Presentatie Laaggeletterdheid

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Masterclass ‘Taal werkt!’
Advertisements

Opleidingsadviseur Fundeon
1 Philippe van Wersch, Eindhoven, 31 mei 2013 Maak het onderscheid.
Waarom werken met het programma De baan die bij me past?
Laaggeletterdheid herkennen en aanpakken
Fundeon Docentendag Bouw en Infra, 20 september 2006 Op maat voor maatwerk Inleiding door Leo Lenssen.
Moeders Informeren Moeders
Welkom bij Leefstijl.
Stichting Lezen & Schrijven
BPV in Entree Springplank naar werk?.
Postbus AC Delfzijl Copyright 2009 SBE Samenwerkende.
Pedagogisch Sociaal Werk Stichting Midden-Limburg
Vorige les: wat is een rechtvaardige inkomensverdeling?
Communicatie in de Aanval op Schooluitval
Ouder-enquête 2011 Oostvaarderscollege thema-avond 18 april 2012.
Leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs
Onderwijs & Arbeidsmarkt Jaap Bond, gedeputeerde Provincie Noord-Holland.
De kop in het zand? functioneel analfabetisme onvoldoende kunnen lezen en schrijven om redelijk deel te nemen aan het maatschappelijk leven en arbeidsproces.
Gezond opgroeien in de 21 e eeuw. Passie van het Lonfonds  Longziekten de wereld uit  Gezonde longen gezond houden  Er zijn voor de longpatiënten van.
April ’17.
Een haperend geheugen.
Iedere jongere op de juiste plek. Nieuwe ontwikkelingen Veranderingen in het vmbo o.a. Verscherpen exameneisen invoering passend onderwijs MBO: Focus.
Leeftijd en Beleid De OR aan zet Platform voor medezeggenschap in bibliotheken 5 maart 2008 Silvia van den Heuvel.
Slimmer omgaan met personeel Dorinde Brands Adviseur Expertisecentrum LEEFtijd 28 augustus 2008, Arnhem.
Het werken met portfolio
Kennisatelier Stage 23 april 2009
Herkennen laaggeletterdheid
“Passend onderwijs op maat”
SBB Summercourse, 18 juli Wat is sociaal kapitaal? “Alle mogelijke middelen van mensen uit het netwerk die ter beschikking komen voor een persoon.
Voorlichtingsbijeenkomst ouders
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
Conny Schiere Landelijk adviseur werkgevers Agrarische Sector Samenwerking in de regio nader belicht De toekomstige arbeidsmarkt en rol van.
Laaggeletterden herkennen en dan?
Wat kunnen wij samen doen aan laaggeletterdheid in Almere?
LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Workshop ‘visieversneller’
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
Voortijdig schoolverlaten
Clarine van Ommeren Stichting Lezen & Schrijven
Zorgbelang Gelderland & aanpak laaggeletterdheid
Laaggeletterdheid in de zorg
Stichting Lezen & Schrijven. Even voorstellen Wie bent u? -Pedagagisch medewerker -Leidinggevende -Beleidsmedewerker -…….?
Taalakkoord: Zet in op Taal!.
WERKEN AAN GELETTERDHEID OP DE WERKVLOER 02/07/2015.
Laaggeletterdheid en werk
Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten.
Leerlingzorg op Zorgvliet Bianca Meijer intern begeleider
Laaggeletterdheid & De apotheek
Social work: Het verschil dat jij maakt.
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
Bewustwording en herkenning laaggeletterdheid
ESF Begeleiden en ondersteunen van jongeren Hester Bergmans
Presentatie Laaggeletterdheid Project Lang zullen ze lezen Inge Schouwink BWI Het Palet Schijndel Schijndel, 2 februari 2009.
DE BIBLIOTHEEK STIMULEERT LEESPLEZIER: ÓÓK BIJ ZWAKKE LEZERS 4you! IN DE BIBLIOTHEEK.
Taalakkoord: Zet in op Taal!. Teksten begrijpen Hoeveel van een tekst moet je begrijpen om de inhoud te snappen? A. 70% B. 90% C. 100% Bron:
LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Stoornis/beperkingen Laaggeletterdheid Thema 8 les 3
Het Taalakkoord is een initiatief van ministerie SZW
TI-Arbeidsmarkt Recessie + maatregelen TI-bedrijven
Inzet VHT bij ambulante hulpverlening aan LVB gezinnen
Aanpak van laaggeletterdheid
Naam school Datum Logo van de school
Werken in een woningcorporatie
Laaggeletterdheid in Nederland
Terugblik op 2015, vooruitblik naar 2016
Polarisatie en preventie: Integratie van vluchtelingen in de gemeente Zwolle, 26 mei 2016 dr. Linda Bakker Linda Bakker 13 april 2019.
Transcript van de presentatie:

Presentatie Laaggeletterdheid [Logo bedrijf] [DATUM]

Programma Wat is laaggeletterdheid? Wat is de winst voor [bedrijf] bij de aanpak van laaggeletterdheid? Wat kan [bedrijf] betekenen in de aanpak van laaggeletterdheid?

Het leven van Lisa LINK: http://www.vimeo.com/29490613 Ook verkrijgbaar op DVD bij Stichting Lezen & Schrijven. Illustreert de ‘ketenfilosofie’. 3

Wat is laaggeletterdheid? Hoeveel procent van de woorden van een tekst moet je begrijpen om die tekst te kunnen begrijpen? A. 60% B. 70% C. 90% Bron:www.makkelijklezen.nl 4

Optie A 60% Binnen ons - moeten regelmatig- van de – de andere – worden. - , zoals de - , nemen die zware - van – over. Om te voor je - - en die van de – die je onderweg -, zijn er – gemaakt voor het - . De meest - interne - zijn: • Kijk - voor - • - geen - op de - of - • Zet - - met - van -.

Optie B 70% Binnen ons - moeten regelmatig- van de ene – de andere - -worden. - , zoals de - , nemen die zware – van ons over. Om te zorgen voor je - - en die – van de - die je onderweg - , zijn er – gemaakt voor het gebruik . De meest belangrijke interne – zijn: • Kijk uit voor – • - geen - op de - of - • Zet - vast met - van -.

Optie C 90% Binnen ons gebouw moeten regelmatig - van de ene naar de andere plek vervoerd worden. - , zoals de palletwagen, nemen die zware last van ons over. Om te zorgen voor je eigen - en die van de mensen die je onderweg tegenkomt , zijn er afspraken gemaakt voor het gebruik . De meest belangrijke interne - zijn: • Kijk uit voor - . • Vervoer geen personen op de palletwagen of heftruck. • Zet - vast met behulp van - .

100% Binnen ons gebouw moeten regelmatig spullen van de ene naar de andere plek vervoerd worden. Transportmiddelen, zoals de palletwagen, nemen die zware last van ons over. Om te zorgen voor je eigen veiligheid en die van de mensen die je onderweg tegenkomt, zijn er afspraken gemaakt voor het gebruik. De meest belangrijke interne verkeersregels zijn: • Kijk uit voor voetgangers. • Vervoer geen personen op de palletwagen of heftruck. • Zet materiaal vast met behulp van banden.

Wat is laaggeletterdheid? Iemand is laaggeletterd of functioneel analfabeet als hij of zij niet in staat is gedrukte of geschreven informatie te gebruiken om optimaal te kunnen functioneren in de samenleving.

Wat is laaggeletterdheid? Enkele voorbeelden van dagelijkse situaties waar laaggeletterden moeite mee hebben.

Feiten & Cijfers 1,1 miljoen beroepsbevolking is laaggeletterd 69% is autochtoon 67% sprak Nederlands als eerste taal Niet alleen ouderen maar ook jongeren: 30% van de jongeren in het MBO, niveau 1&2 25% van de leerlingen begint in de brugklas met een leesachterstand van 2 jaar Het land met de minst laaggeletterden in Europa: Zweden! 11 11

Geletterdheid & arbeidsmarkt Ruim 50% van de laaggeletterden heeft een baan Van de werkende laaggeletterden werkt: 25% in de sector Zorg en Welzijn 20% in de Industrie en Energie 17% in de Handel en Horeca [x % bij bedrijf = x aantal collega’s] 12

Oorzaken laaggeletterdheid Thuissituatie en sociale omgeving Opgroeien in een ‘taalarme omgeving’ Bij ouderen: vroeg werken vanwege financiële situatie Als thuis een andere taal wordt gesproken Het onderwijs Onvoldoende aandacht en begeleiding op school Weinig opleiding (bijv. ziekte, lichamelijke handicap, spijbelen, voortijdig schoolverlaten, reizend bestaan) Individuele factoren Algemene leer- en gedragsproblemen Concentratiestoornis Taalzwakte en dyslexie Vaardigheid waarbij ‘Use it or lose it” geldt

Gevolgen laaggeletterdheid Veiligheid, angst, schaamte Zelfvertrouwen Sociale vaardigheden, sociaal redzaamheid Weinig mobiliteit, weinig participerend Meer kans op ziekten, ongevallen Minder kansen benutten

Gevolgen op de werkvloer Lagere productiviteit Hoger ziekteverzuim Onnodige veiligheidsrisico’s Geen doorgroeimogelijkheden Minder flexibel inzetbaar Verminderde werksfeer Meer stress Medewerker ontvangt niet alle informatie omdat deze ontoegankelijk is. [Aanvullen]……(specifiek op bedrijf gericht) 15 15

Taboe Rust nog altijd een taboe op laaggeletterdheid. Deze grafiek, uit de VS, maar zal in NL vergelijkbaar zijn, laat zien hoe vaak laaggeletterden hun probleem niet delen met collega’s, zorgverleners, kennisen, vrienden en kinderen. Als je een laaggeletterde wilt helpen of in je communicatie rekening wilt houden met lees- en schrijfproblemen, zul je hen vaak zelf moeten herkennen. Dat valt nog niet mee want ze lopen er niet mee te koop. Toch zijn er signalen waar je op kunt letten (volgende slide).

Signalen Vergeet afspraken Vult geen formulieren in Stuurt geen emails Moeite met formuleren van vragen Verzoekt herhaaldelijk om instructies [Aanvullen]……(specifiek op bedrijf gericht) ’ Herkenningswijzers (boekenleggerformaat) zijn te bestellen of downloaden via www.lezenenschrijven.nl. Ze zijn er voor diverse beroepsgroepen, waaronder ‘de gezondheidssector’, ‘de JGZ’, ‘baliemedewerkers’ en er is een algemene voor volwassenen. “Ik schrijf zo onleesbaar, doet u dat maar voor me.” “Oh, ik dacht dat de afspraak morgen was.” “Dat formulier vul ik thuis wel in.”

Voorstel aanpak bij [bedrijf] Strategie bepalen Bewustwording creëren Brede werving en scholing Effectmeting en monitoring Verankering * (kijk voor meer informatie over stappenplan op www.taalwerkt.nl bij Aan de slag!….)

Concrete acties binnen [bedrijf] …………………………………………………………………… 19

Contact