H 25 Havo/H 30 Vwo: V&W rekening/Liquiditeitsbegroting

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samenvatting H5+H6 Maak de opgaven (ook bouwstenen)
Advertisements

Permanentie kosten of opbrengsten geboekt, die behoren bij
Het Eigen Vermogen. Het eigen vermogen is het geld dat de eigenaar zelf in zijn onderneming heeft gestoken. Het is een schuld, want de onderneming zou.
Een volledig voorbeeld
§ 27.2: De staat van baten en lasten
Kopen en werken Hoofdstuk 5: Een eigen bedrijf
Winst- & verliesrekening (of resultatenrekening of baten- & lastenrekening) Het Eigen Vermogen verandert als gevolg van de bedrijfsactiviteiten gedurende.
Proef- en de saldibalans
Afschrijvingen.
Exploitatiebegroting
Klaas koopt een bank voor in de winkel, waarop mensen kunnen zitten
Bedrijfsadministratie EcoMo 3.1 De Balans Havo 3.
H1 Stichting of vereniging
Economie H3b 26 maart  Bespreken SO  Vragen over stof?  Laatste kans op vakhulp.
Grootboek Er vinden voortdurend veranderingen plaats op de balans.
Balans Een overzicht van je bezittingen en schulden op een bepaald moment. Een balans op zich hoeft niet veel te zeggen; morgen kan de balans er heel anders.
Het journaal Bij het toepassen van de boekingsregels heb je gezien dat dat een nauwkeurig werkje is, waar snel fouten gemaakt kunnen worden. Als je debiteert.
Niet-commerciële organisaties
Agenda  Lessen (6)  tot  hs 30
Balans Schematische weergave
Agenda  Les 13  wkn 13 2e  hs 2.4 overige kosten
Winst-en-verliesrekening
Goedemiddag H3b.

Goedemorgen H3b.
H 36 (Havo)/H 43 (Vwo): Rentabiliteit
Omzet = de verkoopopbrengst in een bepaalde periode
Wat moet je leren: Heel hoofdstuk 3, behalve paragraaf 5
Investeringsselectie
DE BALANS.
Exploitatiebegroting Deel 2
Financiering en inkoop H8 Budgetten Certificeerbare Eenheid Ondernemerschap.
Budgetteren H4 Liquiditeitsbudget Ondernemer detailhandel.
Financiering en inkoop
Les 2 Financieel plan (1) Liquiditeitsbegroting
Eenvoudig Boekhouden Mei 2015 GJ de Boer 3k3c
Ondernemen moet je doen
Hoger Onderwijs Wolters Noordhoff
Wolters Noorhoff Hoger Onderwijs Financiële overzichten
Van idee naar onderneming Wat brengt het idee op? FEBRUARI 2016JAN PAUL TER KEURST.
Je hebt nu € ,00 op de bank staan van jouw privé rekening (ABN) Het is
Basisboek Bedrijfseconomie hoofdstuk 3 Financiële overzichten Achtste druk © 2008 Noordhoff Uitgevers © 2010 Economie Leer Kracht.
Aantekeningen hoofdstuk 8. Een ondernemingsplan maken 1. Een goed idee en jezelf kennen als ondernemer. 3. Zoek naar benodigde vergunningen, diploma’s.
Antwoorden hoofdstuk 8. Antwoorden 8.3 a Toename van het aantal faillissementen. b 1700 / 95 x 100 = 1789 c Van de bedrijven die failliet gingen, waren.
Voor het besturen van organisaties Bedrijfseconomie Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 3 – Ondernemingsplan -3.1 Ondernemingsplan 3.5 t/m 3.7.
Stroom- en voorraadgrootheden
H3 Financiering van een bedrijf
omzet, inkoopwaarde, bedrijfskosten en nettoresultaat
De balans & de resultatenrekening
Beste Havo 4..
Hoofdstuk 25.1 Permanentie: Kosten & Uitgaven
Liquiditeitsbegroting
Beste ath 4..
Beste havo 4..
Beste ath 4..
Beste ath 4..
Beste ath 4..
Begroten & Budgetteren
Begroten & Budgetteren
Opfriscursus kengetallen
Beste havo 4..
Beste ath 4..
liquiditeitsbegroting
Hoofdstuk De exploitatiebegroting (exploitatiebudget)
Financieel 2.
Financiering van de onderneming
Touroperator SunShine
Recreatiepark Surae Het gaat niet goed met het recreatiepark, er zijn te weinig bezoekers!
BALANS, W&V EN LIQ. OVERZICHT
Jaarrekening IBS - produceren -.
Transcript van de presentatie:

H 25 Havo/H 30 Vwo: V&W rekening/Liquiditeitsbegroting Op een V&W rekening komen de opbrengsten en kosten te staan. Aan de hand van de V&W rekening bepaalt de onderneming of ze verlies of winst heeft behaald in een bepaalde periode. Er zijn meerdere vormen om een V&W rekening op te stellen: 1: scontrovorm d.w.z. naast elkaar 2: paginavorm d.w.z. onder elkaar 3: bijzondere vormen De winst of het verlies is voor de eigenaren (dus de EV-verschaffers) en wordt daarom verrekend met het Eigen Vermogen op de balans. Belangrijk is dat je van elkaar kunt onderscheiden: betalingen ontvangsten opbrengsten kosten

Niet alle ontvangsten zijn opbrengsten; niet alle betalingen zijn kosten! Loon nee ja Huur Ontvangen huur Debiteuren Ja (alleen het brutowinst deel) Afschrijvingen Aflossing Interest betalen Aankoop machine Stroom machine Ontvangen rente Inkopen Inkoopwaarde Contante verkoop

Voorbeeld V&W rekening (scontrovorm): V&W rekening over 2012 Inkoopwaarde 300 Omzet 750 Loon 60 Interest 10 Huur 20 Afschrijvingen 30 Vakantiegeld Verkoopkosten 70 Inkoopkosten Overige kosten 110 Nettowinst 90 760 De brutowinst bedraagt dus 450 (750-300) in 2012. De nettowinst is 90; het eigen vermogen van de onderneming is dus 90 groter geworden.

Voorbeeld V&W rekening (paginavorm): V&W rekening over 2012 Opbrengsten Omzet 750 Interest 10 760 Kosten Inkoopwaarde 300 Loon 60 Huur 20 Afschrijvingen 30 Vakantiegeld Verkoopkosten 70 Inkoopkosten Overige kosten 110 670 Nettowinst 90 Aflossingen dus niet op een V&W rekening! Afschrijvingen wel!

De ontvangsten en betalingen (= uitgaven) komen op een liquiditeitsbegroting. Een liquiditeitsbegroting geeft dus uitsluitend de verandering in je liquide middelen weer, want ontvangen en betalen kan alleen maar contant ( = kas) of via bank- of postbankrekening. Een liquiditeitsbegroting is dus een periodiek overzicht van je ontvangsten en uitgaven met als doel te kijken hoe je liquide middelen zich ontwikkelen. Je hebt tenslotte betalingsverplichtingen (loon/interest/huur/aflossing) die je wel moet betalen. Moet je er wel geld voor hebben. Belangrijk bij een liquiditeitsbegroting is dat je de ontvangsten en betalingen noteert in de periode waarin je de ontvangsten en betalingen ook daadwerkelijk ontvangt c.q. betaald. Voorbeeld: als ik in mei op rekening verkoop en het geld ontvang ik in augustus dan noteer ik het ontvangen bedrag ook daadwerkelijk in augustus en niet in mei. Voorbeeld: als ik in februari goederen op rekening koop en ik betaal ze in april dan noteer ik de betaling ook daadwerkelijk in april en niet in februari.

Voorbeeld liquiditeitsbegroting: Kwartaal 1 Kwartaal 2 Kwartaal 3 Kwartaal 4 Ontvangsten Contante verkoop 100 150 etc Debiteuren 800 600 Interestopbrengst 25 10 925 760 830 980 Uitgaven Crediteuren 450 430 Loonkosten 230 240 Aflossing 80 Huurkosten 90 Overige kosten 50 900 740 Beginsaldo liq.mid 140 165 - 55 + 35 O - U + 25 - 220 + 90 Eindsaldo liq.mid + 35 Beginsaldo liquide middelen is vaak gegeven of kun je aflezen van een gegeven beginbalans. In kwartaal 2 heeft de onderneming het dus moeilijk wat betreft haar liquide middelen. De vraag is of ze dan aan haar financiële verplichtingen kan voldoen. Aflossing wel op een liquiditeitsbegroting; afschrijvingen nooit!