Lokale monitor mei 2019 Eindhoven

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoofdstuk 3: Geld over en tekort
Advertisements

Onderzoek naar de effecten van het Thuisadministratie programma
Kadernotitie Participatiewet
Decentralisatie Participatiewet sociaal domein
SYMPOSIUM POM SCHETS VAN DE SOCIALE ZEKERHEID IN BEWEGING
Vereniging Solidair Vereniging Solidair is een organisatie waar op basis van samenwerking een solidaire economie in de praktijk.
Inkopen en aanbesteden
Blik op Capelle vanuit landelijk perspectief Over Kantelen en Eigen Kracht Martijn Schut, adviseur Stimulansz 19 november, Capelle aan den IJssel.
Startbijeenkomsten ondersteunings programma Energie
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Wetsvoorstel Werken naar Vermogen informatie voor SW- medewerkers.
Participatie en een Klantenraad
Ingrepen Onderkant Er gaat veel gebeuren….  Wajong  Bijstand en ‘algemene heffingskorting’  WSW  Uitvoering UWV/gemeenten  PGB in de zorg  Zorgverzekering.
Zorg nieuwe stijl.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Het Westerwoldse zorgmodel
Betaalbaarheid in de regio Rotterdam.
Landelijke Inspiratiedag 3D’s + HR
1. Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor: - jeugdzorg, - werk en inkomen en - zorg aan langdurig.
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Regionale samenwerking 3D Jeugdzorg Wmo/Awbz Participatie.
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Persoonsgebonden budget.
Themabijeenkomst 18 september BVSB - Doelen en ambitie Kennisuitwisseling Ontmoeting Professionalisering.
Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 1 oktober 2015.
Informatie nieuwe Cito-normering.
WerkWaard Samen werken aan werk WerkWaard verbindt bedrijven die gemotiveerd personeel zoeken aan kandidaten die deze arbeid kunnen leveren
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet in opdracht van Min. SZW.
Werkgroep integrale bekostiging Jeugd Inrichting sturing en bekostiging Werkgroepinzichten vertalen naar de praktijk.
1 Programma  Welkomstwoord wethouder Roos van Gelderen  Toelichting Wethouder Jan-Jaap de Haan  Waar staan we nu qua proces en thema’s?  Discussie.
Webinar 18 februari 2016 Hoe gebruikt u de gemeentelijke monitor Sociaal Domein?
Cliëntenparticipatie Transitie jeugdzorg in de praktijk Zwolle, 3 april 2013.
Workshop Participatiewet Geke van der Werff Hoofd team bemiddeling en coaching Directie Werk 25 maart 2015.
AH WOON WONINGWET WOONVISIE. Algemene Huurdersvereniging WOON Algemene Huurdersvereniging WOON sinds belangenbehartiging voor de huurders van.
MT Community Landelijk Goed Doel – Samen bouwen Partnerships met: –Stichting Pallieter (Landelijk goed doel) –Cordaid (Internationaal.
Programma Sociaal Domein De Nieuwe Regio Gemeenteraden 11 februari.
Informatieavond oud papier Welkom en inleiding programma.
Welkom bij de algemene ouderavond van de Zeister Vrije School
1 Wet werken naar vermogen (WWNV) 24 mei 2012 WELKOM.
1 Landerd 2020 Levendig en natuurlijk ondernemend Voorbereidende raadsvergadering
Ervaringen uit verleden. De verandering is de enige constante.
Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016
Sturen op ambitie in het sociaal domein
Effecten meten met de effectenarena
Informatiebijeenkomst IKB
Welke leerpunten nemen we mee van de eerste twee jaar?
VNPF voor de vierde keer de ConjunctuurWijzer Poppodia en – Festivals laten uitvoeren. Deze aflevering weer zowel podia als festivals (festivals.
INFORMATIEAVOND 15 november 2016 HARTELIJK WELKOM.
Toelichting op de belangrijkste onderwerpen van de agenda
Zin in meten??.
Netwerkbijeenkomst ronde 3
Niet praten over maar met burgers en cliënten
bij kwaliteit en outcome
Regionale kansen met de Omgevingswet Pascale Georgopoulou Adviseur VNG Programma Invoering Omgevingswet.
Adviesraad Sociaal Domein
Omgevingswet en Gezondheid
Bijeenkomsten modernisering CAO Sport
Eerlijk stoppen met werken: mogelijke rol van een basisinkomen
Ratificatie VN-verdrag: 14 juli 2016
Afkoppelen hemelwater bedrijven Noord- en Midden-Limburg Bijeenkomst 25 januari 2018 Presentatie onderzoek ‘afkoppelen hemelwater bedrijven Noord- en.
Functioneren FOT en DOT Ontwikkelagenda Verwachtingen over en weer
voor een samenleving met veerkracht
Uitkomst Quickscan Kampen
GRIP OP GROEI Resultaten 0-meting
Geweld hoort nergens thuis
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Onderwijskundige visie BS De Regenboog
Monitoring Vooral om van te leren.
Effectmeting Cultura en Gemeente Ede
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Lokale monitor 2018 22 mei 2019 Eindhoven FNV onderzoek naar het sociaal beleid van gemeenten Stimulans ter verbetering! 22 mei 2019 Eindhoven Lokale monitor 2018

programma Welkom! Lokale Monitor Landelijk versus Eindhoven Overhandiging en interview wethouder Torunoglu Werk & Inkomen, Zorg/WMO, Aanbesteden Ervaringsdeskundigen, Maatschappelijke organisaties In gesprek met publiek, politici, maatschappelijke organisaties Afsluiting, borrel

Lokale monitor Lokale Monitor een 2 jaarlijks FNV-beleidsonderzoek over het sociaal domein in gemeenten Doel: Wat is het beleid en wat kan beter en socialer? Hoe kan FNV daar aan bijdragen? Deelname 39 procent van de gemeenten zowel grote als kleine gemeenten Dekking helft van de Nederlandse bevolking De FNV Lokale Monitor 2018 is (net als de voorgaande edities) een beleidsonderzoek naar het sociaal beleid van gemeenten rond werk, inkomen, zorg en inkoop. Soms wordt er ook gevraagd naar de uitvoering van een aantal regelingen. De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op de informatie die door gemeenten zelf wordt aangeleverd. Het doel van dit onderzoek is om te laten zien hoe het volgens de FNV nog beter en socialer kan. Voor ons is het een instrument waarmee we actief aan de slag kunnen samen met de kaderleden van de lokale netwerken om het beleid op lokaal niveau te verbeteren. In het rapport staan uiteraard ook goede voorbeelden van gemeenten benoemd. 138 gemeenten hebben aan dit onderzoek meegedaan. In het rapport echter wordt nog gesproken van 135, dat was het aantal wat op tijd de vragenlijsten retour hadden verzonden. 138 gemeenten betekent een respons van 39%. Ten opzichte van de vorige editie is dat wederom een toename van aantal gemeenten die mee doen. En we hebben uitgerekend dat we thans de monitor een dekking kent van het gemeentelijk beleid wat betrekking heeft op de helft van de Nederlandse bevolking. (Op 1 januari 2019 telt Nederland 355 gemeenten. 138 gemeenten hebben minstens 1 vragenlijst ingevuld. Dat is dus 39%. .Ter vergelijking met de vorige editie uit 2016: toen hebben 144 gemeenten meegedaan en waren er meer gemeenten. Een respons van 37%. ) Live en actueel, Arnhem toch nog ingestuurd vragenlijst A, dus deelname is nog steeds stijgende Daarnaast konden er verschillende gemeenten konden om hun eigen moverende redenen niet meedoen aan het onderzoek, maar hebben wel aangegeven in de toekomst wel weer mee te willen doen. Wij gaan ze houden aan die toezegging.

Onderzoeksmethode 3 vragenlijsten over: Werk & Inkomen Zorg Inkoop sociaal domein Advies inhoud van Divosa, gemeenten Haarlem, Gooi- en Vechtstreek Antwoorden zijn afgezet tegen indicatoren van door leden vastgesteld FNV beleid Een korte toelichting op onze onderzoeksmethode. De FNV heeft drie vragenlijsten opgesteld over het beleid van gemeenten ten aanzien van Werk en Inkomen, Zorg, en Inkoop Sociaal Domein. En uiteraard hebben we daar een eigen keuze gemaakt passend bij speerpunten van de FNV. De vragenlijsten zijn in concept voorgelegd aan Divosa, en de gemeenten gemeente Haarlem en Regio Gooi- en Vechtstreek. Laats genoemde gemeenten hebben proef gedraaid. (VNG heeft geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te reageren). Wij danken hen voor hun zinvolle opmerkingen die ons hebben geholpen met het verbeteren van onze vragenlijsten. Uiteraard ligt de verantwoordelijkheid voor de definitieve vragenlijsten bij de FNV, het is per slot van rekening ons onderzoek. De FNV heeft op basis van het door leden vastgestelde beleid (o.a. vastgelegd in het Beleidskader Lokaal Beleid) indicatoren opgesteld waarmee we dus de kwaliteit van het sociaal beleid van de deelnemende gemeenten volgens de normen van de FNV hebben beoordeeld. De scores die hiermee zijn berekend zijn ter controle voorgelegd aan de deelnemende gemeenten. Sommige gemeenten maken zich zorgen dat het voor kleinere gemeenten moeilijker is om een goede score te halen. We hebben dit getoetst en we kunnen deze zorg wegnemen: het is niet zo dat grotere gemeenten significant hoger of later scoren dan kleinere gemeenten.

Landelijk versus Eindhoven Participatiewet/bijstand Wachttijd aanvraag bijstand: gemiddeld 27 dagen, Eindhoven 22 dagen is goed Voorschot verstrekken 22%, Eindhoven verstrekt automatisch Inkomenstoeslag: De meeste gemeenten verstrekken 3 jaar. Eindhoven na 5 jaar. Hoogte Landelijk 78% -minder dan 110% van het sociaal Minimum, Eindhoven 100%

Landelijke versus Eindhoven Werkende Armen Landelijk weinig aandacht en maatregelen in gemeenten voor deze groep Ook Eindhoven geen eigen beleid voor deze groep Armoedebestrijding onder kinderen 50% besteed het budget hier geheel voor Eindhoven hoort daarbij en besteed dit voor 100% Tegenprestatie 32% legt geen tegenprestatie op, Eindhoven ook niet

Uitvoering Participatie 1 Uitvoering Participatiewet door SW bedrijf Landelijk, veel sprake van ontmanteling. Situatie Eindhoven? Wordt/is Ergon een Sociaal ontwikkelbedrijf? Duurzame uitstroom Volgen cliënten na uitstroom 6-12 maanden 21%, Eindhoven? Ondergrens Loonkostensubsidie Landelijk 21% Eindhoven hoort hier bij

Uitvoering Participatie 2 Werken Zonder Loon Toetsen op verdringing 60% altijd, Eindhoven steekproefsgewijs Beschut Werk Landelijk taakstelling 38%, 34% zoekt kandidaten, Eindhoven? Flexwerkers Terugdringen flexwerkers in eigen organisatie 16%, Eindhoven?

Zorg……. Omgevingswet Integrale Woon en Zorgvisie 18% van de gemeenten heeft deze ontwikkeld, 41% mee bezig Eindhoven nog niet aan het ontwikkelen Aannemelijke meerkosten Verstrekken vast bedrag 24%, Eindhoven geen vast bedrag

afsluiting