De effectiviteit van ‘best practices’

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Advertisements

Nut en noodzaak van evaluatieonderzoek
Deel 1: Waarom meet je? – Doel
Resultaatgericht Samenwerken
Effectieve sociale interventies: wat werkt?
Zorg voor autonomie van ouderen met een psychiatrische achtergrond in het verzorgingstehuis Lambert Liza.
Kwaliteit van leven bij dementie
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Lespakket Vrijheidsbeperking Les 2: Zorg voor vrijheid
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
1 De overheid wil marktwerking en ondernemerschap bij zorgaanbieders. Dit kan gevolgen hebben voor de kwaliteit, duurzaamheid en financierbaarheid van.
Keuzehulp pijn; wat valt er te kiezen?
Redzaam ouder Zorg voor niet-redzame ouderen vraagt om voorzorg door iedereen Wim Groot, RVZ, PRV Maastricht, 26 juni 2012.
Zorg - Welzijn - Wonen Niels de Beer Active Ageing.
Presentatie “Hoe wilt u wonen?” Udenhout 5 november 2013
Waarom een vitale organisatie positief werkt
Kwaliteit is ook kwantiteit
De Individuele Rehabilitatiebenadering (IRB)
Cliënt Wil zo lang mogelijk onafhankelijk / zelfstandig blijven
Zorg voor innoveren Symposium eHealth, implementeren met effect!
Synthese: “Zorg voor verslaafde dak- en thuislozen in Utrecht.”
Kleinschalig wonen voor ouderen met dementie:
LU MC Afdeling Huisarts- en Verpleeghuisgeneeskunde Definitie Evidence Based Medicine ´Het gewetensvol, expliciet en oordeelkundig gebruik van het huidige.
Hoofdstuk 12 Beoordeling en ontwikkeling van medewerkers
Resultaten werk wijkverpleegkundige NCVGZ 4 april 2013 Marjan Hoeijmakers.
Innovaties in de zorg een evaluatie van 17 kleinschalige projecten
Lectoraat GGZ-Verpleegkunde
Clinical audit Ervaringen in Engeland
Cliënt- en Familieperspectief
Domotica beleid en inzet VWS
Recht in de roos?! Waardegebaseerde professionalisering en effectiviteit 14 oktober 2009 BINCdag - Gent.
Themabijeenkomst 1oktober 2009
Kwaliteit van zorg in Limburgse verpleeg- en verzorgingshuizen
Zorginnovatie in een academisch netwerk
Dementie 17 juni 2013 Ouderenberaad Goes Paulien Tazelaar.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Domotica en kwaliteit in de (ouderen) zorg
Stellingen en discussie Mens voor de lens 4 april 2013
Inhoud presentatie - doel van de presentatie - aanleiding onderzoek
Inleiding Sinds 1970: deïnstitutionalisering
Systematische en individuele patient registratie in de CAM praktijk Voorjaarsconferentie Stichting CAM research 11 juni 2010 van Praag Instituut, Utrecht.
Langer doorwerken door oudere werknemers
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
Deskundigheidsbevordering gerontopsychiatrie
Kleinschalig wonen voor mensen met dementie
Woningstichting realiseert en initieert Verkenning zonder voorwaarden vooraf –Samenhang ouderinitiatief –Samenhang bewoners –Ideeën, wensen, eisen en vragen.
Technologie, innovatie en warme zorg
Project oriëntatie op het beroep Aanvulling op indicatiestelling, financiering AWBZ, Jeugdzorg, justitieel kader Kwartaal 2.
Scherm van Ede Valleiconferentie Netwerk Geriatrie 3 december 2015
Van Knarrenhof naar Knarrenfonds? Hoe verbind je voordelen van wonen en zorg in coöperaties? Qualify Self · Open Space· 2 december 2015 · Achmea Zeist.
Commitment of Hoe bevlogen medewerkers beter functioneren
2.7. Samenvatting Chaymae Faïk 1BASWA. 1. Een bepaalde manier van zorgen 1989: Eerste Nederlandse, kleinschalige woonvorm Eind de jaren 90  populair.
Palliatieve zorg voor mensen met een VB Stand van zaken Anke de Veer (NIVEL)
Presentatie Ugchelen 8 april Rolf Striekwold Atlant Zorggroep.
Werkconferentie `... Respijt op maat Drenthe’ Uitkomsten onderzoek Respijtzorg.
Zwols Model. Afdeling Leefbaarheid en Participatie van de Eenheid Wijkzaken Gemeente Zwolle Team Ondersteuning Team Beleid en Projecten Team Wijkmanagement.
Slimmer organiseren Evalien Verschuren, Bonnie Visser Haike Jacobs, Ellen Loykens CJG Beijum, Molendrift.
1 Onze cliënten aan het woord – onderzoek naar cliëntervaringen Leekerweide en Ipso Facto Ipso Facto beleidsonderzoek Postbus AG Gouda T:
1. 2 Wat doen we? Thuiszorg Revalidatie Dagactiviteiten Maaltijdservice PGB zorg Hulpoproepsysteem Verzorgingshuiszorg 24-uurs zorgdienst Gehandicaptenzorg.
Het betrekken van patiënten bij calamiteitenonderzoek Dr Carla Veldkamp Manager kwaliteit, veiligheid en verantwoording, Canisius-Wilhelmina.
Maatwerk is goedkoper dan standaard GEMEENTE ROTTERDAM Bestuurs- en Concernondersteuning.
Evaluatie FAB-trainingen Mondriaan Parnassia GGz Centraal Een beknopt overzicht van uitkomsten 7 maart 2017.
Dagondersteuning (WMO – algemene voorziening) Overgang
Auteur: Marieke van Schie, huisarts te Leiden
Persoonsgerichte zorg
De Wever Zorg Innovatie Centra
SamenOud Herontwerp van het zorgaanbod: naar vraaggerichte, samenhangende, proactieve en preventieve zorg en begeleiding voor ouderen (75+) Coen Ronde Leergemeenschap.
Nivel Zorg rondom het levenseinde van mensen met een verstandelijke beperking.
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Kansen van de Wmo voor de installatiebranche
Transcript van de presentatie:

De effectiviteit van ‘best practices’ Prof. dr. Jan Hamers

De intramurale ouderenzorg is in beweging Kwaliteit van zorg structureel niet onder de maat Mening vertegenwoordigers cliënten en medewerkers (Vaartjes et al. 2006) Meldpunt verpleeghuiszorg Kijkje bij de buren, hoge standaarden zorg(kwaliteit) in NL Zorg niet optimaal, kan altijd beter Afstemmen zorg op wensen op behoeften Meer eigen regie, ook intramuraal Meer privacy Aanpassing opleidingsniveau, bijscholingen Initiatieven voor verbetering: ‘best practices’ Kleinschaligheid Videobrieven Keten onder één dak

Kenmerken ‘best practices’ of goede voorbeelden De interventie is niet standaard praktijkvoering De interventie is geïntroduceerd om processen en uitkomsten te verbeteren Aangenomen wordt dat interventie leidt tot verbetering

Voorbeelden ‘best practices’ of goede voorbeelden Kleinschaligheid ouderen met dementie Videobrieven voor ouderen met dementie Keten onder één dak ‘A la carte restaurant’ in het verpleeghuis Telezorg in het verpleeghuis Introductie van de bewonersagenda Fixatievrije zorg in het verpleeghuis Introductie van pijnbeoordelingsschalen Het zorg en innovatiecentrum in het verpleeghuis ‘Snoezelen’ bij ouderen met dementie Herinrichting traditionele verpleeghuisafdelingen Vraaggericht werken op de afdeling Ontwikkeling van richtlijnen voor de zorg

Kenmerken ‘best practices’ of goede voorbeelden (vervolg) De interventie is niet standaard praktijkvoering De interventie is geïntroduceerd om processen en uitkomsten te verbeteren Aangenomen wordt dat interventie leidt tot verbetering Vaak afhankelijk van (bevlogen) individuen Meestal alleen bekend in de eigen instelling Wiel wordt meer dan eens uitgevonden Effectiviteit en doelmatigheid niet systematisch vastgesteld

Effectiviteit van zorg Mening effectiviteit vaak gebaseerd op individuele ervaringen of indrukken Effecten lijken voor de hand te liggen maar schijn kan bedriegen: Systematische pijnbeoordelingen leiden tot betere pijnverlichting Opiaten werken pijnverlichtend Massage, foam-matras, ijzen & föhnen bij decubitus Fixatie is een veilige methode om vallen en ernstig letsel te voorkomen Onderzoek naar effectiviteit is noodzakelijk

‘Best practices’ Voorbeelden van zorg die voldoen aan een aantal criteria (WHO 2006): De interventie is niet standaard praktijkvoering, maar is geïntroduceerd om processen en uitkomsten te verbeteren en hebben ook geresulteerd in die verbetering Er sprake van objectieve meting van tenminste: verbetering van patiëntgerelateerde uitkomstmaten (bijv. mortaliteit, pijn, kwaliteit van leven) verbetering van professionele uitkomstmaten (bijv. werkbeleving, ziekteverzuim) Verbetering van economische uitkomstmaten (bijv. kosten) ‘Evidence’ is voorwaarde voor opname in WHO-database Randomized controlled trial, controlled clinical trial, meta-analyse, systematic review

‘Best practice’ databank www.zorgvoorbeter.nl ‘Best practice’ criteria (2006): Meerwaarde algemeen Meerwaarde cliëntniveau Meerwaarde kwaliteit van leven Registratie Cliëntenparticipatie Kosteneffectiviteit Praktijktoepassing Overdraagbaar inhoudelijk Overdraagbaar veranderkundig Toepassing elders Structurele inbedding De meeste ‘goede voorbeelden’ op deze site voldoen niet aan de voorwaarden ‘best practice’ Men wil (te) snel implementeren

Voorbeelden van onderzoek naar effectiviteit Effecten van een bijscholingsprogramma en de inzet van een gespecialiseerde verpleegkundige op de toepassing van vrijheidsbeperking Effectiviteit van interventies om decubitus te voorkomen De effectiviteit van de invoering van een beoordelingsschaal voor pijn bij ouderen met ernstige dementie De effectiviteit van interventies om vallen te voorkomen Effectiviteit van ‘snoezelen’ bij dementie Effectiviteit van (nieuwe) voorzieningen op het terrein van zorg en welzijn

Nieuw onderzoek De effectiviteit van kleinschalig wonen voor ouderen met dementie Provincie Limburg/PRV Limburg, Universiteit Maastricht (CAPHRI), Zorgaanbieders (Zorggroep Meander, Sevagram, Orbis Medisch en Zorgconcern, Zorggroep Noord-Limburg, Vivre)

Kleinschalige wonen Definitie Kleinschalig wonen binnen de muren van het verpleeg- / verzorgingshuis Kleinschalig wonen buiten de muren van het verpleeg- / verzorgingshuis Variatie in groepsgrootte Variatie in financiering

Projecten kleinschalig wonen in Nederland www.kenniscentrumwonenzorg.nl: Databank wonen-zorg Provincie/gemeente/doelgroep/soort woonvorm/bouwjaar Alle provincies/alle gemeenten/kleinschalig wonen/ouderen met dementie/alle bouwjaren: 341 projecten

Databank Wonen-Zorg soort jaar naam gemeente provincie kleinschalig 2002 Maasduinen Staete Bergen Limburg 2004 Gregoriushuis Brunssum 2007 Hornerheide Haelen 2000 Project Gewoon Doen-Maasduinen Staete te Nieuw Bergen Venlo

Vraagstelling van het onderzoek Wat is de stand van zaken rondom kleinschalige woonvormen in Limburg? Welke vormen Operationele projecten en toekomstplannen Spreiding Ervaringen Faal- en succesfactoren Wat zijn de effecten van kleinschalige woonvormen? Bewoners (kwaliteit van leven, tevredenheid) Zelfstandig functioneren, medicatiegebruik, vrijheidsbeperking, decubitus, gedrag Mantelzorgers (betrokkenheid, belasting, welbevinden) Medewerkers (werk en werkbeleving)

Opzet en tijdplan Beschrijvend onderzoek Effectonderzoek Literatuurstudie, schriftelijke enquête en interviews (1 jaar) Andere sectoren, mensen met verstandelijke beperking, geestelijke gezondheidszorg Effectonderzoek Vergelijking van kleinschalige woonvormen met traditionele verblijfsafdelingen in verpleeghuis (3 jaar) Aanvang: najaar 2006

Conclusies De intramurale ouderenzorg is in beweging De kwaliteit is niet structureel onder de maat maar kan beter Er worden door bevlogen medewerkers initiatieven voor verbetering genomen: ‘best practices’ Provinciale Raad voor de volksgezondheid: instellingen met deze initiatieven hebben een voorbeeldfunctie Effectiviteit van ‘best-practices’ moet worden vastgesteld Project effectiviteit kleinschaligheid 2006-2010