Subsidiëring lokale kinderarmoedebestrijding

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inclusieve Kinderopvang De Vlaamse Beleidsaanpak.
Advertisements

Besturen van de eredienst: wijzigingen in de regelgeving.
14 juni 2011 Infomoment georganiseerd door het Toelichting bij het aanvragen en afrekenen van creatie- en spreidingsdossiers door Machteld De Smedt (Vlaamse.
Boekhouding.
Beleids- en Beheerscyclus
De omgevingsanalyse binnen het strategisch meerjarenplan
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Nieuwe regelgeving geattesteerde kadervorming
Geert Bourgeois Viceminister-president Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand.
Infomoment Oproep ontwikkelings- educatie oktober 2013.
BBC en Meerjarenplanning Jan Verschueren – VVSG Internationaal.
Gedachtewisseling met de Commissie Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Decreetsevaluatie, Inburgering en Toerisme.
Samenwerking tussen OCMW en Stad Antwerpen
Armoedebeleid Gent Armoedebeleidsplan Gent
Platformbijeenkomst 5 juli 2011 ESF Actie E Sociale innovatie, vitale bedrijven.
Toekenning subsidies lokaal flankerend onderwijsbeleid vanaf 2014.
Flankerend onderwijsbeleid De beleidsprioriteiten van onderwijs in het decreet (art 19) gelijke onderwijskansen, kleuterparticipatie, spijbelen,
Beleids- en Beheerscyclus voor Gemeenten, OCMW’s en Provincies
Lokaal beleid kinderopvang Stuurgroep Brede School 11 februari 2008 Sylvia Walravens Stafmedewerker lokaal beleid kinderopvang.
Lien Verwaeren Kabinet Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Vlaamse Regering Naar een nieuw decreet Lokaal Cultuurbeleid.
Beleidsplanning in de nieuwe legislatuur Dirk Meulemans Peter Sels VVSG-Ronde van Vlaanderen Oktober 2011.
Vlaams convenantenprogramma gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking Vorming strategische planning 07/05/2009.
Flankerend onderwijsbeleid. Waarom? Vlaams lokaal onderwijsbeleid heeft lokale hefbomen nodig vb inzake kleuterparticipatie, spijbelen,… + lokale besturen.
Naar een nieuw decreet voor het Vlaams cultuur-erfgoedbeleid
Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt Ondernemingsplanning VREG Netwerk organisatiebeheersing – 24/03/2011.
Koning Boudewijnstichting "De sociaalprofessionele integratievrijstelling in de berekening van het leefloon: knelpunten en denkpistes met het oog op hervorming"
Gecombineerd onderwijs Gecombineerd onderwijs Studiedag Talen 19 maart 2010.
Lokaal Overleg Opvoedingsondersteunig Gent. Decreet van 13/07/07 houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning Raamdecreet – schept een structuur.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Kinderopvangzoeker 5 juli Voor ouders is opvang zoeken eenvoudiger Voor voorzieningen en lokaal loket zijn de vragen beter zichtbaar Voor het beleid.
Vlaamse Impulsbeleid Gemeentelijke Ontwikkelingssamenwerking
Oproep Innovatie Brussel, 12 november 2013 ESF-Agentschap Vlaanderen.
Lokaal woonbeleid Woonoverleg-woonvisie
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID HOE MAKEN WE DIT HAALBAAR?
‘Slimmer zorgen voor morgen: samen toekomst maken’ ViA-Rondetafel, 18 februari 2013 Slotwoord Jo Vandeurzen – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid.
Doelstellingenmanagement Ronde tafel - 23 oktober 2014.
Aanpak BBC lichting 1/1/2014 opmaak meerjarenplan/budget.
Opdracht wetenschappelijke review leerlingenbegeleiding
Aanpak en praktijkervaring
Programma EFMB bijeenkomst 17 december 2014
Subsidiebeleid Barendrecht
Europees Fonds voor de Meest Behoeftigen (EFMB) Vereisten ()
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Stand van zaken en wijzigingen inzake inkomenstarief Inkomenstarief Individueel verminderd tarief.
Werkwinkel 4: Armoedebestrijding: maak kennis met de aanpak van de Vlaamse overheid. Nathalie De Bleeckere (Dep. Onderwijs en Vorming) Koen Devroey (Dep.
Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.
De meerjarenplanning van gemeente en OCMW participatief opmaken Kortenberg, 27 november 2012.
Decreet lokaal sportbeleid Meerjarenplanning Sport (MJP) Beleids- en BeheersCyclus (BBC) i.f.v. decreet lokaal sportbeleid en bijhorend besluit.
WELKOM © Misjel Decleer SCHACHTBOKKEN -EISDEN. GEMEENTEmaasmechelen Themadagen »Bij aanvang nieuwe legislatuur: violen (bestuur/administratie) op elkaar.
HvK Welzijnszorg Kempen Ivan Pauwels Consulent Huizen van het Kind Kind en Gezin Provincie Antwerpen
Sectoroverleg 1 juli 2016 Stand van zaken beleidsdossiers KO.
1. Korte historiek -Goedkeuring decreet preventieve gezinsondersteuning november Goedkeuring uitvoeringsbesluiten eind maart Oproep erkenning.
OPROEP DUAAL LEREN & WERKEN Infosessie
Nieuw decreet Lokaal Bestuur & Nieuw decreet Lokaal Sociaal Beleid
MISSION Mobile Integrated Social Services Increasing Outcomes for people in Need.
Lokaal Sociaal Beleid.
Infosessie lokaal woonbeleid Sociaal Woonaanbod
Sectoroverleg – 16 oktober 2015
Subsidies met effect Commissie FIRAP 22 mei 2012.
Subsidies met effect Commissie FIRAP 22 mei 2012.
Inkomenstarief Individueel verminderd tarief
Naar een nieuw decreet lokaal sociaal beleid
Inkanteling OCMW in de gemeente Julien Van Geertsom
De conformiteit van de vrijetijdsdecreten met het Planlastdecreet
Oproep kandidaten voor subsidiebelofte voor basissubsidie (trap 1) voor bestaande plaatsen Oproep 29 maart 2018.
Naar een nieuw decreet Lokaal Cultuurbeleid
Samenvattende presentatie - 3 mei 2019
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Decreet buitenschoolse opvang en activiteiten
Lerend Netwerk Regie Buitenschoolse Opvang 24 september 2019
Transcript van de presentatie:

Subsidiëring lokale kinderarmoedebestrijding subsidieprocedure

Decreetswijziging 20/12/2013 Armoededecreet 4,5 miljoen euro voorzien op begroting 2014 Subsidie voor coördineren en opzetten van acties Aanvullend bij regulier beleid (ikv progressief universalisme) en Vlaams beleid Voor lokale besturen in Vlaams Gewest + VGC Koppeling aan strategische meerjarenplanning in het kader van het planlastendecreet (= werken met Vlaamse beleidsprioriteit kinderarmoedebestrijding)

Uitvoeringsbesluit - principe Om voor subsidiëring in aanmerking te komen, ontwikkelen en implementeren de lokale besturen, als onderdeel van hun lokaal sociaal beleid, een integraal lokaal kinderarmoedebestrijdingsbeleid in afstemming met de Vlaamse beleidsprioriteit kinderarmoedebestrijding en met als doel de structurele terugdringing van kinderarmoede in Vlaanderen en de volledige ontplooiing van elk kind.

Vlaamse beleidsprioriteit Geïntegreerde, duurzame en proactieve kinderarmoedebestrijding focus op kinderen tot en met drie jaar en hun gezin op basis van de volgende drie pijlers (cf. EU aanbeveling kinderarmoede): toegang tot adequate middelen; toegang tot betaalbare hoogwaardige diensten; het recht van kinderen en gezinnen om te participeren Regierol lokaal bestuur in een netwerk Coproductie met de relevante lokale actoren, in het bijzonder de kinderen en gezinnen en de actoren die door het decreet erkend en ondersteund worden.

Vaststelling van de subsidies Subsidies aan die gemeenten waar problematiek grootst is, op basis van zeven indicatoren die een beeld geven over de problematiek van kinderarmoede met een focus op 0-3 jaar in een gemeente Gemeente en OCMW spreken onderling af wie welk deel aanvraagt Hoogte van subsidiebedrag Minstens 25.000 euro Bijkomend bedrag toegekend op basis van grootte van problematiek en aantal kinderen in de gemeente Voorafname 5% voor VGC (Brusselnorm)  Zie MB en omzendbrief voor lijst van gemeenten en subsidiebedragen

Toekenningsprocedures Gemeenten en OCMW’s Conform planlastendecreet en strategische meerjarenplannig Overgangsjaar 2014, zo nauw mogelijk aansluitend maar met realistische timing Na goedkeuring BVR bekendmaking definitieve lijst gemeenten Uiterlijk 31 mei indienen subsidieaanvraag Uiterlijk 31 augustus beslissing minister – principieel voor 6 jaar 31 juli 2015 indienen verantwoording Voor 1/1/2015 invoegen in MJP VGC: zo gelijkaardig mogelijk, maar ingepast in de VGC-beleidscyclus

Subsidieaanvraag voor 31 mei sturen naar welzijnensamenleving@wvg.vlaanderen.be gemeente en/of OCMW, maar geïntegreerd geen infrastructuurkosten sluit zo nauw mogelijk aan bij de structuur van de strategische meerjarenplanning bevat de doelstellingen en geplande acties in het kader van een integraal kinderarmoedebestrijdingsbeleid, met per actie de vermelding van het plan van aanpak, de timing en, voor de acties waarvoor een subsidie wordt aangevraagd, de financiële prognose voor 1/1/2015 invoegen in MJP (elektronisch) + dan koppelen aan deelrapportagecode (KABVBP01) ! Deelrapportagecode niet gebruiken voor boekjaar 2014

Beoordeling de mate waarin het voorstel afgestemd is op het Vlaamse kinderarmoedebestrijdingsbeleid; de mate waarin het voorstel afgestemd is op en toegevoegd is aan het Vlaamse beleid in de sectoren die relevant zijn voor kinderarmoedebestrijding; de mate waarin het voorstel in overeenstemming is met de Vlaamse beleidsprioriteit inzake lokale kinderarmoedebestrijding; de wijze waarop het lokale bestuur een regierol opneemt met betrekking tot de lokale kinderarmoedebestrijding vanuit een lokaal netwerk; de wijze waarop de acties worden ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd in coproductie met de relevante lokale actoren, in het bijzonder met de volwaardige participatie van de kinderen en de gezinnen en de actoren die door het decreet erkend en ondersteund worden; de mate waarin de output (prestaties) bijdraagt tot de outcome (effecten). Aangezien er in de filosofie van het Planlastendecreet sterk gefocust wordt op outcome, moet aan de effecten en de indicatoren de nodige aandacht besteed worden. Het lokale bestuur bepaalt zelf zijn indicatoren; de doelmatigheid (effectiviteit en efficiëntie) van het voorstel. De kosten moeten in verhouding staan tot de voorgestelde acties; de wijze waarop de voortgang bewaakt wordt en de uitvoering van de actie geëvalueerd wordt.

Toekenning subsidies 2014: 50% uiterlijk 30 september 50% uiterlijk 30 november Vanaf 2015 50% uiterlijk 30 juni

Rapportering 2014 Vanaf 2015 ! Gebruik commentaarvelden voor 31 juli 2015 sturen naar welzijnensamenleving@wvg.vlaanderen.be sluit zo nauw mogelijk aan bij de structuur van de strategische meerjarenplanning bevat de relevante on­derdelen van de door de raad goedgekeurde jaarrekening van 2014 In zijn rapportering geeft het lokale bestuur aan welke activiteiten en prestaties het heeft verricht of welke effecten het heeft bereikt in het kader van de Vlaamse beleidsprioriteit op het vlak van lokale kinderarmoedebestrijding. Vanaf 2015 jaarlijks uiterlijk op 31 juli digitaal aan het Agentschap voor Binnenlands Bestuur ! Gebruik commentaarvelden

Vragen? Lokale kinderarmoedebestrijding Omzendbrief Departement WVG - afdeling Welzijn en Samenleving frank.vandenbranden@wvg.vlaanderen.be - 02 553 32 24 koen.devroey@wvg.vlaanderen.be – 02 553 32 76 www.vlaanderen.be/armoede Implementatie van de beleids- en beheerscyclus (BBC) www.binnenland.vlaanderen.be/bbc - bbcgop@vlaanderen.be.   Planlastendecreet en de Vlaamse beleidsprioriteiten van de verschillende sectoren met de bijbehorende deelrapportagecodes www.bestuurszaken.be/planlasten - planlasten@bz.vlaanderen.be