ELISA in de klas Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay Infectieziekten opsporen Materiaal VIB.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het schrijven van een practicum verslag
Advertisements

Negatieve getallen Klas 1 | Hoofdstuk 4
Simultaan Tafelrondje
Praktisch verkeersexamen
Sudoku puzzels: hoe los je ze op en hoe maak je ze?
Bedrijfsverbetering met de Code
Sporten.
Titreren.
Les 4 Hoofdstuk 6: Speeltechnieken Hoofdstuk 7: Speeltechnieken troef.
Licht mengen.
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Tekenopdracht Voor en achter elkaar.
Straatsburg werkweek havo september Opdracht Nederlands Wat ga je doen? -In groepjes van negen tot twaalf leerlingen, -bereid je je voor op school.
Processen in kaart brengen om ze vervolgens te verbeteren.
Kennis-spel meerkeuzevragen.
Samenwerkend leren Opdracht: Experts.
Sectorwerkstuk 4 mavo Handelingsdeel examenjaar
Hoofdstuk 3 Inleiding Recht
OFC28 mediawijsheid les 4.
Het ademhalingsstelsel
Zet de telefoon aan en voer je pincode in.
Kijk eerst even waar je moet zitten!
Tekenopdracht Voor en achter elkaar.
Handleiding LoGiApp tbv Riwo Transport
De dag vóór het examen Schrijf de data en uren waarop je examen moet doen op een groot vel papier en hang het goed zichtbaar op! Leg alles wat je voor.
1. Starten Zet de telefoon aan en voer je pin code in Als dit scherm verschijnt klik dan vervolgens op de Boordcomputer Icoon 2.1 Inloggen Log in door.
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Sommige regels. Vraag 1 Je neemt met je partner plaats; jullie tegenstanders zijn er nog niet. a. Je mag de kaarten nog niet uit het board halen. b. Je.
Levensbeschouwelijk kringgesprek
Docentinstructie: Het is aan te bevelen de eerste dia’s klassikaal te tonen en met uitleg te bespreken. Als na zes dia’s een korte demo van Celsius/Fahrenheit.
Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 (en soms ook groep 6)
Ondernemend gedrag Hoofdstuk 2 Kan het ook beter? Signaleer mogelijkheden voor verandering.
Ouderavond Slim Fit unit 5 t/m 8. Inhoud / programma van deze ouderavond Hoe zag onze proefweek eruit? Wat houdt Slim Fit in voor unit 5 t/m 8? Enkele.
Raadsels oplopend in moeilijkheidsgraad
Een werkvorm om actief en concreet tot participatie te komen
Invullen van de tevredenheidspeiling door leerlingen via het Ouderportaal (uitleg aan de ouders)
Rob Goossens Komende lessen Werkomschrijving, werkplan en werkplanning.
Het maken van een toets. Inleiding Voordat je aan de toets gaat beginnen doe je er verstandig aan om aan de volgende tips te denken: 1.Goed lezen Goed.
SVP op dezelfde plaats zitten als vorige keer s.v.p. Wat gaan wij doen? -De vorige les (ca. 5 min.) -Huiswerk bespreken (ca. 5 min.) -Meegebracht voorwerp.
Ontdekkingen in de zomer
Longboard rijden Board balance Tricks Tricks Tricks Board balance
Breng de brief naar de goede huiskleur
Training: Cliëntsessies
Wat zit er allemaal in je hoofd ?
De Geleide samenvatting
# Datum : Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch
VWO 6 Wiskunde C – les 1 Meneer Ypma.
Stormzakje maken Marcus 4:37-39 “Toen begon het hard te stormen. De golven sloegen over de boot, en de boot liep vol water. Jezus lag achter in de boot.
Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman.
Studie vaardigheden Thema 8 : Ups & downs.
Storm in een fles Proefje:
Training: Cliëntsessies
Didactische structuren
Oefening Ik vermijd liever een conflict dan de confrontatie aan te gaan. Als iemand niet denkt zoals mij, zal ik ervoor zorgen dat hij doet zoals ik vind.
Zeeslag Bron: csunplugged.org / csunplugged.nl.
volgende bladzijde terug
beslist geen rocket science
Slim tellen.
Les 7 en 8 Spreken en gesprekken hoofdstuk 5 - tweegesprekken 5.1 – zakelijk telefoongesprek 5.2 – Adviesgesprek 5.3 – Klantgesprek 5.4 – klachtgesprek.
Hoe verhogen we de betrokkenheid van alle collega’s?
Thema 3. Erfelijkheid. Practicum Genetica De wetten van Mendel. AA
Small Basic Console deel 2
“Knuffels” kleuren digibordpeuters.
Slim tellen.
ADL Les 1.
Les 3: regels en afspraken met de klas
bingo Een bingokaart maken. Teken een vierkant van 4 x 4 cm
ADL Les 1.
Thema 3. Erfelijkheid. Practicum Genetica De wetten van Mendel. AA
Procedures aan begin van het jaar
Transcript van de presentatie:

ELISA in de klas Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay Infectieziekten opsporen Materiaal VIB

Met ELISA de verspreiding van een ziekte opsporen Jullie krijgen elk je “eigen” gesimuleerde „lichaamsvocht, één van jullie is „besmet‟. Jullie wisselen in verschillende stappen je lichaamsvochten uit, waardoor de besmetting zich in de klas verspreidt. Wie uiteindelijk besmet is, wordt opgespoord met ELISA.

Ter beschikking per werkstation paars epje Positieve Controle (+) blauw epje Negatieve Controle (-) groen epje Primair Antilichaam (PA) oranje epje Secundair Antilichaam (SA) bruin epje Enzym-substraat (TMB)

Ter beschikking per werkstation

Ter beschikking per werkstation Een beker met wasbuffer een mousse met de 5 epjes (+, -, PA, SA en TMB) Twee microstrips Verschillende filtertips Twee 50 μL-pipetjes Papieren doekjes 4 gele epjes (willekeurige nummers) 6 plastic 1 mL pipetten

Werkwijze proef

1 Voorbereiding Elke leerling neemt één genummerd epje. Label de 12-koker strips: de eerste 3 kokers met „+‟ voor de positieve controle de volgende 3 met „-„ voor de negatieve controle de laatste 6 met de nummers van 2 leerlingen in jouw groepje (dus 3 kokers per leerling)

2 Contactronden: verspreiding van de besmetting De leerlingen zetten zich per twee: Eén van beiden doet de inhoud van zijn epje volledig in het epje van de andere; het volle epje sluiten en rustig schudden. De eerste leerling neemt de helft (750 μl) terug OF de andere geeft de helft terug. Noteer nauwkeurig op de overzichtslijst met wie je vocht hebt uitgewisseld.

2 Contactronden: verspreiding van de besmetting 2e ronde: Ga bij een andere leerling zitten Herhaal vorige stappen (uitwisselen van de helft van de vloeistof). Noteer nauwkeurig met wie vocht is uitgewisseld.

2 Contactronden: verspreiding van de besmetting 3e ronde: Ga weer bij een andere leerling zitten Herhaal vorige stappen (uitwisselen van de helft van de vloeistof). Noteer opnieuw nauwkeurig met wie vocht is uitgewisseld.

3 Stalen laden in de 12-koker strips 1. Gebruik een nieuwe filtertip om 50 μl van de positieve controle in de overeenkomstige kokers („+‟) te brengen. 2. Gebruik een nieuwe filtertip om 50 μl van de negatieve controle in de overeenkomstige kokers („-‟) te brengen. 3. Gebruik een nieuwe filtertip om 50 μl van de leerling-samples in de overeenkomstige kokers („nummers‟) te brengen. 4. Wacht 5 minuten. De antigenen binden zich nu aan het polystyreen van de kokers.

4 Wassen 1. Maak de kokers van de strips leeg op doekjes door rustig te tikken 2. Gebruik een nieuwe plastic pipet en vul iedere koker met wasbuffer. Houd deze pipet bij voor de volgende wasstappen. 3. Maak de kokers van de strips leeg door op nieuwe doekjes te tikken. Dit mag redelijk hard. Op deze manier wassen we alle antigenen die in oplossing aanwezig zijn weg, waardoor enkel de gebonden antigenen aanwezig blijven in de kokers.

5 Primair antilichaam toevoegen 1. Neem een nieuwe filtertip en breng 50 μL PA in alle twaalf kokers 2. Wacht 5 minuten. De primaire antilichamen binden aan de antigenen.

6 Wassen 1. Maak de kokers van de strips leeg op doekjes door rustig te tikken 2. Gebruik de plastic pipet en vul iedere koker met wasbuffer 3. Maak de kokers van de strips leeg door rustig op nieuwe doekjes te tikken. Op deze manier wassen we alle antilichamen die in oplossing aanwezig zijn weg, waardoor enkel de gebonden antilichamen aanwezig blijven in de kokers.

7 Secundair antilichaam toevoegen 1. Neem een nieuwe filtertip en breng 50 μL SA in alle twaalf kokers 2. Wacht 5 minuten. De secundaire antilichamen binden aan de primaire antilichamen.

8 Wassen 1. Maak de kokers van de strips leeg op doekjes door rustig te tikken 2. Gebruik de plastic pipet en vul iedere koker met wasbuffer 3. Maak de kokers van de strips leeg door rustig op nieuwe doekjes te tikken. 4. Herhaal de vorige 3 stappen. Op deze manier wassen we alle secundaire antilichamen (en dus ook enzymen) die in oplossing aanwezig zijn weg, waardoor enkel de gebonden antilichamen aanwezig blijven in de kokers.

9 Enzymsubstraat toedienen 1. Neem een nieuwe pipettip en breng 50 μL SUB in alle twaalf kokers 2. Wacht 5 minuten.

Resultaten Noteer de observaties: Zie je iets veranderen? Wat? Ben je geïnfecteerd (+) of niet (-)? Zo ja, wie van de personen waarmee je lichaamsvocht hebt „uitgewisseld‟, is ook positief? Vul de overzichtstabel verder aan. Vul de kolommen achter de partners ook aan.

10 Oefening 1. Elke persoon achter wiens naam enkel plussen staat, komt in aanmerking als oorspronkelijke infectiebron. 2. Werk nu zelf een strategie uit om de oorspronkelijke infectiebron te zoeken.