Leefgroepen in de kleuterschool

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kleuterschool Klavertje 3 Overbroek
Advertisements

Met dyslexie naar het ASO? Yes you can!
Zorgwerking in onze school
Kleuterschool De Zevensprong
Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel. Legitimering 1919 School en kindertuinen wil de jeugd nader brengen tot de natuur en daardoor tot het leven zelf.
Reflecteren over het zorgbeleid van de school
Veilig naar school een zorg voor ons allemaal
Doorstroming en kritieke overgangen
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
3-jarigen in het basisonderwijs
Aandachtspunten voor een jeugdtraining
Karen van Hulten Rekenen in groep 1 en 2 Bijeenkomst 5: pientere kleuters, groepsplannen, planning en organisatie in de klas.
Marc Van Gils – Marc Mathyssen
INFO-AVOND DE SCHOM 18 JANUARI 2010
Positie in het onderwijs van kinderen met leer- en gedragsstoornissen
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
Een tienkamp voor gelijke onderwijskansen Seminariereeks ‘Onderwijs en Opvoeden in de 21 ste eeuw’ KU Leuven, 25 februari 2008.
Tips voor een vlotte start!
Opbrengstgericht werken mbv peilingsactiviteiten
Goed zO! Een observatiesysteem voor baby’s en peuters met het oog op doorstroming van informatie naar het kleuteronderwijs.
17 januari Talent … “Overal aanwezig, maar niet altijd zichtbaar.”
Basisstof 6: Ontwikkeling bij de mens
Voorlichtingsavond groep 3
Ervaringsgerichte leefschool Elshout
Ontwikkelingsvoorsprong bij kleuters(?)
Actieonderzoek instructietafel.
Focus op motivatie en communicatie
PLUSKLAS.
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
Een kijkje in de keuken…..
Regels en afspraken.
Communiceren met Marloes
ADVENT 2014.
Welkom in het eerste leerjaar!
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Een prachtige kans voor uw kinderen
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Informatieavond 14 september 2015 Uitleg Groep 0/1 Schooljaar
Mijn kind gaat naar de basisschool Themabijeenkomst.
de functionele reken-wiskundemethode
Workshop Inspirerend ICT Eric Redegeld & Eline Redegeld.
INTERVIEW. Hallo, Ik ben juf Isabelle. Ik geef les in het 1 ste leerjaar van de Sint-Stevensschool.
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
GRENZEN EN ZINVOLHEID INTEGRATIE IN HET ONDERWIJS SOFIE VUYLSTEKE – 1 BASWB Bron: Loesje, 1988.
De drie V’s Visie  De ontwikkeling van ieder kind afzonderlijk staat centraal. De leerling is eigenaar van zijn of haar eigen leren en kan zich in eigen.
Innovatief onderwijs Basisschool Klinkers Waar leren betekenis krijgt voor kinderen Gastcollege PABO Tilburg 26 maart 2010.
Lezen kan in alle talen over meertaligheid en leesbevordering Saskia Visser Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie.
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
De functionele reken-wiskundemethode. de functionele reken-wiskundemethode.
“Van Wieg tot Werk” “Van Wieg tot Werk”. Basisscholen gemeente Brunssum Onder het schoolbestuur van Movare zijn er 9 scholen; m.n. Meander, Koningin Beatrix/Treebeek,
Van VMBO naar MBO De doorlopende leerlijn voertuigentechniek.
Beleid combinatieklassen Eerste Leidse Schoolvereniging CONCEPT Vragen ter verduidelijking direct Inhoudelijke vragen later.
Studiedag VVE De Schakel Doorlopende leerlijnen rekenen 15 april 2011
Hoe pedagogisch handelen?
Terugkoppeling Oudercafé HUISWERK & MEERTALIGHEID.
Welkom ! Informatieavond Groep  Vakken en doelen  Van klas naar groep  Sociale en emotionele ontwikkeling  Afspraken in de klas  Afspraken.
Wat gaan we doen? 20.00u: Inloop 20.10u: Opening 20.15u: Start presentatie 21.00u: In groepjes uit elkaar 21.30u: Terugkoppeling 21.40u: Afsluiting 22.00u:
Wat is jeugdwelzijnswerk?
Pag. 1 Hoi, Ik ben Martin, ik ben 17 jaar en doe de opleiding Dienstverlening praktijkroute. Ik ben genomineerd door een team docenten van de praktijkroute.
Hoe volgen wij de ontwikkeling van het jonge kind
Overgang van lagereschoolkind naar adolescent
Werken aan wereldwijde verbondenheid in respect, begrip en openheid
Van rapport naar portfolio
Informatieavond 15 november 2017
De ontwikkeling van het kind !
het katholiek basisonderwijs
Uitnodiging Nieuw! Thema-ochtend Vrijdag 2 november Beste ouders,
Transcript van de presentatie:

Leefgroepen in de kleuterschool

Andere wijze van groeperen Kinderen van verschillende leeftijden (2,5- jarigen – 3- jarigen – 4- jarigen – 5- jarigen) bij elkaar in één klasgroep. Kanttekening: wijze van groeperen is geen garantie voor goed kleuteronderwijs. De beste garantie zijn leerkrachten (team) die zich met enthousiasme voor hun werk inzetten! Wat is een professionele leerkracht? Dat is een leerkracht die het morgen beter probeert te doen dan vandaag!

Wat zeggen leerkrachten die met leefgroepen werken? Rust in de klas Leren van elkaar Beter aansluiten bij ontwikkelingsniveau Positief effect op zelfbeeld Klasverdeling beter in de hand Ze leren voldoende Ze worden meer aangesproken op hun sociale vaardigheden Ook in leeftijdsgroepen verschillen kinderen erg veel van elkaar

Rust in de klas Groep 5-jarigen kan bij het eind al best een vinnige en drukke groep worden Leidsters van 2,5-jarigen hebben handen te kort voor de stoet van peuters… Afscheid nemen verloopt vlotter voor zeer jonge kinderen Kleuters helpen elkaar (meer ‘leer-krachten’ in de klas)

Leren van elkaar Ze brengen elkaar groot (gezinssituatie): veel extra kansen om te leren van elkaar Ze zien en horen veel en pikken veel op Grote kleuters die iets uitleggen, leren ook zelf nog bij! Positief effect op taalontwikkeling van jonge kleuters Grote kleuters worden meer aangesproken om hun taal in te zetten om de kleinsten te helpen Leerkrachten worden ‘gedwongen’ om ook van elkaar te leren. Tijd maken voor overleg!

Beter aansluiten bij ontwikkelingsniveau Leidsters passen zich aan aan de kinderen: spelen in op het ontwikkelingsniveau van de kleuter (observatie -verdere stappen zetten) Niet het gemiddelde kind is uitgangspunt, maar wel de zone van de naaste ontwikkeling van dat kind. De differentiatie zit hem in de begeleiding meer dan in het aanbod (o.a. materialen, hoeken,…) Geen apart aanbod voor elke leeftijd. Hier wel een aparte ‘leerhoek’ voor de 5-jarigen

Positief effect op zelfbeeld Zwakkere kinderen sluiten automatisch aan bij een ‘lagere groep’ Groten halen het beste in zich boven Een ‘zwakke 5-jarige’ kan uitgenodigd worden om zijn kennis (hoe klein en miniem ook) te delen met de jongere kleuters Kinderen hebben minder het gevoel uit de boot te vallen (dubbelen valt niet meer op!) Betere 3-jarigen doen mee met 4-jarigen

Klasverdeling beter in de hand Aantal kinderen in de klassen ongeveer gelijk.Er wordt vermeden dat er in sommige groepen 25 kinderen zijn en in andere 15. Dit geldt zeker voor kleinere scholen Kinderen die bijkomen worden evenredig over de groepen verdeeld Zorgenkinderen kunnen beter verdeeld worden De ‘musketiers’ kunnen uit elkaar gehaald worden

Ze leren voldoende Scholen die al een tijdje bezig zijn getuigen dat toetsen bij het eind van de kleuterschool evengoed (en zelfs beter!) scoren Elke leeftijd krijgt meer gerichte aandacht. Een beperkte groep 5-jarigen kan je nog beter en internsiever volgen Leerkrachten van 1 ste leerjaar getuigen dat die kinderen minder afhankelijk en meer zelfstandig zijn

Ze worden meer aangesproken op hun sociale vaardigheden We moeten wat af van: “Als ze kunnen knippen,kunnen kleven en de kleuren kennen is het OK voor de KS.” Ze worden aangesproken om anderen te helpen Je bent altijd eens de jongste en altijd eens de oudste Ze leren beter omgaan met diversiteit

Ook in leeftijdsgroepen verschillen kinderen erg veel van elkaar Dezelfde kalenderleeftijd betekent niet dezelfde mentale- of verstandelijke leeftijd In feite is elke leeftijdsgroep ook al een soort leefgroep Het werken met leefgroepen zorgt ervoor dat we de verschillen niet verdoezelen en er terdege en bewust rekening mee willen houden. Leefgroepenwerking zet het vergrootglas op de verschillen die er in klassen sowieso zijn

Is dit iets voor onze school? Het is geen ‘gemakkelijkheidoplossing’ We gaan niet over één nacht ijs! We willen als kleuterteam het beste voor elke kleuter! En… zien hierin echte kansen! Alle leerkrachten staan erachter Het vraagt (zeker in het begin) veel overleg. Maar dat doen we ook! We willen ouders blijvend informeren! Onze job krijgt er een nieuw ‘elan’, uitdaging door. Onze school gaat ervoor en wordt minder grijs… we gaan voor een kindvriendelijke kleuterschool!