Katie Vermeersch DG Controlebeleid RC 27/05/2009 Ontwerp-KB tot wijziging van het KB van 10/08/1998 houdende bepaalde voorschriften voor de gezondheidskwalificatie van pluimvee en ontwerp-MB tot wijziging van het MB van 19/08/1998 betreffende de modaliteiten ter toepassing van het KB van 10/08/1998 Katie Vermeersch DG Controlebeleid RC 27/05/2009
Programma wordt uitgewerkt onder KB GQ Verordening (EG) nr. 2160/2003 Verplichte monitoring Verplicht programma uit te werken door LS Hittebehandeling consumptie-eieren Salmonella afwezig in 25g pluimveevlees (2010) Verord. (EG) nr. 1168/2006, 646/2007 en 584/2008 Doelstelling Technische specificatie monitoring KB Salmonella pluimvee Maatregelen positieve toom Specificaties monitoring KB Gezondheidskwalificatie Preventieve maatregelen (GQ B*) Alle bedrijven vanaf 200 stuks leghennen, braadkippen en vleeskalkoenen uitgezonderd de bedrijven die vallen onder Verordening (EG) nr. 199/2009 Programma wordt uitgewerkt onder KB GQ (GQ C*)
Inhoud Minimale sanitaire voorwaarden verplicht voor pluimveebedrijven vanaf 200 stuks Soorten pluimvee: kippen, parelhoenders, kalkoenen, eenden en ganzen Preventieve maatregelen salmonellabestrijding (infrastructuur, werking) Monitoring en maatregelen na salmonellapositieve toom op bedrijven met braadkippen en vleeskalkoenen die niet onder het algemeen bestrijdingsprogramma vallen
Algemene voorschriften Bedrijfsdierenarts Verplichte schriftelijke overeenkomst Inrichting Hygiënesluis: 1 per bedrijf, per hok een visueel onderscheid tussen vuil en schoon gedeelte Afzonderlijke voederopslag bij gebruik voeder met wachttijd Laad- en losplaatsen: verhard en reinigbaar Vaste opslagplaats voor krengen Aangepaste uitrusting voor R&0 Werking Toegang tot stallen: enkel via hygiënesluis en onder begeleiding Ongediertebestrijdingsplan Bedrijfsgebouwen vogeldicht Geen ander pluimvee of siervogels in de bedrijfsgebouwen Strooisel: schoon, droog en vrij van toxische stoffen Voeder: afkomstig van erkende fabrikanten Bedrijfsregister Bevolking via erkende kanalen Opzet dieren van eenzelfde productieronde binnen de 72u R&O na elke ronde
Voorschriften afhankelijk van soort, categorie en type pluimvee Fok- Pluimvee GQ A Legkippen GQ B* Braadkippen en vleeskalkoenen 5000 200-5000 Braadkippen en vleeskalkoenen rechtstreekse levering van vlees GQ C* Overig pluimvee > 5000 stuks GQ B Overig pluimvee < 5000 stuks GQ C Ingangscontrole Bacteriologisch onderzoek op Salmonella – inlegvellen of resultaat broeierij/opfokbedrijf bij opzet van elke ronde eendags-kuikens en poeljen bij opzet van elke ronde eendagskui-kens en poeljen bij opzet elke ronde vrijgesteld Uitgangscontrole Bacteriologisch onderzoek op Salmonella, max. 21 dagen voor het slachten elke ronde elke ronde (in KB 27042007 Salmonella pluimvee) elke ronde. Voor nationale handel is onderzoek 6 weken geldig 2 maal per jaar in alle hokken met pluimvee van minimum 3 weken (1 paar overschoentjes per hok) na S.E. of S.T. vooraleer de eerste dieren geslacht worden Wateronderzoek (drinkwater en reinigingswater) indien geen leidingswater – chemische en bacteriologisch jaarlijks Gekoelde opslagplaats voor krengen verplicht facultatief Hygiënogram per kleinste epidemiologische eenheid (stal/hok) voor de opzet van elke ronde (opfok en productie) om de 3 ronden, minimaal 1 maal per jaar 1 maal per jaar enkel na S.E. of S.T positieve toom Swabcontrole op Salmonella na R&0 in KB Salmonella