Iedereen in de dramadriehoek

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Simultaan Tafelrondje
Advertisements

De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
De Drama Driehoek.
Verborgen vormen van pesten
Dag 10. Dag 10 Dag 10 van het dagboek Hallo lieve kinderen, Daar ben ik weer. Oh jongens en meisjes…het is toch niet te geloven. Wederom gaat er van.
toolbox deco-procedure
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Powerpoint gemaakt door
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
We horen altijd “de regels" van de vrouwelijke kant. Nu horen we de regels van de mannelijke kant. En alles is regel nummer 1.
De theorie van de dramadriehoek
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Van doelen naar reflectie
Doelstellingen formuleren
Welkom op onze thema-avond
De kunst van het fouten maken
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
CanDo Coaching.
Vriendschap boven alles. Gemaakt door: Marte en Annelore.
Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen
Wij heten je van harte welkom op deze groepscursus !
De dag van het solliciteren Blok 1
Aan de slag met waarderend vernieuwen
Altijd online!.
Ouderavond over pesten in het voortgezet onderwijs
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Skillzz Handleiding voor mentor Powered by. Waarom Skillzz? Jouw school vindt het belangrijk dat: Jullie als klasgenoten nog beter met elkaar omgaan Dat.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Kwaliteit van de hulpverlening Transactionele analyse Dorien `t Hart
Opdrachten en eindopdracht
Waarom? Als je straks klaar bent met studeren ga je werken. Of je nou voor jezelf begint of in loondienst gaat, het is belangrijk om iets te doen.
Communicatie bij kanker. Waarom dit boek? hulp nodig bij communiceren boeken ervaringsdeskundigen boeken deskundigen praktisch, toegankelijk juist over.
MasterPeace Creating peace. Together.. SKILLZZ Les 1.
Divergeren Deze powerpoint ga je aan de slag met verschillende divergerende technieken. Hierbij bedenk je zoveel mogelijk ideeën. Bij een brainstormsessie.
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Ouderavond over pesten op de basisschool
Oog voor de ander, oog voor jezelf
Internet en seks.
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
‘Tot morgen. ’ roept de juf
Vrouw zoekt man Door onze werkwijze is Liever prive één van de snelst groeiende dating sites van Nederland en dagelijks zijn er vele nieuwe aanmeldingen.
"Wat ga je later worden, Jantje. " vraagt moeder. "Vuilnisman
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
Welkom! Neem plaats in de kring.
LOB zeven stappen naar succes
© UNIEK IN DE KLAS.
Wat doen wij op school tegen pestgedrag?
We horen altijd “de regels" van de vrouwelijke kant
Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman.
Nee Zeggen!.
Jongeren en seks Plaatje.
Loopbaan en burgerschap les 2
Coachtraining DOEN?! DAG 2
Welkom bij het leernetwerk Ouderen in het Vizier!

Toolbox Communicatie Samen doen we het beter!.
Nee-zeggen Footer Text 12/30/2018.
beslist geen rocket science
Hoofdstuk 1 Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je?
Onze school is een KiVa-school!.
Jongens en meisjes …verschillende rollen
Loopbaan en burgerschap les 3
Spellenboek buitenschoolse opvang
Creëer je zelf!.
SEL Les 2: normen en waarden.
Presentatievormen.
Creëer je zelf!.
Transcript van de presentatie:

Iedereen in de dramadriehoek Iedereen laat zich wel eens verleiden maar…. Als wij ons hiervan bewust worden, Kunnen we er uit stappen!

De dramadriehoek

REDDER AANKLAGER SLACHTOFFER Ja, hallo ik probeer je alleen maar te helpen hoor! Wat ben je toch een lozer! Kun je het weer niet alleen af, loser!! We spreken haar morgen in de pauze wel eens met de hele groep aan!! Ik help je wel! Ik scheld eens flink terug Nu heb ik het zeker gedaan, jij had hulp nodig! REDDER AANKLAGER Nu ben ik hier het slachtoffer hoor! Met de hele groep komen, pfff Nu heb je het echt verknald voor me!! Ze scheldt me weer uit, ik kan er niets aan doen.. SLACHTOFFER O nee, he nu heeft ze het alleen maar erger gemaakt, kan ik toch niks aan doen!

onbewust Iedereen herkent de rollen We wisselen van de ene in de andere rol Alle rollen zijn negatief Doordat iemand de ene rol inzet word je automatisch in de andere rol gezet (of toch niet?) Het systeem doorbreken zorgt voor een positieve verandering

Herken jij de rollen? Aanklager Aanklager Wat een rotstreek! Redder Hey jongens, hebben jullie al gehoord van Julia? Aanklager Aanklager Wat een rotstreek! Redder Ik ga dit straks aan Julia vertellen…. Kijk hier hebben ze het over.. Écht niet normaal! Herken jij de rollen? Aanklager Julia wordt nu slachtoffer

wisselspel Wat zullen we gaan doen vanmiddag? Geen idee, zeg het maar.. Ik moet het ook altijd zeggen... En als ik iets voorstel, is het toch nooit goed.. Ik beloof dat ik het nu goed vind! Dan gaan we naar de sauna! Dat zeg je om me te pesten! Nou dan doen we toch lekker niks! wisselspel Hij zal ook altijd zijn zin krijgen! Wat een egoïst! Ik bedoel het zo goed en dan krijg ik steeds dit…

Opdracht 1 Scrol 2 minuten door je telefoon en probeer zoveel mogelijk rollen te herkennen!

Opdracht 2 Schrijf een korte sketch waarin alle drie de rollen voorkomen!

Wat is de bedoeling Als je iets niet leuk vindt, Als er iets vervelends gebeurt, Kijk dan eens kritisch of je in 1 van de rollen van de dramadriehoek zit.. Als je de rol herkent, heb je een keuze, Blijf ik in de dramadriehoek of wil je het beter maken? Besluit tot actie!!!

Naar de winnaars driehoek!

verandering Redder: Ga helpen, niet meer dan gevraagd wordt! Slachtoffer: Kijk naar wat je zelf kunt veranderen of zoek gerichte hulp, met een duidelijke vraag! Aanklager: Bekijk het van meerdere kanten en positief! Coach naar een oplossing.

Rollen winnaarsdriehoek De Helper doet zorgzaam alleen wat afgesproken is Motivator coachend grenzen aangeven, kan iets van meerdere kanten bekijken Kwetsbaar Persoon is bereid tot actie en kan reflecteren. Accepteert zichzelf. Waar de dramadriehoek de schuldvraag buiten zichzelf legt, moedigt de winnaarsdriehoek ieders verantwoordelijkheid zelf nemen, aan. kwetsbare helper motivator

Opdracht 3 Kijk de komende week eens naar gedrag van jezelf en anderen en probeer de rollen te herkennen! Benieuwd wat jullie volgende week te vertellen hebben! SUCCES!

Eventueel nog te kijken