De onderzoeksleerlijn als rode draad door de opleiding HRM

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Professional in Beeld Henk Meijer Ontwikkel het jonge talent in het Westland Docenten professionaliseren en leerlingen plukken de vruchten.
Advertisements

Bedrijfsverbetering met de Code
Jeanine Spierings & Luca Lopes de Leao Laguna HvA Onderwijsconferentie
LOB-middag Haaglanden
Duurzame ambitie van Fontys Werktuigbouwkunde
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Wie zijn wij? (voorstellen mentoren). Wie zijn wij? (voorstellen mentoren)
Ontwerpprojecten In de praktijk
Online Marketing in het MBO “SEO, dat kun je zelf!”
Hoe competentiegericht is uw opleiding?
En de toepassing van VO&O in INHOLLAND
Voorlichting Sociologie Radboud Universiteit Nijmegen
Hoe kan Jaap Klaver IN/FO-Systeem® U helpen?. Jaap Klaver IN/FO-Systeem ® Voor: ONDERZOEK ONDERZOEK ORGANISATIEADVIES ORGANISATIEADVIES.
Stage op CBS De Rank Een overzicht in april 2006.
Workshop Rienk van Marle en Joris Verwijmeren Themadag Onderzoek 18 november 2010, Amsterdam Themadag Onderzoek 2010 Van Marle&Verwijmeren.
Onderzoek vraagpatronen Veldhuizen – Ede
LPC R&D-aanpak in ontwikkeling Anje Ros, KPC Groep Martin van Reeuwijk, APS Gert Kamphof, CPS Lessen uit onderzoek, Tussen onderzoek en praktijk.
Ontwerpgericht Onderzoek Geert Jan Stams
Titel auteur oktober /10 Verbinden van Onderwijs en Onderzoek Ontwerpgerichte kennisontwikkeling, praktijkgericht onderzoek door studenten en docenten.
Ontwerpprojecten Ofwel hoe combineren we drie stromen? Steven Nijhuis.
Ofwel hoe combineren we drie stromen? Steven Nijhuis
Praktijkgericht onderzoek, zwemmen op het droge? Vastleggen van ervaringen
Werken aan leerlijnen onderzoekscompetenties in de lerarenopleidingen
Project Informatiekunde werkgroepsbijeenkomst 17 april 2003.
Rotterdam zonder MBO verzuim
Informatie avond 4e klas
Het bacheloreindproject (BEP) 1BT04 / 1GT04
Professie & Hoger Onderwijs 2013 Centraal staat het verder ontwikkelen en uitdragen van projectmanagement als vak Dit doen we door: het stimuleren van.
Handreikingen voor dossieroverstijgend risico- en veiligheidsbeleid Consistent maatwerk.
Plan van Aanpak (PvA) = Projectplan
Inleiding en Instructie
ONDERZOEKS VRAGEN Hoe ervaren de ll. van 5 havo en 6 vwo de 2e fase?
Bachelor/Master-stelsel Een faculteit op weg naar morgen.
De nieuwe digitale leeromgeving van Biologie voor Jou
Studieadviesregeling
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Woensdag Afstuderen. Even voorstellen ;-) Madeleine Meurs Site: med.hr.nl/meurm Kamer: MP L
Thema 1: Beelden van onderwijs Thema 1 Beelden van onderwijs Elk thema bestaat uit een onderzoeksdeel (taakgroep) en een theoriedeel (colleges)
Praktijk.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Afstuderen bij Business IT & Management Rotterdam, november 2014.
Social work Week 2.
praktijk project ouderbetrokkenheid
AOS docentonderzoek bijeenkomst 5 Onderzoeksplan
Rotterdam, 00 januari 2007 Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 3 (week 5) Hafida El-Gharbaoui
Keuzethema: differentiatie
KEUZETHEMA: DIFFERENTIATIE Bijeenkomst
Marktonderzoek © 2011 | Noordhoff Uitgevers bv College 3 Hoofdstuk 5 Kwalitatief marktonderzoek Hoofdstuk 15 Rapporteren over marktonderzoek.
Project "Innoverend Leren" Middelburg, 11 november 2010 Esther de Beer Guido Aerts.
27 september 2006Doorlopende leerlijnen in de beroepskolom Doorlopende Leerlijnen in de Beroepskolom vo-mbo-hbo-wo Introductiebijeenkomst 27 September.
De effecten van de lerende opleidingsschool Twente Uitkomsten & Werkplan MSc Loreta Vaicaityte Dr Sjoerd de Vries.
Workshop Starten met je onderzoek Hans de Braal en Gert-Jan de Fijter.
Brief paper presentatie VELON/VELOV-Congres 2016 Donderdag 4 februari ronde 1 Zichtlijn 3: Opleidingspraktijk verbeteren door onderzoek Zaal D210 Joop.
Managen analyseren 6 adviseren creëren organiseren begeleiden In kaart brengen Organisaties communicatieve r maken Iets doen ontstaan Mensen.
Marktonderzoek © 2011 | Noordhoff Uitgevers bv MARKTONDERZOEK Schooljaar Kennistentamen onderdeel van management accounting Leerwerktaak statistiek.
KEUZETHEMA: DIFFERENTIATIE Bijeenkomst
HRM-praktijkmonitor Ontwikkelingen in de activiteiten en competenties van de HR- professional resultaten januari 2015 Dr. Leni Beukema.
Ontwikkelt en produceert o.a. printplaten High-mix, low volume, dus veel engineers in dienst.
INSTITUTE FOR GRADUATE STUDIES & RESEARCH (IGSR) Rekendidactiek op het CPI Een onderzoek naar het effect van een lessenserie rekendidactiek, waaronder.
Rollen binnen het werkplekleren
Studiemiddag donderdag 30 maart 2017
Disclosure belangen NHG spreker
AFSTUDEERPRESENTATIE VAN VANDANA RAMLAL- CHANDER
De scriptie Sommige studenten schrijven het in 2 tot 3 maanden, anderen doen er een jaar of meer over… Factoren: Motivatie Plan van aanpak Begeleiding.
Van rapport naar portfolio
Opstart leernetwerk vaardigheidsontwikkeling
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
Ontwerpen van een leerlijn voor zelfstandig leren en werken
Aan de slag met de Naam/school - Datum -.
Contextrijke taaltaken en vakoverschrijdend werken Marie-Anne Baert Tom Storme.
Transcript van de presentatie:

De onderzoeksleerlijn als rode draad door de opleiding HRM Ernst van Hal Etalagebijeenkomst 10 – 09 - 2013

Onderzoeksleerlijn als rode draad door de opleiding HRM A/B cluster C/D cluster E/F cluster G/H Cluster

Onderzoeksleerlijn 11 fasen van onderzoek Deze fasen komen in ieder cluster terug De complexiteit en de zelfstandigheid nemen toe gedurende de opleiding

Onderzoeksleerlijn als rode draad door de opleiding HRM A cluster, periode 1: De student maakt kennis met de 11 fasen van onderzoek De student leert literatuurstudie uit te voeren De student kan deze 11 fasen herkennen in een bestaand onderzoek In groepen van ongeveer 2 personen A/B cluster C/D cluster E/F cluster G/H Cluster

Onderzoeksleerlijn als rode draad door de opleiding HRM A cluster, periode 2: De student brengt de opgedane kennis in de praktijk d.m.v. een observatie onderzoek De student schrijft een onderzoeksrapportage en presenteert deze In groepen van ongeveer 2 personen A/B cluster C/D cluster E/F cluster G/H Cluster

Onderzoeksleerlijn als rode draad door de opleiding HRM B cluster, periode 1 & 2: De student maakt kennis met kwalitatief onderzoek (literatuurstudie & interviews) De student maakt kennis met kwantitatief onderzoek (enquête) De student maakt kennis met statistiek en SPSS De student rapporteert zijn kwalitatief en kwantitatief onderzoek In groepen van ongeveer 2 personen A/B cluster C/D cluster E/F cluster G/H Cluster

Onderzoeksleerlijn als rode draad door de opleiding HRM C cluster, periode 1: De student maakt kennis met de eisen die gesteld worden aan afstudeerders. De student leert praktijkgerichte onderzoeksvragen te stellen over organisatie psychologische theorieën. De student leert zich gedegen voor te bereiden op een interview. De student leert interviews af te nemen en te analyseren. De student rapporteert zijn bevindingen en geeft een posterpresentatie. In groepen van ongeveer 3-5 personen A/B cluster C/D cluster E/F cluster G/H Cluster

Onderzoeksleerlijn als rode draad door de opleiding HRM D-cluster, periode 2: De student schrijft een plan van aanpak voor een kwantitatief onderzoek waarvan de resultaten kunnen bijdragen aan de onderbouwing van een HRM-adviesrapport De student ontwikkelt een (digitaal) kwantitatief onderzoeksinstrument passend bij het bovengenoemde plan van aanpak In groepen van ongeveer 3-5 personen A/B cluster C/D cluster E/F cluster G/H Cluster

Onderzoeksleerlijn als rode draad door de opleiding HRM E/F-cluster (stage) De student schrijft een rapport over een door de student zelf uitgevoerd kwalitatief en/of kwantitatief onderzoek binnen de stageorganisatie. In groepen van ongeveer 3-5 personen A/B cluster C/D cluster E/F cluster G/H Cluster

Onderzoeksleerlijn als rode draad door de opleiding HRM H cluster (afstuderen) De student kan de 11 fasen van de onderzoeksleerlijn zelfstandig toepassen op een complex HRM-vraagstuk De student geeft de afstudeerorganisatie een praktisch bruikbaar advies, gebaseerd op methodologisch verantwoord uitgevoerd onderzoek A/B cluster C/D cluster E/F cluster G/H Cluster

Oude wijn

Wat deed de student al voor we met de leerlijn OND begonnen? Is er een opdrachtbeschrijving van de opdrachtgever? Is er een omschrijving van het probleem, benodigde theorieën, definities? Wat moet de student opleveren? De student doet een enquête, een vragenlijst, een literatuurstudie, of iets anders? Zijn er zaken om rekening mee te houden? Wanneer moet ik klaar zijn en wat mag/zal het kosten? Wie houd ik op de hoogte?

De leerlijn ONDERZOEK

Oriënteren op het probleem Definiëren van het probleem Formuleren van doelstelling Formuleren hoofd- en subvragen Verantwoording onderzoeksmethode Verzamelen gegevens Analyseren van gegevens Interpreteren van resultaten Formuleren conclusies Formuleren van aanbevelingen Rapporteren De 11 fasen van onderzoek

Maar nu geformaliseerd In voorlichting In het onderwijs In studiehandleiding In studiegids In beoordelingsprotocollen In alle communicatie Enzovoort Een kwestie van doen!

Onze startbekwame professional vliegt uit 