Uitdagingen voor Justitie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

De Loos Monitoring meer dan cijfers versterken van kwaliteit en beleid.
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Menno Karres Lead Auditor
EEN LOOPBAAN BIJ DE RECHTERLIJKE MACHT Examen beroepsbekwaamheid
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Samenwerken aan Zorg en Veiligheid Naar een nieuw juridisch kader Drs. P.J. Gunst Projectleider.
Politieke Besluitvorming
Inleveren SO Volgende week responsiecollege, dan doen we de hele stof in vogelvlucht en krijg je je SO terug Niet af?  volgende week op de gang de SO.
Hoofdstuk 1 Het begin van Europese samenwerking.
Internationale organisaties
Deel C: Participatie (p ) Participatie = inspraak = luistert men naar mijn mening?  in het gezin?  op school?  in België?
Competentie 1, 3, 15 en 16 Wetten, Regels en Overeenkomsten
Havo week 44/2010.  Doel: Problemen van de rechtstaat verkennen.  Veranderende regels.  Grondwet.  Discussiepunten in rechtstaat  Actualiteit  Opdrachten.
COMPETENTIEONTWIKKELING
Goed advies kost geld Financiële ondersteuning Wmo-adviesraden Monster 27 januari 2009.
Taakinvulling door de rekenkamer
Samenwerken in burgerschap
DE NOTARIS EN BEMIDDELING: 10 jaar later 20 mei 2009.
Loopbaanexamen naar niveau A Loopbaanexamen naar niveau A: grondwettelijk recht Prof. Dr. Kaat Leus 10 maart 2009.
Jozef Reyntjens afdelingshoofd kwaliteit ISO-aanpak van De Lijn Tweede netwerk kwaliteit 22 april 2004.
1 Advies ‘Waarheen met het lokaal woonbeleid’ Presentatie Studiedag VVSG 12 juni 2012.
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
De beste krachten, zoeken, vinden en… ook inzetten
Hoofdstuk 18 Veranderingen in organisaties tot stand brengen
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Organisatiestructuur en
Europese Samenwerking
Gedrag in organisaties, 10e editie
Hoofdstuk 6 Leidinggeven en macht
Pensioenverzekeren over de grens
NGO’s in het OOG van de STORM. “Hoe goed is het goede doel?” “Van elke € 100 gaat er slechts één naar het Zuiden” “Geen financiële transparantie in de.
Hoofdstuk 7: Nederland een rechtsstaat Hoe worden rechten gegarandeerd?
Mediation Visie en werkwijze bij het Juridisch Loket
Recht en duurzaamheid Frans Tonnaer.
© de vries business consultancy, 2008
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Voorstelling Juridische Dienst
Recht.
Historisch overzicht paragraaf 6.2
Zelforganisatie: integreren van eenvoud?
WIJKRAAD LEIDSCHE RIJN VEILIGHEID IN LEIDSCHE RIJN REPRESSIE OF PREVENTIE THEMA 17 MEI 2011.
Inleiding Recht en rechtspraak Rechterlijke organisatie Rechtbank
IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013
Welkom Bij de onafhankelijke partij voor elke Bestenaar.
Aard en omvang van juridische problemen van burgers
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
De Europese Unie: 500 miljoen mensen – 28 landen
Besluiten omtrent ruimtelijke ontwikkelingen 15 casussen als voorbeelden.
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Naar een rechtspositie voor de geïnterneerde Koen Geens minister van Justitie 23 oktober.
Hoe kijkt de FRDO naar het klimaatprobleem Vlaams Parlement 16/1/2015 Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling.
HET MERK DEN HAAG SESSIE CITYBRANDING MEET&SHARE 10 NOVEMBER.
Het openbaar ministerie tussen uitvoerende en rechterlijke macht Annelies Balcaen & Tom Vander Beken Institute for International Research on Criminal Policy,
Help! Worden een klokkenluider BP Holdings. Een klokkenluider is een persoon die de openbare of autoriteiten informeert over vermeende wangedrag plaatsvindt.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
IK en WIJ ontwikkeling De weg naar autonomie in verbinding Jale Simsek
De Europese eenwording
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Knelpunten in de politiek.
Voorstelling Juridische Dienst
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
Bemiddelen binnen katholiek onderwijs
Bijeenkomsten modernisering CAO Sport
HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE | CONSEIL SUPERIEUR DE LA JUSTICE
Procedurele rechtvaardigheid in multiculturele conflicten
Politieke socialisatie Politieke institutie Sociale institutie
Democratie en Dictatuur
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
« Noodzaak is de moeder van de uitvindingen»
Transcript van de presentatie:

Uitdagingen voor Justitie Universiteit Derde Leeftijd Leuven vzw 12 oktober 2013

Blik op Justitie vanuit de Hoge Raad voor de Justitie

Taken van de Raad Opgericht in 2000 (Octopushervorming 1998) Selectie, benoeming en bevordering van magistraten (openbaar ministerie en zetel, tem Hof van Cassatie: niet Grondwettelijk Hof en Raad van State) Directieven voor de opleiding van magistraten Controle op de werking van de rechterlijke organisatie Audit Bijzonder onderzoek Klachtenbehandeling Advies over de werking van de RO

Samenstelling en organisatie 44 leden Dubbele pariteit: ½ NL, 1/2de magistraat Magistraten verkozen door peers; niet-magistraten (advocaten, professoren en anderen) voorgedragen door senaat 4 koppige leiding (gekozen door de 44) en Algemene Vergadering 4 commissies Benoemings- en aanwijzingscommissie (Nl/Fr) Advies- en onderzoekscommissie (Nl/Fr)

1. Het recht en de rechterlijke organisatie onder druk?

1.1. Het recht onder druk? Doel van het recht: Reguleert het ‘samen leven’ (normatief systeem) Voorkomen dat het sociale weefsel wordt ontrafeld door angst voor de ander Sociale vrede en rust; brengt orde; voorspelbaarheid Niet gericht om problemen in al hun complexiteit op te lossen of om aan alle individuele noden te voldoen Wetten > noodzakelijke verhoudingen Relatie tussen burgers, burgers-overheid, machten Collectieve belang primeert Ideaal: rechter spreekt recht = laatste woord “zodat partijen verder kunnen” samenleven

MAAR: huidige samenleving is sterk veranderd Wetenschappelijke en technologische (r)evolutie Grote verscheidenheid en complexiteit van intermenselijke relaties We kunnen ons leven naar ‘eigen smaak’ vormgeven Keuzemogelijkheden > gevoel van maakbaarheid Meer mogelijkheden maar ook meer risico’s en bedreigingen Mondig, ‘van alles meteen op de hoogte’ Nood aan controleerbaarheid

Explosie van en rechtsprekende instanties Explosie van wetten in alle rechtstakken en op verschillende wetgevende niveau’s Internationaal Europees (bv. Salduz) Federaal Gewesten (bv. milieu, ruimtelijke ordening, onderwijs) Explosie van en rechtsprekende instanties Internationaal (Internationaal Strafhof in Den Haag) Europees (Hof voor de Rechten van de Mens, Straatsburg; Europees Hof, Luxemburg Federaal (Raad voor Vreemdelingenbetwistingen) Gewesten (Raad voor examenbetwistingen; Hoge Raad voor het Handhavingsbeleid)

Beiden nog versterkt door profileringsdrang van politici Zelfs professionelen vinden hun weg in de wetgeving niet meer nog los van de vele interne tegenstrijdigheden, laat staan de burger! --> Nood aan fundamentele hervorming (kreet is meer dan 30 jaar oud; verschillende pogingen mislukten tot hiertoe; nu nieuw project herziening strafwet en strafprocedure)

1.2. De rechterlijke organisatie onder druk? Men komt meer in contact met justitie Meer berichtgeving over werking van justitie Justitie onderhevig aan normen van burgers om functioneren van organisatie en producten te evalueren Snelheid, communicatie, klantgerichtheid, inspraak, transparantie & beschikbaarheid Oorspronkelijk rechtssysteem niet gebouwd om zo te functioneren Trage besluitvorming & gebrekkige communicatie voornaamste klachten

proportioneel teveel magistraten per aantal inwoners, en de output die we genereren. Denemarken 6.9 magistraten per 100.000 inwoners, Frankrijk 9.1, Italië 10.2, Zweden 11.3, Luxemburg 13.2 en België 15.3. (België besteedt jaarlijks 572 miljoen euro aan wedden voor zijn magistraten en gerechtspersoneel, Nederland maar 510 miljoen voor een land met 50% meer inwoners, met grotere geografische spreiding en met een outputratio die dubbel zo hoog Nood aan rationalisering (standaardisatie en digitalisering) van de werkprocessen

“Laatste woord” van rechter is niet langer “laatste woord” “Laatste woord” van rechter is niet langer “laatste woord” Men legt zich minder gemakkelijk neer bij een beslissing die niet spoort met de eigen analyse van het conflict (niet betaling van boetes ….)

 Nood aan een fundamentele hervorming? Coherent met doelstelling die het recht in onze huidige maatschappij moet vervullen? Rekening houden met nieuwe eisen van burgers?

1.3. Hervormingsplannen van de regering Actueel budget: Het justitiebudget steeg van 750 miljoen euro in 1993 over 1,35 miljard in 2005 naar 1,82 miljard in 2012 maar ontkomt niet veel langer aan verdere besparingen Meer autonomie in het beheer van de RO door de magistratuur en het ondersteunende personeel Van centraal (oiv Franse bewind in 18de eeuw) naar decentraal? Flexibiliseren van personeelsstatuut (o.m mobiliteit – onafhankelijkheid Vereenvoudigen en schaalvergroting (provincie als niveau)

PRINCIPES OK MAAR IN OPERATIONALISERING VEEL TOEGEVINGEN ALLERHANDE DIE HYPOTHEEK OP DE REALISATIE VAN DE DOELSTELLINGEN KAN VORMEN (bv. arbeidsrechtbanken, toch zeer sterk centraal georganiseerd beheer via colleges van zetel en openbaar ministerie; verschil tussen samenstelling colleges en de korpschefs die in leiding zijn ….

2. Procedurele rechtvaardigheid en congruentie: tijdelijk kussen tegen verdere verzuring

Procedurele rechtvaardigheid (T. Tyler) “faire procedure als stootkussen” Aandacht voor factoren die bijdragen tot de beoordeling van een proces als fair, leiden ertoe dat mensen vonnissen accepteren ook al ligt het niet in de lijn van het eigenbelang 4 factoren: Betrokkenheid/participatie Geloofwaardigheid van autoriteiten Neutraliteit Respectvolle behandeling die de persoon in zijn waarde laat Rechtvaardigheid van een beslissing van een authoriteitsfiguur evalueren: niet enkel rekening houden met de uitkomst van de beslissing, maar ook hoe zij het proces ervaren hebben.

Betrokkenheid/participatie = het krijgen van inspraak in het zoeken naar oplossingen voor problemen partijen moeten worden gehoord hun visie op de zaak uitdrukken overtuigd zijn dat dit ook effectief in overweging zal worden genomen

Gepercipieerde geloofwaardigheid van autoriteiten = inschatting van motieven van verantwoordelijke autoriteit Afgeleid uit: Welwillendheid Zorgzaamheid Bekommernis voor belangen en noden van de partijen Overwegen van argumenten door partijen aangebracht

Neutraliteit Onpartijdige regels (!) Uniforme procedures Objectieve, op feiten gebaseerde beslissing Persoonlijke waarden van beslisser mogen geen rol spelen Rechter moet dus over zijn interpretaties reflecteren en aftoetsen bij collega’s

Waardige en respectvolle behandeling Elementaire beleefdheidsvormen Makkelijkst te realiseren informatie Vaak kleine dingen: bv. wachttijd na aanmelding

Factoren van PJ zijn geen objectieve elementen Hangt af van de perceptie! Zelfs als uitkomst negatief is, kunnen mensen zich fair behandeld voelen PJ biedt een ‘cushion of support’ tegen negatieve uitkomsten Sterk gevoel van PJ Meer tevredenheid Meer vertrouwen in de legitimiteit van autoriteiten Voorwaarde is wel gevoel van gemeenschap

“Congruentie als voorwaarde voor communicatie” Niet-defensieve houding Zicht op eigen sterkte en zwaktes & het aanvaarden ervan Belang van intervisie, supervisie en bijscholing Transparante communicatie (geen façade voorhouden) Vertrouwen in justitie

Dank voor uw aandacht en vragen