De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Project elco reviseren

Verwante presentaties


Presentatie over: "Project elco reviseren"— Transcript van de presentatie:

1 Project elco reviseren
inleiding Dit apparaat is een regelbare hoogspanningsvoeding van Philips. Het is een buizentoestel met o.a. 2 x EL34 als regelbuis. Doordat de buizen ontbraken is er besloten de voeding te regelen met behulp van halfgeleiders. Tijdens een meting in de testfase is op de laatste stabilisatie-elco de volledige ongeregelde gelijk-spanning terecht gekomen door een vergissing. Het ging hier om een gelijkspanning van ± 550 Volt. De condensator 2 x 50 μF 400 volt (rode pijl) is hierop doorgeslagen.

2 Project elco reviseren
inleiding Dit is de onderzijde van het voedingsapparaat. Duidelijk is zichtbaar dat de elco is lekgeraakt en dat de inhoud over de bedrading is gelopen. De elco wordt uit het apparaat verwijderd met de bedoeling deze te reviseren.

3 Project elco reviseren
Slangklem bevestigen Voordat de elco wordt opengemaakt verdient het aanbeveling om een slangklem over de gefelste rand te plaatsen. Hiermee wordt tijdens het openbuigen van de rand inscheuringen in de condensator-behuizing voorkomen.

4 Project elco reviseren
Oude inhoud verwijderd Deze dia laat zien hoe dat in de praktijk in z’n werk is gegaan. Het oude condensatormateriaal is hier reeds verwijderd. De bus is schoongemaakt en geschikt voor de nieuwe condensatoren.

5 Project elco reviseren
Condensatortype Er is gekozen voor het type hiernaast 47μF 400 Volt. Hiervan zullen er twee worden ingebouwd.

6 Project elco reviseren
Nieuwe inhoud Op deze afbeelding staan de nieuwe elco’s die op de aansluitingen van de afdichtings-plaat worden aangesloten

7 Project elco reviseren
Nieuwe inhoud Hier zijn de elco’s van aansluitdraden voorzien. De blanco draad is de gemeenschappelijke min-aansluiting. Van PVC is er een kokertje gezaagd waar de elco’s in worden gelijmd. Het kokertje is tevens bedoeld om het geheel goed in de bus te laten passen.

8 Project elco reviseren
Nieuwe inhoud Hier ziet men de aansluitvoet met de twee aansluitingen. Deze aansluitingen worden later door de plastic schroef geduwd waarmee de elco op een chassis kan worden bevestigd.

9 Project elco reviseren
Nieuwe inhoud Het geheel past precies in de condensatorbus.

10 Project elco reviseren
Montage van de voet De aansluitdraden van de condensatoren worden via een gaatje dat door de aansluitpunten is geboord aan de andere zijde op de soldeerlippen vast gesoldeerd. (zie de rode pijlen)

11 Project elco reviseren
Massa-aansluiting De gemeenschappelijke min-aansluiting wordt vervaardigd met een strookje messing. Dit strookje kan aan de blanco aansluitdraad worden gesoldeerd.

12 Project elco reviseren
Massa-aansluiting Hier zijn alle aansluitingen nog een duidelijk zichtbaar.

13 Project elco reviseren
Massa-aansluiting Daarna kan alles in de condensatorbus worden geschoven.

14 Project elco reviseren
vastlijmen Met montagelijm worden de elco’s in het PVC-kokertje gelijmd. Dit is tevens handig indien de elco’s opnieuw zouden moeten worden vernieuwd.

15 Project elco reviseren
Laten drogen De lijm wordt uitgesmeerd en deze constructie moet ongeveer 24 uur drogen.

16 Project elco reviseren
Elco sluiten De elco kan nu worden dichtgemaakt. Met een beetje lijm wordt de aansluitplaat stevig in de condensatorbus gedrukt, waarna de plastic schroefdop over de aansluitplaat kan worden geschoven.

17 Project elco reviseren
Dichtkloppen Met een kleine hamer en een doorslag kan de gefelste rand voorzichtig weer worden terug geklopt.

18 Project elco reviseren
Dichtkloppen Hier is het hele proces nog eens in beeld gebracht. Het messing strookje van de massa-aansluiting wordt netjes mee geklopt zodat hier een goed contact wordt gemaakt met de condensatorbus. Uiteindelijk wordt het strookje op maat afgeknipt. De slangklem kan worden verwijderd.

19 Project elco reviseren
vergelijking Op deze dia wordt de onderzijde vergeleken met een onbehandeld exemplaar (rechts). In beide gevallen is gebruik gemaakt van een metalen strookje om contact te maken met de behuizing. (zie pijlen) De condensator is hiermee gereed en kan na formering weer worden teruggeplaatst in het toestel.

20 Project elco reviseren
Met dank aan: Anton van den Oever Ruud Jansen John Hupse Henk Tonmeister Sander Leunissen Zie de discussie op het FOR:


Download ppt "Project elco reviseren"

Verwante presentaties


Ads door Google