365 dagen, 18 maanden van 20 dagen en 5 dagen extra. Aparte kalender voor religieuze gebeurtenissen. Ingewikkeld beeldschrift van zo’n 500 symbolen. Er nu nog zijn 8 à 9 miljoen Maya's, de overgrote meerderheid is woonachtig in Guatemala en het Zuiden van Mexico.

6

7 De Azteken Periode 1300-1521 na Chr. op hun machtigst.
Van oorsprong rondtrekkende stam. Mexico-stad: reusachtige, goed organiseerde hoofdstad Tenochtitlán. Gebouwd op een eiland in het meer van Texcoco, 3 verhoogde wegen verbonden de stad met het vasteland. Er woonden mensen. Mensenoffers om te zorgen dat de zon elke dag opkwam.

8

9 De Spanjaarden De Spaanse verovering van Mexico begon met de onderwerping van de Azteken door Hernán Cortés tussen 1519 en 1521, maar het zou nog meer dan twee eeuwen duren voordat heel Mexico onder Spaanse controle was. Tenochtitlan werd omgedoopt tot Mexico-Stad en het werd de hoofdstad van de Spaanse kolonie Nieuw-Spanje. In de decennia die daarop volgden werd ook de rest van Mexico onder Spaans gezag gebracht. De Maya bleken het hardnekkigst. Pas in de zeventiende eeuw werden de laatste Mayasteden veroverd. Mexico werd op 24 augustus 1821 officieel onafhankelijk van het Spaanse Rijk, maar de Mexicanen vieren hun onafhankelijkheid op 16 september, de dag dat in 1810 de strijd tegen de Spanjaarden begon.

10 Het leven in Mexico Meer dan 100 miljoen inwoners.
Ongeveer ¾ van de mensen woont in de steden. ¼ van de mensen woont op het platteland. Veel mensen zijn arm. Mensen proberen naar de VS te gaan.

11 Op de boerderij Mais Koffie Bananen Tarwe Aardappelen Avocado’s
Chilipepers Limoenen Tomaten Vanille Rundvlees Melk Veel boerderijen zijn klein en arm. Er zijn ook ejidos, gemeenschappelijke boerderijen waarop gewerkt wordt door groepen van boeren en grote haciendas, landgoederen van rijke landeigenaren.

12 Handel en industrie Afgelopen 30 jaar industrie gemoderniseerd.
Productie en export van ijzer, staal en motorvoertuigen, suiker en koffie. In de Golf van Mexico: olie. Toerisme is een belangrijke industrie.

13 Het klimaat van Mexico Noorden: woestijn en steppeklimaten. Centraal Mexico: verschillende landklimaten en deels een koud steppeklimaat. Het zuiden van Mexico: tropische klimaten waarvan het grootste deel een tropisch savanneklimaat, een kleiner deel een moessonklimaat en op enkele plekken is er een echt tropisch regenwoudklimaat.

14 Wat gaan we deze week doen?
Pinata’s knutselen Webpad Azteken Historie van de vlag Mexicaans lied Knutselen voor de tentoonstelling (vlaggetjes e.d.) En waar we nog meer tijd voor hebben……..


Download ppt "hoofdstad Mexico-Stad één van de grootste steden ter wereld"

Verwante presentaties


Ads door Google