Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Algemene vorming in het secundair onderwijs van de toekomst
Advertisements

Vorming Nieuwe Leerkrachten (in eigen beheer) Assistentie
Diverse vogels en spreuken Niet klikken.
Ouders en kinderen vergezellen op weg naar Jezus
ASSISTENTIE bij leerlingen. 3 In de praktijk Assistentie Assistentie bij leerlingen 1 De kern van het preventief systeem van Don Bosco 2 In het opvoedings-
functiebeschrijving de rol van de in het loopbaanbeleid
IN DIALOOG een opvoedings- MET Don Bosco project Don Bosco Vorming & Animatie.
Realisatie kindcentrum
Kennis maken met: Levend Woord Gemeente Franeker
Marc Van Gils – Marc Mathyssen
Sint-Donatusinstituut Middenschool Merchtem
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
EEN GOD, GROOT IN LIEFDE. De ervaring van de voorkomende liefde van God is de grootste schat van ons leven. Ze geeft vreugde, versterkt onze verbondenheid.
Het profiel van een christen
Hoe zit het met de kerk? & Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?
Welkom Thuis Karpos Leerhuis.
Gebed om zegen.
Jeugd en Diaconaat Federatie van Diaconieën 23 maart 2013.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerkrachten 2 de graad.
Opzet van de workshop Kennismaken
Pastoraal op school.
1 Inclusief hoger onderwijs Studienamiddag Vlor Diversiteit in het hoger onderwijs 23 april 2008 Gaspar Haenecaert.
Open en toch duidelijk Week van Gebed: er is meer wat ons samenbindt dan wat ons scheidt! Komende synode: hoe blijven we samengaan? Mensen verlaten de.
H E E R U B E N T W E L K O M...geloven, getuigen, groeien...
Kurios - van de Heer. 1/5 Werkplaats van de Geest 31 oktober: welkom in de kerk ‘s ochtends avondmaal & 1kor 11 ‘s middags zondag 21a,b HC over de kerk.
identiteit specificiteit
GOK in de bijzondere bepalingen Inspiratie- en begeleidingsdocument VCLB- project kansenbevordering.
Verdraagzaamheid & diversiteit + wordcloud (voor, in, met, en, …)
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
1 Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek Huize Ter Walle VZW C.I.G.B. ompetent van kop tot teen!
We leven vandaag in een gunstige tijd God groot in de liefde Ons leven: gave en roeping van een God groot in de liefde Maria. een zekere gids op onze.
Proviand voor onderweg Verder aan de slag met de visietekst Dekenale avonden voor team 2013 Powerpoint bij de slotbezinning.
Catechese van de weg La catéchèse de cheminement Pédagogie pastorale pour mener la transition en paroisse Luc Aerens Forum 6 juni 2009.
Identiteit VBG Enkhuizen
Bakens voor een tweede cyclus scholengemeenschappen basisonderwijs Visietekst: Marc Van den Brande, VVKBaO Begeleidingstraject SG 2011 DPB-Mechelen-Brussel.
Stellingen ter discussie. Op school en tijdens de lesuren is deelname aan de vieringen voor alle leerlingen verplicht.
Welkom op TOV!.
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Woord van Leven Juni 2014.
PEDAGOGISCHE GEMEENSCHAP
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Levensbeschouwelijk kringgesprek
Geestelijk gezond(heidsbeleid) in het onderwijs: uitgangspunten en handvatten. Mohsen Zagheden.
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Geestkracht Verbondenheid Gegroeid vanuit geestkracht samen met het CAW, SOMA, CAD, CGG Groei Uitbreiding naar andere organisaties toe zoals het OCMW…
De Victoria Schaal Pedagogische grondopties voor katholieke schoolidentiteit - Diagram Additional text exploring the video clip.
Dozen als werkvorm in de godsdienstles PAG BuBaO bisdom Hasselt
Learn & Share bijeenkomst School en wijk verbonden Beatrixtheater, Utrecht 17 september 2015.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Evolutie van het godsdienstonderwijs Van geloof naar geloofservaring (deductief) – tot de jaren 1960 Van ervaring naar geloof (inductief) – tot de jaren1990.
Voorstelling van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST. Doel van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST Kinderen helpen om te groeien als mens en te bouwen aan een eigen.
Hoe pedagogisch handelen?
Ouderinformatieavond Andere schooltijden Het belang van alle kinderen staat voorop!
Welkom en korte introductie aanwezigen
Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek
“eigenheid” & “diversiteit”
Een geïnspireerd, neteigen leerplan
Christus’ project: de kerk
Openbaar onderwijs OBS De Carrousel - Foto: John Oud.
Hinkelspel: Dit is een pad doorheen het basisonderwijs en het zet zich na dit pad verder in het middelbaar onderwijs. Kies je links of rechts.
het katholiek basisonderwijs
het katholiek basisonderwijs
Pedagogische begeleiding Mechelen-Brussel
15 oktober 2014 KCD SOL.
ACTUALISATIE LEERPLAN 1 september 2019
geloofsgesprek Waarom het ‘geloofsgesprek’ op de agenda van de Ring?
Instrument om teamwerking tegen het licht te houden
Wij geloven in de goede Vader
Herstellend handelen – hergo introductie
Transcript van de presentatie:

Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder is er welkom. Een gevarieerd publiek van gelovigen, van nog- niet-gelovigen, van niet-gelovigen en van anders gelovigen. Een duidelijk pedagogisch project, waarin de evangelische opdracht vorm krijgt, geeft de richting aan bij het samen school maken.

herwerkte visie voor • basisonderwijs • buitengewoon onderwijs • secundair onderwijs

UITGANGSPUNTEN - zorg voor alle schoolactoren (ook leerkrachten…) - diversiteit bij leerlingen, personeel, ouders: christen, anders-gelovig, niet-gelovig daarom: - verscheidenheid in aanbod - verplichtende activiteiten én vrijwillig aanbod

-geïntegreerde pastoraal: - niet los van de rest van het schoolgebeuren - belang van een visie op pastoraal (gekaderd in het pedagogisch project van de school) - pastoraal is de verantwoordelijkheid van allen ‘pastor’ (herder): mensen zorgzaam nabij zijn én daarin laten aanvoelen hoe God mensen zorgzaam nabij is én hoe wij een ‘opdracht’ hebben om zorgzaam elkaar nabij te zijn -pastorale animatiegroep (i.p.v. werkgroep) als stuwende kracht hierbij: belang van een breed samengestelde groep

Fundamenteel Fundamenteel zijn: -de loyale medewerking van directie en alle personeelsle- den aan de realisatie van het schooleigen opvoedings- project (én de schoolidentiteit) -de aanwezigheid van christenen onder hen: mensen die bewust streven naar een christelijke levenswijze in de verscheidenheid van de schoolgemeenschap, in een geest van openheid, samenwerking en dialoog met alle mensen van goede wil -een “dragende” groep mensen die de pastoraal ter harte neemt, de school bevraagt, inspiratie aanreikt en mede vorm geeft aan het opvoedingsproject

Wezenlijk Wezenlijk is een gedifferentieerd aanbod in vier domeinen: -elkaar ontmoeten, werken aan gemeenschapsvorming binnen de school en de mogelijkheden benutten tot verbondenheid met de bredere (geloofs)gemeenschap -bezinnen, bidden en levens-nabij vieren -zich dienstbaar inzetten, met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbaren dichtbij en veraf -levensecht getuigen

Nodig zijn Nodig zijn : -de verwevenheid van de christelijke inspiratie in het beleidsvoerend vermogen -de integratie van de christelijke inspiratie in het beleid waaronder een pastoraal beleid -een pastoraal beleid -streven naar de verankering en integratie van de inspiratie in de diverse aspecten van de school als organisatie: de strategische beleidsplannen, het personeelsbeleid, de leiderschapsstijl, de structuren, de systemen en de schoolcultuur.

Nodig zijn Nodig zijn : -zorgen voor mensen, tijd, plaats en middelen om de inspiratie kansen te geven in de schoolwerking -de inspiratie beogen tot uiting te brengen zowel in de documenten (opvoedingsproject, schoolwerkplan, schoolreglement…) als in het concrete schoolleven (via de vakken of leergebieden, via de vak- of leergebied- overstijgende initiatieven, via de schoolactiviteiten…)

doelstellingen 1.Volwassenen en jongeren laten kennismaken met christelijk geloven. 2.De christelijke inspiratie voeding geven. 3.Kansen tot beleving geven. 4.De inspiratie voel- en tastbaar maken in het hele schoolleven.

volwassenen én jongeren laten kennismaken met christelijk geloven Dit vraagt een open houding die vertrekt van wat aanwezig is aan authentieke geloofskennis en -ervaringen om in dialoog deze ervaringen en kennis te verdiepen binnen het kader van de opdrachtsverklaring van het katholiek onderwijs.

de christelijke inspiratie voeding geven Dit vraagt vorming die kansen biedt om te groeien in geloof: herbronning, reflectie, verdieping, dialoog en gebed.

kansen tot beleving geven Dit vraagt ruimte, doorheen het leven en werken van elke dag en op bijzondere momenten, die een bewuste innerlijke ervaring mogelijk maakt.

De inspiratie voel- en tastbaar maken in het hele schoolleven De innerlijke gedrevenheid zoekt een weg naar buiten. In alles kunnen er zich kansen en momenten voordoen om de christelijke inspiratie te uiten.

• Denken verkent de christelijke visie van waaruit we werken. Waar staan we voor? • Doen brengt die visie in de eigen schoolcontext in praktijk. Waar gaan we voor en wat is werkbaar voor iedereen? • Denken en doen gebeuren bij voorkeur in dialoog. Hoe verhalen we aan elkaar dat Jezus ons in denken en doen bezielt met respect voor de aanwezige diversiteit? OPTIMUM