Het Eigen Vermogen. Het eigen vermogen is het geld dat de eigenaar zelf in zijn onderneming heeft gestoken. Het is een schuld, want de onderneming zou.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
H20:Voorraadwaardering
Advertisements

Samenvatting H5+H6 Maak de opgaven (ook bouwstenen)
Hoe werkt een balans.
Permanentie kosten of opbrengsten geboekt, die behoren bij
H 22: Kosten van een duurzaam produktiemiddel (dpm)
Een volledig voorbeeld
§ 27.2: De staat van baten en lasten
Kopen en werken Hoofdstuk 5: Een eigen bedrijf
Winst- & verliesrekening (of resultatenrekening of baten- & lastenrekening) Het Eigen Vermogen verandert als gevolg van de bedrijfsactiviteiten gedurende.
Proef- en de saldibalans
Grootboek / General Ledger Toelichting bij de financieel administratieve verwerking van in- en verkoop mutaties in het “General Ledgar” van Navision.
Opdracht: ‘Tel uit je winst’
Exploitatiebegroting
Klaas koopt een bank voor in de winkel, waarop mensen kunnen zitten
Resultatenrekening.
De kolommenbalans De kolommenbalans bestaat uit: de proefbalans
Balans Textra Gebouwen€ Eigen vermogen€ Inventaris€ Lening€ Machine€ % Hypothecaire lening€ Bedrijfsauto€
Ondernemen Inleiding: Tips
Hoofdstuk 6 - Boekhouden
Grootboek / General Ledger Toelichting bij de financieel administratieve verwerking van in- en verkoop mutaties in het “General Ledgar” van Navision.
Economie H3b 26 maart  Bespreken SO  Vragen over stof?  Laatste kans op vakhulp.
Grootboek Er vinden voortdurend veranderingen plaats op de balans.
Balans Een overzicht van je bezittingen en schulden op een bepaald moment. Een balans op zich hoeft niet veel te zeggen; morgen kan de balans er heel anders.
Het journaal Bij het toepassen van de boekingsregels heb je gezien dat dat een nauwkeurig werkje is, waar snel fouten gemaakt kunnen worden. Als je debiteert.
Niet-commerciële organisaties
Agenda  Lessen (6)  tot  hs 30
Balans Schematische weergave
Agenda  Les 13  wkn 13 2e  hs 2.4 overige kosten
Goedemiddag H3b.
Goedemorgen H3b.
QUASI-GOEDEREN.
Toegevoegde Waarde Productie = inkomen.
BEZITTINGEN -> debet
Exploitatiebegroting Deel 2
Boekhouden Groep 2 GJ de Boer Mei k3c
Balans per (na afschrijving en winstverdeling)
Permanence Uitwerkingen
Hoger Onderwijs Wolters Noordhoff
De kosten van personeel Antwoorden 10.1 tm Bezit Kosten Eigen Vermogen Schuld Schulden.
Byzondere Fin Feiten Uitwerkingen Groothandel Krajicek a. Ontvangst factuur 710 Inkopen Te verrekenen BTW Aan 140 crediteuren
14 Bijzondere inkoop en verkoopboekingen
Indeling vermogen Aan de creditkant van een balans staat het vermogen van een onderneming.
Je hebt nu € ,00 op de bank staan van jouw privé rekening (ABN) Het is
Basisboek Bedrijfseconomie hoofdstuk 3 Financiële overzichten Achtste druk © 2008 Noordhoff Uitgevers © 2010 Economie Leer Kracht.
13 Enkele bijzondere financiële feiten.. Ontvangst goederen Ontvangst factuur.
Permanence Kosten en opbrengsten
Bedrijfs-administratie les 6 H4.1 – 4.2. Kennismaking met de BV In rubr. 0 géén Eigen Vermogen en Privé Wel de rekeningen: Aandelenvermogen, Winstreserve.
Opdracht Rob van der Laan En de balans, solvabiliteit en current ratio dan? Uhhhhh, welluk?????
Stroom- en voorraadgrootheden
H3 Financiering van een bedrijf
Bedrijfs-administratie les 4: H
omzet, inkoopwaarde, bedrijfskosten en nettoresultaat
De balans & de resultatenrekening
Bedrijfs-administratie les 3: hoofdstuk 2.4
Grootboek / General Ledger
H3 Financiering van een bedrijf
Hoofdstuk 25.1 Permanentie: Kosten & Uitgaven
QUASI-GOEDEREN.
Beste havo 4..
Beste ath 4..
Welkom Havo/vwo 3..
Beste havo 4..
Beste ath 4..
liquiditeitsbegroting
Vakman Ondernemer – Financieel Plan
Bedrijfsadministratie
BALANS, W&V EN LIQ. OVERZICHT
BASISREKENVAARDIGHEDEN
Transcript van de presentatie:

Het Eigen Vermogen. Het eigen vermogen is het geld dat de eigenaar zelf in zijn onderneming heeft gestoken. Het is een schuld, want de onderneming zou dat geld eigenlijk weer terug moeten geven aan de eigenaar. Het eigen vermogen verandert door: - privéopnamen dan wel privéstortingen; - verkopen van goederen met winst (of verlies); - het maken van kosten. Om de oorzaak van de verandering van het eigen vermogen duidelijk in kaart te brengen, gebruiken we hulprekeningen van het eigen vermogen. De boekingsregels voor hulprekeningen van het eigen vermogen zijn al eerder genoemd, maar vooruit: Een hulprekening van eigen vermogen debiteer je bij afname. Een hulprekening van eigen vermogen crediteer je bij toename.

Er zijn heel veel hulprekeningen van het eigen vermogen: Opbrengst verkopen: welk bedrag heeft de verkoop opgeleverd? Inkoopwaarde van de omzet: welk bedrag hebben de goederen mij zelf gekost? Korting: je kunt een korting krijgen (bij inkopen) of een korting geven (bij verkopen). Privé: de eigenaar stort geld (of goederen) in de onderneming of neemt geld (of goederen) uit de onderneming. Diverse baten en lasten: daar boek je resultaten op (winst of verlies) die niet veroorzaakt door de verkoop van goederen. Huurkosten: ……………. Interestkosten: ……………… Onderhoudskosten: …………. Loonkosten:…………… ……kosten:………….. Zo zijn er nog veel meer hulprekeningen van het eigen vermogen; de bedoeling zal duidelijk zijn. Aangeven door welke oorzaak het eigen vermogen verandert.

Hoe gaat het nu in zijn werk? Een paar voorbeelden: De eigenaar stort € 500 op de bankrekening van de onderneming. - Bank….. Bezit…..toename…….debiteren…..€ 500 - Privé….. Eigen vermogen….. toename…… crediteren……€ 500 Verkocht op rekening goederen voor €14.000. De inkoopwaarde van de goederen bedroeg € 9.600. Factuur en goederen verzonden. - Opbrengst verkopen…… Eigen vermogen…..toename …….crediteren…. € 14.000 - Debiteuren……..Bezit……toename……debiteren…….€ 14.000 - Inkoopwaarde van de omzet……..Eigen vermogen…….. afname…. Debiteren…… € 9.600 - Voorraad goederen…..bezit……afname…….crediteren……€ 9.600 Loon betaald per kas € 350. - Loonkosten…….Eigen vermogen…..afname….debiteren….€ 350 - Kas…….Bezit…..afname…….crediteren……..€ 350 Op rekening gekocht goederen voor € 3.600 exclusief 5% korting. Goederen en factuur zijn ontvangen. - Voorraad goederen……Bezit…..toename….debiteren….€ 3.420 - Crediteuren…..Schuld……toename……crediteren…..€ 3.420

N.B: 3.420 = 3.600 x 0,95 : een ontvangen korting boek je dus niet op de rekening kortingen. Het gaat jou om de betaalde waarde van de goederen. Huur betaald per postbank € 1.800. - Huurkosten…….Eigen vermogen…..afname….debiteren….€ 1.800 - Postbank….Bezit….afname….crediteren…..€ 1.800 Contant verkocht goederen voor € 800, excl. korting. De inkoopwaarde was € 550. Wegens contante betaling een korting gegeven van 3%. De goederen zijn afgeleverd. - Kas…..Bezit….toename…..debiteren…..€ 800 - Opbrengst van de verkopen……Eigen vermogen….toename…… crediteren….€ 800 - Korting…..Eigen vermogen….afname….debiteren….€ 24 - Inkoopwaarde van de omzet….Eigen vermogen…..afname…. debiteren….€ 550 - Voorraad goederen…bezit….afname….crediteren….€ 550 Een korting bij verkoop boek je dus wel op de hulprekening van het eigen vermogen “kortingen”! Een korting bij inkoop boek je niet op “kortingen”; de korting gaat af van de waarde van je goederen!

Retourontvangen goederen voor € 150; de inkoopwaarde bedroeg € 95 Retourontvangen goederen voor € 150; de inkoopwaarde bedroeg € 95. Creditnota verzonden; goederen ontvangen. N.B: Retourontvangen?....Dan moet de onderneming de goederen dus eerst verkocht hebben. : Tip: draai de “orginele” posten om. Dwz: waar je eerst debiteerde nu crediteren; waar je eerst crediteerde nu debiteren. - Voorraad goederen……bezit…toename…..debiteren….€ 95 - Opbrengst verkopen…..Eigen vermogen…..afname…..debiteren….€ 150 - Debiteuren…..bezit….afname…..crediteren….€ 150 - Inkoopwaarde van de omzet….Eigen vermogen….toename…crediteren.. € 95 Verkocht een machine voor € 18.000 per bank. De machine had een boekwaarde van € 16.500. - Bank….Bezit…..toename….debiteren…..€ 18.000 - Machine….Bezit….afname….crediteren….€ 16.500 - Diverse baten en lasten….Eigen vermogen…toename….crediteren…. € 1.500 Maak de opgaven 3.4/3.6/3.7/3.8