De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Anatomie en Fysiologie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Anatomie en Fysiologie"— Transcript van de presentatie:

1 Anatomie en Fysiologie
Les 3

2 Lesindeling Uitleg vak (herhaling) Terugblik vorige les
Toets vorige les College ademhalingsstelsel Bespreken huiswerkopdracht College Spijsverteringsstelsel Film lever Vooruitblik volgende week

3 Uitleg vak Deze10 weken gaan we aan de slag met het vak anatomie & fysiologie. daarbij gebruiken we het boek ontwikkeling en omgeving. Aan het einde van deze 10 weken hebben we hoofdstuk 1 behandeld en kennen jullie de basisbeginselen van anatomie & fysiologie. In week 4 en week 7 gaan we kijken wat jullie eigen leervragen zijn. Jullie worden beoordeeld op inzet, presentie en resultaat. In week 9 krijgen jullie een kennistoets. Deze kennis vormt de basis voor het vak Ziektebeelden en pathologie in periode 2

4 Terugblik vorige les Vorige week hebben we het gehad over het skelet en de spieren gehad. Ook hebben we het gehad over het hart en de bloedsomloop Om jullie kennis te toetsen heb ik een kleine Kahoot gemaakt: Ga naar kahoot.it en vul de volgende code in:

5 Ademhalingssysteem luchtpijp longen bronchiën bronchiolen longblaasjes

6 Huiswerkopdracht vorige week
Afgelopen week hebben jullie van twee dagen bijgehouden wat jullie hebben gegeten en gedronken Vergelijk in tweetallen wat jullie hebben gegeten (10 minuten)

7 spijsverteringssysteem
Mond – door te kauwen maak je het voedsel kleiner. Door speeksel uit de speekselklieren wordt het voedsel zachter Maag – via slokdarm komt voedsel in maag. Door peristaltiek wordt voedsel fijner. In maagsap zitten zuren die voedsel bewerken, waardoor voedingsstoffen er gemakkelijker uitgehaald worden Darmen – verder vervoer voedsel. Door darmwand heen veel verbinding met bloed- en lymfevaten voor uitwisselen voedingsstoffen

8 Spijsverteringssysteem darmen
Dunne darm: ± 6 meter lang voor contact darmwand met alle bloed- en lymfeklieren. Begint met twaalfvingerige darm (duodenum) met uitwisseling met de lever en alvleesklier. Regelt ook hoeveelheid voedsel die van de maag in darmstelsel mag komen Dikke darm: 1,5 meter lang. Onverteerbare delen van het voedsel worden hier verder afgebroken (rottingsproces). Via endeldarm verlaat ontlasting het lichaam Bilirubine: Geelachtige galkleurstof van gal naar lever. Wordt bruin in spijsverteringskanaal en kleurt ontlasting (poep)

9 voedsel-in-het-lichaam-aflegt-van-mond-tot-einddarm/ aflegt-van-mond-tot-einddarm/

10 Lever en alvleesklier Lever: bloedrijk orgaan aan begin spijsvertering. Eiwitten, vetten en koolhydraten uit voedsel wordt omgezet in bruikbare stoffen. Lever ontgift verder lichaam van giftige stoffen uit bijvoorbeeld medicijnen of overmatig alcoholgebruik. Alvleesklier: produceert alvleesklier sap wat via twaalfvingerige darm wordt toegevoegd aan spijsvertering. Verder productie van insuline en glucagon (komt terug in latere les)

11 Vooruitblik volgende week
Koppeling naar eigen onderzoeksvragen Oftewel: wat wil je leren van dit vak. Waarom heb je de kennis van dit vak nodig voor jouw toekomstig beroep?


Download ppt "Anatomie en Fysiologie"

Verwante presentaties


Ads door Google