De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Energieborrel Klimaatwijken

Verwante presentaties


Presentatie over: "Energieborrel Klimaatwijken"— Transcript van de presentatie:

1 Energieborrel Klimaatwijken 2009 - 2010
Energiequiz

2 Een test boordevol energieweetjes en -tips
Vraag 1: Wat is een voorbeeld van sluipverbruik? □ Een TV afgezet met afstandsbediening □ Een ijskast die niet goed sluit □ Een minder goed geïsoleerd deel van de woning waardoor koude het huis binnensluipt

3 Vraag 2: Wassen kost energie. Door op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen, bespaart u energie. Bij een katoenwas van 40 graden verbruikt u tussen de 0,6 en 0,7 kWh. Hoeveel meer elektriciteit kost wassen op 60 en 90 graden? □ Een katoenwas op 60 graden kost anderhalf keer meer stroom en een katoenwas op 90 graden ruim twee keer zoveel. □ Een katoenwas op 60 graden kost twee keer zoveel stroom en op 90 graden vier keer zoveel. □ Wassen op hetere temperaturen kost niet meer stroom, omdat de was eerder schoon is en de machine dus korter draait. Een katoenwas op 60 graden kost twee keer zoveel stroom en op 90 graden twee en een half keer zoveel stroom.

4 Vraag 3: Een spaarlamp van 15 Watt geeft net zo veel licht als: □ een gloeilamp van 75 Watt □ een gloeilamp van 100 Watt □ een gloeilamp van 25 Watt

5 Vraag 4: Een schermbeveiliging (screensaver) is leuk voor op je computer en bespaart bovendien energie. Is dit waar? □ Ja, met een screensaver gaat je computer langer mee en bespaar je energie. □ Nee, een screensaver bespaart geen energie, maar kost ook geen extra energie. □ Ja, de screensaver zet de computer in een slaapstand, waarmee hij veel minder energie verbruikt. □ Nee, een screensaver kost juist extra energie, vooral als hij beweegt.

6 Vraag 5: Waaraan besteedt een doorsnee huisgezin het meeste energie? □ Verwarmen van de woning □ Gebruik van de wagen □ Op reis gaan

7 Vraag 6: De meeste stroom per uur verbruik je door: □ Radio □ TV □ Computer

8 Vraag 7: Wat is NIET juist: duurzame energie is... □ Energiebron die veel geld kost □ Elektriciteit gemaakt uit zonlicht, bio-massa, wind of waterkracht. □ Elektriciteit gemaakt uit energiebronnen die niet opraken en geen luchtvervuiling veroorzaken.

9 En dan nu de laatste vraag:
Het verbruik van fossiele grondstoffen veroorzaakt ecologische problemen. Welke? □ Afkoeling van het klimaat □ Meer vulkaanuitbarstingen □ Zure regen □ Zoete regen

10 Hier komen de correcte antwoorden:
Vraag 1: Wat is een voorbeeld van sluipverbruik? Een TV afgezet met de afstandsbediening Commentaar: In elk huis komen apparaten voor met sluipverbruik. Ze staan uit, maar gebruiken toch stroom. Vaak kan je dat zien, omdat ze een display met een klokje hebben. Zoals de video en de microgolfoven. Soms Hebben apparaten een standby-stand of slaapstand, waarin ze ook nog energie gebruiken. De televisie bijvoorbeeld, als je hem afzet met de afstandsbediening, maar niet met de knop op het apparaat zelf.

11 Vraag 2: Wassen kost energie. Door op een zo laag mogelijke
temperatuur te wassen, bespaart u energie. Bij een katoenwas van 40 graden verbruikt u tussen de 0,6 en 0,7 kWh. Hoeveel meer elektriciteit kost wassen op 60 en 90 graden? Een katoenwas op 60 graden kost twee keer zoveel Stroom en op 90 graden vier keer zoveel. Commentaar: De meeste wasmiddelen werken goed bij een temperatuur van 40 graden.

12 Een spaarlamp van 15 Watt geeft net zo veel licht als:
Vraag 3: Een spaarlamp van 15 Watt geeft net zo veel licht als: Een gloeilamp van 75 Watt Commentaar: Als vuistregel wordt gesteld dat het vermogen van een spaarlamp één vijfde mag zijn van dat van een gloeilamp.

13 Vraag 4: Een schermbeveiliging (screensaver) is leuk voor op je computer en bespaart bovendien energie. Is dit waar? Nee, een screensaver kost juist extra energie, vooral als hij beweegt.

14 Waaraan besteedt een doorsnee huisgezin het meeste energie?
Vraag 5: Waaraan besteedt een doorsnee huisgezin het meeste energie? Verwarmen van de woning Commentaar: 70 tot 80% van de energie binnen de huishoudens wordt aangewend om de woning te verwarmen.

15 Vraag 6: De meeste stroom per uur verbruik je door: Computer

16 Wat is NIET juist: duurzame energie is...
Vraag 7: Wat is NIET juist: duurzame energie is... Energiebron die veel geld kost Commentaar: Duurzame energie is energie die wordt opgewekt door hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonneënergie. Deze energiebronnen geraken niet uitgeput zoals wel het geval is met aardolie, steenkool, aardgas.

17 Het verbruik van fossiele grondstoffen veroorzaakt
Vraag 8: Het verbruik van fossiele grondstoffen veroorzaakt ecologische problemen. Welke? Zure regen Commentaar: Zure regen is regen met een laag zuurgehalte (lage pH waarde). Zure regen wordt veroorzaakt door onder meer de verbranding van steenkool, olie en gas. Niet enkel de industrie ligt hierbij aan de oorzaak. Ook automobilisten helpen eraan mee.


Download ppt "Energieborrel Klimaatwijken"

Verwante presentaties


Ads door Google