2 Matisse tot Malevich De Moderne Tijd

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
de tijd van burgers en stoommachines
Advertisements

3 Matisse tot Malevich De Moderne Tijd
3 Matisse tot Malevich Matisse en Picasso
2 Matisse tot Malevich Voorlopers
Maak een tentoonstelling
Cultuur van het Moderne
Ontwikkeling van de film in 1ste helft 20ste eeuw
Cultuur van het moderne 20e eeuw, 1e helft Futurisme § 7
Ik ga hier in deze publicatie uitleg geven over kunst
PARIJS Een PowerPoint over de eendaagse reis
Breekpunt in de kunst Beeldende kunst
Impressionisme 2 De negentiende eeuw.
Kunst en gevoel Uitleg van het spel: -spelen in groepjes van 5 of 6. -Iedereen krijgt 5 kaarten. -1 iemand is de verteller. Deze kiest een kaart en beschrijft.
4 Matisse tot Malevich Matisse en Picasso
Meer Moderne kunstenaars
Als een goed voorbeeld van een ondersteunende factor vanuit de digitale hoek heb ik zelf een PowerPoint gemaakt voor het Thema Bloemen zaden vruchten.
De onsterfelijke Alexander de Grote
Meer Moderne kunstenaars
Moderne Kunst.
De wereld van Mondriaan
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
de tijd van burgers en stoommachines
Kunstproject over Pablo Picasso
4. Expressionisme Kunst en gevoel.
Renaissance en opstand
Les 1 De wereld staat in brand
Kunst!!! Ik heb samen met mijn oma een schilderij gemaakt met veel kleuren lees meer over in deze powerpoint.
Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage
Mijn klas (4 Havo) heeft op 11 oktober parijs bezocht, in deze presentatie laat ik foto’s zien en recensies. Gemaakt door Gilian Sanders 4hna.
Parijs 2012 HAVO 4 Informatie over Street art Street art is een stroming binnen de graffiti-beweging. Onder street art valt alle illegaal aangebrachte.
ARCHITECTUUR IN DE MODERNEN
Cultuur van het moderne
Op dit schilderij van de franse kunstenaar Matisse zie je mensen afgebeeld die een dans uitvoeren. De mensen zijn niet alleen verbonden met hun lichaam.
Geschiedenis van de fotografie
2rootje ‘Dat is uit de kunst’
Kijk wat de Australische fotograaf , Bill Gekas , heeft verwezenlijkt
Alexander, Napoleon en Joséphine
STRAVINSKY LE SACRE DU PRINTEMPS
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
De eerste mensen § 1.1 & 1.2.
Spaanse Meesters 3 Spaanse kunst.
Spaanse Meesters 4 Portretten.
Spaanse Meesters 2 Spanje.
Vergelijk het schilderij van Claude Monet met het Schilderij vanPaul Cezanne Claude Monet Boulevard de Capucine, Paul Cezanne Baai van Marsaille.
Cultureel en kunstzinnige vorming
Le sacre du printemps – Les Ballets Russes 1913 Muziek: Igor Stravinsky (CD1-38) Choreografie/sterdanser: Vasiav Nijinski Veroorzaakt opschudding Oerritueel:
Klik om het opmaakprofiel van de modelondertitel te bewerken Wat is kunst?
Fotografie een volwassen medium  Evolutie  Onderwerpen in de fotografie (19de – begin 20ste eeuw )  Voorbeelden  Ontwikkelingen in de wetenschappen.
DIY MET KUNSTENAARS FOOD DESIGN MET KATJA GRUIJTERS Zie notities voor meer informatie voor de docent.
Architectuur in de burgerlijke cultuur. Aan bod komen: Paleis op de Dam/ stadhuis van Amsterdam Opbouw van een stad/ landschaparchitectuur/ stedebouwkunde.
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Blok 1 Wonen in een stad Deelvraag:
Presentatie Licht – Kleur – Vorm
Kubisme Een stroming in de kunst vanaf 1900 tot ongeveer 1920
ABSTRACT EXPRESSIONISME
Hollandse Meesters 2 De Gouden Eeuw.
Expressionisme schilderkunst ( )
Cursus 1.3 Reis door de tijd Klas 1 KGT Lesweek 3
Luke van der Palen Paul Basten C4
Cultureel en kunstzinnige vorming
Architectuur.
Middag.
Ontdekkingen in de tijd van pruiken en revoluties
De stad van de neoclassicistische kunstenaars
Dans.
Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 6 Compositie
De schatkamer 2 Een reis door de tijd.
§6.4 De Nederlandse Goude Eeuw
Voorbeeld terug Wat heb je nodig? Je hebt nodig, een schaar, lijm, karton, verpakkingen van karton, verf. Wat moet je doen? Voor je eigen dorp/stad ga.
Transcript van de presentatie:

2 Matisse tot Malevich De Moderne Tijd © Succession Henri Matisse, De rode kamer (Harmonie in rood), 1908 c/o Pictoright Amsterdam 2010 Matisse tot Malevich 2 De Moderne Tijd

We gebruiken het woord modern als we bedoelen dat iets nieuwer is dan wat er al bestond. Zo is een iPhone modern omdat het veel meer functies heeft dan een ouderwetse telefoon. Iets dat nu modern is, wordt ouderwets als er iets voor in de plaats komt dat weer moderner is.

In de geschiedenis is de moderne tijd de periode vanaf 1800. Deze les gaat over de periode rond 1900. Een familiefeest in Amsterdam, 1900

Rond 1900 ondergaat de wereld veel ingrijpende veranderingen. Het leven van de mensen wordt beïnvloed door vernieuwingen op het gebied van wetenschap en techniek. Door de verbrandingsmotor kunnen mensen zich snel en zelfstandig (auto) bewegen (mobiel.) De Benz Patent Motorwagen (links ) uit 1885 , gebouwd door Karl Benz (rechts.)

De telefoon zorgt ervoor dat mensen snel en over grote afstanden met elkaar kunnen communiceren. Alexander Graham Bell heeft het eerste telefoongesprek vanuit New York met Chicago, 1892

Door de uitvinding van de film kunnen mensen voor het eerst bewegende beelden zien. Roundhay Garden scene. De oudst bewaard gebleven vroege film-opname door Louis Le Prince, uit 1888.

Ook de manier waarop mensen over de wereld en de mens denken wordt anders. Albert Einstein formuleert in 1905 de Speciale Relativiteitstheorie: E=mc²

Deze theorie verklaart bijvoorbeeld hoe het komt dat je - zittend in een trein - denkt dat jij wegrijdt, terwijl je een fractie van een seconde later pas door hebt dat de trein op het perron naast je wegrijdt en je zelf stilstaat.

Sigmund Freud publiceert in 1899 zijn boek De Droomduiding over dromen en het onderbewustzijn. Freud beweert dat het gedrag van mensen wordt beïnvloed door driften waarvan we ons niet bewust zijn.

Ook de samenleving verandert Ook de samenleving verandert. De industrialisatie die in het begin van de 19de eeuw was begonnen, zet door. Mensen eisen kiesrecht, in verschillende landen zijn opstanden en revoluties en tussen 1914 en 1918 woedt de Eerste Wereldoorlog .

In de veranderende wereld rond 1900, verandert ook de kunst. Bij alle soorten kunst gaat het roer om: literatuur, architectuur, muziek, dans en beeldende kunst. © Succession Henri Matisse, Vrouw met Hoed, 1905 c/o Pictoright Amsterdam 2010

De kunst uit het begin van de 20ste eeuw wordt Modernisme of Avant-garde genoemd Het belangrijkste kenmerk van alle avant-gardistische kunst is dat het volkomen anders is dan de kunst die er daarvoor was.

De Noor Knut Hamsun schrijft in 1890 het boek Sult (honger) waarin de ik-persoon het verschijnsel honger beschrijft in vier fragmenten. Het boek wordt gezien als de eerste moderne roman en Hamsun krijgt in 1920 de Nobelprijs voor de literatuur. In die tijd zwierf ik met een hongerige maag door Kristiania, die vreemde stad, die niemand verlaat zonder erdoor getekend te zijn.

De Amerikaan Frank Lloyd Wright is één van de vroege moderne architecten die bij het ontwerpen uitgaat van de functie van een gebouw in plaats van het uiterlijk. Larkin Building, 1904, Buffalo New York

In 1908 componeert de Oostenrijker Arnold Schönberg het eerste moderne muziekstuk. Het vierde deel van zijn Strijkkwartet Nr. 2 is de eerste compositie zonder vaste toonsoort. Klik op het portret om het te beluisteren.

In 1909 begint de Amerikaanse klassieke danseres Isadora Duncan in Parijs een dansschool. Ze vindt het klassieke ballet niets en ontwikkelt een moderne, primitieve dansstijl op blote voeten. Klik op de foto voor de enige filmopname van een dansende Isadora Duncan.

De Franse dichter Guillaume Apollinaire maakt caligrammen: vormgegeven gedichten. Un Terrible Boxeur 1914 Vertaling: Vreselijke bokser bokst met zijn herinneringen en zijn duizend verlangens.

In de schilderkunst is het de Fransman Henri Matisse die in 1905 met het schilderij Dame met Hoed een nieuwe weg inslaat. Vrouw met hoed. 1905, Henri Matisse (1869 - 1954), San Francisco Museum of Modern Art © Succession Henri Matisse c/o Pictoright Amsterdam 2010

Andere moderne kunstenaars kijken op een andere manier naar vorm. Matisse is radicaal anders in het gebruik van kleur. Kunstenaars over de hele wereld volgen zijn voorbeeld. Andere moderne kunstenaars kijken op een andere manier naar vorm. Eén van hen is Pablo Picasso. Pablo Picasso Man met de armen over elkaar, (1909) c/o Pictoright Amsterdam 2010

Parijs is het ontmoetingscentrum voor veel avant-gardistische kunstenaars. Dichters, schilders, theatermakers, dansers en componisten uit heel Europa sluiten er vriendschappen, wisselen ideeën uit en werken samen. Maurice Utrillo, Rue Custine in Montmartre (1909-10) c/o Pictoright Amsterdam 2010

Verdiepingsopdrachten: Webquest: * Maak een PowerPoint museum met de tien duurste moderne schilderijen ter wereld. * Wie is de meest succesvolle levende moderne beeldende kunstenaar? * Wie is de meest succesvolle levende componist?

Kunst-Cultuur Educatie Advies Einde van de tweede les. De volgende les gaat over Matisse en Picasso. Roelof Jan Minneboo Kunst-Cultuur Educatie Advies in opdracht van: