Rudi Roose Leuven – 3 maart 2010 Kortrijk – 17 maart 2010.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Middelengebruik bij personen met een beperking
Advertisements

SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
De rol van ouders in de ontwikkeling van alcoholgebruik onder adolescenten Door Elisa De Jonghe Engels, R. & van der Vorst, H. (2008). De rol van de ouders.
Artikel over een wetenschappelijk onderzoek Gemaakt door Vicky Peers
Iedereen gelijke kansen op school
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Vraag en aanbod H1. Vraag van de consument Over het algemeen geldt dat consumenten minder gaan kopen van een product als de prijs hoger wordt. Er bestaat.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Gokverslaving.
Handelingsgericht werken in het ZBO Workshop VIA Amsterdam.
Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid. Naar een tekst uit Panopticon Van: Cops D., Put J. en Pleysier S.
Diagnostiek van gedragsstoornissen
Dossier Empowerment Roos Delahaij
De dynamische driehoek: ouders - kind - school
Van diagnose naar etiket Discussiemiddag 19 juni 2013 Centrum voor Ethiek 1.
Deelsessie 6: Transitie aanpak
Evaluatie van de sensibiliseringsacties van de OCMW's Engender asbl.
Adolescenten en maatschappelijke kwetsbaarheid
TEGENSTEMMEN EN WEERBAARHEID
Public design – Concept 1 Pascal Burggraaf Pim Donkerlo Joris van Laernhoven Binnenhofje.
Wat je zelf vindt, weet je beter
Agressie op het werk Studiemoment ‘geweld door derden op het werk’
Fran Copman R BaTP A1. PREVENTIE interventies Psychosociale steun voorlichting Preventieve cursussen stressmanagementtrainingen overheidsmaatregelen.
Communicatie met ouders
Het begint bij het jonge kind
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
Dossier Empowerment.
School- en gezinsgerichte preventie: Literatuuronderzoek
Inclusieve Ik & Inclusieve Samenleving Farida Farhadpour
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
Kwetsbare groepen jeugdigen en (problematisch) middelengebruik: visie en interventiematrix Dike van de Mheen, Anke Snoek, Elske Wits, Jaap van der Stel.
PESTEN JULIANASCHOOL.
Kinderarmoede en opvoedingsondersteuning Prof. Dr. Rudi Roose Universiteit Gent Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek Senaat - 6 juli 2015.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie Geen tucht en discipline, maar oudertraining en therapie Door Leonieke Boendermaker en Deniz Ince.
Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat
Jeugdcultuur week 6 Specifieke groepen het experimenteer gedrag voorbij.
Week 2 : Ontwikkelingspsychologie, Liesbeth van Beemen:
Ontwikkeling en de basisschool
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
Levenslooppsychologie werkcollege 2 Jennifer de Vries-Aydogdu Med.hro.nl/vrije
Callens Stephen.  Hoe vindt men kinderen met riskant probleemgedrag?  Wie zijn de kinderen met riskant probleemgedrag?  SPRINT: het opsporen van kinderen.
Oorzaken van pesten 1BaSwB Freya Claeys.
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
JEUGDBENDES Junger-Tas, J., Steketee, M. & Moll, M. (2008). Achtergronden van jeugddelinquentie en middelengebruik. Utrecht: Verwey-Jonker Instituut Stefanie.
Opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind
Methodiek: Plancyclus
Criminele kinderen en toekomstige misdadigers: de kernvragen Sarah Silverans.
PESTEN Ga naar afbeelding 1.. Over de slachtoffers van pesten Oorzaken pesten -Uiterlijk * Kleding *bril *haarkleur -Specifieke persoonlijkheids kenmerken.
Opvoeden praktisch bekeken Bieke Van Severen 1BaO C SADAN-Opdracht.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
Geweldloos verzet. Aanleiding Ouders en kinderen hebben te maken met agressief gedrag in het gezin. Geweldloos verzet.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Ouderavond over pesten in.
Samenvatting tekst Homoseksualiteit bij jongeren.
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Oorzaken van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
De sociaal-maatschappelijke dimensie
Groepsdruk Sarah Benabdallah 2015/2016.
Visie ontwikkeling
Voorlichting, advies en instructie
Waarom worden mensen crimineel?
Kansarmoede in de kleuterschool
Sociologische paradigma’s
Groepsprocessen bij jongeren: over pesten en ander probleemgedrag
Drugs, dat kunnen we hier niet gebruiken
Diersoortverdieping Hond
Transcript van de presentatie:

Rudi Roose Leuven – 3 maart 2010 Kortrijk – 17 maart 2010

 Etiologische benadering: focus op oorzaken van probleemgedrag, die in individu en/of samenleving te situeren zijn: ◦ Individu: stoornissen, gebrekkige moraliteit, … ◦ Samenleving: armoede, inadequate opvoeding, invloed van de peer groep, …  Interactionistische benadering: focus op betekenis van definiëring van probleemgedrag en gevolgen van deze definiëring

 In een etiologische benadering ligt de nadruk op een interventie als het voorkomen en oplossen van problemen  In een interactionistische benadering ligt de nadruk op een interventie als een tussenkomst die verschillende betekenissen kan hebben en verschillende gevolgen, ook onbedoelde en ongewenste

 Huidig debat over probleemgedrag focust overwegend op preventie en sanctionering  Maatschappelijke ontwikkelingen met verschuivende kijk op jongeren en gedrag van jongeren ◦ 1980: sociaal vernieuwde kind  Oog voor context van gedrag, bijvoorbeeld perspectiefloosheid van aantal jongeren, …  Oog voor maatschappelijke kwetsbaarheid van jongeren ◦ 2010: kind van de morele herbewapening  Oog voor beschermen van de samenleving tegen risicogedrag

 Verruiming van het risico-idee ◦ De verschuiving van the century of the child naar the century of the child at risk en the child as a risk  Specifiek preventieconcept: prevention trough early detection ◦ Zo vroeg mogelijk problemen onderkennen en tussenkomen  Cf. ADHD kan leiden tot delinquentie?  Nadruk op zero tolerance

 Voorspelbaarheid is twijfelachtig ◦ Discussie over preemptive strike (als vorm van agressie)?  Leidt mogelijk tot reductionisme van problemen ◦ Biologisch reductionisme: gedrag wordt vooral biologisch verklaard en beantwoord  bijvoorbeeld debat ADHD  leerprojecten: gedrag leren beheersen in context die zelfde blijft? ◦ Depolitisering van gedrag: afknippen van sociale component  Cf. bijvoorbeeld discussie Parijs en later Brussel, benoemd als symptoon van slechte opvoeding?

 Preventie: risico op ontstaan TABOERUIMTES ◦ Leidt preventie tot voorkomen van gedrag of tot zwijgen over gedrag?  Als je kinderen altijd maar zegt dat ze niet met vuur mogen spelen zullen ze niet meer komen vertellen dat het huis in brand staat  Focus op vermijden kan leiden tot niet meer kunnen benoemen van problemen en/of verschuiven van problemen ◦ Cf. drugbeleid >< niet meer spreken over druggebruik? ◦ Cf. pestbeleid >< pesten verschuift zich buiten de school? ◦ Cf. inschakelen politie bij ‘geweld’ >< verschuiven buiten school?

 Nadruk op preventie en beheersing houdt dus risico in van verhindereren/verminderen van ruimte voor discussie over betekenis van gedrag en betekenis van benaderen van dat gedrag ◦ Bestaat er bijvoorbeeld zoiets als zinloos geweld?

 Idee van tussenkomst wijst op reflectie over feit dat problematisch gedrag niet ◦ zomaar bestaat ◦ maar dat we dit definiëren op een bepaalde manier ◦ en daarop tussenkomen ◦ met mogelijk verschillende gevolgen ▶Wie definieert dus wat als probleem, op welke gronden en met welke gevolgen?

 Waarover hebben we het als we spreken over probleemgedrag, over agressie en geweld? ◦ Dikke begrippen die veel verschillende soorten gedrag kunnen dekken: wat wordt daar nu mee bedoeld en wie vindt dit problematisch op welke gronden?  Cf. debat zero tolerance en gedrag dat we zelf ook stelden?  Cf. debat vechten op school?  …

 Jaren 1980: debat over non-interventie ◦ Omwille van experimenteergedrag dat mogelijk passeert ◦ Omwille van risico op secundaire deviantie (Lemert):  probleemgedrag wordt niet verhinderd maar net versterkt door onze interventie  Tussenkomst is in dit geval dan geen oplossing maar eerder een oorzaak  Hoe verhoudt dat zich tot huidige benaderingen en wat doen we er mee? ◦ Wat is ruimte voor begrijpen van gedrag? (Begrijpen is daarom niet hetzelfde als goedkeuren!!!)

 Op zoek naar betekenis van gedrag en complexiteit ervan ◦ Cf. spijbelproblematiek ◦ Cf. vormen van weerstand  Op zoek naar betekenis van interventie ◦ Verbindende en ontbindende factoren,  Cf. preventie van drughulpverlening: niet spreken over drugs?  Cf. discussie over jeugddelinquentie: vastpinnen van jongere op negatief element leidt tot verlies van binding

 Een constructieve benadering van jongeren ◦ Als je problemen vraagt zul je problemen krijgen (waarom) ◦ Perspectief openen voor verandering:  Van moeten moeten moeten naar ont-moeten ◦ Cf. Vuurvogelproject/leerrechtproject in Kortenberg en het zoeken van ruimte voor dialoog  Contact door niet allerlei doelstellingen voor te structureren  Oog voor ACTORSCHAP VAN JONGEREN (cf. debat over desistance en de klik die mensen maken)

 Een complex probleem  Met complexe verwachtingen, ook naar scholen  die in huidige onderwijslandschap/hulpverleningslandschap zeker geen evidentie is  maar wel een belangrijk aandachtspunt, want wat is het alternatief?