De organen voor vertering

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Voedingsvezel (ballaststof): stoffen in plantaardige voedingsmiddelen (b.v. cellulose) die niet door enzymen van de mens kunnen worden afgebroken. Voedingsvezel.
Spijsvertering 22 maart 2011.
Welkom bij de les : EHBO, ziekteleer,
Thema: mensen Je eten op reis.
Enzymen voor de vertering
Hoe nemen we die voedingsstoffenstoffen op?
Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
Op reis van MOND tot KONT
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
SPIJSVERTERING Anatomie.
Hoorcollege Voeding en Vertering
Spijsvertering door enzymen
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Verteringsstelsel.
Inleveren verslag opdracht 9
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Voeding & Vertering.
Dikke darm en de lever.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
De Organen.
VHP Les 10.
Anatomie en Fysiologie
Het verteringsstelsel
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsverteringsstelsel
Spijsvertering.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Door: Silke, Anniek en Kayleigh
Thema 4 Voeding en vertering En van mond tot kont
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Thema 4 Voeding en vertering
Digestie anatomie en fysiologie
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeding en vertering Hoofdstuk 2.
Biologie voor jou; Thema 2.
Voel je wel in je vel !.
Thema 4 Voeding en vertering
Gummibeertjes MijnBiologie.nl.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2: Voeding en Vertering
Thema 2 Voeding en vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
H6: Het Spijsverteringsstelsel- deel 2
Transcript van de presentatie:

De organen voor vertering Biologie Thema 2 Klas: havo / vwo 2

planning In het kort verteringstelsel Dan uitleg per onderdeel Opdrachten maken Tijd over? Nakijken Doel: functies van alle verteringsorganen kennen en kunnen vertellen welke organen welke voedingsstof verteerd Biologie

Verteringsstelsel Voedingsstoffen worden Opgenomen in bloed Erg zuur Hierdoor kunnen bepaalde Voedingsstoffen verteerd worden Maag Kouwen: Opp. Vergroten Endeldarm Start: Mond Dunne darm Slokdarm Dikke darm Fijn kneden Van voedsel met Enzymen en naar maag Brengen (peristaltische Beweging) Water wordt opgenomen 12-vingerige darm Einde: Anus Gal komt erbij Belangrijk om vet te verteren

Mondholte, Keelholte & Slokdarm Het verteren van voedsel begint in de mondholte. Het speeksel bevat enzymen dat het zetmeel tijdens het kauwen al wat verteerd. Speeksel bevat stoffen die bepaalde bacteriën in de mond doden. Door darmperistaltiek wordt het voedsel door je slokdarm naar je maag voortgeduwd. (het kneden van voedsel) Biologie Speekselklieren produceren speeksel dat bestaat uit water, slijm en een enzym. Enzymen zijn erg belangrijk (knippen en versnellen de reactie)

Maag De maag is een tijdelijke opslagplek voor voedsel. De maag produceert maagsap, Maagsap is een mengsel van water, zoutzuur en enzymen. Maagsap dood de meeste bacteriën in voedsel en het verteert ook bijna alle eiwitten. De maag heeft een beschermende binnenlaag zodat het maagsap de maag niet aantast. Brandend maagzuur wordt veroorzaakt doordat teveel maagsap in de slokdarm komt. Dat geeft een prikkend/ Brandend gevoel. Biologie

Twaalfvingerige darm, lever, galblaas en Alvleesklier In de twaalfvingerige darm monden de afvoerbuizen van de lever en de alvleesklier uit. De lever produceert gal dat tijdelijk opgeslagen wordt in de galblaas. Als het nodig is vervoert de galbuis gal naar de twaalfvingerige darm. Gal emulgeert vet (van grote vetdruppels kleine druppels maken). Alvleessap produceert enzymen die o.a. eiwitten, koolhydraten en vetten verteren. Biologie

Dunne Darm De dunne darm is ongeveer 6 meter. In de dunne darm bevinden zich darmsapklieren, die produceren darmsap. Darmsap verteert eiwitten en koolhydraten. In de dunne darm bevinden zich darmplooien met darmvlokken. Doordat de darmvlokken dun zijn worden stoffen sneller in het bloed opgenomen. Het bloed uit de darmvlokken stroomt door de poortader naar de lever en vervolgens door je hele lichaam. Biologie

Blindedarm, Dikke darm, Endeldarm De dikke darm is ongeveer een anderhalve meter lang. In de dikke darm wordt het vocht verwijdert van de voedselresten. (bij diarree wordt er te weinig vocht uit de voedselresten gehaald). als de bruikbare voedingsstoffen uit het voedsel zijn gehaald dan houd je een afvalstof over die ontlasting heet. Ontlasting wordt opgeslagen in de endeldarm en verlaat de endeldarm via de anus. De blindedarm heeft geen functie meer maar was voor onze voorouders wel nodig want die aten veel planten voedsel. De blindedarm kan nog wel ontstoken raken! Biologie Mensen kunnen moeilijker planten verteren dan vlees. Mensen hebben geen enzym om cellulose te verteren. (Cellulose is een celwand van een plant) In de Dikke darm zitten bacteriën die de cellen afbreken. Ook produceren deze bacteriën Vitamine K.

Maken in de les Opdracht Klaar? Verder werken aan de volgende basisstof Muziek luisteren mag tenzij het niet goed gaat! Biologie