De stages die voorafgaan aan een tewerkstelling

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Quid stages alvorens art. 60§7 ?. Introductie Stages alvorens contract met toepassing van art.60§7 Minimale / maximale duurtijd van de stages ? Verloning.
Advertisements

Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Motivering van het ontslag
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
Zelfstandige activiteit OCMW- begunstigden Werkgroep activering 7 juli 2012.
De Richtlijn « Diensten » 2006/123/EG en de sociale zekerheid Geneviève Pietquin FOD Sociale Zekerheid.
"Beter samen leven: 10 jaar recht op maatschappelijke integratie, 10 jaar POD MI" – 13 december 2012 Atelier nr. 7 gewijd aan het "Recht op werk".
1 De uitkeringstrekkers van de RVA toegelaten op basis van arbeidsprestaties voor de OCMW’s in toepassing van artikel 60 § 7 van de organieke wet betreffende.
Wetsvoorstel Vrijwilligerswerk/leefloon Werkgroep activering 4/7/11.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 7 juli 2012.
Doel -werkervaring; -volledige opbouw sociale zekerheids-rechten.
Oproep Werkervaring 2009 artikel 60 Verwelkoming & inhoudelijke duiding oproep.
OCMW’s en activering, een discussie van binnenuit OCMW Leuven.
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
Werkgroep Activering 21 maart Agenda  De omzendbrief betreffende de verplichting voor de OCMW’s om hun gerechtigden in te schrijven bij de gewestelijke.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Koning Boudewijnstichting "De sociaalprofessionele integratievrijstelling in de berekening van het leefloon: knelpunten en denkpistes met het oog op hervorming"
Spreker: Serge FERDIN, OCMW van Charleroi 5 juli 2012 Inschakeling via de alternerende opleiding.
De stages die voorafgaan aan een artikel 60§7. Context Werkgroep 22 september 2010 Besluiten : Bevoegdheden POD MI Geen nieuwe reglementering Geen wijziging.
Kwartaalpublicatie POD Maatschappelijke Integratie Persconferentie 31 januari 2014.
Partnerschapsovereenkomst - Nieuws. De omzendbrief Op 7 december verstuurd naar de Beleidscel Aanvraag om praktische informatie Teruggestuurd op 18 december:
De uitkeringsgerechtigden van de RVA toegelaten op basis van arbeidsprestaties voor de OCMW's in toepassing van artikel 60 § 7 van de organieke wet betreffende.
Contingent art.60 verhoogde staatstoelage Werkgroep activering 11 januari 2013.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 11 oktober 2012.
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Gardiens de la paix/ Gemeenschapswachten Week van de integrale veiligheid/ Semaine de la sécurité intégrale.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
Welzijn op het werk Verantwoordelijkheden
Richtlijnen werkplekleren
Richtlijnen werkplekleren
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
Statuut van de vrijwilligers, knelpunten en oplossingen
Werkgroep activering 27/6/2014. Context Verschuiving focus activeringsbeleid POD –van professionele nr sociale activering en sociale innovatie Colloquium.
Werkgroep activering 27 juni Agenda -Beste praktijk : KB 500€ door OCMW Jette (uitstel van vergadering van 21 maart) -Uitvoering van de omzendbrief.
Bea? Wie is Bea? Wouter Verhaverbeke
Meetinstrument Professionele & Sociale Activering Werkgroep sociale activering 28/11/2014.
Audit van de OCMW's in het kader van de door de POD MI gesubsidieerde materies.
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
MIT en KEI informatiebijeenkomst MIT 2016 KennisvoucherRVO Innovatie-adviesprojectSNN HaalbaarheidsprojectSNN R&D samenwerkingsproject SNN
Wet 4/08/1996 betreffende het welzijn op het werk
Hoofdstuk 11 Het arbeidsreglement. 2 Toepassingsgebied van de wet van 8 april 1965 – Alle personen die arbeid verrichten onder het gezag van andere personen.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
IBO Individuele beroepsopleiding. DE IBO Individuele beroepsopleiding Individuele Beroepsopleiding in de Onderneming: - opleiding van de CURSIST in de.
TEWERKSTELLINGSMAATREGELEN OCMW Privésector. Mogelijke tewerkstellingsmaatregelen Artikel 60§7 terbeschikkingstelling van een privéonderneming Het Activaplan.
Hervorming GPMI Provinciale ontmoetingsdagen 2016
Informatiebijeenkomst Agrarisch Groen Private aanvulling WW en WGA: wat en hoe? Albert Smolenaers Woerden, 9 juni 2016.
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
Werkgroep Sociale Activering 13 oktober Agenda 1.Goedkeuring verslag van 26 juni Feedback overeenkomsten OCMW’s “grote steden” + clusters.
Werkgroep Sociale Activering 8 december Agenda 1.Goedkeuring verslag van 13 oktober Voorstelling conclusies studie GPMI (door Kristel Driessens,
Resultaat van een werkgroep regio overleg Sociale Economie – Regiovisie op sociale tewerkstelling ontwikkelen Resultaat van een werkgroep SHO Oostende.
Don Bosco Halle Centrum Leren & Werken
WELKOM Werkgroep Activering 28 juni 2016
3 maatregelen Doelgroepvermindering voor jongeren
Werkgroep activering 2 april 2015.
Tijdelijke Werkervaring (TWE)
Werkgroep sociale activering
Evaluatie in CMW & LDE.
Werkgroep sociale activering 15 juni 2017
Regeling structureel telewerk Dirk Laerte & Matthias Roman
Mediprima en Dringende Medische Hulp
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
Implementatie van de Europese netwerkcodes in België
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
Transcript van de presentatie:

De stages die voorafgaan aan een tewerkstelling

Voorgeschiedenis Werkgroep Activering 22 september 2010 Besluiten: Competentiekader POD Maatschappelijke Integratie Geen nieuwe reglementering Geen wijziging van onze reglementering

Voorgeschiedenis Bestaande tools: 1. Geïndividualiseerd Project Maatschappelijke Integratie G.P.M.I. 2. Arbeidsovereenkomst bij toepassing van art. 60§7 Proefperiode / Beroepservaring

Voorgeschiedenis Drie soorten stages in de onderneming, namelijk: De observatiestage: een begunstigde / werkzoekende confronteren met de arbeidswereld de stage die voorafgaat aan een tewerkstelling op de voorziene arbeidsplaats de stage gedurende art. 60§7 (laatste maanden: zoeken naar pistes, arbeidskansen op lange termijn, in de privésector.)

Voorgeschiedenis Werkgroep Activering 4 juli 2011 Ontwerp van omzendbrief zal worden opgesteld en ter advies voorgelegd: Inspectie en juridische dienst POD MI Toezicht op de Sociale Wetten (FOD Werkgelegenheid) Directie Welzijn op het werk (FOD Werkgelegenheid)

Voorstelling omzendbrief Heeft enkel betrekking op twee soorten stages: de observatiestage: de stage heeft tot doel de rechthebbende te confronteren met de arbeidswereld, om zijn beroepsbekwaamheden beter te kunnen inschatten. de stage die voorafgaat aan een tewerkstelling: de rechthebbende loopt stage bij een derde die eventueel bereid is hem aan te werven

Voorstelling omzendbrief Er zijn twee pistes mogelijk:   ofwel staat het observeren centraal in de stage zodat de rechthebbende geconfronteerd wordt met de arbeidswereld ofwel staat het aanleren van technische of theoretische vaardigheden en de begeleiding van de rechthebbende in zijn zoektocht naar werk centraal in de stage

Voorstelling omzendbrief Het observeren staat centraal in de stage zodat de rechthebbende geconfronteerd wordt met de arbeidswereld Doelstelling: het de rechthebbenden mogelijk maken zich een idee te vormen van de eisen van de werkgevers om hun beroepsoriëntatieproject op te stellen of te bevestigen en zo de OCMW's te hulpen bij hun (her)tewerkstellingstaak. Hoofdzakelijk observatie: maximumduur van een week tijdens het socioprofessionele inschakelingstraject van de rechthebbenden. (aanbeveling TSW)

Voorstelling omzendbrief Het aanleren van technische of theoretische vaardigheden en de begeleiding van de rechthebbende in zijn zoektocht naar werk staat centraal in de stage.    Doelstellingen : de rechthebbende in staat stellen vaardigheden, kennis, technische competenties en werkattitudes in een arbeidsomgeving te verwerven of te verbeteren de werkgevers in staat stellen de vaardigheden en kennis van de rechthebbende te toetsen aan de voorgestelde functie.

Voorstelling omzendbrief Geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie (GPMI) dat betrekking heeft op de opleiding.   Opmerking: niet de GPMI die betrekking hebben op een beroepsopleiding. Artikel 20 KB 11 juli 2002 (algemeen reglement): → Het OCMW ziet erop toe dat de betrokkene blijk geeft van de vereiste geschiktheid Sterk aanbevolen, met inachtneming van de welzijnswet, om over te gaan tot een voorafgaand medisch onderzoek van de rechthebbende wanneer een werknemer die hetzelfde soort werk uitvoert in de onderneming onder medisch toezicht staat. (Aanbeveling Directie Welzijn op het werk).

Voorstelling omzendbrief Mogelijkheid om GPMI af te sluiten met de opleidingsdiensten voor werkzoekenden of een instantie voor beroepsopleiding die erkend wordt op basis van de in de deelgebieden geldende reglementering. Er wordt voorzien in een verhoogde toelage (artikel 33 wet 26 mei 2002): De rechthebbende presteert, in het kader van een opleiding door tewerkstelling, minstens 10 en maximaal 20 uren per week, voor een maximumduur van 6 maanden, een toelage die gelijk is aan 70 % van het bedrag van het leefloon. Deze opleiding moet verricht worden in de diensten of instellingen van het OCMW of in de diensten en instellingen die een overeenkomst hebben gesloten met het OCMW.  

Voorstelling omzendbrief Het formaliseren van de GPMI gericht op werkervaring is cruciaal om de rechtszekerheid van deze werkervaringen te waarborgen. De overeenkomst moet minstens in de volgende minimale bepalingen voorzien:   Identiteit en handtekening van alle partijen: het OCMW, de aanvrager en de eventuele externe betrokkenen. Begin- en einddatum van de werkervaring. Hoogstens 3 maanden indien de werkervaring opgedaan wordt buiten een partnerschap met de opleidingsdiensten voor werkzoekenden of met een instantie voor beroepsopleiding die erkend wordt op basis van de in de deelgebieden geldende reglementering. In het andere geval mag de duur maximaal 6 maanden bedragen.

Voorstelling omzendbrief Doel van de opleiding. De reglementering schrijft een echte begeleiding van de aanvrager voor. Plaats van uitvoering. Werktijden. Er moet op toegezien worden dat de duur van een voltijdse betrekking niet overschreden wordt. Wederzijdse verplichtingen van de rechthebbende en de opleidingsverantwoordelijke op de plaats van de opleiding. Bepalingen over het schorsen of stopzetten van de opleiding. Beroepsmogelijkheden.

Voorstelling omzendbrief In de overeenkomst moet bovendien bepaald zijn in welke mate en onder welke voorwaarden in voorkomend geval een aanmoedigingspremie wordt toegekend aan de betrokken persoon als aan aanvullende maatschappelijke hulp en moet op zijn minst bepaald zijn dat:   de inschrijvingskosten, de eventuele verzekeringen, de kosten van aangepaste werkkledij, de verplaatsingskosten voor het volgen van een opleiding en/of het opdoen van werkervaring betaald worden door het centrum, tenzij zij vergoed worden door een derde.

Voorstelling omzendbrief Toepassing sommige bepalingen van het arbeidsrecht: situaties waarbij niet direct sprake is van een arbeidsovereenkomst, maar waarbij wel arbeid onder gezag wordt verricht. → Op rechthebbenden met een GPMI die betrekking heeft op het opdoen van werkervaring is de volgende reglementering van toepassing: de arbeidswet, de welzijnswet, de wetgeving betreffende de feestdagen.   Wanneer het verrichten van werk centraal staat : moet een arbeidsovereenkomst met een proefperiode worden gesloten.

COMMENTAREN VERENIGINGEN VSGB: Wettelijke basis (OCMW-wet/Arbeidsrecht/GPMI) Problematiek van de verzekeringen Duur GPMI werkervaring van 3 tot 6 mnd UVCW : Duur observatiestage GPMI in privéondernemingen

COMMENTAREN VERENIGINGEN VVSG : Problematiek van de verzekeringen Duur observatiestage: stelt 1 maand voor GPMI in privéondernemingen Duidelijke instructies aan de werkgevers en toekomstige gebruikers in het kader van een GPMI opleiding door tewerkstelling - duidelijk onderscheid met de arbeidsovereenkomst Verduidelijken dat de stage mag verricht worden bij het OCMW of bij een derde Stages gedurende artikel 60§7: geen optie voor inspectie POD MI en TSW

Aspecten moeten herwerkt worden Problematiek van de verzekeringen GPMI in privéondernemingen Behoren niet tot het bevoegdheidsdomein van de POD MI: Wettelijke basis van Arbeidsrecht Duur observatiestage Stage tijdens een artikel 60§7