van verdragsbepalingen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorrang en directe werking
Advertisements

Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
Vrij verkeer van werknemers
Vrij verkeer van goederen: tarifaire belemmeringen
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Vrij verkeer van goederen: tarifaire belemmeringen
De eerste 10 Nederlandse grondrechten (bron: Schooltv)
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
Hoofdstuk 11deel 2 handel en marketing
Rechtshandelingen van de Unie
Hoofdstuk 1 Het begin van Europese samenwerking.
P Academie voor bijzondere wetten1. 2 Gemeentelijke verordening 60% 3 Academie voor bijzondere wetten.
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Impact van de dienstenrichtlijn op de sector van de sociale economie Hans De Vriese vzw Kleis.
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
Arbeidsomstandigheden Deel 1
Ontwikkelingen in de Nederlandse rechtspraktijk
Roerende zekerheden en bescherming van de consument Reinhard Steennot Hoofddocent UGent Instituut Financieel Recht.
omzetting van de richtlijn 2006/123/CE FOD Sociale Zekerheid – Van De Sande J.M. FOD Economie – AD Economisch Potentieel.
De Patiëntenrichtlijn
EDRL-Screening van gemeentelijke reglementen Mechelen, 26 november 2009.
Europese dienstenrichtlijn: implementatie Karolien Naert, Bart Devisch en Eva Poelemans 1.
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 1 van EGKS tot EU.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Hoofdstuk 15 Mededingingsrecht. (2/34) Op de interne markt mag de concurrentie niet vervalst worden: Daarom zijn er regels om te voorkomen dat de concurrentie.
Hoofdstuk 13 Directe werking van richtlijnen. (2/13) In hoofdstuk 4 hebben we gezien dat: De in een richtlijn opgenomen normen door de lidstaten moeten.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Doelstellingen en beginselen
Hoofdstuk 12 Vrij dienstenverkeer.
Hoofdstuk 14 Europese aanbestedingsregels. Bij aanbesteding moeten de lidstaten de fundamentele vrijheden te respecteren, met name: Het algemeen discriminatieverbod.
Vrijheid van vestiging
INTERNATIONALE ASPECTEN VAN HET PENSIOENRECHT 6 maart 2007 R.J.G. Veugelers Vereniging voor Pensioenrecht.
Pensioenverzekeren over de grens
Het ondernemingsbegrip
Stelling 1 Een winstbox doet alleen recht aan de bijzondere functies van winstinkomen voor zover daarin winst wordt belast die niet rechtstreeks door de.
Workshop 3 Gelijke behandeling Door: Kees Aarnouts, ROC Da Vinci en Marieke Weemaes, MBO Raad 1 november 2012.
Jurisprudentie HvJ EG inzake grensoverschrijdende verliesverrekening
Verdragen en inleiding Europees Recht
Het commerciële communicatie beleid van de Commissie Erik Vollebregt.
Samenwerking tussen de Nederlandse rechter en de NMa Bijeenkomst Ver. Voor Mededingingsrecht 29 januari 2004 André Andeweg.
Hoofdstuk 10 Vrij dienstenverkeer. (2/17) De vrijheid van diensten wordt gewaarborgd door artikel 49, lid 1, van het Verdrag: In het kader van de volgende.
Over sluiting en sluitingsuren
Vrij verkeer van werknemers
De Europese Unie: 500 miljoen mensen – 28 landen
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Kogels1 ESBL STUDIEMIDDAG 4 november 2003 HET LOKALE BELASTINGGEBIED Prof. Dr. Han Kogels.
vrij verkeer beginselen
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat Antwerpen T F E W De eventuele matiging.
HET HVJ EN DAY-TO-DAY BTW Prof.dr. Redmar Wolf. © 2012 Baker & McKenzie 2.
Vrij verkeer Mohamed Ait-Baali Miki Zivkovic Min Lan Zhuo 2 juni 2010.
Persoonsgegevens en de Wbp
Wat mensen doen Daar kun je niet van op aan Noodmaatregel: fiets op slot Wat mensen zeggen Daar kun je ook niet van op aan Noodmaatregel: de eed De eed:
Help! Worden een klokkenluider BP Holdings. Een klokkenluider is een persoon die de openbare of autoriteiten informeert over vermeende wangedrag plaatsvindt.
Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers. Van VAR naar DBA BNO Kring Noord voorlichtingsbijeenkomst Modelovereenkomsten 29 april 2016 Groningen.
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Discussiebijdrage Koen Verburg 12 mei 2016 Vereniging voor Belastingwetenschap.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland en Europa
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
Deel 1: Aanleiding en doelstellingen
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
Privacy en Leerplicht/RMC
Het verbod op (fiscale) staatssteun
Transcript van de presentatie:

van verdragsbepalingen Hoofdstuk 5 Directe werking van verdragsbepalingen

De zaak Van Gend & Loos: De lidstaten hebben een stukje van hun soevereiniteit (=autonomie) opgegeven en aan de EG overgedragen. Niet alleen de lidstaten, maar ook particulieren, ontlenen rechten en verplichtingen aan het EG Verdrag. Particulieren kunnen de rechten die zij aan het EG Verdrag ontlenen ‘uit eigen hoofde geldig maken’ (dat wil zeggen dat ze dat niet aan de Commissie of de lidstaten hoeven over te laten). (2/14)

Criteria voor directe werking: Door een verdragsbepaling aan particulieren toegekende rechten heeft directe werking wanneer deze verdragsbepaling een verplichting bevat die: duidelijk en onvoorwaardelijk is. (3/14)

Wanneer is sprake van aan particulieren toegekende rechten? Ja: Artikel 25: In- en uitvoerrechten of heffingen van gelijke werking zijn tussen de lidstaten verboden. Zulks geldt eveneens voor douanerechten van fiscale aard. Particulieren (personen en bedrijven) hebben er recht op geen heffingen te betalen bij handel binnen de interne markt. (4/14)

Wanneer is sprake van aan particulieren toegekende rechten? Artikel 9: Er wordt een Europese Investeringsbank opgericht, die handelt binnen de grenzen van de bevoegdheden die haar door dit Verdrag en de daaraan gehechte statuten worden verleend. Particulieren ontlenen geen enkel recht aan deze bepaling. (5/14)

Wanneer is sprake van een duidelijke verplichting? Ja: Artikel 25: In- en uitvoerrechten of heffingen van gelijke werking zijn tussen de lidstaten verboden. Zulks geldt eveneens voor douanerechten van fiscale aard. Dit is een duidelijk verbod om particulieren heffingen te laten betalen bij handel binnen de interne markt. (6/14)

Wanneer is sprake van een duidelijke verplichting? Ja: Artikel 90: De lidstaten heffen op producten van de overige lidstaten, al dan niet rechtstreeks, geen hogere binnenlandse belastingen van welke aard ook dan die welke, al dan niet rechtstreeks, op gelijksoortige nationale producten worden geheven. Bovendien heffen de lidstaten op de producten van de overige lidstaten geen zodanige binnenlandse belastingen, dat daardoor andere producties zijdelings worden beschermd. Begrippen in artikel 90 die door het Hof (maar niet door de lidstaten!) nader geïnterpreteerd (toegelicht) moeten worden, zijn (nadat de interpretatie gegeven is) duidelijk. (7/14)

Wanneer is sprake van een duidelijke verplichting? Nee: Artikel 6: De eisen inzake milieubescherming moeten worden geïntegreerd in de omschrijving en uitvoering van het beleid en het optreden van de Gemeenschap, als bedoeld in artikel 3, in het bijzonder met het oog op het bevorderen van duurzame ontwikkeling. Deze verplichting is niet duidelijk. Het geeft slechts een leidraad voor het door de Gemeenschap te voeren beleid. (8/14)

Wanneer is sprake van een onvoorwaardelijke verplichting? Ja: Artikel 28: Kwantitatieve invoerbeperkingen en alle maatregelen van gelijke werking zijn tussen de lidstaten verboden. Deze bepaling is onvoorwaardelijk omdat aan de lidstaten geen enkele bevoegdheid wordt gegeven tot een eigen interpretatie (uitleg). (9/14)

Blijft artikel 28 onvoorwaardelijk na het lezen van de uitzonderingen, vermeld in artikel 30? De bepalingen van de artikelen 28 en 29 vormen geen beletsel voor verboden of beperkingen van invoer, uitvoer of doorvoer, welke gerechtvaardigd zijn uit hoofde van bescherming van de openbare zedelijkheid, de openbare orde, de openbare veiligheid, de gezondheid en het leven van personen, dieren of planten, het nationaal artistiek historisch en archeologisch bezit of uit hoofde van bescherming van de industriële en commerciële eigendom. Deze verboden of beperkingen mogen echter geen middel tot willekeurige discriminatie noch een verkapte beperking van de handel tussen de lidstaten vormen. Ja: Alleen het Hof (en dus niet de lidstaten) mag de omvang van deze uitzonderingen bepalen. (10/14)

Wanneer is sprake van een onvoorwaardelijke verplichting? Artikel 10, eerste alinea: De lidstaten treffen alle algemene of bijzondere maatregelen welke geschikt zijn om de nakoming van de uit dit Verdrag of uit handelingen van de instellingen der Gemeenschap voortvloeiende verplichtingen te verzekeren. Zij vergemakkelijken de vervulling van haar taak. De lidstaten hebben een grote mate van vrijheid bij het nakomen van de opgelegde verplichtingen. (11/14)

verplichtingen voor lidstaten verplichtingen voor particulieren Duidelijke en onvoorwaardelijke verdragsverplichtingen kunnen bestaan uit: verplichtingen voor lidstaten verplichtingen voor particulieren verplichtingen voor zowel lidstaten als particulieren (12/14)

Het recht op gelijke beloning voor gelijkwaardige arbeid Deze verplichtingen kunnen alleen tot directe werking leiden als daaruit rechten voor particulieren voortvloeien, zoals: Het recht om geen heffingen te betalen bij handel binnen de interne markt Het recht om niet door een onderneming met machtpositie benadeeld te worden Het recht op gelijke beloning voor gelijkwaardige arbeid (13/14)

In schema: Duidelijke en onvoorwaardelijke verplichtingen: Rechten voor particulieren: Verplichtingen voor lidstaten (artikel 25) Het recht om geen invoerheffing te betalen (artikel 25) Verplichtingen voor particulieren (artikel 82) Het recht om niet benadeeld te worden door een onderneming met machtspositie (artikel 82) Verplichtingen voor lidstaten én particulieren (artikel 141, lid 1) Het recht op gelijke beloning voor gelijkwaardige arbeid (artikel 141, lid 1) (14/14)