Wat is ‘goede’ wetenschap

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gemaakt door : Randy²¹ en Lorenzo ²¹
Advertisements

Oude denkbeelden over het heelal
Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
Filosofie Op HAVO en VWO.
Anw presentatie: De Hubble Telescoop Door: Bas, Nienke, Maaike, Bart.
KENNISMAKING MET FYSICA
In het leven zijn er constant perioden met zon en wolken.
“Wat is waarheid en hoe kunnen wij die kennen?”
ANW, Thema 2; Heelal. Door: Wesley, Koen, Jorick en Daan.
Hoofdstuk 2 De fundamenten van individueel gedrag
Ethiek Waarden & normen kritisch bekeken Welkom!.
SEKS voor het HUWELIJK SAMENWONEN Wat is er op tegen?
Voorlichting Sociologie Radboud Universiteit Nijmegen
Geboorte, leven en dood van sterren
Dit hoofdstuk is (ook) onderdeel van het
Terra Tweede Fase vwo © Wolters-Noordhoff bv het klimaat in de toekomst groot belang van computermodellen forecasting: het klimaat van de toekomst.
SEKS voor het HUWELIJK SAMENWONEN Wat is er op tegen?
Algemene Natuurwetenschappen Module 2
ANW - Kuhn paradigmawisseling
ANW - mythen & pseudowetenschap
Tussentijdse evaluatie
Peter Schwartz The art of the long view stappenplan
Kosmische Stralen Boodschappers uit het Heelal Ad M. van den Berg Kernfysisch Versneller Instituut Rijksuniversiteit Groningen
Gideon Koekoek 21 November 2007
Gideon Koekoek 8 september 2009
Einstein Telescope Het Einstein Observatorium (ET) is een zogenaamde derde-generatie-gravitatiegolf-detector, die honderd keer gevoeliger is dan de huidige.
Hoofdstuk 17 De organisatiecultuur bepalen en veranderen
Hoofdstuk 2 Het onderzoeksonderwerp formuleren en verduidelijken Methoden en technieken van onderzoek, 5e editie, Mark Saunders, Philip Lewis, Adrian.
Wetenschappelijke methode
Verwondering in de natuur
Vermenigvuldigen met 10 ..
Sektarische praktijken en de gezondheidszorg: een sociologische benadering Olivier Schmitz Onderzoeksinstituut voor gezondheid en maatschappij (UCL) Centrum.
Ruimtevaartquiz De Maan De.
Het ontstaan der soorten
ANW - inductie & deductie
Psychologische Test.
September 2013 – 5 vwo – van der Capellen
Mindfulness.
De ontwikkeling van leven
Dag Van Het Afstudeeronderzoek Presentatie Elaine van der Poorten.
Doel van het boek Een beeld geven van hoe de wetenschap en het publiek elkaar bekijken en met elkaar omgaan Een duidelijker beeld te geven van de sociale.
Floodcom lesworkshop Hoofdpresentatie les
2.5 Kosmische straling en organismen
De Indo-Europeanen.
Basisstof 1: De evolutietheorie
Een wetenschappelijke theorie?
Wetenschapsethiek Prof. dr. Marcus Düwell Departement Wijsbegeerte/Ethiek Instituut Studium Generale-reeks: “Weten en Geweten” 7 februari 2007.
Geloof en wetenschap in het scheppingevolutie debat.
Beter Onderwijs Nederland
newton_havo_09.7 afsluiting | samenvatting
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 1
4 thema’s met veel overlap. Thema rondom de mens en het heelal (o.a.) Informatie over De planeten en hun tekens Astrologische invloed op het leven en.
Opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind
Darwinisme en de Nazi-Holocaust Door Cédric De Ruyck.
Zwaartekrachtsgolven
Regenten en vorsten H7.3 DE WETENSCHAPPELIJKE REVOLUTIE.
3 Structuur van het heelal
Workshop Peer Review audit Kennisdag 5 juni 2014 Meta Peek.
Wat is evolutie ?. Charles Darwin (1809 – 1882)
NTL-module ‘Proeven van Vroeger’ Daan Wegener
Paragraaf 7.3 De wetenschappelijke revolutie
Introductie Dit is de aarde Dit ben ik op de aarde
Posters voor in het geschiedenislokaal
Studie van de levende en de niet-levende natuur
Hoeveel weet jij van onderzoekers?
Hoe verhoudt filosofie zich tot wetenschap?
Transcript van de presentatie:

Wat is ‘goede’ wetenschap Wat is ‘goede’ wetenschap? Wat onderscheidt wetenschap van pseudowetenschap ? Wichelroedeloper

ASTROLIJN 0909-0911 LIVE 24 UUR PER DAG

Een vergelijking Wetenschap Pseudowetenschap Claimt wetenschap te zijn Houd zich niet aan de natuurwetenschappelijke methode De kern van de theorie staat boven kritiek (soms gebaseerd op levensbeschouwing /religieuze tekst) Vage claims die moeilijk getest kunnen worden Neiging om zeer lang onveranderd te blijven Past Occams scheermes niet consequent toe Claimt wetenschap te zijn Houd zich aan de natuurwetenschappelijke methode Kritiek op eigen resultaten Welomschreven testbare claims Experiment - meetresultaten Verandert bij nieuwe onderzoeksresultaten / waarnemingen Past Occams scheermes toe

Voorbeeld Astronomie Astrologie Bestudeert het heelal, de melkwegstelsels, de sterrenstelsels, sterren, planeten, manen en dergelijke. Dat gebeurt aan universiteiten, instituten en bijvoorbeeld ook bij ruimtevaartorganisaties. Verricht metingen (telescopen, straling uit ruimte) Kritiek op theorieën Vorm van waarzeggerij. Samenhang tussen de stand van de hemellichamen iemands karakter en lotgevallen Voorspellen van iemands toekomst en van wereld-gebeurtenissen. Door individuele personen Geen metingen Geen kritiek

Astronomie vs Astrologie Observeren en meten Telescoop Horoscoop De koepels van het Keck-observatorium op Hawaï Tekens van de dierenriem

Praktijk Soms moeilijk onderscheid te maken (Grijs gebied) Wetenschap vertoont vaak ook 1 of meerdere van de genoemde pseudowetenschappelijke kenmerken (bv weerstand tegen verandering / Weglaten van resultaten die niet in heersende theorie passen) Wetenschap komt soms voort uit een pseudowetenschap bv astronomie uit astrologie Veel vroegere geleerden hielden zich ook bezig met wat wij tegenwoordig als pseudowetenschap zien. bv Alchemie (Bacon, Newton, Brahe), Astrologie (Kepler)

Hoe ontstaat pseudowetenschap? Pseudowetenschap ontstaat vaak als: - Er een groot psychologisch / religieus belang met het onderwerp verbonden is (astrologie, jonge - aarde - creationisme) - De theorie sociologisch een groot belang vertegenwoordigd voor een grote groep mensen of een heersende klasse (bv Russische genetica van voor WOII - marxisme)

Verkeerd gebruik wetenschap Naast pseudowetenschap is er ook verkeerd gebruik van wetenschap Toepassing in verkeerde context Om bepaalde doelen na te streven (reclame, financieel, politiek) Pas op met procenten !!!

Wetenschappelijk onderzocht ?

Vitalinea misleidt consument De reclame claimt dat "Tijdens een wetenschappelijke studie bij 400 Belgen, is gebleken dat 80% van de deelnemers gemiddeld 3,6 kilogram afvalt". Misschien valt het kwartje niet direct, maar deze statistiek wil helemaal niks zeggen! Waarom geven de onderzoekers het gemiddelde gewichtsverlies van slechts 80% van de deelnemers? Waarom niet van de volle 100%? Waar zijn de statistieken van die andere 20% deelnemers plots heen????

Toepassing in verkeerde context Sociaal Darwinisme In de evolutie overleven alleen de best aangepaste individuen  Daarom moeten we zwakke mensen niet helpen maar aan hun lot overlaten Context van natuur  Context van ethiek

Wetenschappelijke verklaring??? Toepassing in verkeerde context