De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De plattegrond.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De plattegrond."— Transcript van de presentatie:

1 De plattegrond

2 Uitleg gebruik animatie.
Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord. Verder gebruik je alléén de linkermuistoets om ergens op te klikken. Bijvoorbeeld: VERDER of MAAK EEN KEUZE Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Ga je gang VERDER

3 De plattegrond Een stukje van de kaart van Nederland.
In het midden Arnhem en onderaan Nijmegen. In het boek, waar deze kaart in zit, vind je deze tekst. Achter 114 staat: kaarten op schaal 1: (1 cm = 2 km) Je zegt nu: de kaarten zijn schaal 1 op Dat wil dus zeggen dat elke cm op de kaart in werkelijkheid cm is ofwel 2 km

4 De plattegrond Links zie je de brug over de Rijn bij Arnhem.
Onderaan zie je de brug over de Waal bij Nijmegen. We gaan de rechte (hemelsbrede) afstand tussen die twee bruggen bepalen. Op de kaart is de rechte afstand tussen beide bruggen (zie paarse lijn) precies 7 cm. De werkelijke afstand kun je dus uitrekenen: * 1 cm is hetzelfde als 2 km; * 7 cm is 7 x zo lang en dus 7 x 2 km = 14 km. De hemelsbrede afstand tussen beide bruggen is 14 km.

5 De plattegrond Bij het tekenen van een plattegrond van een huis (zoals hieronder) doe je dat ook. Hier gebruik je wel een veel kleinere schaal bijvoorbeeld: * Schaal 1:100 dat wil zeggen: elke cm op de tekening is 100 cm in werkelijkheid ofwel 1 meter * Schaal 1:50 dat wil zeggen: elke cm op de tekening is 50 cm in werkelijkheid ofwel 0,5 meter.

6 De plattegrond Als je de plattegrond van een verdieping wilt tekenen dan snijden we het huis door. Bij dat doorsnijden moeten alle belangrijke delen zichtbaar worden. Enkele van die belangrijke delen zijn: muren deuren ramen

7 De plattegrond Je begint altijd met de omtrek van het gebouw. In ons voorbeeld is het huis niet precies op schaal getekend. We gebruiken hier de vereenvoudigde tekenwijze. De zijkant van het huis is in werkelijkheid 6 meter ofwel 600 cm. Je tekent met schaal 1:50 De muur wordt dan 600 cm : 50 = 12 cm. Op dezelfde manier worden alle muren getekend. (op schaal!!) Tot slot teken je alle binnenmuren.

8 De plattegrond Daarna geef je de plaats aan van de ramen.
Uiteraard weer op schaal!!

9 De plattegrond Daarna plaats je de deuren. Daar moet je wel de kant van de scharnieren aangeven. Hieronder zie je hoe dat moet. scharnierzijde Open zijde Let op: bij deze manier van tekenen kun je niet zien naar welke kant de deur open gaat. Binnendeuren draaien altijd het vertrek waar je naar toe gaat IN. Buitendeuren (vluchtdeuren) draaien altijd naar buiten open. Alleen de voordeur draait naar binnen open.

10 De plattegrond Daarna ga je verder met andere bouwkundige zaken die voor de installatie van belang zijn. K Door een schoorsteen mogen geen elektrische leidingen lopen. De plaats van de schoorsteen is dus belangrijk voor ons. Ook de plaats van een vaste kast is belangrijk. Op die plaats kunnen geen schakelaars en wandcontactdozen worden geplaatst.

11 De plattegrond Tot slot geven we andere belangrijke bouwkundige voorwerpen aan. K De plaats van een wastafel is belangrijk. Op die plaats moet vaak in de buurt een wandcontactdoos komen of een lichtpunt. Op de plaats van de wastafel zelf kan niets anders worden geplaatst.

12 De plattegrond K Op het toilet wordt de plaats van de closetpot en het fonteintje aangegeven.

13 De plattegrond In de keuken geef je de plaats van het aanrecht aan.
Deze plaats is belangrijk omdat daar vaak extra verlichting en extra wandcontactdozen moeten komen.

14 De plattegrond De plattegrond is klaar.
TOILET KEUKEN SLAAPKAMER 1 K SLAAPKAMER 2 WOONKAMER De plattegrond is klaar. Voor de duidelijkheid schrijf je de namen van de vertrekken op een overzichtelijke plaats.

15 De plattegrond Door een architect wordt altijd een bouwkundige plattegrond geleverd. Hierbij zijn: * buitenmuren (spouwmuren) dubbelwandig getekend * binnenmuren enkelwandig getekend. Ook ramen en deuren worden anders aangegeven. Bij de deuren kun je nu wél zien welke kant deze opdraaien.

16 De plattegrond Je weet nu:
wat tekenen op schaal is wat een enkellijnige plattegrond is wat een bouwkundige tekening is welke onderdelen in een plattegrond getekend moeten worden Maak een keuze en klik met de linkermuisknop op één van de mogelijkheden: Alles opnieuw Stoppen

17 Einde van deze animatie.
Ga nu weer verder met je boek. Deze animatie is gemaakt door I J TH M van Dijk


Download ppt "De plattegrond."

Verwante presentaties


Ads door Google