Een andere kijk op racisme: ‘witte privileges’ zichtbaar maken en in vraag stellen Diny Van Beylen & Sara S’Jegers (NextGenderation)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Op reis langs de voorzieningen
Gesprekjes….
De nieuwste uitspraken
Ik wens je De kracht van god.
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Impressie van reacties
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Voorbij & Do Met enkele foto’s van Giovanni.
Mijn gegevens op het web!?
Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M
Sander Mager Roel Lafeber CE2A. Sinds een aantal maanden ben ik erg fanatiek de game ‘’Candy Crush’’ aan het spelen. Een klasgenootje van mij speelde.
Naam: Mijn info : Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “sport” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
LEVEN IN INTIMITEIT (als vriend van de Vader tussen vrienden)
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
‘’Een beetje tijd!!! Kamunyak.
VOORSTELLING WILLEM VAN RAVENSTEIN 56 jaar 25 jaar onderwijs… HML lerarenopleiding sinds 2011 terug…
Omdat je voor mij heel belangrijk bent…
Waarom is Jezus aan het kruis gestorven?!
Provocatief te werk in een assertiviteitstraining.
Liefde en vriendschap Dit is mijn opdracht:
Muziek : Bert Kaempfert Morgen
Risico … hoort er nu eenmaal bij Hoe neem ik deelnemer daarin mee? mr. dr. Emilie Schols Geld voor later, 17 april 2014.
LEEFSTIJL vanuit Amerika 1986 voortgezet onderwijs
Wat maakt het leven zinvol?
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven."
Goed vs Fout  Leven vs Dood
Toen ik jong was, heeft mijn moeder mij gevraagd welk het belangrijkste deel was van ons lichaam. . Ria Slides.
inkoopprijs – verkoopprijs winst – verlies
Mijn campagne Big daddy for mayor. Waarom ga ik voor mayor??? Sinds een aantal ronden ben ik echt verslaafd aan miniconomy geraakt! Tha game master heeft.
Maarten Vansteenkiste Universiteit Gent
Honden..
Naam: HUPKES Mijn hobby : GAME Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “hobby” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Mijn hobby: spellen van mario
Naam: Mijn hobby : Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “hobby” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Naam:linda Mijn hobby:Grad Damen Klik op “Naam”. Vul je naam in .
WELKOM OP TOV!.
Is het allemaal wel waar?
Welkom op onze thema-avond
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.

De dag uit het leven van Maria Elena
Rekenen groep 4.
Lied: één en één is twee Tekst en muziek: Lee Ann Vermeulen en Christian Grotenberg Uitgebracht op: Kinderen voor kinderen 28 Uitgevoerd door: Kinderen.
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Een onverwacht feest Les 2
Dieren. De vos en de raaf Meneer Ibert, ik wil u graag iets kwijt, Hier zit ik naar uw notenbrij te staren Ik zou dit spelen, maar heb nu.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Vrienden.
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
…?.
Met gebruik van een verhoudingstabel
Identiteit van de divisie Zorg & Gezondheid
Zingen Heer, U bent mijn leven, de grond waarop ik sta.
Slim en veilig online winkelen Hein van Dijk
Het leukste verhaal van cars.. Morgen is het het belangrijkste race van het jaar. Daar moet ik naar toe.
Bijbelstudies over de gelijkenissen van Jezus
Vrienden Deze gedichten zijn speciaal voor de vrienden om wie ik geef en de mensen die om mij geven Al deze gedichten komen van
‘Mixed up piles’.
Gaan/blijven dialyseren? Wachten op een postmortale nier?
Na het luiden van de klok zingen wij: Opw. 573
27/04/2017 Hoe zie ik God? Mijn godsbeeld.
Workshop ‘s Heerenloo Zorggroep Ontwikkeling veerkracht.
Zo ga ik door door Bep Ik ga door het leven zo goed als ik kan al weet ik echt niet overal iets van.
Domein Verhoudingen 11 Rente van spaartegoeden 2 Rente van spaartegoeden Als je geld op een spaarbankrekening stort en voor langere tijd laat staan,
Welkom op onze thema-avond
#KrachtVanDiversiteit
Transcript van de presentatie:

Een andere kijk op racisme: ‘witte privileges’ zichtbaar maken en in vraag stellen Diny Van Beylen & Sara S’Jegers (NextGenderation)

NextGenderation ‘gebroken wit’ www.nextgenderation.be www.gebrokenwit.be

Affiche-reeks ‘gebroken wit’

(op basis van etniciteit) Racisme = vooroordelen (op basis van etniciteit) + macht Definitie van The People’s Institute, uit: Challenging White Supremacy Workshops. A Glossary of Some Terms Used in CWS Workshops. http://www.cwsworkshop.org/about.html

Uitgangspunten ‘gebroken wit’

“De strijd tegen racisme is slechts mogelijk als wit erkent onderdeel te zijn van het probleem. Pas dan kan het ook onderdeel worden van de oplossing.” Dieuwertje Dyi Huijg & Bob Wester. ‘Witte activisten moeten hun verantwoordelijkheid nemen’ in De Fabel van de illegaal 85/86, zomer 2007.

Witte privileges

Witte privileges zijn... “...een onzichtbaar pakje van onverdiende voordelen waarop ik elke dag kan rekenen en waaruit ik elke dag winst kan halen, maar waarover ik onwetend moet blijven. Witte privileges zijn zoals een onzichtbare gewichtsloze knapzak met speciale voorzieningen: kaarten, paspoorten, codeboeken, visums, kleding, werktuigen, en blanco cheques.” McIntosh, Peggy. ‘Witte privileges: de onzichtbare knapzak uitpakken’. Zie: gebrokenwit.be

Kenmerken van ‘wit privilege’ Wit is de onzichtbare norm. Onzichtbaar = onbespreekbaar. Als witte persoon heb je de privileges automatisch, of je ze wil of niet. Privilege = macht. Onderlinge verbondenheid tussen gepriviligieerden. Onderscheid tussen verdiende kracht en onverdiende macht (Peggy McIntosh)

’11de privilege’- oefening

’11de’ privilege van deelnemers workshop ‘gebroken wit’ 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Ik ben er zeker van dat als ik een bepaalde job niet krijg, het niet is omwille van mijn kleur. Ik kan koken en eten wat ik wil. Ik kan aan de universiteit studeren zonder dat anderen mij erop aanspreken daarmee een grote kans gekregen te hebben in deze maatschappij. Als er een buurtfeest is, georganiseerd door het buurtcomité, kom ik voornamelijk mensen van mijn etnische achtergrond tegen (hoewel de buurt op zich veel gemengder is). Ik kan ongegêneerd vragen: “leg dat eens meer/beter/anders uit” zonder dat men mij voor dom aanziet. Ik kan mij permitteren niet te letten op spellingsfouten. Ik kan ’s avonds laat met 20 vrienden op de hoek van de straat staan praten zonder bedreigend over te komen. Als ik – in de winkel, of in de bank – niet kan betalen, of geld moet lenen, gaan mensen er van uit dat ik betrouwbaar ben. Ik kan opkomen voor degenen die racistisch behandeld worden en mij dus ‘beter’ voelen. Ik kan mee ‘beoordelen’ wat racistisch is en wat niet. Ik kan tijdens het solliciteren mijn eigen naam gebruiken zonder mij daarover bezorgd te moeten maken. Ik kan mijn geloof uitoefenen zonder wettelijke beperkingen.

Wat nu?

“Racisme bestaat dankzij de medewerking van individuen, maar ook ondanks de tegenwerking van individuen.” Lida van den Broek, (1987). Hoe zit het nou met wit: bevrijding van racisme, naar een strategie. Amsterdam: Uitgeverij An Dekker, p.44

“Je bent niet verantwoordelijk voor de kaarten die je krijgt maar wel voor hoe je ze speelt.” www.probleemvrij.nl

www.gebrokenwit.be nextgenderation-bxl@lists.collectifs.net Uw feedback is heel belangrijk voor ons. Vul a.u.b. het evaluatieformulier in! Contact www.gebrokenwit.be nextgenderation-bxl@lists.collectifs.net

het is niet gemakkelijk om jong en rijk te zijn. de stress is enorm het is niet gemakkelijk om jong en rijk te zijn! de stress is enorm! ik heb zo veel dat ik nooit verdiend heb! anderzijds heb ik nooit gevraagd om rijk geboren te worden! waarom zijn mijn gevoelens dan niet legitiem? dus dan krijg ik spijt over mijn schuldgevoel over mijn stress! godzijdank kan ik me drugs veroorloven! en dan komt het schuldgevoel voor de stress! hoe stom is het dat ik me slecht voel omdat ik het zo goed heb, terwijl er mensen verhongeren en wat weet ik nog allemaal? bron: amptoons.com