De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kunst en gevoel Romantische kunstenaars:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kunst en gevoel Romantische kunstenaars:"— Transcript van de presentatie:

1 Kunst en gevoel Romantische kunstenaars:
Grootse emoties oproepen bij de toeschouwer. Grootse thema’s. Realisme: Alledaagse beelden. Somber en realistisch weergegeven. Impressionisten: Alledaagse onderwerpen. Weergeven van een vluchtig moment.

2 Kunst en gevoel Expressionisme:
Het gevoel van de kunstenaar is belangrijker dan het gevoel bij de toeschouwer. Breken met de oude regels. Werken vanuit intuïtie: eerst doen dan denken Nieuwe technieken: Vervorming, zware contourlijnen, verdwijnen van perspectief en onnatuurlijk kleurgebruik. Het gedachtegoed van Sigmund Freud was een belangrijke inspiratiebron. Het expressionisme komt voor in alle disciplines.

3 Kunst en gevoel De opdracht:
In tweetallen gaan jullie informatie uitzoeken over 1 kunstenaar en beantwoorden jullie de volgende vragen: Welke vormgevingsaspecten zijn kenmerkend voor de kunstenaar? Welke voorstellingsaspecten zijn kenmerkend voor de kunstenaar? Wat waren de inspiratiebronnen van deze kunstenaar? Wat wilde de kunstenaar met zijn werk vertellen? Werkte de kunstenaar samen met andere kunstenaars? Zo ja met wie en onder welke naam? Welke ontwikkeling maakt de kunstenaar door in zijn oeuvre? De antwoorden op deze vraag kan je uitleggen aan je medeleerlingen de volgende les. Inleveren de avond voor de volgende les (per mail): - 4 afbeeldingen of 4 filmfragmenten (filmfragmenten met Qr-codes) uit het oeuvre van de kunstenaar. Vermeld de titel en het jaartal bij de afbeeldingen of filmfragmenten. - antwoorden op de vragen.

4 Kunst en gevoel Voorbeeld: Kirchner
Welke vormgevingsaspecten zijn kenmerkend voor de kunstenaar? Kenmerkende vormgevingsaspecten van het werk van Kirchner zijn: dynamische composities, het gebruik van scherpe lijnen, heftige kleurgebruik en het gebruik van vogelvlucht perspectief. Welke voorstellingsaspecten zijn kenmerkend voor de kunstenaar? De voorstellingsaspecten in het werk van Kirchner waren vooral een weergave van het dagelijks leven. Veelal vanuit de mensen, maar stadsgezichten komen ook voor in zijn werk.

5 Kunst en gevoel Wat waren de inspiratiebronnen van deze kunstenaar?
Inspiratiebronnen van Kirchner waren het leven dat hij zag op straat in combinatie met de volkskunst van de eilandbewoners van Palau. Na enige tijd verveelde de stijl van de eenvoudige kunst van de Palau en komen er andere inspiratiebronnen zoals, Griffith's Indische wandschilderingen en de compositieleer uit de oudheid om tot slot de leer van de neo-impresionisten aan te leren. Maar deze schilderijen waren volgens Kirchner leeg. Wat wilde de kunstenaar met zijn werk vertellen? Kirchner was opzoek naar vrijheid in zijn werk en onafhankelijkheid van kunst uit het verleden. Werkte de kunstenaar samen met andere kunstenaars? Zo ja met welke kunstenaars en onder welke naam? Kirchner is in de begin tijd van zijn carrière lid van kunstenaarsgroep die Brucke, waar hij samenwerkte met K Schmidt-Rottluff, E. Heckel en F Bleyl, E. Nolde en M. Pechstein.

6 Kunst en gevoel Welke ontwikkeling maakt de kunstenaar door in zijn oeuvre? Het kleurgebruik is vanaf het begin tot het eind van zijn oeuvre gelijk. Vooral in de vorm van wat wordt afgebeeld zie je de eerste 10 jaar ontwikkeling. Deze ontwikkeling is van ronde vormen naar hardere en hoekige lijnen die de vorm bepalen. Na de eerste 10 jaar, door de komst van de 1e wereldoorlog en de traumatisch ervaringen van Kirchner tijdens de oorlog, maakt het werk van Kirchner geen ontwikkeling meer door.

7 Kunst en gevoel Marzella 1909 Vier Holzplastiken 1912
Portrait of a Woman 1911 Nollendorfplatz 1912

8 Kunst en gevoel Kunstenaars waar je uit kan kiezen, zie afbeeldingen op de kaartjes: Beeldend: Theater: Dans: Barlach van Dalsum Graham Kokoschka Wigman Mattisse Kandinsky Architectuur: Muziek: Film: Als disipline Schonberg Wiene


Download ppt "Kunst en gevoel Romantische kunstenaars:"

Verwante presentaties


Ads door Google