De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kunst en gevoel Uitleg van het spel: -spelen in groepjes van 5 of 6. -Iedereen krijgt 5 kaarten. -1 iemand is de verteller. Deze kiest een kaart en beschrijft.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kunst en gevoel Uitleg van het spel: -spelen in groepjes van 5 of 6. -Iedereen krijgt 5 kaarten. -1 iemand is de verteller. Deze kiest een kaart en beschrijft."— Transcript van de presentatie:

1 Kunst en gevoel Uitleg van het spel: -spelen in groepjes van 5 of 6. -Iedereen krijgt 5 kaarten. -1 iemand is de verteller. Deze kiest een kaart en beschrijft het gevoel dat de kunstenaar had tijdens het maken. -Alle spelers zoeken een kaart die bij deze omschrijving past. -De gekozen kaarten schudden en open op tafel leggen. -Iedereen raad de kaart waarvan hij/zij denkt dat deze de kaart van de verteller is. -De verteller maakt kenbaar welke kaart van hem is en vertelt 3 beeldkenmerken waaraan je kan zien dat deze afbeelding/filmfragment dit gevoel weergeeft. -Degene die deze kunstenaar heeft onderzocht deelt zijn kennis met de rest van het groepje. -De volgende ronde begint.

2 Kunst en gevoel Examenvragen: Een piëta is een voorstelling van Maria met de gestorven Christus op haar schoot. Het onderwerp past bij de kruisafname, de bewening of lamentatie en de graflegging van Christus, maar staat niet beschreven in de bijbel. In de dertiende eeuw wordt het een veelvoorkomend thema in de religieuze kunst. Het woord piëta is afgeleid van het Latijnse pietas dat onder meer medelijden betekent. afbeelding 3 In de twintigste eeuw gaven diverse kunstenaars een eigen invulling aan het thema piëta. De Oostenrijkse kunstenaar Oscar Kokoschka schreef in 1908 een kort toneelstuk dat hij Pietà noemde. Op afbeelding 3 zie je het affiche dat hij hiervoor ontwierp. In plaats van een bedroefde moeder schilderde Kokoschka een agressief wezen dat een man stevig in haar greep heeft. Deze agressieve inhoud wordt versterkt door de vormgeving van het affiche. 8. Geef voor drie aspecten van de vormgeving aan hoe zij deze inhoud versterken.

3 Kunst en gevoel

4 8 maximumscore 3 De antwoorden moeten de volgende strekking hebben (drie van de volgende): − De houdingen van de figuren zijn verwrongen en of de lichamen zijn (mager en) hoekig/karikaturaal. − De manier van schilderen is direct, met een zichtbare grove kwaststreek. − De kleurcontrasten van het bleke wit, het bloederige of schrijnende rood en het doodse zwart versterken de inhoud. − Vuist en voet van de man zijn afgesneden / hij barst uit het kader / het vlak is helemaal gevuld met de figuren, wat een beklemmend effect geeft. − De letters zijn grof / handmatig en/of op elkaar gepropt, wat enigszins beklemmend werkt. per juist antwoord 1 Kunst en gevoel, voor de docent.

5 Kunst en gevoel afbeelding 3 Kokoschka’s toneelstuk ging over liefde en dood, over de strijd tussen de vrouw als seksueel wezen en de man die de controle over zichzelf verliest. Dit onderwerp past in de veranderende maatschappij van het begin van de twintigste eeuw. 9. Leg uit hoe het onderwerp aansluit bij de cultuur van het moderne. Geef ook aan tot welke kunsthistorische stijl het affiche behoort.

6 Kunst en gevoel, voor de docent. 9 maximumscore 2 De antwoorden moeten de volgende strekking hebben: onderwerp: 1 Kokoschka’s stuk gaat over oerdriften die geassocieerd werden met primitieve volken en/of met de theorieën van Sigmund Freud over seksualiteit. Dit sluit aan bij de interesse van kunstenaars die op zoek waren naar vrijheid en/of nieuwe uitgangspunten (een interesse die zich richtte op primitieve culturen en/of op het onderbewuste). stijl: 1 expressionisme


Download ppt "Kunst en gevoel Uitleg van het spel: -spelen in groepjes van 5 of 6. -Iedereen krijgt 5 kaarten. -1 iemand is de verteller. Deze kiest een kaart en beschrijft."

Verwante presentaties


Ads door Google