De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Stijg- en zakleidingen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Stijg- en zakleidingen"— Transcript van de presentatie:

1 Stijg- en zakleidingen

2 Uitleg gebruik animatie
Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord. Verder gebruik je alléén de linkermuistoets om ergens op te klikken. Bijvoorbeeld: VERDER of MAAK EEN KEUZE Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Ga je gang VERDER

3 In deze tekening zitten geen stijg- of zakleidingen
Stijg- en zakleidingen In deze tekening zitten geen stijg- of zakleidingen Leidingen die in dezelfde ruimte blijven en vanuit de centraaldoos in diezelfde ruimte naar schakelaars en wandcontaktdozen gaan, zijn GEEN stijg- of zakleidingen. In de ruimte hierboven zijn dus geen stijg- of zakleidingen te zien, alle leidingen horen in dezelfde vertrekken thuis.

4 Stijg- en zakleidingen
Waar gaan die leidingen nou naar toe?? Het antwoord op deze vraag is alléén te geven vanuit de ruimte waar de voedingskast zich bevindt. Alle leidingen gaan ALTIJD vanuit de voedingskast naar de gebruikerspunten zoals schakelaars, wandcontactdozen, apparaten enzovoort.

5 Stijg- en zakleidingen
Deze leiding gaat vanuit de voedingskast naar de verdieping erboven. Dit noem je een stijgleiding. Deze leiding die op deze verdieping blijft, krijgt geen symbool voor stijg- of zakleiding. De voedingskast zit in deze ruimte. Deze leiding gaat vanuit de voedingskast naar de verdieping beneden. Dit noem je een zakleiding.

6 Stijg- en zakleidingen
Dit is de verdieping erboven. Dit is de verdieping waar de voedingskast zit. Dit is de verdieping eronder.

7 Stijg- en zakleidingen
We gaan nu de leidingen, die hier getekend staan, in de plattegrond aanbrengen.

8 Stijg- en zakleidingen
Op de verdieping erboven komt dezelfde leiding van onderen en gaat dan daar het plafond in. Je tekent hier het symbool van een van beneden komende leiding. LET OP: de plaats van dit symbool moet overeen komen met het symbool op de verdieping eronder. We laten dit zien door de verdiepingen even over elkaar te leggen. Dit is de leiding die de verdieping NIET verlaat. De leiding die de voedingskast verlaat naar de verdieping erboven geef je zo aan. Het symbool is van een naar boven gaande leiding. De leiding die op deze verdieping blijft, krijgt géén symbool voor zak- of stijgleiding.

9 Stijg- en zakleidingen
Deze leiding gaat vanuit de voedingskast naar de verdieping beneden. Dit noem je een zakleiding. We gaan deze leiding nu aanbrengen in de plattegrond. Aan de andere kant van de woning gaat deze leiding weer omhoog naar de bovenste verdieping. Ook deze leiding ga je in de plattegrond tekenen.

10 Stijg- en zakleidingen
Hier teken je het symbool van een van beneden komende leiding. De leiding die de verdieping NIET verlaat. De leiding die de voedingskast verlaat en naar de verdieping eronder gaat, geef je zo aan. Je tekent hier het symbool van een naar beneden gaande leiding. Hier teken je weer het symbool van een naar boven gaande leiding maar ook van een van beneden komende leiding. Samen is dit het symbool van een doorgaande leiding naar boven. Ook hier moet je op de juiste plaats, in de verdieping eronder, aangeven waar de leiding door het plafond naar beneden komt. Je tekent hier het symbool van een van boven komende leiding. Hier teken je weer het symbool van een naar boven gaande leiding.

11 Stijg- en zakleidingen
Als hier een aftakking moet komen voor bijvoorbeeld een wandcontactdoos kun je dat zo oplossen.

12 Stijg- en zakleidingen
Tot slot een overzicht van alle zak- en stijgleidingen bij elkaar. Richtlijn: ga uit van de pijlrichting ten opzichte van de (rode) punt. Naar boven gaande leiding. Naar beneden gaande leiding. Van beneden komende doorgaande leiding. Van boven komende doorgaande leiding. Van beneden komende leiding. Van boven komende leiding.

13 Hoe je zak- en stijgleidingen aan moet geven.
Stijg- en zakleidingen Je weet nu: Hoe je zak- en stijgleidingen aan moet geven. Dat je bij elkaar horende symbolen op de juiste plaats in de plattegrond moet aangeven. Dat je bij het tekenen van een stijg- of zakleiding altijd uit moet gaan vanuit de voedingskast. Dat je een stijg- of zakleiding bekijkt vanuit de punt in de richting van de pijl: naar boven of beneden. Maak een keuze en klik met de linkermuisknop op één van de mogelijkheden: Alles opnieuw Stoppen

14 Einde van deze animatie.
Ga nu weer verder met je boek. Deze animatie is gemaakt door I J TH M van Dijk


Download ppt "Stijg- en zakleidingen"

Verwante presentaties


Ads door Google