Waterschap Zuiderzeeland Marleen Italiaander Marieke Goote

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In deze presentatie kijk je naar een aantal filmpjes.
Advertisements

gezamenlijke bewonersavond Dijkverbetering Amstelkade
Bodemkwaliteit Van Heurnstraat / Van Alphenstraat.
Informatieavond Toelichting 2e herziening bestemmingsplan Bouverijen Séverine Blok - projectmanager Gemeente Breda Ad Neele - juridisch planoloog.
Grondwateronderlast Schilderskwartier Woerden
Bodemkwaliteit Oranje Nassaustraat / Oosteinde.
WAARDEN EN DEONTOLOGIE. Situering Waarom “plots” een nota over waarden en deontologie ? Bespreking van de inhoud Verdere procedure.
Structuurvisie 2035 en Woonvisie 2020 Raadspresentatie 10 maart 2011.
Presentatie Rolwisseling waterschap in relatie tot de positionering van de vergunningverlening Werkgroep C Professionalisering vergunningverlening 2006.
MILIEUVERONTREINIng Rien Quirynen B2.
Jan van Belzen Voorzitter Platform Transportveiligheid
Steeds krachtiger bestuur in:
Zorg voor de Toekomst Noord- en Oost-Groningen Marieke van Ginkel
Invoering van HGW en het werken met groepsplannen
Samenwerken aan veiligheid Toespraak burgemeester J. van Belzen voor de Conferentie “Werken aan veilige PGS15 opslagen” 26 september 2012.
5. Welke concrete stappen gaan we nu zetten
Met Ruben Maes en Ira Helsloot Fysieke Veiligheid.
Woningstichting realiseert en initieert Verkenning zonder voorwaarden vooraf –Samenhang ouderinitiatief –Samenhang bewoners –Ideeën, wensen, eisen en vragen.
Wonen in zee Leven op het water.
Voor een veilige en leefbare omgeving. DCMR Milieudienst Rijnmond gezamenlijke milieudienst van de provincie Zuid-Holland en 15 gemeenten in die provincie.
Gebiedsgericht werken
De landelijke handhavingstrategie
Methodiek: Plancyclus
RISICOPROFIEL SAMEN OP WEG gemeente Valkenburg aan de Geul EEN BREDERE KIJK OP BRANDWEERZORG Simone Gijsen 15 september 2014.
Wat is er gebeurd 26 november 2013 Erik Waeijen. Wat is er gebeurd.
Risico’s van het transport en opslag van CO 2 onder Barendrecht Veilig wonen boven een gasveld Diep in de Nederlandse ondergrond bevinden zich gasvelden.
Een brandveilig Valkenburg aan de Geul Simone Gijsen 30 november 2015.
De lucht De lucht (een mengeling van vooral stikstof, kooldioxide en zuurstof) raakt vervuild door uitstoot van gassen.
1 Presentatie 18 juli 2012 Aanpak sanering geluid wegverkeer 1.Aanleiding 2.Stand van zaken 3.Aanpak 1 Inhoud presentatie.
Wat is een bestemmingsplan: Een voor de gemeente en burgers bindend plan waarin is vastgelegd welke functies waar zijn toegestaan. De bestemming verwijst.
Meld- en Steunpunt Woonoverlast 2011 Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling Kick-off Landelijk Platform Woonoverlast 28 april 2011.
Omgevingswet, Aanvullingswet bodem en bodemsaneringsoperatie
Saskia Spapen (min BZK) Bianca Lubbers (min BZK) Herman Schotman (BvB Amersfoort) Jan Bekkering (BvB Eindhoven) Blok voor Blok congres 1 okt 2014 Highlights.
Partner for progress Gasexplosie Gouda Appartementencomplex Ronsseweg 1A 22 juli 2008 Onderzoek naar de organisatorische oorzaken van het ongeval Informatieavond.
Verslag Bestuursgesprek tussen Philadelphia en de Inspectie.
Haalbaarheid woningbouwlocaties Bij het vermoeden dat er voor een locatie belemmeringen te verwachten zijn, zijn eerst de onderzoeken m.b.t. de te verwachten.
De Omgevingswet Hilde Donker
Bodem in de Omgevingswet
De Gelderse Gezondheidswijzer
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:  1.4 Waarom gezondheid? Zijn milieunormen niet genoeg?  2.18 Gelderse Gezondheidswijzer 
Vragen & discussie Aan de keukentafel, De rol van de ouderenadviseur bij het aanmelden en/of aanvragen van hulp.
Discrepantie gemaal Stortemelk Dennis Brandwacht, teammanager Watertoezicht waterschap Zuiderzeeland.
Uitgangspunten waterschappen Transitie en beheerfase fase
Gezondheid & de Omgevingswet
Transitiebijeenkomsten
Hoe helpen we de bezorgde burger op weg
Multidisciplinaire samenwerking GGD en GHOR
Vernieuwen wijkparticipatie
Menukaart Buitengebied (Regio Foodvalley)
Omgevingswet en afscheid van de Wbb
Schakeldag, 21 juni Sessies over gezondheid en r.o.:
Themadag ondergrond welkom.
Aan de slag met de Omgevingswet
Nedgraphicsdag 18 september 2012
Tactus Verslavingszorg
Informatieknooppunt? De regio aan zet!
Grondwaterkwaliteit in de Omgevingswet
LOB in het mbo Onderzoek naar het bevorderen van
Toolbox Communicatie Samen doen we het beter!.
Informatiebijeenkomst bewoners en omwonenden Spatterstr
Dementie Nabij zijn.
“Omgeving in beweging”
Beleidskader Openstelling POP 3, maatregel 4
17 september 2018 Duurzame energie
Samenwerkingswerksessie Vergunningverlening
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet:
Toezicht Wmo Toezicht WMO
Risicocommunicatie en de omgevingswet
Op zoek naar nieuwe verbindingen
Nieuwsgierig wat een OFGV-trainee doet?
Transcript van de presentatie:

Waterschap Zuiderzeeland Marleen Italiaander Marieke Goote HR Netwerkdag Waterschap Zuiderzeeland Marleen Italiaander Marieke Goote

Samenwerking Platform Omgevingswet Flevoland Platform Houding & Gedrag Flevoland SWIF Waterkracht Interne pad Waterschap Zuiderzeeland

Platform Omgevingswet Flevoland Alle overheden met elkaar in gesprek Provincie, gemeenten, GGD, Brandweer, Omgevingsdienst, Waterschap, RWS Doelen: Overheidspartijen zoveel mogelijk kunnen werken als ‘één overheid´ (kennen!) Kennisdeling / kennismiddagen Samenwerking zoeken (DSO) Leren van elkaar ook op gebied van houding en gedrag Bestuurlijke verbinding

Samenwerken in Flevoland HR-samenwerking Samenwerken in Flevoland Elkaar beter leren kennen: kennismakingsdagen Gezamenlijke trainingen Menukaart Kennisdeling Botsproeven / serious gaming Landelijke initiatieven

Intern proces Waterschap Zuiderzeeland

Botsproef Samenwerken als één overheid: Bodemverontreiniging A6

Botsproef CONTEXT CASUS Langs de A6 wordt een nieuwe woonwijk gerealiseerd in 2 fases. De woningen in fase 1 liggen vrijwel direct naast de A6 en zijn net opgeleverd : er is ‘duur gebouwd’ de woningen zijn extra geïsoleerd (Geluid A6). De bouw van de woningen in fase 2 moet nog van start gaan. Fase 2 is vergelijkbaar met fase 1. Dit deel van de woningbouw locatie ligt ook pal naast de snelweg. De planvorming voor fase 2 is al wel in een vergevorderd stadium. CASUS Vlak na de oplevering van de woningen van fase 1 vindt er een ongeluk met twee vrachtwagens plaats op de A6. Twee vrachtwagens botsen door gladheid op de weg op elkaar en kantelen. Eén van de vrachtwagens heeft chemische stoffen bij zich. Door het ongeluk knappen de vatten en begint de vrachtwagen chemische stoffen te lekken. Ook lekken de vrachtwagens dieselolie en koelvloeistof. Door het ongeluk raakt de naastgelegen berm verontreinigd. Naast de berm ligt een sloot waar de dieselolie, koelvloeistof en chemische stoffen ook in terecht komen. Vanwege de complexiteit van dit ongeluk duurt het een aantal dagen voordat het lekken van de stoffen kan worden gestopt en de vrachtwagens kunnen worden geborgen. De verontreiniging heeft zich hierdoor kunnen verspreiden naar de nieuwe naastgelegen woonwijk. Daar komt nog eens bij dat de verontreiniging in de sloot (oppervlaktewater) de waterbodem vermoedelijk ook heeft aangetast, waardoor het grondwater extra risico loopt.

Nieuwe woon- wijk A6 Sloot Stagnatie wegdoor- stroming Vervuiling Vervuiling door lekkage (langdurig) Vervuiling grondwater Sloot Bodem-verontrei-niging Fase 1 (bewoond) Fase 2 (aanbouw) Nieuwe woon- wijk Er is onrust! Hoe ga je in gesprek met de bewoners als één overheid?

Botsproef Niet vanuit de calamiteit benaderen: maar vanuit de gedachte van éen overheid Wat zijn de belangen van de verschillende overheden? Wat wordt verwacht van het participatietraject? Wanneer is dit goed genoeg? Welke afspraken zijn nodig tussen overheden onderling in dit traject? Wie neemt het voortouw in het maken van die afspraken? Met welke dynamiek te maken (bestuurlijk/politiek)?

Wat is opgevallen?

Onze bevindingen… Aan de voorkant duidelijke afspraken maken over samenwerking Optreden als 1 overheid: elkaar goed kennen Kennis delen

Hartelijk dank!