Lees- en Taalproblemen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Test computertermen: Deze test gaat over de vorige les. Je krijgt steeds een vraag te zien waarop je het juist antwoord moet aanklikken. Is je antwoord.
Advertisements

HET CSE NEDERLANDS. Je spreekt toch al jaren
Gemaakt door :marten cuiper
Negatieve getallen Klas 1 | Hoofdstuk 4
Dyscalculie Asli PEHLIVAN.
Dyslexie Deze spreekbeurt van Eva, groep 6, gemaakt voor school, november Mijn spreekbeurt gaat over dyslexie.
Autisme en Mindmap Thuis en op School
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Wie is DVN Oost-Nederland & Diabetes op school
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Wie ben ik?. Wie ben ik? Wat is dyslexie? ‘Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door hardnekkige problemen in de automatisering van de woordidentificatie.
komt uit het Grieks en Latijn betekent slecht
OBS Twekkelerveld Op 18 maart 2007 heet OBS Twekkelerveld voortaan een BOOM school. BOOM staat voor Beter Onderwijs Op Maat. In de nu volgende PowerPoint.
Gemaakt door Michelle Boudens
Hoog Leer noten lezen! Deel 1 Laag A - B - C - D - E - F - G
Onderwijs en kinderarbeid
Rechtvaardigheid Les 1 Ethiek – Rechtvaardigheid – Les 1
Compacten en levelboxen.
Ik hou van Holland spel!.
HOE KRIJG JE LES IN DE TOEKOMST? In de toekomst krijg je les op computers,ipad50,en met een speciale bril op. Een 10d bril. Of bijvoorbeeld met een 10ds.
Thema 1 Het landje is van ons.
Van doelen naar reflectie
Godsdienst 1.
Voorlichtingsavond groep 3
Lagoonia.
Interpreteren van data
De weegschaal methode Een goede methode om vergelijkingen mee op te lossen Klik linksonder op deze knop om presentatie te starten. volgende VMBO - Wiskunde.
Marco van Gijzen & Allard Bouwmeester
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
begin>  Wat is de verjaardag van obama? 4augustus9april6juli9mei13juni.
Conflicten! Lastig of een kans op ontwikkeling?
Rekenen groep 4.
Programmeren met If This Then That (IFTTT)
WERKWOORDSPELLING Hoe doe je dat ?.
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
Spreekbeurt van Gijs Spaargaren
Mijn spreekbeurt gaat over ….....
DE MAN IN DE KOFFIE Kun je binnen de 3 seconden de man op de foto vinden? PROBEER HET ! De tijd loopt van zodra de foto verschijnt … KLIK Vertaald uit.
Stage: Basisschool de Klingerberg
Een prachtige kans voor uw kinderen
Iedereen gebruikt social media.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Is ‘t kofschip gezonken…?
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
Heel gewoon maar toch anders.
Digitale portfolio´s Volgende. Waarom? Heb je ook niet zo vaak gehad dat een kind in de klas zoiets moois maakte dat je dacht, het is wel jammer als we.
Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving.
Woordjes leren.
Welkom in groep 4. Voorstellen Ilze Arts: maandag, dinsdag en om de woensdag. Marian van Rengs: om de woensdag, donderdag, vrijdag.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Thema. Start activiteit Wat heb je nodig? Stopwatch Kennis van de lente Doel: Woordenschat vergroten over de lente.
Leesvaardig Examentraining.
Informatie avond groep 3. Planning van de avond Voorstellen Sociaal-emotionele ontwikkeling. Praktische en belangrijke informatie van de groep Actieve.
Dyscalculie uit: en APS workshop dyscalculie.
TAAL BIJ TOETSEN Extra uitleg bij een aantal lastige kwesties.
Centraal Examen Nederlands
De v- groep houdt in dat op elke maandag en dinsdag speciale oefeningen worden gedaan. Meestal zitten er niet veel kinderen in de v- groep. Als je er.
Deze les hoofdrekenen les 1 vervolg
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
Kennismaking met programmeren
Spelling woorden met lange klank
Kennismaking met programmeren
Voorlichtingsavond groep 3
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
Negatieve getallen Klas 1 | Hoofdstuk 4
Dyslexie Spreekbeurt november 2016.
Taal en Theorie les 3.4 Wat kan er misgaan bij het spreken, verstaan en lezen? Het proces van spreken Het proces van verstaan Afasie Dyslexie.
Wat leer je allemaal op school?
Transcript van de presentatie:

Lees- en Taalproblemen DYSLEXIE Lees- en Taalproblemen

Het woord dyslexie Grieks Letterlijke betekenis is: niet goed kunnen lezen Dyslexie komt uit het Grieks en betekent letterlijk niet goed kunnen lezen.

Wat is Dyslexie Aangeboren stoornis Familiair, is dat je…… Automatiseren Lezen en schrijven gaat moeilijk doordat…… Dyslexie is een aangeboren afwijking. Als een baby geboren wordt heeft hij dus dyslexie of niet. Van alle mensen heeft 30% dyslexie. Het is familiair. Dit betekent dat het via de genen doorgegeven wordt. Als vader of moeder dyslexie heeft dan heb je 40% kans om het ook te krijgen. Verder hebben dislecten moeite met automatiseren. Dat is het aanleren van handelingen of feiten zonder dat je erbij na hoeft te denken. Gewone mensen zien woorden en weten dan zonder te spellen al wat er staat. Dit kunnen dyslecten niet en hebben daardoor moeite met lezen, maar ook met spellen. Het aanleren van de rekentafels is voor hun vaak ook lastig. Dyslexie is een aangeboren afwijking. Als een baby geboren wordt heeft hij dus dyslexie of niet. Van alle mensen heeft 30% dyslexie. Het is familiair. Dit betekent dat het via de genen doorgegeven wordt. Als vader of moeder dyslexie heeft dan heb je 40% kans om het ook te krijgen. Verder hebben dialecten moeite met automatiseren. Dat is het aanleren van handelingen of feiten zonder dat je erbij na hoeft te denken. Gewone mensen zien woorden en weten dan zonder te spellen al wat er staat. Dit kunnen dyslecten niet en hebben daardoor moeite met lezen, maar ook met spellen. Het aanleren van de rekentafels is voor hun vaak ook lastig.

Er zijn 3 verschillende theorieën over de oorzaak van dyslexie. Er zijn 3 verschillende theorieën over de oorzaak van dyslexie. !. Wat je ziet komt niet goed in de hersenen aan. 2. De verschillende gebieden in je hersenen die je nodig hebt om te lezen en te schrijven werken niet goed samen. 3. Een gebied in de hersenen is niet zo goed ontwikkeld en geeft daardoor problemen. Er zijn 3 verschillende theorieën over de oorzaak van dyslexie. Wat je ziet komt niet goed in de hersenen aan. De verschillende gebieden in je hersenen die je nodig hebt om te lezen en te schrijven werken niet goed samen. Een gebied in de hersenen is niet zo goed ontwikkeld en geeft daardoor problemen.

Oefenen Oefenen klanken en letters met de stopwatch Klankenrace Andere oefeningen als……

Wie hebben er dyslexie? Eén op de dertig mensen Bij minder slimme, normale en hele slimme mensen Beroemde mensen zoals……. Iedereen kan dyslexie hebben. Van de 100 mensen hebben er 30 dyslexie. Verder kunnen normale, slimme en minder slimme mensen het hebben. Er zijn ook enkele beroemde mensen met dyslexie. Ik laat jullie nu wat beroemde dyslecten zien. Iedereen kan dyslexie hebben. Van de 100 mensen hebben er 30 dyslexie. Verder kunnen normale, slimme en minder slimme mensen het hebben. Er zijn ook enkele beroemde mensen met dyslexie. Ik laat jullie nu wat beroemde dyslecten zien.

Dit is Bill Gates. Hij is de uitvinder van mocrosoft en andere computer programma’s Dit is Bill Gates. Hij is de uitvinder van microsoft en andere computer programma’s

Einstein, een beroemde natuurkundige.

Bach, een hele beroemde componist. Bach, een hele beroemde componist. Verder nog Wal Dysney en Cher de zangers. Bach, een hele beroemde componist. Verder nog: Wal Dysney en Cher de zangers.

Wat kunnen dyslecten juist goed Ze leren goed onthouden Beelddenken Creatief Dyslecten leren goed onthouden. Dan hoeven ze de stof niet na te lezen. Verder denken ze voornamelijk in plaatjes. Ze zien een plan 3 dimensionaal voor zich. Dit beelddenken zorgt er soms voor dat ze creatief zijn. Ontwerpers, kunstenaars. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Het heeft ook te maken met algemene intelligentie, interesse en doorzettings vermogen. Dyslecten leren goed onthouden. Dan hoeven ze de stof niet na te lezen. Verder denken ze voornamelijk in plaatjes. Ze zien een plan 3 dimensionaal voor zich. Dit beelddenken zorgt er soms voor dat ze creatief zijn. Ontwerpers, kunstenaars. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Het heeft ook te maken met algemene intelligentie, interesse en doorzettings vermogen.

Spellers nadeel en Raders nadeel Kunstjes en klusjes De dyslecten kun je wat betreft het lezen verdelen in 2 groepen. Je hebt de spellers. Ze spellen ieder woord en dat vertraagd het lezen enorm. Soms zo erg dat ze aan het einde van een zin niet meer weten hoe het begin was. De raders lezen de helft en raden dus de rest van het woord of de zin. Zo kun je van het woord kunstjes makkelijk klusjes maken en dan heb je het toch echt over iets heel anders. De dyslecten kun je wat betreft het lezen verdelen in 2 groepen. Je hbt de spellers. Ze spellen ieder woord en dat vertraagd het lezen enorm. Soms zo erg dat ze aan het einde van een zin niet meer weten hoe het begin was. De raders lezen de helft en raden dus de rest van het woord of de zin. Zo kun je van het woord kunstjes makkelijk klusjes maken en dan heb je het toch echt over iets heel anders.

Dyscalculie Het woord Wat is het Wie hebben het Het woord dyscalculie komt ook uit het Grieks en betekent letterlijk niet goed kunnen rekenen. Deze mensen hebben moeite met getallen. Ze kunnen ook niet goed de hoeveelheden, de grote van een getal inschatten en getallen dus met elkaar vergelijken. Ook dit komt bij alle soorten mensen voor. Soms ook bij mensen met dylexie en dan hebben ze helemaal grote problemen op school en in het dagelijks leven. Het woord dyscalculie komt ook uit het Grieks en betekent letterlijk niet goed kunnen rekenen. Deze mensen hebben moeite met getallen. Ze kunnen ook niet goed de hoeveelheden, de grote van een getal inschatten en getallen dus met elkaar vergelijken. Ook dit komt bij alle soorten mensen voor. Soms ook bij mensen met dylexie en dan hebben ze helemaal grote problemen op school en in het dagelijks leven.

De spellingsregels In plaats van onthouden regels leren De weetwoorden Om dyslecten te helpen zijn er verschillende methodes ontwikkeld. De methode die de taalhulp gebruikt is er op gericht om te leren de letters aan de klanken te koppelen. Dit door het kleuren van klanken en het doen van oefeningen met klanken en een stopwatch. Verder krijgen ze regels aangeboden waardoor je kunt beredeneren hoe je een woord schrijft. Dit brengt het aantal weetwoorden, (woorden waarvan je moet onthouden hoe je ze schrijft ) terug tot 1/10e weet woorden. Bij kinderen die leren spellen met gewone spellingsregels is het 1/3e weetwoorden. Om dyslecten te helpen zijn er verschillende methodes ontwikkeld. De methode die de taalhulp gebruikt is er op gericht om te leren de letters aan de klanken te koppelen. Dit door het kleuren van klanken en het doen van oefeningen met klanken en een stopwatch. Verder krijgen ze regels aangeboden waardoor je kunt beredeneren hoe je een woord schrijft. Dit brengt het aantal weetwoorden, (woorden waarvan je moet onthouden hoe je ze schrijft ) terug tot 1/10e weet woorden. Bij kinderen die leren spellen met gewone spellingsregels is het 1/3e weetwoorden.

Hulpmiddelen Klankenkaart Regelkaart dyslexieverklaring Hulpmiddelen die Levi daarbij aangeboden krijgt zijn; Een klankenkaart. Hierop leert hij de medeklinkers, korten en lange klinkers en stomme klinkers en de overige klanken onderscheiden door middel van een kleurencode. Een regelkaart met alle spellingregels in het kort die hij mag gebruiken tijdens het spellen. Verder een dyslexie verklaring die hem het recht geeft op bijvoorbeeld gebruik van hulpmiddelen, extra toetstijd, toetsen in groter letter formaat, speciale computer programma’s enz. Voor meer informatie verwijs ik naar een website over dyslexie. Hulpmiddelen die Levi daarbij aangeboden krijgt zijn; 1. Een klankenkaart. Hierop leert hij de medeklinkers, korten en lange klinkers en stomme klinkers en de overige klanken onderscheiden door middel van een kleurencode. Een regelkaart met alle spellingregels in het kort die hij mag gebruiken tijdens het spellen. Verder een dyslexie verklaring die hem het recht geeft op bijvoorbeeld gebruik van hulpmiddelen, extra toetstijd, toetsen in groter letter formaat, speciale computer programma’s enz. Voor meer informatie verwijs ik naar een website over dyslexie.

De Klanken- kaart De klankenkaart

Hier legt levi een woord met behulp van gekleurde blokjes zodat klankgroepen zichtbaar worden.

Hier boven staat mannetjesleeuw, gelegd met smarties en pepermunt volgens de klankenkaart.

VRAGEN; Wat zou er met de blokken geschreven zijn De vragen die gesteld werden aan de klas. Wat zou er met de blokken geschreven zijn Wat betekent dyslexie Wat is het nadeel van spellend lezen De vragen die gesteld werden aan de klas.

Hier staat TAALHULP. Hier staat TAALHULP.