Theo Jansen, ‘s-Gravenhage 1948

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Machu Picchu Machu Picchu is de meest bezochte touristische bezienswaardigheid van Peru. Het ligt 70 km ten noordwesten van Cusco. Machu Picchu is gebouwd.
Advertisements

Eigenlijk alles wat van gebakken klei is gemaakt, dus ook …..
Kunst en vliegwerk.
Kustvorming: Zandige kusten.
Samenvatting Newton H2(elektr.)
INSIDE OUT Het project voor de mama’s van Tilburg.
Reactieve verticale verplaatsing
Gemaakt door: David, Hans en Paul.. ‘t Bloemke Dit is onze windmolen; ‘t Bloemke. Onze windmolen heeft veel technische snufjes.
De kameleonDe kameleon gemaakt door Casper-Ruben- Nienke.
Door: Roos, Fadouma, Dylan en Romeo
Kunst!!! Ik heb samen met mijn oma een schilderij gemaakt met veel kleuren lees meer over in deze powerpoint.
Natuurkunde Samenvatting Paragraaf 1 + 2
Bart van Wijngaarden Edwin Alblas
Powerpoint presentatie Natuurkunde § 1.1 & 1.2
3T Nask2 4 nieuwe stoffen maken
Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan
Instructieprogramma Behoort bij OPEN LEERTAAK OT 1.3.1
Aquacity Gemaakt door: Lindy Groenewold, Marijke Boersma,
Technicus U.L.M. vliegtuigen. Een ULM is in zijn oervorm ontstaan toen pioniers enkele tientallen jaren geleden op het idee kwamen om een zeilvliegtuig.
Annemieke de Goede Robin van wees Samya ghilane Jippe schut
Wie is dit??.
Dutch Design Week 26 oktober 2013 Rex Brandsma V4b
Onderwijsproject: “Natuurlijk Bewegen”. Oprichter heeft in 1999 de opleiding HBO Fysiotherapie succesvol afgerond en vervolgens jaren ervaring opgedaan.
H 2 Bronnen van energie.
Meubelstijlen in de 19de en 20ste eeuw
Woordenschat groep 5 Thema 10 Les 6
2 vmbo-T/havo 2 landschap, §6 en 7
PowerPoint presentatie Gemaakt door Marjolein en Charlotte Natuurkunde.
Techniek Energie.
De grote zeequiz van het 4e leerjaar
Samenvatting Hoofdstuk
Piratenquiz… Schip ahoy!.
Algemene vragen. Algemene vragen Hoe heet de zee die aan België grenst?
Hoe gebruik ik easy transfer?. Als je een nieuwe pc hebt gekocht, kun je met Windows Easy Transfer je bestanden, , foto's en instellingen overzetten.
Energie en energieomzettingen
Bouw de hoogste toren Door Stef en Feline. inhoud Hoe hebben wij het gebouwd Wat vonden wij leuk hier aan Wat vonden wij hier moeilijk aan Wat voor materialen.
INHOUD 1. Ons idee 1.1 Waar kan het worden toegepast? 1.2 Hoe werkt het? 1.3 Welke materialen worden er gebruikt? 2.Berekeningen 2.1 Hoeveel kost het?
Hoe maak je een zeepkist?
2 TH Hoofdstuk 4 Water § 7-8 Wereld. Bijna 7 m onder de zeespiegel Laagste punt van Nederland: hoe laag? Laagste punt.
Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 2 Structuur DAL/RvP 2014.
Mesdag Haagse school Museum panorama
presentatie Geschiedenis van de computer en het internet
Futurisme “Agressiviteit is een voorwaarde tot het scheppen van kunst!” “Weg met de verouderde cultuur en met diegene die deze in stand houden”
Machu Picchu Machu Picchu is de meest bezochte touristische bezienswaardigheid van Peru. Het ligt 70 km ten noordwesten van Cusco. Machu Picchu is gebouwd.
gemaakt door Nieck en Marijn
Woordenschat groep 5 Thema 10 Les 6
3D printen Tot 1 minuut.
Ontwerpen van een woning
Peter Fischli und David Weiss der Lauf der Dinge, 1987
Computer / Tablet / touch-screen
presentatie Geschiedenis van de computer en het internet
Zonder herkenbare voorstelling (non-figuratief).
PLASTIC JACHT INTERACTIEVE PLASTICRECYCLING IN HET ONDERWIJS.
Celkern Kernplasma. Kernmembraan met kernporiën.
Ontwerpen van een woning
van :Rand,Lisa,Tygo,Rojyar,Jenny, Jens.
Project elco reviseren
Bouwen.
BOUWEN LES: ORKAANHUIS.
Les 5 spelen met perspectief
PLASTIC JACHT INTERACTIEVE PLASTICRECYCLING IN HET ONDERWIJS.
Inteelt (Bokkencirkel)
Finish profiles.
Pablo Picasso.
Nederland van boven wat zie je? wat herken je?
Nederland van boven wat zie je? wat herken je?
<Geef de titel van het probleem op>
Rekenen aan macrostabiliteit: van parameterbepaling tot veiligheidsfactor Recent is er veel veranderd in de voorgeschreven werkwijze van het berekenen.
Semantisatieverhaal:
Transcript van de presentatie:

Theo Jansen, ‘s-Gravenhage 1948 Theo Jansen is al jaren bezig met het construeren van strandbeesten. Deze beesten zijn opgebouwd uit elektriciteitsbuis en worden voortbewogen door de wind. Op het strand verzamelen ze aan de waterlijn zand dat ze weer uitkiepen bij de duinen en zo bijdragen aan het in stand houden van de kustlijn. Inmiddels is Jansen toe aan het ontwikkelen van weer een nieuwe generatie strandbeesten. De nieuwste, waartoe Animaris Rhinoceros behoort, is opgebouwd uit houten pallets. Deze beesten moeten nog gebouwd worden en bestaan alleen als ontwerp in de computer. In een expositie worden computerprints getoond van de verschillende generaties strandbeesten. Op video is te zien hoe de beesten zich over het strand voortbewegen.

Loopbaan Jansen studeerde van 1967 tot 1975 natuurkunde aan de toenmalige Technische Hogeschool Delft. Na het verlaten van deze opleiding besloot hij verder te gaan als kunstenaar. De eerste zeven jaar schilderde hij. In 1980 bouwde hij een vliegende schotel (vijf meter doorsnede, flitsende lichten en een piepend geluid) die over Delft vloog en de stad in beroering bracht.[2] De strandbeesten waarmee Jansen bekend is geworden, waren in eerste instantie bedoeld om het strand en duinlandschap te beïnvloeden. Geïnteresseerd in het mechanisme van de evolutie probeerde hij met de computer zijn ontwerpen te selecteren, zoals dieren in de evolutie worden geselecteerd. Het eerste dier dat hij zo construeerde was de Animaris vulgaris, het gewone (vulgaris) dier (animal) van de zee (maris). Dit van pvc- buizen en plakband gemaakte strandbeest kon nog niet lopen. Gaandeweg raakte Jansen geïnteresseerd in de looptechniek waarmee de strandbeesten zich zouden kunnen verplaatsen. Omdat wielen op zand geen goede grip hebben werkt een loopbeweging beter, maar deze beweging levert een schommelend strandbeest op. Met behulp van een simulatie van evolutie kon de computer een loopmechaniek ontwerpen waarbij de loper niet schommelt en zich toch soepel over zand kan bewegen. Latere generaties strandbeesten bewogen op de wind, konden zand verplaatsen, ontwikkelden ingenieuze loopbewegingen en konden uiteindelijk op luchtdruk in PET- flessen ("opgeslagen wind") zelfstandig lopen. Voor latere strandbeesten gebruikte Jansen ook andere materialen dan pvc, zoals karton en houten planken voor de Animaris Spissa- en Animaris Rhinoceros-generatie. Uiteindelijk wil Jansen het dier "Is" in kuddes over het strand laten lopen, waar zij hun eigen leven kunnen leiden.