Commerciële visserij; Tijd voor een nieuw beleid?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inhoud Aanleiding en doelstelling Afbakening en werkwijze
Advertisements

Open-Tops in Bergen aan Zee De Fysische Eigenschappen
Reactie op tienpuntenplan CDA. Waardering voor het plan  Komt vanuit het seniorenplatform van het CDA, senioren zijn serieus genomen  Thema’s sluiten.
De 5 talen van de liefde.
Workshop IMCORE - CLIMAR 21 April 2009 “De mogelijke gevolgen van klimaatsverandering in het mariene milieu en de kustzone”
Pledge schoonmaak Ik beloof mij in te zetten voor: • gewoon goed werk en leefbaar loon voor alle Europese werknemers, zeker aan de onderkant van de arbeidsmarkt,
Paragraaf 1 – Mondiale patronen: welvaart en welzijn
WMO Praat mee!.
HOOFDSTUK 12 HANDEL EN MARKETING
Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) na 2013 Liesbet Van Laer - Natuurpunt.
Omgaan met geschiedenis
Risico’s en gevaren van techniek
Stadsverwarming en alternatieven Gemeente Amsterdam, 18 april 2007, Cooperaties/huurders 19 april 2007, Teus van Eck.
Ministerie van Economische Zaken
Publieke en private belangen in de financiёle sector Publiek belang: adequaat functioneren van de financiële markten Publiek belang: Europese interne.
§1.2 – Euroboeren in de kou.
In het bestuursakkoord
2.6 Ontwikkelingssamenwerking
Hoofdstuk 5. par 5 Help! De wereld krimpt!
Europees Jaar In de EU : leven 85 miljoen mensen in armoede;
Schijn en Werkelijkheid
Taakinvulling door de rekenkamer
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Auteurs artikel: Leontien M. van der Knaap & Stefan Bogaerts.
Om een nieuw idee te kunnen beoordelen heb je nodig: 1De mogelijkheden Het Idee Alternatief A Alternatief B Met behulp van een tabel gaat dat heel overzichtelijk.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Landbouw in Oostenrijk en NL
Belangrijke tewerkstelling in de visproductie
Terra Tweede Fase havo © Wolters-Noordhoff bv
Hoe een juiste onderzoeksvraag opstellen?
Vrouwelijk Ontwijkinggedrag in seksueel geïsoleerde poelslakken Lymnaea stagnalis Door: Hassan Ghaddari, Bart Oud & David van Diepen onder begeleiding.
Het rijk van de Bacteriën
Ouderen aan zet in de samenleving Gemeentelijke senioren raad Mol
De patiënt aan zet Lynn Rulkens Programmamanager zorginnovatie, CZ
VERANDERINGEN IN DE LANDBOUW  Nieuw contract met samenleving voedselvoorziening  voedselkwaliteit, voedselveiligheid, milieu, natuur, landschap, dierenwelzijn,
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
0 1 Eliminatie…. en wat dan? Ton Rotteveel Plantenziektenkundige Dienst.
Naar een eerlijke voedsel- voorziening duurzame kleinschalige landbouw en fair trade als deel van de oplossing Oxfam-Magasins du monde, Oxfam Solidariteit.
Oefening 17 p. 97 – les 5.
DUURZAAM ONDERNEMEN DEFINITIE PIJLERS ACTIEPLAN M.V.O CONCREET
Verbetering van de sportvisserij mogelijkheden (aantrekken van onroerend goed) Milan Scheurink & Ed Piek Sportvisserij Oost-Nederland 21 Mei 2013.
Denken in mogelijkheden Een Rijnlandse aanpak voor het aannemen en behouden van arbeidsgehandicapten.
HET GROTE AGROBEDAT Nederland, het productieland voorbij?
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Visie op Duurzaamheid  .
Werken aan een nieuwe internationale overeenkomst EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaatverandering.
Analyse maatschappelijk vraagstuk
Visstand Beheer Commissie; VBC Beleidsbesluit binnenvisserij 1999 Sport- en beroepsvisserij verplicht samenwerken: Instellen VBC’s. Opstellen Visplannen.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Het project. Vandaag Tussenstand projecten Hoofdstuk 3 Projectvoorstel SWOT begin.
50.
LEVENDE OCEANEN Wat weten jullie al over de oceanen? Maak een mindmap en schrijf alles op! In de oceanen leven duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben.
LEVENDE OCEANEN Oceanen zijn het prachtige leefgebied van duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben de oceanen een grote rol bij het regelen van het.
Kan een werelddeel krimpen?
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
Roadshow Omgevingswet Deelsessie Gezondheid en omgevingsplan
Infosessie duurzaamheidsmeter 26/2/2013 omgaan met duurzaamheidscriteria voor gebiedsontwikkeling aanpak case Innovatiepark geel.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
RO & Milieu Gedwongen vriendschap onder de Omgevingswet? Sandra Anzion
Enkele simpele vragen.
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
Het Vlaams Bijenteeltprogramma
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
Omgevingswet en Gezondheid
Onderzoek naar Amsterdamse waterleiding duinen
Medezeggenschap? Ook voor u!
Medezeggenschap? Ook voor u!
1.10 Globalisering van de landbouw en de EU
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Als jullie het voor het zeggen hadden…
Transcript van de presentatie:

Commerciële visserij; Tijd voor een nieuw beleid? Presentatie Beleidsrapport over de rol van Nederland ten aanzien van het behoud van gezonde vispopulaties, met het oog op overbevissing Geschreven door: Bas Bruming David van Diepen Yannick Elshot Hassan Ghaddari Frank Hoogendam Jeroen Nol Bart Oud Lucas van Woerden Onder enthousiaste begeleiding van Jim Helder en Kim Wever

Inleiding Toekomst?

Probleemstelling en Doelstelling Probleemstelling: Wat zou de rol van Nederland ten aanzien van het behoud van gezonde vispopulaties moeten zijn, met het oog op overbevissing Doelstelling: Het schrijven van een beleidsadviesrapport aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedsel kwaliteit met het doel een advies te geven over wat de rol van Nederland ten aanzien van het behoud van een gezonde visstand, met het oog op overbevissing, zou moeten zijn.

Onderzoeksvragen Wat verstaat men onder een gezonde vispopulatie? Hoe ontwikkelen de visstanden van de voor Nederland commercieel belangrijkste vissen zich? Wat verstaat men onder overbevissing? Hoe groot is het probleem van overbevissing? Welk beleid voert de overheid omtrent het probleem van overbevissing en welke acties volgen hieruit? Welke actoren hebben invloed op de vorming en uitvoering van dit beleid? Hoe effectief is dit beleid? Welk ander beleid zou Nederland kunnen voeren om overbevissing tegen te gaan?

Wat verstaat men onder een gezonde vispopulatie? 2 factoren zijn kenmerkend voor een gezonde vispopulatie: Een groot paaibestand (veel vissen die zich volgend jaar voortplanten) Een grote variatie in de jaarklassen (elk jaar toevoeging aan paaibestand)

Hoe ontwikkelen de visstanden van de voor Nederland commercieel belangrijkste vissen zich? 1: Samenstelling visstand en factoren die hierbij een rol spelen 2: Ontwikkeling visstanden voor Nederlands commerciële vissen (veilig biologisch minimum)

Wat verstaat men onder overbevissing? meer vangen dan er door natuurlijke aanwas bij komt. 2 soorten overbevissing: -groei-overbevissing (gevangen voor ze volgroeid zijn) -rekruten-overbevissing (gevangen voor ze vruchtbaar zijn)

Verschillende manieren bevissing Geen bevissing Groei-overbevissing Instorting visstand Recruten-overbevissing Optimale bevissing

Hoe groot is het probleem van overbevissing? -Als we op de huidige manier doorgaan zullen visstanden instorten -Vissen sterven niet uit -Voordat de vissen uitsterven zal de visserij instorten. -Commerciële vissen verdwijnen van de markt

Welk beleid voert de overheid omtrent het probleem van overbevissing en welke acties volgen hieruit? Nederlands beleid Gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) Uitgangspunten & Doelstellingen Acties die de EU heeft genomen

Doelstellingen (1) Totstandbrenging van verantwoorde en duurzame visserij die zorgt voor gezonde mariene ecosystemen waarin de kwaliteit en verscheidenheid van de natuurlijke rijkdommen van de zee en van de habitats behouden blijft. (quota, technische maatregelen, evaluatiesysteem) Elimineren andere milieubeschadigingen dan visserij Acties voeren tegen invloeden die de diergezondheid en de volksgezondheid verminderen en zorgen voor een stabiele voorziening van de Europese markt tegen redelijke prijzen voor de consument. Aanpassing in de vlootcapaciteit om die in overeenstemming te brengen met een duurzaam gebruik van de visbestanden. (maximum aant. Vissers, gerichte subsidie) Bevordering van beter bestuur door meer verantwoordelijkheid aan lagere overheden te geven en betrokkenen meer bij het beleid te betrekken (samenwerken met alle belangengroepen, vooral met de vissers)

Doelstellingen (2) Zorgen dat de regels worden nageleefd (verbetering controle) Zorgen voor een economisch levensvatbare visserij en aquacultuur die geen hulp van de overheden nodig heeft Aanpak van de problemen die ontstaan bij de structuuraanpassingen die het gevolg zijn van een duurzaam visserijbeleid Bevissing in internationale wateren verantwoordelijker en duurzamer maken en vaststellen van visverdragen met derde landen die in overeenstemming zijn met het beleid (verbetering samenwerking) Verbetering van de kwaliteit en de hoeveelheid informatie en stimulering van onderzoek dat informatie en advies levert voor een betere besluitvorming (stimulering onderzoen in wetenschap en onderzoeksbureaus)

Welke actoren hebben invloed op de vorming en uitvoering van dit beleid? EU Nederlandse overheid Wetenschap Handelaren Consument Actiegroepen Vissers Adviesbureaus

Hoe effectief is dit beleid? Moeilijk te zeggen: beleid is pas geleden ingevoerd (geen resultaten), natuurlijke schommelingen in visstand. Goed beleid, gericht op duurzaamheid, wordt lokaal vastgesteld, vissers worden erbij betrokken. Controle beleid: gehoorzamen de vissers?

Welk ander beleid zou Nederland kunnen voeren om overbevissing tegen te gaan? Alternatieven Kwekerijen -voor en nadelen -kwekerijen en beleid Afschaffing visserij -haalbaarheid & doel Visserijtechnieken -slechte en goede visserijtechnieken Overige maatregelen visserij -betere controle, controleurs en satelliet

Conclusie (1) -Gezonde vispopulatie is belangrijk! -visstanden zijn laatste 50 jaar sterk gedaald… -Beleid van overheid moet gericht zijn op behoud van deze populaties! -huidige GVB zit theoretisch goed in elkaar! effectiviteit moet echter nog blijken -controle wordt steeds beter! -Nederland moet meegaan in dit beleid!

Conclusie (2) Veranderingen op het gebied van Quota: rekening houden met bijvangst Vistechnieken: verbieden boomkorvisserij stimulering alternatieven Aquacultuur: Stimulering!! Zou op lange duur verantwoordelijk moeten zijn voor overgrote deel visproductie

Aanbeveling aan de Nederlandse overheid Communicatie en Samenwerking overige landen van Europa (verbeterd volgen GVB en bereiking doelstellingen) Handhaving en zo mogelijk scherpere controle op visvangsten (verbeterde navolging beleid) Vermindering onderhandeling met vissers over beleidsvorming (verbeterde quotavorming) Verbetering voorlichting vissers (verbeterde samenwerking vissers en beleidsvormers) Financiële ondersteuning Viskwekerijen (vermindering visserij) Financiering onderzoek nieuwe alternatieven voor huidige vistechnieken. (verbeterde bescherming visstanden)

We hopen dat u genoten heeft Als u nog vragen heeft, is er nu de gelegenheid ze te stellen Tot ziens!

Volgende groep! Whoehahahaha! begeleider Volgende groep! Whoehahahaha! presentators

Credits: Deze powerpoint is gemaakt door: David van Diepen Kijk voor meer powerpoints op: www.davidvandiepen.nl Ik vind het leuk als u een berichtje achterlaat op mijn gastenboek!