Op stap door het Waasland

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
Advertisements

Het Biersprookje of hoe werd Overgenomen door de Amerikanen *
Het Waasland.
Schilderijen Hoi! Ik ben Schattebout. Ik ga schilderijen laten zien. Het zijn zoekplaatjes. Elk plaatje heeft een verhaal. Verhaaltjes over God, die één.
Het Waasland.
Life in the universe.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Het Waasland.
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
De regen Celine Dion ‘Prayer’.
Guillotine.
Waaslandreis.
Het kleine meisje op dit plaatje is natuurlijk Roodkapje
Oorspronkelijk werd dit reeds rondgestuurd als een Word document.
Verrassing!!.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Beelden storm.
en toen werd ik weer wakker en toen hoorde ik ook gegrom, nou het was wel hmm, ik dacht hmm.
Gemaakt door:Tijn Schreuder
Het 11e en het 12e werk van Heracles.
Het Scheppingsverhaal.
Een vrouw met drie dochters besliste op een zekere dag haar drie schoonzonen te testen...
Impressionisme 2 De negentiende eeuw.
de genezing te Bethesda
Anne-Frank.
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
MARKUS 2 vers 1 t/m 12 Toen Jezus enkele dagen later terugkwam in Kafarnaum, werd bekend dat Hij weer thuis was. Er stroomden zoveel mensen toe, dat er.
De steenhouwer Bewerkt door Toon, Brent en Arto Niveau 6.
Ab Kan Restaurant beheerder.
Waasmunster Op heideklas.
Maandag PASSIE met PETRUS Marcus 14 vers
Kolonialisme Kolonialisme is eigenlijk een kolonie, dat is een stuk grondgebied buiten het oorspronkelijke grondgebied soms overzee. West Europese landen.
Modern Sprookje Kikkerkoning.
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
1Samuël 21. 1SAMUËL - overzicht 16 - David in Bethlehem tot koning gezalfd 17 - David overwint Goliath 18 & 19 - David vlucht voor aanslagen Saul 20 –
28 mei 2012.
dat hebben wij, wij op vakantie naar kreta in september en wat hebben we, we zitten hier in de regen.
dus dat was 'n hele onderneming, maar wel erg leuk.
dus dat zag je inderdaad zo af en toe gebeuren. dus we gingen 's-morgens om zes uur in de bus en toen waren we daar dan om 'n uur of half tien bij die.
1 Gen 37:3 En Israël (Jacob) had Jozef lief boven al zijn zonen, omdat hij hem een zoon des ouderdoms was; en hij maakte hem een pronkgewaad. 4 Toen zijn.
Het Spel Kaarten Tekst Gerard De Vries.
‘De Klomp Draait Door’ Rosalie Blok Klas CE2C.
Het meisje dat ging biechten bij de priester.
Foto 1 Sofera kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat Sofera bevalt van een.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
M,n Opa
Verlangen naar licht.
Mijn verjaardag..
Jezus roept de leerlingen
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Openb. 4: Ik, Johannes, had een visioen. Er stond een deur open in de hemel. En een stem zei: ‘Klim hierheen op, dan laat ik je zien wat er hierna.
Er was eens een oud koppel van 85 jaar
Peuter en kleuter kerstviering 2008
Het was in de tweede wereldoorlog.
Het verschil tussen logisch- en ‘inclusief – intuïtief denken’….. 
Eendenleed Iets ongewoons gebeurde deze week in het centrum van Spokane de V.S. dit prachtig verhaal wilde ik met jullie delen. Joël is een bediende in.
HIJ GAF ZIJN EIGEN ZOON. Tijdens een zondagavond zangdienst in een kerk gaf de dominee het woord aan een oude man, die daar zondag te gast was. De man.
De profeet Pablo Gargallo ( ).
Even voorstellen God Abr(ah)am Lot Sara(i) Hagar Ismaël Isaak.
Welkom in de samenkomst. Handelingen 3 Handelingen 3 1. Op een middag, omstreeks drie uur, het Joodse gebedsuur, gingen Petrus en Johannes naar de tempel.
De vakantie van Augustin (klik maar met de muis ).
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
De discipelen hadden de hele nacht gevist en niets gevangen …
Ik mocht voor plannex een opdracht over de merel doen. Ik vond het gelijk leuk. Maar het was wel moeilijk.
Mijn gemeente Leeruitstap Schoolomgeving Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met.
Johannes 21: 1-17 Nadat Jezus was opgestaan hebben de leerlingen Jezus nog een paar keer gezien. Een keer ging zo. Er waren zeven leerlingen bij elkaar.
In het landschap bij ons in de buurt zit een geheim wapen verborgen…
Transcript van de presentatie:

Op stap door het Waasland

Het land van Waas!

De grenzen van het Waasland zijn Nederland, Antwerpen, Hamme, ... . De gemeenten zijn Moerbeke, Wachtebeke, Waasmunster, Sint- Gillis-Waas, Temse Beveren, Zwijndrecht, Kruibeke. De steden zijn Sint-Niklaas en Lokeren. Je ziet twee natuurlijke grenzen: de Durme en de Schelde.

De Mirabrug

Er is een opname geweest voor een film op de Mirabrug Er is een opname geweest voor een film op de Mirabrug. Het hoofdpersonage uit deze film heette Mira. Vandaar zijn naam. Met klinknagels is de brug vastgemaakt. Want deze bestaat uit ijzer en staal. En er zijn drie bogen. De brug is een monument en loopt over de Durme. Vroeger mochten er auto’s rijden, nu enkel fietsers en voetgangers.

Temse

Boelwerf en De kaailopers

Dit standbeeld staat op de Wilfordkaai Dit standbeeld staat op de Wilfordkaai. Ter ere van de stoere laad- en losmannen. De vier mensen zijn De kaailopers: de eerste heet de Schele Wringer, de tweede heet Bruin, de derde heet Den Mekker, de vierde heet De kaailoper en staat voor alle Kaailopers. Bernard de Boel had een hele grote botenfabriek , De Boelwerf. De fabriek ging failliet en de hijskraan blijft staan als herinnering.

De Scheldebrug

Vroeger gebruikten ze klinknagels om de brug aan elkaar te maken. De oude brug is gemaakt door meneer Eifel. Ze hebben de tweede brug gemaakt omdat er anders te veel file was op de eerste brug. De brug verbindt Oost-Vlaanderen met Antwerpen.

De azijnzekers

De azijnzeker was een scheldnaam voor de Temsenaren omdat er veel azijnbrouwerijen waren. Een azijnzeker zag een deftige heer. Hij zei tegen zijn vrienden: “Laten we de deftige meneer ook eens vuil maken.” Zo gezegd, zo gedaan. Dus de azijnzeker sprong in het water en deed alsof hij verdronk. Ondanks hij goed kon zwemmen. Zijn vrienden vroeger aan de deftige meneer iets te doen. De meneer sprong in de rivier en redde de azijnzeker. Toen de azijnzeker hoorde dat hem een oliezeker hem had gered, sprong hij terug in het water. Hij wou nog liever verdrinken, dan gered te worden door een oliezeker.

Rupelmonde

Mercator

Mercator was een cartograaf die geboren is in 1512. Zijn naam is in het Latijns vertaald om het chic te maken, het was tenslotte een heel belangrijke man . Hij heeft de eerste atlas (wereldkaart) uitgevonden. Mercator zei dat de aarde bol was, maar niemand geloofde hem.

De graventoren

In deze burcht moest men tol betalen om door te mogen. Na het werd aangevallen, werd het een gevangenis. De arme mercator zat in de graventoren gevangen, omdat hij zei dat de wereld rond was.

De Reinaertmuur

De Reinaertmuur (afbeeldingen van steen) is op het verhaal van Reinaert gebaseerd. Reinaert was een zeer sluwe, slimme vos. Die graag de andere dieren beet nam. Maar de andere dieren klaagden ook vaak dat Reinaert hen pijn deed.

De getijdenmolen

Is de enige molen die nog altijd werkt door het stromende water van de Schelde, eb en vloed. Hierdoor draait de molen en wrijven 2 molenstenen op elkaar met graan ertussen. Om meel te maken.

Bazel

Het kasteel van Wissekerke

Het kasteel van Wissekerke is een beschermd monument Het kasteel van Wissekerke is een beschermd monument. Het heeft een toegangspoort met 2 wapenschilden. Er staat een raap op. De kantelen die gebruikten de ridders als uitkijkpost of om te verdedigen met pijl en boog De galg van Reinaert staat er. Er is een duiventoren. Onder de duiventoren is een ijskelder, die gebruikten ze voor voedsel in te bewaren ofwel pekelde men het voedsel in zout.

Antwerpen

De Sint-Annatunnel

De Sint-Annatunnel ofwel de voetgangerstunnel is 572meter lang en ligt 31,57 meter onder de Schelde.

“Hand werpen” in Antwerpen

Er schuilt een verhaal achter “hand werpen” Er schuilt een verhaal achter “hand werpen”. Het verhaal gaat zo: Er was eens een reus Antigoon en een krijger die Brabo heette. De reus stond met zijn linkervoet op de linkeroever en met rechtervoet op de rechteroever. Hij vroeg tol aan de schippers die wilde passeren. De reus hakte de handen van de schippers af die dat niet deden. Maar Brabo, de dappere man, hakte de reus zijn hand af en had dit ook in de Schelde gegooid.

De echte naam komt van Aenwerp. Antwerpen was een plaats waar de boten konden aanmeren, hun touw aanwerpen.

De kathedraal van Antwerpen

De kathedraal is 123 meter hoog en staat naast de boerentoren.

De sluis van Kallo

De sluis geeft toegang tot de Waaslandhaven. De sluis werkt met twee deuren, met twee kleinere gaten. Wanneer één van die twee open gaat, komt er water in de schutkolk. Zodat het water even hoog komt met het water uit de Schelde. Nadien gaat de eerste deur terug dicht en kan de tweede open gaan. Zo kan de boot verder varen. De sluis zorgt er voor dat het water gelijk blijft in de dokken.

Doel

Ze maken de Waaslandhaven steeds groter. Daarom moet doel verdwijnen. Het is een verlaten spookdorp. Er zijn veel krakers en de huizen staan vol graffiti. Er zijn nog een paar bewoners. Zij hebben planken voor de ramen gezet om hun huizen toch nog een beetje te beschermen.

De kerncentrale

De wolk die je van ver ziet is waterdamp. Eén van de grote bazen van de kerncentrale is Electrabel. Op de foto zie je ook een molen. Die is nog een watermolen, museum en restaurant geweest. Nu is die gesloten.

Het verdronken land van Saefthinge

Zo zag het Waasland er 1500 jaar geleden uit Zo zag het Waasland er 1500 jaar geleden uit. Vroeger waren er hier polders: een vruchtbaar land met boerderijen. Het overstroomde vaak. Zonder gids mag je er niet lopen. Omwille van het slib en de modder die aanwezig is.