De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken

Verwante presentaties


Presentatie over: "Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken"— Transcript van de presentatie:

1 Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
Voeren en Verzorgen Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken

2 Wat gaan we doen? H1 van Dictaat nakijken Rundvee rassen oefenen
Voeding: Specifieke spijsvertering rund en varken, specifieke voederbehoefte en voersystemen rundvee en varken

3 Hoofdstuk 2 Spijsvertering
Hoe werkt de spijsvertering van de koe? Hoeveel magen heeft een koe? Welke functie hebben al deze magen? Waarin verschilt de spijsvertering van een koe t.o.v. een varken?

4 Plantencellen zijn voorzien van een celwand, daardoor zijn ze vaak star en hoekig van vorm.

5 Vertering koe magen/

6 Herkauwers De herkauwers hebben meerdere magen, dat hebben zij nodig omdat ze alleen plantaardig materiaal eten. De eerste maag van de herkauwers heet de pens. In de pens breken bacteriën het plantaardig materiaal af. Zonder deze bacteriën zouden herkauwers geen planten kunnen eten. Herkauwers kunnen het voedsel weer opboeren nadat dit in de pens is geweest. Dit doen ze zodat het voer nogmaals gekauwd kan worden en daardoor de celwanden beter stuk gaan. De gemalen stukjes gras gaan vervolgens door de netmaag en de boekmaag richting de lebmaag. Naast bacteriologische vertering (afbraak van planten door bacteriën) vind er ook enzymatische vertering plaats bij herkauwers in de lebmaag.

7 Hoe eet een koe Lange flexibele tong Kijk eens naar de grazende koe
Herkauwen 7-11 uur per dag Speeksel Oprispen circa 2x per 5 minuten

8 Afhankelijk van de hoeveelheid ruwvoer en de voeropname,
produceren de speekselklieren tussen 200 en 300 liter speeksel per dag. Het speeksel wordt gemaakt door 4 paar speekselklieren. Het speeksel zorgt ervoor dat het voer vochtig wordt gemaakt, waardoor het makkelijk door te slikken is.

9 Opdracht 1: Maak onderstaande tabel
Maag Inhoud/ Grootte Functie Kenmerken Pens Netmaag Boekmaag Lebmaag

10 Maag Inhoud/ Grootte Functie Kenmerken Pens liter In de pens leven micro-organismen die het gras fermenteren waardoor de voedingsstoffen vrijkomen. Netmaag Onderdeel van de pens Voedingstoffen die klein genoeg zijn worden geselecteerd en het herkauwproces start hier. Boekmaag Grootte van een basketbal Na het herkauwen komt de voeding in de boekmaag en wordt water en mineralen uit de voerbolus onttrokken d.m.v. de bladen in deze maag Lebmaag 15-20 liter Hier wordt het voedsel verteerd in zuur maagsap en begint het splitsen van de eiwitten en de koolhydraten door de enzymen.

11 De pensbacteriën Pens bacteriën

12 Pensscore - Linksachter de koe

13 Rest van de vertering Dunne darm (ruim 40 meter) Galblaas en Lever
Twaalfvingerige darm Nuchtere darm Kronkeldarm Galblaas en Lever Pancreas Dikke darm

14 Vertering bij het varken
Wat zal er verschillen met die van een koe?

15 Eenmagige dieren Eenmagige dieren verteren het voedsel doormiddel van enzymen, dit noemen we enzymatische vertering. Enzymen zijn stoffen welke het lichaam aanmaakt, deze enzymen werken als schaartjes en knippen zo de voedingsstoffen in kleine stukjes zodat ze kunnen worden opgenomen in het bloed.

16 Extra: Achterdarmverteerders
De achterdarmverteerders hebben maar één maag. De achterdarmverteerders verschillen van de eenmagige doordat zij naast enzymatische vertering ook gebruik maken van bacteriologische vertering. Deze bacteriologische vertering vind plaats in de blinde darm. Ze hebben dus een relatief kleine maag en lang darmstelsel.  Over welke dieren gaat het hier???

17

18 Vertering bij het varken
Enzymatische vertering Veel ruwvoer Gebit >75% tijd aan voedselzoekgedrag

19 Opdracht 2 Beschrijf voor jezelf hoe de vertering van het varken werkt van opname van het voer tot aan de ontlasting. Noteer hierbij de belangrijkste organen en hun functie.

20 Voeren van Rundvee Afhankelijk van doel
Begrazing of ook echt productie Ruwvoer

21 Voeren van varkens Opfok en Vermeerdering Type voedingsmiddelen

22

23

24

25

26

27 Maak de opdrachten uit het dictaat van H2 en H3


Download ppt "Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken"

Verwante presentaties


Ads door Google