De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Werkelijk en schijnbaar vermogen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Werkelijk en schijnbaar vermogen"— Transcript van de presentatie:

1 Werkelijk en schijnbaar vermogen

2 Uitleg gebruik animatie
Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord. Verder gebruik je alléén de linkermuistoets om ergens op te klikken. Bijvoorbeeld: VERDER of MAAK EEN KEUZE Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Ga je gang VERDER

3 Werkelijk en schijnbaar vermogen
Elk elektrisch apparaat heeft hetzelfde doel: elektrische energie omzetten in een andere vorm van energie. Voorbeeld Gloeilampen zetten elektrische energie om in lichtenergie en warmte-energie. Beide vormen van deze energie zijn waar te nemen. Het licht kun je zien en de warmte kun je voelen.

4 Werkelijk en schijnbaar vermogen
Een wasmachine zet elektrische energie om in warmte en bewegingsenergie (de draaiende trommel). Ook een stofzuiger zet elektrische energie om in warmte (de stofzuiger wordt warm) en bewegingsenergie (zuigkracht). Een elektrische kookplaat zet elektrische energie om in warmte met soms wat rood licht (afhankelijk van het type). Niet alle omgezette energie komt ons goed uit. Een lamp moet licht geven en geen warmte. Ook de stofzuiger hoeft voor ons niet warm te worden. Deze ongewenste omzettingen noem je verlies.

5 Werkelijk en schijnbaar vermogen
Het vermogen van een apparaat, dat de elektrische energie omzet in waarneembare energievormen, noem je WERKELIJK VERMOGEN en wordt uitgedrukt in watt. Waarneembare energievormen kunnen zijn: - bewegingsenergie zoals bij motoren, - warmte-energie zoals bij gloeilampen en kachels, - lichtenergie zoals bij verlichting, - magnetische energie zoals bij een bel of zoemer. Schijnbaar vermogen is het vermogen dat een apparaat lijkt te gebruiken door de formule Ps = U x I en wordt uitgedrukt in VA (voltampère). Bij veel apparaten zijn Ps en Pw (of gewoon P werkelijk vermogen) NIET aan elkaar gelijk.

6 Werkelijk en schijnbaar vermogen
Terug naar de stofzuiger. Op een stofzuiger staat bijvoorbeeld 1000 W. Bij een meting met 230V blijkt die stofzuiger een stroom op te nemen van 5,4 A. Bereken je het schijnbaar vermogen, dan kom je aan Ps = U x I = 230 V x 5,4 A = VA. Je ziet, het schijnbaar vermogen is groter dan het werkelijk vermogen. Dit komt omdat er in de stofzuigermotor spoelen zitten. Deze spoelen sturen een deel van de energie terug naar het net en zetten het niet om in een andere vorm van energie.

7 Werkelijk en schijnbaar vermogen
Dit geldt voor ALLE apparaten waar een spoel of een motor in zit. Dus voor behalve de stofzuiger ook voor: - de koelkast met zijn elektrische pomp; - de haarföhn met het motortje; - de wasmachine met zijn motor.

8 Werkelijk en schijnbaar vermogen
Condensatoren zetten helemaal geen energie om in één of andere vorm. Deze laden zich met elektrische energie om deze lading vervolgens weer geheel terug te geven. Hier is het werkelijk vermogen dan ook 0 watt.

9 Niet in alle apparaten zitten condensatoren, spoelen of motoren
Niet in alle apparaten zitten condensatoren, spoelen of motoren. Bij deze apparaten wordt ALLE energie omgezet in waarneembare energie zoals bij - Gloeilampen; - Kachels zonder ventilator; - Koffiezetapparaat; - Frituurpan; - Boiler; - Warmhoudplaat. Voor deze apparaten geldt: het schijnbaar en werkelijk vermogen zijn gelijk.

10 Werkelijk en schijnbaar vermogen
Je weet nu dat: Het werkelijk vermogen zorgt voor waarneembare energie-omzetting. Het schijnbaar vermogen even groot of groter is als het werkelijk vermogen. Het schijnbaar vermogen wordt uitgedrukt in VA (voltampère). Het werkelijk vermogen wordt uitgedrukt in W (watt). Bij apparaten zonder spoelen of condensatoren schijnbaar vermogen en werkelijk vermogen gelijk zijn. Maak een keuze en klik met de linkermuisknop op één van de mogelijkheden: Alles opnieuw Stoppen

11 Einde van deze animatie.
Ga nu weer verder met je boek. Deze animatie is gemaakt door I J TH M van Dijk


Download ppt "Werkelijk en schijnbaar vermogen"

Verwante presentaties


Ads door Google