Certificaten mbo vragen en antwoorden over het uitreiken van certificaten Marjo Jansen directie MBO, OCW Arjan.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Taal en rekenen in het MBO Marjo Jansen, senior beleidsadviseur.
Advertisements

L&B in het MBO.
Het veranderend landschap in het MBO
CE Ondernemerschap in beweging
Taal en rekenen MBO flitsbijeenkomst 18 juni 2009 Marjo Jansen Beleidsdirectie BVE.
Aantoonbaar competent in Leren, Loopbaan en Burgerschap
Presentatie MBO Raad Achterban V&V 22 april 2010
MBO-Raad – 14 december 2010 Leren en Werken Nieuwe taakverdeling in 2011 Per komt het onderwerp EVC onder de directie BVE van OCW te vallen Contactgegevens:
Moderne Vreemde Talen in het mbo Actuele ontwikkelingen Netwerk EVC 17 maart 2011 Rianne Reichardt.
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
VM4 Technologieroute Dag van de Beroepskolom 2012.
Herziening kwalificatiestructuur Meer of minder ruimte?
Entreeopleidingen en herziening kwalificatiedossiers
VAVO-bekostiging Deze presentatie gaat over de regels bij de rijks bekostiging per Het betreft de nieuwe VAVO bekostiging die door OCW wordt bekostigd.
Nieuwe opleiding leidsters stelt kinderen centraal
Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur
Keuzedeel hoort bij dossier hoort bij kwalificatie CE digitale vaardigheden basis Dienstverlening Medewerker facilitaire dienstverlening Duits in de beroepscontext.
Nieuwe kwalificatiestructuur MBO
Onderwerpen Herziening van de kwalificatiestructuur
Herziening MBO voor leerbedrijven Versie 1.0 – september 2015.
Het examen mavo Powerpoint staat op de website.
Ambassadeursbijeenkomst. Agenda › Implementatie en communicatie › Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling.
Examen schooljaar Schoolexamen (SE) PTA Landelijk flexibel examen Rekentoets Wanneer mag een leerling examen doen? Wanneer is een leerling.
Het jaar van de waarheid!
Praktijkbegeleiders bijeenkomst verkenning van de mogelijkheden voor een samenwerking 18 november 2015 Filmpje..\..\Algemeen\Herziening mbo_ Wat levert.
Mini- symposium zorg. Passend onderwijs. Expertisecentrum Studentbegeleiding Alle 2 e en 3 e lijns-begeleiding samengebracht in één team Regie, samenhang.
Keuzedelen als onderdeel van de structuur Voorbeeld.
Hoe is de vaststellingscommissie georganiseerd? Er is één centrale vaststellingscommissie. De vaststellingscommissie heeft een aantal benoemde leden. Iedere.
Kiezen voor keuzedelen
OVD 27 november 2015 Karin Geurts. Ontwerpen is keuzes maken.
Wet taaleis in participatiewet 24 november 2015 Taaleis Achtergrond Taal is een belangrijke voorwaarde om te kunnen participeren. “Bijstandsgerechtigden.
Examinering in het mbo: inspectietoezicht vanaf 2012 Gerard Bukkems 17 november 2011.
Welkom. Vroeger en nu Ontwikkelingen in vogelvlucht Eindtermgericht onderwijs Veelal projectmatig, onderwijs en examinering richt zich op samenhangend.
De OER Planning van het traject. Wat is een OER? Een manier om: Studenten en anderen te informeren Onderwijs en examens te plannen Te sturen vanuit Missie,
Toetsing en examinering Engels Gebruikersdag Taalblokken Malmberg, 1 november 2012.
Het jaar van de waarheid!. Agenda › Grip op de herziening: implementatievraagstukken › Amendementen als gevolg van Tweede Kamerbehandeling › Wat kun je.
Ontwikkelingen in MBO. Focus op vakmanschap start schooljaar 2013/2014 Geen drempelloze instroom in niveau 2 Studenten meer uren Minder kwalificaties.
Marleen van de Wiel 24 maart 2016 Servicepunt examinering mbo Examinering: sta jij in voor de kwaliteit?
Болормаагийн Энхжин 1992 онд Улаанбаатар хотод т ө рс ө н. Бельги улсын Лювэн хотын Catholic University of Leuven-д Эдийн засаг, Бизнэс удирдлагын чиглэлээр.
VAD bijeenkomst 1.2. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom 2.Huishoudelijke mededelingen 3.Test kwalificatie dossier 4.Terugblik en bespreken thuisopdrachten.
Het jaar van de waarheid!. Wat gaan we doen vanmiddag › In en outs keuzedelen › Met kennis van zaken: spread the word in jouw school › Kennisdelen met.
Verzilveren en toezicht op examinering Marita Oosterkamp Inspecteur bve-examens.
LEREN, LOOPBAAN EN BURGERSCHAP en 4C Conferentie 4C your way 16 december 2008Agnes Jansen AOC Raad Doride de Bruijn Helicon.
MBO-HBO in Strategische Agenda Hoger Onderwijs en Onderzoek Floor Boselie-Abbenhuis Dag van de Beroepskolom 9 oktober 2015.
Herziening kwalificatiestructuur mbo Jouke Dijkstra, Lidy van Oers en Laura Punt| 21 januari 2016.
RECEPT VOOR EEN GOEDE EXAMENREGELING
Opleidingscommissie Hanzehogeschool Groningen
Beroepsgericht onderwijs (BGO)
Wat moet (school)? Keuze maken voor aanbod van profielen
Examinering WIN 17.
Workshop experimenten in het mbo
Vraag en antwoord Datum: 28 september 2017.
Vooruitkijken.
Kiezen voor keuzedelen

RECRON Keuzedeel Leisure Leefstijlen
Werkveldbijeenkomst AG november 2017
Profiel- en keuzedelen kiezen

Visie op praktijkrelevant examineren
Vandaag Opening Inleiding keuzedelen Splitsen in twee groepen
Maatschappelijk verantwoord ondernemen en de participatiewet.
Wft vakbekwaamheidsbouwwerk
Welkom ouder(s)/verzorger(s)/leerlingen infoavond m. b. t
Wft vakbekwaamheidsbouwwerk
Wft vakbekwaamheidsbouwwerk
Eerst een felicitatie! Kwaliteit VVE sterk gestegen!
De beoordelaar gewogen
Koersdag lucas onderwijs
Transcript van de presentatie:

Certificaten mbo vragen en antwoorden over het uitreiken van certificaten Marjo Jansen directie MBO, OCW Arjan

Door OCW vastgestelde certificaten mbo Inhoud certificaat voor een keuzedeel: volledig keuzedeel Inhoud certificaat voor beroepsgerichte onderdelen: werkprocessen/kennis/vaardigheden van een of meer kerntaken inhoud certificaat te vinden in een bijlage bij het kwalificatiedossier (afzonderlijk document)

Uitreiken van een certificaat Aan wie reikt de examencommissie een certificaat uit? Aan een student die zonder diploma de opleiding verlaat Alleen als de examencommissie heeft vastgesteld dat de student de betreffende certifcaateisen beheerst Verplicht of op verzoek? Uitreiken diploma’s en certificaten is een wettelijke verplichting Alleen een instellingsverklaring hoeft een examencommissie enkel uit te reiken als de student erom vraagt

Als examen kerntaak is behaald, is dan certificaat behaald? -> Geen algemeen antwoord op te geven Of iemand voldoet aan de certificaateisen is afhankelijk van de inhoud van het certificaat en de inrichting van het examen over de betreffende kerntaak Besluit is aan de examencommissie Examencommissie moet een deugdelijk besluit nemen of iemand de certficaateisen beheerst en kan dit – desgevraagd- verantwoorden Examencommissie kan de gronden voor het besluit vastleggen in een document (bijvoorbeeld de OER)

Effecten op examen volledige opleidingen? Is er een verplichting voor mbo-scholen om het examen van een volledige opleiding zo in te richten dat een uitvaller een certificaat voor beroepsgericht onderdeel kan behalen? -> In OCW-regelgeving wordt hierover niets geregeld -> Examencommissie heeft de vrijheid om het examen van de kwalificatie niet af te stemmen op door OCW vastgestelde certificaten van deze kwalificatie -> Examencommissie heeft ook de vrijheid om: het examen van de kwalificatie zo in te richten dat afzonderlijk oordeel beheersing certificaateisen plaats kan vinden, uitvallers actief de mogelijkheid aanbieden alsnog het examen voor de certificaat af te leggen

Arjan / Amnon