De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Small Basic Console deel 2

Verwante presentaties


Presentatie over: "Small Basic Console deel 2"— Transcript van de presentatie:

1 Small Basic Console deel 2
De les van vandaag …. Herhaling belangrijkste onderwerpen Vragen Laatste relevante oefening

2 Small Basic Console deel 2
Belangrijke dingen om te onthouden: Het verschil tussen write en writeLine Een write schrijft op het scherm zonder naar een nieuwe regel te gaan. Dat is handig als je de tekst van een LEES op het scherm wil zetten Eindig een write met een : (dubbele punt) en een spatie zodat je invoer tekst er los van komt te staan. De overeenkomst van write en writeLine is dat er maar 1 ding tussen de ( ) mag staan (zie verder)

3 Small Basic Console deel 2
Belangrijke dingen om te onthouden: Gebruik writeLine om vaste teksten en resultaten af te drukken. Alles komt dan op een nieuwe regel. Plak vaste teksten (oranje) en variabele waarden aan elkaar tot 1 geheel met het + teken. Gebruik varA+“ “+varB (een vaste tekst met 1 spatie) bijv. om data kolommen af te drukken. Om dezelfde reden een spatie aan begin of eind van een vaste tekst om te scheiden van een variabele waarde. “De uitkomst is “ + varUitkomst

4 Small Basic Console deel 2
Belangrijke dingen om te onthouden: Read() heeft nooit iets tussen de ( ) staan. De waarde die gelezen wordt is een zogenaamde return value en wordt via een = operatie in de variabele gezet: varNaam = textWindow.Read() Als het duidelijk om een nummer gaat gebruik dan ReadNumber().

5 Small Basic Console deel 2
Belangrijke dingen om te onthouden: Vaste teksten zijn oranje en variabele waarden zwart en als zodanig makkelijk te herkennen. Een PSD met ronde hoeken is een subroutine. Maak de subroutines eerst. Begin met Sub <naam> en sluit af met EndSub. Alles daartussen is net als een gewone PSD. Alle subroutines en variabelen die je gedefinieerd hebt zijn beschikbaar als suggestie in de IDE.

6 Small Basic Console deel 2
Belangrijke dingen om te onthouden: Als je errors krijgt na de Run opdracht is het eerste nummer het regelnummer met het probleem. Soms wordt een probleem op een paar regels eerder veroorzaakt door iets bijv. niet of niet goed af te sluiten (EndIf, EndWhile, EndSub enz.) Je houdt beter overzicht door een lege regel tussen Sub’s te zetten en tabs binnen een blok (If, While, Sub enz.).

7 Small Basic Console deel 2
Belangrijke dingen om te onthouden: Kijk goed naar begin en eind van de PSD lijnen waar blokken starten en stoppen. Als je programma flitst en niets doet dan is de kans groot dat je alleen Sub’s hebt gedefinieerd en geen hoofdprogramma hebt toegevoegd. Je kunt condities combineren met de taalwoorden And en Or. Voorbeeld: (A > B) And (C < D) (betekent: A groter dan B en C kleiner dan D)

8 Small Basic Console deel 2
Belangrijke dingen om te onthouden: Alle tekst na een enkele quote ‘ is groen en die broncode doet NIET mee. Het is commentaar tekst en kun je gebruiken om aantekeningen te maken. Je kunt van broncode tijdelijk commentaar maken als je het even wil uitschakelen zonder het te verwijderen. Vragen ?


Download ppt "Small Basic Console deel 2"

Verwante presentaties


Ads door Google