Ervaringen in Bree en Heusden-Zolder

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vrijwillige buurtwerking in een plattelandsomgeving Buurtwerking Lennik.
Advertisements

Omgaan met leerstoornissen in het secundair onderwijs
Handelingsgericht werken en de IB
Informatieavond 22 april 2013
Hoe ontstond dit initiatief ?
Tijdelijk onderwijs aan huis voor kinderen met een chronische ziekte Els Meerbergen Studiedag 18 maart 2013 Platform van Onderwijs aan Zieke Leerlingen.
10 mei 2014 Studiedag ‘Vlaams-Brabant drinkt ’ BEZOEKERSCENTRUM DE LAMBIEK ALSEMBERG Spreker Maryse Decuyper.
Marco Oving Projectleider
Onderwijs aan zieke kinderen. Onderwijs aan zieke kinderen Tijdelijk Onderwijs Aan Huis Info- en sensibiliseringscampagne vanaf februari 2012 Folder bestemd.
Digitale Week 2009 Roeselare Gino Dehullu Directeur bib+
Donderdag 14 mei  Seniorenrestaurant  In contact brengen van (alleenstaande) senioren met leeftijdsgenoten  Betaalbaar door samenwerking met.
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Flankerend onderwijsbeleid Heusden-Zolder Afdeling Welzijn en lokale economie op het kruispunt van onderwijs en welzijn Kathleen Vandenput Studiedag lokaal.
Welkom Dyslexie op Het Vlier.
Inleefsessie ‘anders bekeken’ voor leidinggevenden.
AV sportfunctionarissen Izegem – 22 april 2010 Sociaal tarief Torhout.
Powerpoint in de klas Michiel D. Jansen o.b.s. De Draaimolen.
Raalte - Heino 31 maart t/m 4 april 2008 Verwondert, vermaakt en verbindt!
Groot ICT-project Visie Daniëlle de Winter.
Aandachtspunten vanuit een categoriale voorziening
Leuvens Fonds ter Bestrijding van Kinderarmoede (LFBK)
Inleiding Wai-Pass = Who Am I – Pass Wat? Doelgroep?
Convenant Opmaak strategisch plan operationeel actieplan 2008 Opmaak strategisch plan operationeel actieplan 2008.
Een kansenpas voor het onderwijs 1.De kansenpas 2.OK-pas (Oudenaardse Kansenpas) 3.Schoolkosten, cultuurparticipatie & kansenpas 4.De OK-pas in het onderwijs.
BROM Brede School Molenbeek Infodag Brede School 16 mei 2008.
Project Maatschappelijke Identiteit. 2 De stad/de gemeente De stad/de gemeente week 1 Brainstorming Quiz Website bekijken over eigen stad/gemeente Duiding:
OUDERS VOOR INCLUSIE. WIE ZIJN OUDERS VOOR INCLUSIE ? Vereniging van en voor ouders Voor alle ouders van kinderen, ongeacht hun handicap We zijn vooral.
Welkom Tweede openbare casuïstiekbespreking 2013
Jeugdwelzijnsoverleg Eeklo. Enkele cijfers over Eeklo > % ,6 7,90%
Online Plusonderwijs ontvangst
Daisy en leeshulpjes Vrieselhof 24 mei 2011 Onze ervaringen.
Leesplezier voor kinderen met leesproblemen
60+ team CGG Largo CGG Mandel en Leie Hoofdzetels: J
Zp3 tweede oproep Huize Ter Walle vzw CIGB
Kinderrechtencoalitie Vlaanderen Open Fora 2008 Huiswerk als zichtbare indicator van kansarmoede op school.
Begeleiding van experimenterende alcohol- en druggebruikende jongeren Werkgroep onderwijs, werkgroep gezondheidszorg en hulpverlening.
Zondag 21 april  Hele dag cultuur voor kinderen (en hun ouders/begeleiders) ◦ Voorstellingen ◦ Doorlopende animatie en activiteiten ◦ Workshops.
Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Workshop Buitenschrijnwerk – Oplossingen voor Toegankelijkheid Jan Desmyter.
Damme en Knokke-Heist VOORSTELLING THUISZORGPLATFORM.
Thema: ons jongerenwerk / geloofsopvoeding Thema: geloofsopvoeding/geloofsoverdracht Zondag 16 maart 2014 (aanvang 19:30) Locatie: Levensbron/soos De Jeugdcommissie.
Kennis is macht? De rol van informatie
Actieonderzoek instructietafel.
Overijsselse Bibliotheek Dienst
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Stichting Welzijn Bommelerwaard Samen zoeken naar een oplossing!
Eenvoudig Communiceren 15 jaar Makkelijk Lezen
Landelijke Thuiszorg is een erkende dienst voor gezinszorg.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
1. 2 Waarom Multimove in Damme ? 3 Nog geen activiteiten naar die doelgroep. Extra sportief aanbod na de schooluren. Meer kleuters aan het bewegen krijgen.
WAI-NOT Internet voor mensen met een mentale beperking
Geestkracht Verbondenheid Gegroeid vanuit geestkracht samen met het CAW, SOMA, CAD, CGG Groei Uitbreiding naar andere organisaties toe zoals het OCMW…
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Welkom bij Bartiméus Lezen kan altijd …als een bril niet meer helpt..?
Rondleiding met tablets - Bibliotheek Gent Ism Mediaraven - Met steun van provincie Oost- Vlaanderen Doelgroep: 1 ste graad secundair B-stroom Doelstelling:
AANGEPAST LEZEN Frans Schuurman in samenwerking met: Gerrie Kees Reijman 31 maart 2008.
Wat? De Deining is een samenwerkingsverband van een 30-tal VAPH voorzieningen die kwalitatieve outreach aanbieden aan ondersteuners van personen met een.
HET MEERJARENPLAN. Het MJP: Een onafscheidelijk duo 2 Het meerjarenplan 2. Financieel deel1. Inhoudelijk deel De beleidsnotaDe financiële nota.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Op zoek naar hulp voor je kind? Volg 1 Alpha. De nood voor Alpha © Alpha2 Alpha wijst je de weg in de professionele dienstverlening voor kinderen.
Op zoek naar hulp voor je kind? Volg 1 Alpha. Kinderen met problemen (o.a. pesten, aandachtstoornissen, gescheiden ouders) geraken soms los van de maatschappij.
MEE maakt meedoen mogelijk
Overgang van lagereschoolkind naar adolescent
Welkom Presentatie over WELKOM BIJ CODA 28 maart 2018.
TOELEIDEN ALLOCHTONE SENIOREN
Infonamiddag De werking van het Belgisch Onderwijssysteem
Vraag 1: Mag de school geld vragen voor een theaterbezoek?
Trefdag Ouderen en lokaal beleid 4/4/2019
Transcript van de presentatie:

Ervaringen in Bree en Heusden-Zolder 3-4-2017 Daisy en leeshulpjes Ervaringen in Bree en Heusden-Zolder Bibliotheek Bree

Bree

Doelstellingen Gebruikers zo lang mogelijk toegang tot lezen en leeservaringen geven. Breese bibliotheek wil slechts intermediair zijn.

Doelgroepen Senioren Kinderen en jongeren met dyslexie Leerlingen secundair onderwijs Iedere geïnteresseerde gebruiker

Projecten Rondleidingen met als thema leeshulpjes en daisy Daisyproject Workshops secundair onderwijs

Rondleidingen met als thema leeshulpjes en daisy Wie: Seniorenraad Seniorengroepen Individuele gebruikers Gehandicaptenadviesraad individuele begeleiders

Daisyproject Doelstelling Leerkrachten overtuigen om leerlingen daisyboeken te laten lezen wanneer het om de leeservaring gaat. Gaat het echter om het leestechnische dan eenvoudige kinder- en jongerenboeken laten lezen.

Daisyproject Wie? Basisonderwijs Secundair onderwijs Ouders en leerkrachten

Daisyproject Hoe? Leeshulpjes getoond Daisy uitgelegd aan de hand van powerpoint Spreker over dyslexie bij ouders

Workshops secundair onderwijs Doelstelling: Leerlingen laten kennismaken met leeshulpjes en daisy zodat ze deze kennis hebben en kunnen verspreiden.

Workshops secundair onderwijs Wie? Leerlingen uit richtingen humane, sociaaltechnisch, kinderopvoeding,… Dus alle leerlingen die met mensen werken

Workshops secundair onderwijs Hoe? 1 lesuur Leeshulpjes en daisyboeken tonen Gekaderd in lessenpakket, in samenspraak met leerkracht.

Andere kanalen Individuele gebruikers Onderdeel van rondleidingen

Individuele gebruikers Huisartsen Gebruikers die materialen halen voor senioren Intermediairs: rusthuizen,

Onderdeel van rondleidingen Verenigingen Ouders en kleuters …

Resultaten Daisy wordt niet extra uitgeleend. Aantal gebruikers hebben leeslatjes, loepen, daisytoestel gekocht,… Gebruikers en ook niet-gebruikers vragen info omdat ze het gehoord hebben van… Werk van lange duur We zijn tevreden.

Heusden-Zolder

Dag Levenslang Leren: infonamiddag over leeshulpmiddelen en leesproblemen 22 november 2008 In het kader van de Seniorenweek Promotie van de daisyspeler

Wie is uitgenodigd? Professionele hulpverleners: de medewerkers van de dienst Thuiszorg van het OCMW Personeel van het Dagverzorgingscentrum De Brug Animatoren van rusthuizen Ziekenzorgafdelingen De bibliotheekbezoeker

Samenwerking, overleg met Thuiszorg Dagcentrum Seniorencentrum De Zandloper

Ondersteuning en advies door: Blindenzorg Licht en Liefde; Zicht op cultuur Blindenzorg Licht en Liefde; Blind D Mobiel Blindenzorg Licht en Liefde; Regio Limburg Kuringersteenweg. Kamelego Luisterpuntbibliotheek Kobavision (Leopoldsburg) Integra (firma in Leuven vlakbij Heverlee-station)

De organisatie van de dag: Voormiddaggedeelte (professionelen) in 4 groepen opgesplitst: 2 van 8 à 10 en 2 van 10 à 12 Namiddaggedeelte van 14 tot 17 uur. Met koffie/cake en taart Alle items kwamen in de voor- en namiddag opnieuw aan bod.

Programmapunten Wat is slechtziendheid? Wat heeft de bib te bieden? Toelichting bij de daisyspeler Bezoek aan de infotafel in de bib Bezoek aan de Blind D Mobiel

Wat is slechtziendheid? Ervaringsdeskundigen lichten het probleem van slechtziendheid toe en geven tips voor de omgang met slechtzienden. Demonstratie van hulpmiddelen die het dagelijks leven kunnen vergemakkelijken.

Wat heeft de bib te bieden? Alle materialen van het daisyproject: Leeshulpmiddelen daisyspelers

Toelichting bij de daisyspeler Uitleggen van de werking

Bezoek aan de infotafel in de bib Organisaties stellen hulpmiddelen tentoon. O.a. telefoons, sprekende rekenmachine, aangepaste klok, keukenmaterialen en leesloepen allerhande.

Bezoek aan de Blind D Mobiel

Partners: KOBA Vision

Partners: Integra

Evaluatie van deze dag: geslaagd opzet ok veel van opgestoken, vooral door bibmedewerkers Doelgroep: terecht senioren en niet jongeren (hebben andere kanalen o.a. via het onderwijs) Samenwerking met de partners is noodzakelijk en verrijkend. Zwak punt: bib is niet toegankelijk voor slechtzienden:pc’s, loepen voor krantenlezers,…

Evaluatie van daisyspeler 10 toestellen: 2 via provincie 4 aangekocht om aan rusthuizen te geven 4 van rusthuizen gekregen Uitleencijfers: Daisyspeler: 19 Daisyboeken: 78

Gematigd positief Voor jongeren te ouderwets: alternatieven Rusthuizen: te moeilijk voor de meeste mensen. Mensen wellicht te oud. Bibliotheek is enkel doorgeefluik naar Luisterpunt.