De (on)gezonde leerling?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Dyslexie de baas! Ouderavond 1
Advertisements

SMW-er: schakel tussen SOT en wijkteam?
Psycho-educaties voor kinderen met ASS Handleiding voor jezelf Ik ben speciaal Navigeren in de sociale wereld.
Informatieavond 22 april 2013
Seksuele diversiteit Homoseksualiteit Didactiek gedrags- en maatschappij- wetenschappen Isabel Rots 1.
3 x opvoeden 12 april Effecten van belonen en straffen
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Pedagogische wetenschappen was niet echt M. zijn ding. Hij moest nog maar aan het vak denken of er liep al een koude rilling over zijn rug. Daarentegen.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Deze presentatie Kinderen met ADHD Hun ouders ADHD in het onderwijs
De behandeling van ADHD bij kinderen: er is meer dan medicatie
Ontwikkelingstraject kinderen
Kinder- en jeugdpsychotherapie en jeugd-ggz na de transitie © 2013 Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie –
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
hoe autismevriendelijk ben ik
Ingrid van de Meerendonk Jeffrey ter Meulen
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
de ouderbetrokkenheid vergroten
Utrecht University Samenwerking tussen school en ouders met een migratie achtergrond: ‘Partnerschap in de maak’’ Platform Allochtone Ouders 6 juni 2009.
Onderwijspsychologie
ADHD bij kinderen.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Van diagnose naar etiket Discussiemiddag 19 juni 2013 Centrum voor Ethiek 1.
Gedrag in organisaties, 10e editie
Ouderavond Kindcentrum De Schutsluis 7 februari 2012.
Inhoudstafel Stop 4-7 Hulpaanbod Meetinstrumenten Resultaten Doelgroep
Ik heb iets van autisme of zo
18 november 2011.
Pass’t Montessorionderwijs ?
“Ontwikkeling van hoogbegaafde leerlingen en schoolse kenmerken”
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Workshop Werken met een P.O.P. vrijdag 26 september 2014
Wat is SWPBS - goed gedrag kun je leren?
Aanpak problematisch gedrag
Onderwerp: Positief opvoeden Duur: Max. 1,5 uur
Ouderavond over pesten in het voortgezet onderwijs
Wat is geschiedenis en wat heb je eraan?
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Kansen voor transformatie
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 MadeleineMeurs
Werken met kwetsbare jongeren in plusvoorzieningen
1 (Ped)agogiek Hoorcollege 3 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
SADAN-opdracht, gemaakt door Fien Degroote
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
 Een loodgieter is deskundig in het in bedwang houden van water en stelt een diagnose omtrent waar een lek zich bevindt of waar een onaangename geur.
Methodiek: Plancyclus
Diagnoses in het maatschappelijk werk Johan Bastiaensen.
OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.
Welkom ik maak me sterk.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 Hafida El-Gharbaoui
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
Effectief communiceren en samenwerken: geen discussie, maar dialoog! 11 en 12 november 2014 Conferentie Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid.
Van bovenbouwer naar brugpieper … en de rol van ouders in deze fase.
Vele wegen leiden naar Rome Over differentiëren in het Primair Onderwijs EDR Studiedag 22 november 2012 Onderwijs op maat Jantine Kuijpers
25 februari 2014 Pesten hoort bij het leven Bij ons wordt niet gepest Wie gepest wordt, lokt het zelf uit.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Week 2 CAT vragen oefenen Dr. U.M.H. Klumpers (cursuscoördinator, psychiater ) Psychisch Functioneren 2016.
5/30/2016 Jeugdcasus (O)GGZ bijeenkomst Odette Hensen Coördinator STIP, ZOG MH Gerda Verkerk Preventiefunctionaris, GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
Omgaan met ingrijpende gebeurtenissen. veerkracht Elk kind krijgt te maken in zijn leven met tegenslag of stress en moet vaardigheden leren om daarmee.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Ouderavond over pesten in.
Een visie gebaseerd op feiten en meningen,
Consumenten-gedrag Referentiegroepen
Donkere dagen en depressiviteit
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
Denken en doen.
Transcript van de presentatie:

De (on)gezonde leerling? Sint Joris School 2 november 2009 De (on)gezonde leerling?

Sint Jorisschool 2 november 2009 De (on)gezonde leerling? Wie wat waar? Ambulatorium van het Academisch Centrum Sociale Wetenschappen Radboud Universiteit Dr. Huub Theunissen Gz-psycholoog/ psychotherapeut

Wat doen wij bij het ambulatorium? Wij doen (academisch) onderwijs, onderzoek en hulpverlening binnen de sociale wetenschappen (psychologie en pedagogiek) Wij hebben een aanbod binnen de 2e lijn GGz én binnen de 1e lijn GGz Er is een team KJJ Psychodiagnostiek De ouders/school bij onderzoek en behandeling betrekken One way screen en DVD opnamen Behandeling en begeleiding (onder meer SOVA) Metingen

Het gebruik van classificaties en diagnostiek Sint Jorisschool 2 november 2009 De (on)gezonde leerling Het gebruik van classificaties en diagnostiek Veel gebruikt worden etiketten als ADHD en ASS of PDD-NOS enz. Dat lijkt handig, maar is dat vaak ook niet Een classificatie is niet het zelfde als een diagnose Binnen één categorie zijn de jeugdigen zeer verschillend Er is een belangrijk verschil tussen het beschrijven van gedrag en het verklaren van gedrag Bij het verklaren van gedrag van jeugdigen is het nodig rekening te houden met de ontwikkeling en groei van de jeugdige ofwel de ontwikkelingsfase

Het zelfbeeld, IK BEN of HEB …… Sint Jorisschool 2 november 2009 De (on)gezonde leerling Het zelfbeeld, IK BEN of HEB …… Niet kunnen leren en vervelende ervaringen hebben een negatieve invloed op de ontwikkeling van het zelfbeeld Het zelfbeeld wordt afgeleid van reacties van derden én van een vergelijking met leeftijdgenoten en ideaalfiguren Een groot verschil tussen werkelijk zelfbeeld en ideaalbeeld leidt tot een negatieve stemming (depressie) Het zelfbeeld wordt gevoed vanuit ervaringen en het is belangrijk dat die een positieve kleur hebben en tegelijk realistisch zijn

Sint Jorisschool 2 november 2009 De (on)gezonde leerling Wie heeft er klachten? Pubers en adolescenten zijn geen volwassenen! Er is sprake van minder zelfinzicht en zelf controle. Dat geldt des te meer de jeugdige met problemen De omgeving heeft vaak meer last van het gedrag dan de jeugdige zelf De kijk op (ab)normaal is nogal verschillend wanneer we jeugdige en volwassenen met elkaar vergelijken. De kijk op (ab)normaal is nogal verschillend wanneer we volwassenen (leerkrachten, ouders) onderling met elkaar vergelijken De kijk op (ab)normaal wordt beïnvloed door eigen ervaringen

Ontwarren van kindspecifiek en contextspecifiek Sint Jorisschool 2 november 2009 De (on)gezonde leerling Ontwarren van kindspecifiek en contextspecifiek De classificatie leidt er toe dat er te veel nadruk komt op de jeugdige en te weinig gekeken wordt naar de (on)mogelijkheden van de context (handelings-verlegenheid) Een beschrijving (diagnose) van het kindspecifieke kan de volwassene helpen (psycho educatie) (onder- of overvragen verminderen) Een beschrijving van de context kan helpen te bepalen of er sprake is van ontwikkelingsbevordering dan wel ontwikkelingsstagnering (wel of geen hulp) Er is altijd een wisselwerking tussen ouders, jeugdige, school en ……..

Verbeter je kind, begin bij jezelf deel I Sint Jorisschool 2 november 2009 De (on)gezonde leerling Verbeter je kind, begin bij jezelf deel I Objectiveren van sterke en zwakke kanten (in plaats van uitgaan van eigen oordelen) Wie vraagt er eigenlijk om hulp? Meestal de omgeving (ouders/school). Wat kunnen we nu wel of niet vragen van onze zoon/dochter, van deze leerling? Gevraagde en ongevraagde hulp in een goed evenwicht brengen ten gunste van het eerste (juist bij pubers!) De ouders en leerkrachten als model (met ook de eigen sterke en zwakke kanten!) Hoe was u als puber? Laten we het daar maar niet over hebben!!

Verbeter je kind, begin bij jezelf deel II Sint Jorisschool 2 november 2009 De (on)gezonde leerling Verbeter je kind, begin bij jezelf deel II Verdeel de opvoedingstaken (en loop elkaar niet in de weg!) Belonen werkt echt beter dan straffen!! Voor het stellen van grenzen is straffen een gebrekkig hulpmiddel. Regeren is vooruit zien! Niet achter de feiten aan lopen, maar anticiperen en experimenteren Maak gebruik van elkaars ervaringen en kennis. Ga niet zelf het wiel uitvinden

Sint Jorisschool 2 november 2009 De (on)gezonde leerling Stellingen deel I 1. Het gebruik van termen als ADHD en ASS enz. moet worden afgeschaft en worden vervangen door een beschrijving van sterke en zwakke kanten 2. Ouders en school hebben de taak jeugdigen te ondersteunen in het ontwikkelen van een positieve én realistische zelf waardering 3. Ouders en school hebben de taak klachten en problemen te signaleren want jeugdigen zijn daar zelf niet zo goed toe in staat 4. We zijn het niet eens over wat er aan de hand is met een leerling. Of over wat (on)gezond of (ab)normaal is. 5. De context speelt een rol in de (on)gezonde ontwikkeling van de jeugdige. Er is sprake van handelings (ver)(ge)legenheid.

Sint Jorisschool 2 november 2009 De (on)gezonde leerling Stellingen deel II 6. In het objectiveren van sterke en zwakke kanten is het belangrijk met elkaar ervaringen en opvattingen te delen 7. Bij pubers is het alleen ongevraagd adviseren en ingrijpen een riskante zaak die de ontwikkeling niet stimuleert 8. Het maken van een taakverdeling in de opvoeding is bij pubers nodig om te komen tot duidelijkheid. 9. In de opvoeding is het nodig van incidenten te leren en te komen tot maatregelen met een vooruitziende blik. 10. Belonen werkt beter dan straffen