De taal van het toezicht

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Maken van een sollicitatiebrief.
Advertisements

Opleiding Plezier Discipline communicatieBeleving Begeleiding.
Joris Lensink Juridisch perspectief
De MR op Praktijkonderwijs Zeist
SEH Congres 2013 Hersteladvies Jan Vromans.
Briefconventies 6 januari 2014
“Hoe kom ik aan klanten?”
krijgt een duurzame energievoorziening
Een korte introductie…. Wanneer u zich op onze business to business website registreert, ontvangen we hiervan direct een melding.
Het Ondernemingsdossier
Training Sharepoint Wendy Ankersmit.
JURIDISCH KADER ELEKTRONISCH GELD
1.1a2, Vereniging voor elektronisch geld instellingen in Nederland Toelichting op doelstelling en werkwijze Kees Klomp (voorzitter) 11 juni 2002.
Excellent Financieel Plan
Een Bijbelstudie om Gods Waarheid te leren kennen
Wetgeving financiële markten Bonaire, Sint Eustatius en Saba Wat gaat er veranderen? Bert Hiensch, Beleidsadviseur, Financiële Markten Februari 2012.
Duidelijk schrijven voor iedereen
Ben ik vakbekwaam (genoeg)
Website Usability.
Schrijven in passende stijl
Inflatiepiek in 2001: BTW verhoging Bron: CBS, statline.cbs.nl.
Hoofdstuk 12 Je projectverslag schrijven en presenteren Methoden en technieken van onderzoek, 5e editie, Mark Saunders, Philip Lewis, Adrian Thornhill,
Open Universiteit Nederland WFDWFD Anka Ernes Rechtswetenschappen Rechtswetenschappen.
ACIS/UvA/Ou Jac Rinkes 19 maart 2010
Overdragen van de Informatica, 2006 Het schrijven van een krantenartikel Jan Broersen / Gerard Vreeswijk, 2006/7.
Vakbekwaamheid & Deskundigheid
Goed hypotheekadvies: niet morgen, maar nu! Wijnand van de Beek Autoriteit Financiële Markten.
Wijziging Wet toezicht kredietwezen 1992 (“Wtk 1992”) in verband met de invoering van bedrijfseconomisch toezicht op instellingen voor elektronisch geld.
Vereniging Spierziekten Nederland Cursus Journalistiek ;-) Erik van Uden.
DE SOLLICITATIEBRIEF = VISTEKAARTJE NUMMER 1
Het MKB en de accountant. de markt de maatschappij OvRAN.
Pe-opleidingen.nl WFT, wet financieel toezicht. De Wet op het financieel toezicht (Wft) is op 1 januari 2007 in werking getreden. Deze wet regelt het.
Hoofdstuk 1 Waar blijft je geld?
Workshop Fondsen werven
FINNIUS | page 1 Regulering bitcoin in Nederland NVvIR 12 juni 2014.
Governance en systeemtoezicht Rian Vos Coördinerend/specialist senior inspecteur IGZ.
De dag van het solliciteren Blok 1
Samenvatten Klas 4A de Foorakker.
Wij heten u van harte welkom
Middelen voor je buurtproject 28 maart Sessie 2.
Waaraan moet een goede presentatie voldoen??
Workshop Klantgericht Corresponderen. Doelstellingen  Aanreiken basistechnieken klantgericht corresponderen  Presentatie richtlijnen schriftelijke communicatie.
Basisschool Op De Horst
Basisschool Op De Horst
Ondernemen moet je doen
Solliciteren: wat wil ik?
Hoe zorg je dat je webtekst wordt gelezen? Tips en valkuilen.
© GfK 2014 | AFM Consumentenmonitor | Juni AFM Consumentenmonitor voorjaar 2014 Beleggers Juni 2014.
Hoofdstuk 8 Brieven en s Deel 6: Schrijven Hoofdstuk 8 Brieven en s 1.
Examen schrijven Kan de volgende tekstsoorten bevatten:
Aan de slag met haarlemmermeervoorelkaar.nl een praktische handleiding Stap 1. Aanmelden Ga naar
Nationaal regime Eske van Egerschot 15 april 2008 Eske van Egerschot 15 april 2008.
Nationaal regime Eske van Egerschot 15 april 2008 Eske van Egerschot 15 april 2008.
Wet financieel toezicht Vereniging voor Compliance Officers 26 september 2006 Christel Grundmann – van de Krol.
Centraal Examen Nederlands
Standaard briefmodel (briefconventies)
Klachtenregeling Actan adviseurs & accountants
Standaard briefmodel (briefconventies)
Loopbaan en burgerschap les 2

Spreken en gesprekken 4.1 en 4.2 Formuleren en stijl 3.3
Les 4 Schrijven 3.1 en 3.2 (let op: hoofdstuk 2 komt pas in periode 4 aan bod!) Spreken en gesprekken: 2.4 Grammatica en spelling: 3.4.
Presentatie van ondernemingsplan
Presentatie van ondernemingsplan
Bedrijfsnaam Ondernemingsplan.
Loopbaan en burgerschap les 3
Inspelen op innovaties
Wft vakbekwaamheidsbouwwerk
Wft vakbekwaamheidsbouwwerk
Wft vakbekwaamheidsbouwwerk
Transcript van de presentatie:

De taal van het toezicht “Het ene bedrijf is het andere niet” Imre de Roo en Wendy Oud Imre.de.roo@afm.nl & wendy.oud@afm.nl

Waar houdt de AFM toezicht op? Financiële dienstverlening Kapitaalmarkten Eerlijk en efficiënt Zorgvuldig, klantgericht

| Presentatie algemene PowerPoint Twin peaks Banken Verzekeraars Pensioen- fondsen Beurs Adviseurs DNB Prudentieel toezicht ; soliditeit financiële instellingen en stabiliteit systeem AFM Gedragstoezicht; gedrag van en informatieverstrekking door alle marktparticipanten 3 april 2017 | Presentatie algemene PowerPoint

Geachte directie,   Naar aanleiding van de vergunningaanvraag voor het verrichten van de financiële dienst bemiddelen als bedoeld in artikel 2:80, eerste lid, Wet op het financieel toezicht (Wft), deelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) u het volgende mede. Mede op basis van de door u verstrekte informatie, verleent de AFM aan TSC Assurantiën B.V., op grond van artikel 2:83 Wft een vergunning voor het in Nederland verlenen van de financiële dienst bemiddelen in de volgende financiële producten: schadeverzekeringen; levensverzekeringen; hypothecair krediet; consumptief krediet; elektronisch geld; spaarrekeningen; betaalrekeningen. Tevens heeft NAAM BV op grond van artikel 11, eerste lid, Vrijstellingsregeling Wft een vrijstelling voor de beleggingsdienst als bedoeld in artikel 2:96 Wft: - adviseren en/of orders ontvangen en doorgeven met betrekking tot deelnemingsrechten in beleggingsinstellingen.

Geachte directie,   Hierbij ontvangt u de goedkeuring van uw verzoek tot uitbreiding van uw vergunning. In deze brief volgt meer informatie hierover. Goedkeuring uitbreiding vergunning Mede op basis van de door u aangeleverde informatie bevestigt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat uw vergunning is uitgebreid met het bemiddelen in schadeverzekeringen en levensverzekeringen. Register Bovenstaande is verwerkt in ons register. U kunt uw registratie inzien via www.afm.nl/register door te zoeken op uw vergunningnummer. Bezwaar? Als u het niet eens bent met dit besluit, dan leest u in de bijlage hoe u bezwaar kunt maken. Vragen? Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met het Ondernemersloket van de AFM via telefoonnummer 0900- 6800 680 (5 cent per minuut).

Geachte mevrouw, heer,   Wij vragen uw aandacht voor het volgende. De Autoriteit Financiële Markten (‘AFM’) is toezichthouder op het gedrag van alle partijen op de financiële markten in Nederland, dat wil zeggen op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. Het statutaire doel van de AFM is “het bevorderen op de financiële markten van een ordelijk en transparant marktproces, een zuivere verhouding tussen marktpartijen en de bescherming van de consument”. De AFM houdt onder meer toezicht op de naleving van Hoofdstuk 5.4 (Regels ter Voorkoming van Marktmisbruik) van de Wet op het financieel toezicht (‘Wft’). Naar aanleiding van onder meer eigen waarnemingen, berichtgeving uit de markt, tips van beleggers en/of meldingen van handelsplatforms en beleggingsondernemingen kan de AFM besluiten tot het instellen van een onderzoek naar de naleving van de verbodsbepalingen voorwetenschap en marktmanipulatie.

Geachte mevrouw (naam)/heer (naam),   De AFM heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijk marktmisbruik bij transacties in financiële instrumenten van {naam uitgevende instelling}. In dit onderzoek komen transacties in financiële instrumenten van {naam uitgevende instelling} naar voren die voor uw rekening en risico zijn uitgevoerd. Graag zouden wij deze transacties met u willen bespreken. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is toezichthouder op het gedrag van alle partijen op de financiële markten in Nederland, dat wil zeggen op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De AFM houdt onder meer toezicht op de naleving van Hoofdstuk 5.4 van de Wet op het financieel toezicht (Wft), waarin de regels ter Voorkoming van Marktmisbruik zijn opgenomen. Naar aanleiding van onder meer eigen waarnemingen, berichtgeving uit de markt, tips van beleggers en/of meldingen van handelsplatforms en beleggingsondernemingen kan de AFM besluiten een onderzoek in te stellen naar de naleving van de verbodsbepalingen over voorwetenschap en marktmanipulatie.

Duidelijke taal in het toezicht?

En toen? Voor wie schrijf je eigenlijk? Waar gaat dit over? Waren wij wel bij hetzelfde gesprek? Het zijn tenslotte de kleine dingen die het doen Een beetje Jip en Janneke In de tang De lange afstandsloper kon niet door het poortje door Cést le ton qui fait la musique Hoe erg is het om een fout te maken? Ouderwets taalgebruik

En toen? 1. Financieel dienstverleners: AD, Telegraaf 2. Financiële instellingen: Volkskrant 3. Accountants: FD, NRC 4. Beursgenoteerde ondernemingen: FD, NRC 5. Consumenten:Telegraaf, Spits

Wat hebben we gedaan? Training Brieven Website

Wat hebben we gedaan? Spreekuur Wedstrijd Jaarverslag Inzicht Onderzoeken Herschrijfteam Vergelijkingsposters In de lijn

Zijn we er nu? Taal = gedragsbeïnvloeding

De basisprincipes waaraan elke tekst moet voldoen Begin met de hoofdboodschap; wat wil de lezer weten? Geef je tekst een duidelijke kop, middenstuk en staart Pas je schrijfstijl aan aan je doelgroep Maak korte zinnen   Schrijf actief   Vermijd zoveel mogelijk jargon Schrijf afkortingen een keer voluit  Gebruik geen ‘tangconstructies’  Probeer ook ouderwetse woorden te vermijden  Geef verbanden tussen alinea’s en zinnen aan  Controleer je spelling