Introductie Elektriciteit komt in de natuur voor als: - Bliksem

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
KEMA Profielgenerator
Advertisements

Energieborrel Klimaatwijken
LICHT – ONZICHTBAAR LICHT
HOOFDSTUK 3 : ELEKTRISCHE POTENTIAAL.
Warme Truiendag quiz 2013.
7.4:energie voor een duurzame toekomst
Het is vandaag Girlsday!
Natuurkunde V6: M.Prickaerts
Werkelijk en schijnbaar vermogen
HET ONTSTAAN DER SOORTEN
Netwerken. Wat is een netwerk? Je spreekt van een netwerk van zodra twee of meer computers met elkaar verbonden zijn. Je kan thuis een klein netwerkje.
Gemaakt door:Tijn Schreuder
Hoe kun je kosmische deeltjes en straling waarnemen?
Bas Rutgers Inleverdatum:
De quiz bestaat uit 13 vragen.
Par. 4.1 Inleiding Communicatie 2HA
Impressionisme 2 De negentiende eeuw.
Zwemmergie.
Stofwisseling.
Hoofdstuk 6 Elektriciteit
Elektriciteit.
3.1 Energie omzetten..
LICHT – ONZICHTBAAR LICHT
JE KAN KLIKKEN VOOR DE VOLGENDE DIA HOEFT NIET
Hoe elektriciteit opwekken?
LED’s.
Energieomzettingen in technische toepassingen
Elektrische verschijnselen
de tijd van burgers en stoommachines
Geleiding in vaste stoffen
Netwerk evolutie nu Computer/Internet Audio/Video
Elektriciteit 1 Basisteksten
Hoe en waarom brengt de burger zijn snoeihout snel naar de biomassa verbrander? Van consument tot biomassaleverancier.
Natuurkunde Zien en gezien worden
Hoofdstuk 8 Elektrische energie
Aquacity Gemaakt door: Lindy Groenewold, Marijke Boersma,
Zonne-Energie.
Energie De CV Installatie.
Oefening 17 p. 97 – les 5.
Licht Hoofdstuk 5 paragraaf 5.1 en 5.2
N4H_05 voorkennis.
GEMAAKT DOOR: Jay,Jeffrey en Thomas
De eerste computers.
VERDWENEN BEROEPEN 1.
Techniek Energie.
Het verschil tussen telefoon en . Telefoon Telefoon is het communicatiemiddel waarmee je elkaar met een telefoon kan oproepen en zo met iemand kan.
2VMBO B/K Mens & maatschappij
Uitvindingen Leonardo da Vinci was een groot kunstenaar en uitvinder. Veel van de door hem ontworpen machines werden pas honderden jaren na zijn dood werkelijkheid.
Waar komt bliksem vandaan?
WAT IS ELEKTRICITEIT H 8 Elektriciteit De wet van Ohm.
Elektriciteit Yassine & laura.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Energie en energieomzettingen
De elektrische stroomkring
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Na de Tweede Wereldoorlog moest het land weer worden opgebouwd. De mensen die ongeschonden dan wel geschonden uit de oorlog gekomen waren begonnen de.
Workshop 'Anachronisme: historische zonde of handig didactisch instrument?': rapportering plenum Moeten wij die datum vanbuiten leren? Chronologie en historisch.
Energieomzettingen Ida van Noord 2A Wat is energie? Iets dat een levend wezen of machine nodig heeft om iets te kunnen doen. Verschillende soorten.
Handige apparaten Stap 1 Apparaten zie je overal.
Workshop 'Anachronisme: historische zonde of handig didactisch instrument?': rapportering plenum Moeten wij die datum vanbuiten leren? Chronologie en historisch.
Energiebesparing zonder grote moeite.
Ieder apparaat verbruikt energie ! JE MOET IN STAAT ZIJN OM DE
Burgers en stoommachines §5.1 Industrie en samenleving
Matteo & juliette.
Cursus 1.4 Tien Tijdvakken Klas 1 KGT Lesweek 2
Deel 3 Energieomzetting
de tijd van burgers en stoommachines
Elektrische velden vwo: hoofdstuk 12 (deel 3).
§3.1 Industrie en samenleving
Inspelen op innovaties
Transcript van de presentatie:

Introductie Elektriciteit komt in de natuur voor als: - Bliksem - Sidderaal - Haren rechtop Zenuwen Elektriciteit door de mens gemaakt: Voordelen: - Is makkelijk te transporteren (koperdraden) - Is in andere vormen van energie om te zetten (dus handig) Elektrische energie  warmte (soldeerbout)  licht (gloeilamp) gloeilamp Nadeel:  beweging (Elektromotor) elektromotor Elektriciteit is duur en niet zo eenvoudig te maken centrale

Historie Volgens historische documenten, is de eerste bekende ontdekking van statische elektriciteit eigenlijk in de 6de eeuw. Hier werd ontdekt dat het wrijven van een bont met een ander voorwerp twee voorwerpen laat aantrekken. De eerste moderne toepassing van elektriciteit was in 1660 de eerste elektrostatische generator deze baande de weg voor de leer van de elektriciteit, men ontdekte dat er materialen zijn die als geleiders dienst doen en anderen die als isolator dienst doen en dat er twee soorten ladingen bestaan (positief en negatief). In 1700 werd de eerste condensator uitgevonden en men kon zo statische elektriciteit in een elektrische stroom omzetten. In de vroege negentiende eeuw deed men nog meer verbazende ontdekkingen op het gebied van elektriciteit. Er kwamen bedrijven die erop gericht waren om elektriciteit te onderzoeken om zo het leven voor de mensen gemakkelijker te maken. Zo kwamen er de meest ongelooflijke uitvindingen de inductiemotor, de gloeilamp, de lange afstand telegraaf, de telefoon, de eerste elektrische aangedreven locomotief. Na de tweede wereldoorlog zijn de ontwikkelingen zeer snel gegaan.Heden ten dage is elektriciteit niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

Enkele toepassingen waarbij elektriciteit een belangrijke rol speelt: Televisie, Stereo, Gsm, Computer, Airco, Klokken, Elektrische gereedschappen, Lasers, Verlichting, Pompen, Meetapparatuur, Afstandbedieningen, Ovens, Magnetron, Koffiezetapparaten, Fototoestellen, Kopieerapparaten, Projectoren, IJskasten Diepvriezers, Snelheidscontroles, Navigatiesystemen, Satellieten, Speelgoed, Vliegtuigen, Trein, Stofzuigers, Vaatwasmachines, Compressors, Grasmaaimachines, Liften, Auto’s, Rolluiken, Verwarming, enz. Zonder elektriciteit zou onze maatschappij ontwricht worden: Bedrijven, Fabrieken, Ziekenhuizen, Rechtbanken, Scholen, Tv-zenders, Internet, Banken, Winkels, Treinverkeer, Verkeerslichten, Politie, Brandweer, Vliegvelden, GSM netwerk zouden niet goed meer functioneren

Beroepen (enkele voorbeelden) Elektrotechnisch ingenieur Besturingstechnicus Automatiseringsdeskundige Onderhoudstechnicus Electro en Instrumentatie Elektronicaspecialist Productontwerper Ingenieur krachtcentrale Programmeur robots Verwarmingsmonteur Audiovisueel medewerker Monteur communicatienetwerken Monteur laag- en hoogspanningsnetwerken