“Huiselijk geweld kan overal voorkomen, maar dan……..?”

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wet meldcode van kracht!
Advertisements

Hengelo, 27 februari 2013 Mr. Lydia Janssen
Omgaan met vermoedens van kindermishandeling
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Beroepsgeheim op de SEH
26 januari 2012 Tijdelijk huisverbod in Amsterdam Barbara Schmeits.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Veilig Jeugdwerk Veilig Jeugdwerk is jeugdwerk met gezonde verhoudingen tussen leidinggevenden en deelnemers. Het is van belang om mogelijk misbruik te.
Model-handelingsprotocol AMHK 10 uitgangspunten
Best practice Powerpoint Presentatie ouderenmishandeling, huiselijk geweld en kindermishandeling Doel: Informeren van alle medewerkers met betrekking.
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Best practice Doel: voorlichting team over huiselijk geweld
Definitie Huiselijk Geweld is geweld in de relationele sfeer
Webinar Ouderen in veilige handen
Wet Verplichte Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Beleid en andere instanties
EERGERELATEERD GEWELD
Ouderenmishandeling Mirjam van Dongen
Maatschappelijke gezondheidszorg GGD
Presentatie Aanpak van geweld in Afhankelijkheidsrelatie in het Sociale domein Bijeenkomst 30 oktober Kenniscafe Movisie Marike de Boer 0.
Directe Hulp bij Huiselijk Geweld
Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Presentatie startbijeenkomst
Best practice Doel: voorlichting team
Inleiding Mr. Leon Wever Directeur Jeugd Seksueel misbruik in de jeugdzorg van kinderen met een verstandelijke beperking. 4 juni 2012 Leon Wever Directeur.
MELDCODE DE MELDCODE VVT.
Je ziet het pas als je het gelooft
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Werken met de Friese meldcode
Meldcode Kindermishandeling
Keuzesessie 1 De aandachtsfunctionaris binnen de Wet Meldcode
Wat is Veilig Thuis Twente?
Liefde en relaties.
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Netwerkbijeenkomst Week tegen Kindermishandeling
Partnergeweld PARTNERGEWELD EN DE ROL VAN DE HUISARTS.
PARTNERGEWELD EN DE ROL VAN DE HUISARTS LO FO WONG.
Bron: De Groof, K., & Blow, H. (2011). Klopt dit nu?: 6 jaar werken rond familiaal geweld. [beleidsdocument] Berchem: Steunpunt Algemeen Welzijnswerk Familiaal.
Presentatie startbijeenkomst
Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Veilig Thuis Noord Holland Noord Sean Lindaya medewerker Veilig Thuis Zaanstreek Waterland speler H2 Alkmaar Guardians.
Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis in Weststellingwerf Commissie Sociaal Domein 9 december 2014.
Janny van de Velden, Consulent veiligheid en gezondheid.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
Ouderen in veilige handen Grietje Nieland Veilig Thuis.
KINDERMISHANDELING Jaarlijks worden worden er kinderen mishandeld in Nederland. Dat zijn er heel veel en het kan zomaar zo zijn dat dit iemand.
De nieuwe KNMG-Meldcode Waarom een nieuwe Meldcode? Kindermishandeling groot maatschappelijk probleem Artsen: –Melden relatief.
Symposium Wet meldcode van kracht! 15 oktober 2013.
Aan de bel trekken: wanneer en hoe? Ruben Griffioen & Jos Mast.
Ouderen in Veilige Handen
Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
Ouderenmis(be)handeling ‘Horen, zien en praten’
Quiz Als mantelzorg ontspoort…
Wet meldcode van kracht!
Quiz Als mantelzorg ontspoort…
Ouder(en)mishandeling
Meldcode Kindermishandeling
Financiële ouderenmishandeling
Professioneel afwegen en melden
Het afwegingskader in de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Martenjan Poortinga Amersfoort, 19 april 2018.
Sociale problematiek/crisisinterventies
De impact van de verbeterde meldcode op de aanpak ouderenmishandeling
Aanscherping meldcode kindermishandeling, met nieuw afwegingskader
Taskforce Kindermishandeling
Programma Kennisquiz Definities en vormen Veilig Thuis Meldcode
Naam: Karin Direks & Susanne Dreuw
Transcript van de presentatie:

“Huiselijk geweld kan overal voorkomen, maar dan……..?” Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Wat is huiselijk geweld? Geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer zoals partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden. De term ‘huiselijk geweld’ verwijst naar de relatie tussen pleger en slachtoffer. Er is meestal sprake van een machtsverschil. Het gaat om: lichamelijke, seksuele en psychische vormen van geweld.

Vormen van huiselijk geweld Kindermishandeling Ouderenmishandeling Oudermishandeling Partnergeweld en ex-partnergeweld in alle verschijningsvormen, ook psychische mishandeling en stalking Eer-gerelateerd geweld (eerwraak, vrouwelijke genitale verminkingen, huwelijksdwang Verwaarlozing Schending van rechten Seksueel misbruik Financiële uitbuiting

Slachtoffers grootste groep zijn vrouwen mannen kinderen ouderen Er kan sprake zijn van opzettelijke mishandeling maar ook doordat mensen overbelast zijn en de situatie niet meer aankunnen.

Wie heeft in de naaste omgeving direct of indirect te maken gehad met huiselijk geweld?

Wie heeft ooit actie ondernomen in het voorkomen van huiselijk geweld?

Signalen van huiselijk geweld Er is sprake van huiselijk geweld wanneer er bijvoorbeeld in een gezin sprake is van veel ruzie, als er wordt gescholden en er klappen vallen. Ook komt het voor dat er psychische druk wordt uitgeoefend, mensen elkaar bedreigen, iemand wordt gestalkt. Of dat een partner dingen verbiedt, zoals bijvoorbeeld omgang met vrienden. Ook kan er sprake zijn van financiële afpersing. Seksueel misbruik.

Signalen van het slachtoffer gaat altijd onder begeleiding met de partner over straat heeft nauwelijks contact met anderen, zelfs niet met de familie; moet altijd overal verantwoording over afleggen aan de partner; heeft regelmatig verschillende blauwe plekken, kneuzingen en botbreuken; mag niet over eigen geld beschikken; gedraagt zich nederig/slaafs ten opzichte van de partner; doet niets zonder eerst toestemming te vragen; heeft moeite met oogcontact; is zichtbaar bang voor de partner; is schrikachtig; zegt vaak: "Ik mag van mijn partner niet.........."

Signalen van de pleger is snel jaloers; is eerst agressief en dan weer heel lief; behandelt de ander als zijn of haar bezit; maakt thuis dingen kapot; belooft steeds dat het niet meer gebeurt; wil altijd weten waar de ander is en wat hij of zij doet.

Vanaf 1 juli 2013 is ‘de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’ van kracht.

Jaarlijks hebben naar schatting tussen de 200. 000 en 230 Jaarlijks hebben naar schatting tussen de 200.000 en 230.000 mensen te maken met ernstig of herhaaldelijk huiselijk geweld. De overheid wil huiselijk geweld bestrijden. Huiselijk geweld is strafbaar. Een meldcode helpt professionals goed te reageren bij signalen van dit soort geweld. Professionals die werken met een meldcode. grijpen 3 keer zo vaak in dan collega’s die zo een code (nog) niet gebruiken.

Voor wie is deze code verplicht? Gezondheidszorg, Onderwijs, Kinderopvang, Maatschappelijke ondersteuning, Jeugdzorg, Justitie. De verplichting geldt niet voor vrijwilligersorganisaties, al mogen die organisaties natuurlijk wel zelf een stappenplan opstellen.

Meldcode volgens een basismodel Stap 1: In kaart brengen van signalen. Stap 2: Overleggen met een collega. En eventueel raadplegen van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) of een deskundige op het gebied van letselduiding. Stap 3: Gesprek met de betrokkene(n). Stap 4: Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling. En bij twijfel altijd het SHG of AMK raadplegen. Stap 5: Beslissen over zelf hulp organiseren of melden

Meldcode is geen meldplicht Een verplichte meldcode is iets anders dan een meldplicht. Bij een meldplicht moet de professional zijn vermoeden van geweld melden bij andere instanties. Die verplichting bestaat niet bij een meldcode. De beslissing om vermoedens van huiselijk geweld wel of niet te melden, neemt de professional. Het stappenplan van de meldcode biedt hierbij houvast.

Beroepsgeheim versus meldcode (1) Hulpverleners die hulp, zorg, steun of een andere begeleiding bieden, hebben vaak een beroepsgeheim. Hierdoor mag de hulpverlener geen informatie over de cliënt aan anderen geven, behalve als de cliënt daarvoor toestemming geeft. De cliënt kan zich hierdoor vrij voelen om alles te vertellen. Toch kan het in het belang zijn van de cliënt om vertrouwelijke gegevens uit te wisselen met collega's of anderen.

Beroepsgeheim versus meldcode (2) In de wet meldcode is een meldrecht voor huiselijk geweld opgenomen. Dit recht bestond al langer voor kindermishandeling. Een meldrecht houdt in dat professionals met een beroepsgeheim (vermoedens van) huiselijk geweld mogen melden bij het AMK en SHG. Ook zonder toestemming van de betrokkenen.

Wie houdt toezicht op meldcode? Inspecties controleren of organisaties en zelfstandigen een meldcode hebben en of zij het gebruik en de kennis daarvan bevorderen. Dit gebeurt door de: Inspectie voor de Gezondheidszorg; Onderwijsinspectie; Inspectie Jeugdzorg; Inspectie Veiligheid & Justitie; Gemeenten houden toezicht op de sectoren maatschappelijke ondersteuning en kinderopvang.

Aanpak van huiselijk geweld De overheid gebruikt één aanpak tegen alle vormen van huiselijk geweld, zoals kindermishandeling en partnergeweld: Huiselijk geweld signaleren en voorkomen. Voorlichting, advies en hulp zoeken. De meldcode hanteren Huiselijk geweld stoppen en nazorg. Bij ernstige dreiging het slachtoffer een veilige opvangplek bieden. De dader huisverbod. Als het nodig is, wordt de algemene aanpak tegen huiselijk geweld aangevuld. Gemeenten krijgen rol bij terugdringen huiselijk geweld. Zijn verantwoordelijk voor de Steunpunten Huiselijk Geweld en voor vrouwenopvang.

Hulp bij (vermoedens) van huiselijk geweld Bel Steunpunt Huiselijk Geweld 0900-1 26 26 26 , bij direct gevaar, bel dan 112. Het steunpunt geeft informatie en advies en kan doorverwijzen naar een hulpverlener, opvang. Ook kan de dader van huiselijk geweld een huisverbod krijgen. Bellen kan veilig en anoniem. Hulplijn Seksueel Misbruik, slachtoffers van seksueel misbruik kunnen voor hulp en advies terecht bij de Hulplijn Seksueel Misbruik 0900-9999 001.

Hoe gaan wij bij Buddyzorg Limburg om met signalen van huiselijk geweld? Wij volgen de meldcode met dien verstande dat in stap 2 altijd overleg met werkbegeleider en coördinator plaatsvindt alvorens verdere acties ondernomen worden. Beleid wordt verder uitgewerkt binnen de MeanderGroep. Mogelijk dat daarna aanpassingen volgen.

Bedankt voor jullie aandacht! Vragen? Bedankt voor jullie aandacht! 7 en 8 april 2014 Buddyzorg Limburg. (info: ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, GGD Zuid Limburg)